Spreekkoren

Soms rolt er wat m’n mailbox binnen. Tips zijn altijd goed en worden gewaardeerd. Kritiek, ook geen probleem. Ik ben niet perfect.

Soms krijg ik een aanbod van gastschrijvers. Op zich sta ik daar open voor (ik gaf al eerder zelf wat voorzetjes), maar de invalshoek moet altijd heel duidelijk FC Groningen zijn. Zo wilde laatst iemand een rubriek doen over mogelijke Europese aanwinsten voor de FC, maar dat is dan net te vaag. (Excuses aan diegene trouwens dat ik niet eerder reageerde.)

Maar als bijvoorbeeld lezer Papa Werny een verslagje wil maken van de wedstrijd zaterdag, dan vind ik dat helemaal goed. Die schrijffouten haal ik er wel uit…

Een paar dagen geleden kreeg ik een tip van lezer Kor voor een topic. Dat luidde:

Hoi Paco,

Kunnen we niet een blog wijden aan “stop de spreekkoren”? Ik zou graag willen zien dat wij de spreekkoren uitbannen te beginnen in onze eigen mooie Euroborg. Laten we actie ondernemen om deze kwetsende en zeker zonder enige vorm van inhoud zijnde spreekkoren om te buigen naar leuke satirische parodieën op bestaande teksten.

Ik zag eerder al dat er hier iets over gezegd werd, maar snap eerlijk gezegd nog niet precies wat de bedoeling is. Daarom gooi ik het hier in de groep. De Reactie-afdeling staat open!

Lees ook:Word jij de nieuwe FC Groningenblogger?

52 reacties op “Spreekkoren

 1. Wouter

  Wat is een spreekkoor?

  Mag straks alleen nog ‘de tegenstander is niet lief’ of het altijd imponerende ‘scheids, koop een nieuwe bril!’

  Ach, zolang er geen discriminatie of antisemitische spreekkoren worden aangeroepen hoort het gewoon bij het voetbal spelletje. En zo erg is het in Groningen toch al lang niet meer? We zijn tegenwoordig gewoon een 2e hoerenveen!

    /   Beantwoorden  / 
  1. Grieze

   Een spreekkoor kan zowel negatief als positief zijn. Ben het er wel mee eens dat negatieve spreekkoren geen plaats hebben in de Euroborg. Maar positieve spreekkoren zeker wel. Ben het dan ook niet eens met de tekst “stop de spreekkoren”. Want die horen nou eenmaal in een stadion thuis. Of hebben we liever een vuvuzela?

   De grens ligt hem wat mij betreft zeer duidelijk bij het verwensen van ongeneselijke ziektes en discriminatie. Maar inderdaad dat gebeurd al lang niet meer in de Euroborg (versprak me bijna door het Oosterpark te typen :S). Wat betreft kwetsende spreekkoren, is denk ik individueel. De één raakt al gekwetst als je pannenkoek tegen hem schreeuwt.

     /   Beantwoorden  / 
 2. kees11

  Ha dat vind ik uitstekend, goed om mee te beginnen, of eigenlijk te stoppen, tegen Arrejakkes de eerste wedstrijd. Zou geweldig zijn als anti semitische leuzen en spreekkoren nu eens achterwege konden blijven. De inhoud van deze spreekkoren is kwetsend, misplaatst en echt te absurd voor woorden! Zit/sta zelf in vak D meestal en ben groot voorstander van zingen, juichen, brullen en gek doen, maar distancheer me heel graag van de IQ loosheid van, vooral, de spreekkoren zoals vaak tegen Arrejakkes, hoe vreselijk ik die club ook vind.
  Denk ook vaak dat de mensen die de anti semitische uitlatingen doen niet weten waar ze het over hebben, hen verwijs ik graag naar de zoekterm ‘holocaust’op google. En dan nog maar eens nadenken wat je nu eigenlijk roept.
  Als laatste moet ik toch ook even kwijt dat ik vind dat de chemie en gezelligheid wel aardig minder was het afgelopen jaar in het stadion en dan met name achter de goal. Geen trommels meer en weinig sfeer acties, ook het zingen lukt weinig. Wil zelf wel een trommel meenemen hoor, daar gaat het niet om, maar zou toch mooi zijn als er weer wat leven in komt en een Trommel / Drum helpt daar enorm bij!!!
  We gaan ze pakken de eerste wedstrijd!!!!!!!!!!!!!!!!

    /   Beantwoorden  / 
  1. Goliath

   Als je al te kinderachtig bent om gewoon Ajax te zeggen dan heeft je hele relaas al geen zin meer.

     /   Beantwoorden  / 
   1. kees11

    je hebt gelijk Goliath, AJAX AJAX!

      /   Beantwoorden  / 
  2. FCG fan

   Wat een geluk dat de trommel en de sfeer weer aanwezig is volgend seizoen! Althans dat las ik een tijdje geleden op een site

     /   Beantwoorden  / 
  3. Gary

   Wat doe je dan op Noord? Oprotten met zulke gasten, ga maar naar de overkant.

     /   Beantwoorden  / 
   1. Grieze

    wtf is er mis met de overkant. Doe es normaal man.

      /   Beantwoorden  / 
   2. Kor

    Kijk aan de opmerking van Gary kan je al zin dat hij een voorganger is van zinloze spreekkoren. Deze jongen weet waarschijnlijk niet eens wat er in de maatschappij te koop is.

      /   Beantwoorden  / 
 3. hallo

  kijk een kwetsende spreekkoor de eerste x uit boosheid tegen de scheids dat kan nog
  maar als je de hele tijd dat gaat doen dan komt het gevaar dat
  de scheids de wedstrijd staakt
  en dan kost het de club een hoop geld en elende
  vooral bij uitwedstrijden
  als de wedstrijd 10 minuten voor tijd gestaakt word
  moet je voor die 10 minuten een andere x terug komen
  en dat zijn dan ook nog is extra kosten voor 10 minuten
  onnodig vind ik
  tuurlijk ben je wel is boos das normaal
  maar na 1 of 2 x zeggen dan weet de scheids het ook wel
  maar ga hem niet verleiden om de wedstrijd te staken
  want hij is uiteindelijk toch degene die de macht heeft

    /   Beantwoorden  / 
 4. Ericfcg

  Sodemieter toch op man, spreekkoren horen nu eenmaal bij voetbal, en het heeft echt wel iets als heel noord massaal de scheits uitscheld d.m.v. spreekkoren.

  Als je je aan de spreekkoren stoort, koop dan lekker een seizoenkaar van die kutfriezen.

  Er komen steeds meer “Fun Only” supporters naar Groningen. Opdonderen met die lui!

    /   Beantwoorden  / 
  1. hallo

   tuurlijk mag je de scheids wel uitschelden met heel noord
   maar niet te lang er zijn grenzen
   als die hem staakt kost het geld
   en ja dat geld kunnen ze beter gebruiken voor een goeie aankoop lijkt mij
   en trouwens ik kom ook voor plezier naar de wedstrijd kijken
   als jij daar anders over denkt ja das jouw probleem
   maar dan ook niet zeuren als jij de starter bent
   en ze ontdekken dat
   en dat ze de boete naar jou toesturen
   want de club heeft er niets aan

     /   Beantwoorden  / 
   1. Kor

    Ericfc, ook weer zo’n persoonlijkheid die zich zelf overtreft van dommigheid. Als je zo al omgaat met meningen van je eigen supporters Erikfc, denk ik dat het zelf beter is dat je iets anders gaat (be)zoeken dan de thuiswedstrijden van de FC. Het gaat er om dat het weer leuk, gezellig, dus sfeervol moet worden in de Euroborg en dat bereiken we niet met negatieve spreekkoren. of het oerouderwetse “wie niet spingt is een homo of jood of fries” dat tijdperk is toch nou wel geweest. Nog even een we kunnen boven het vak achter het doel beter een groot spandoek hangen met “Sesamstraat”

      /   Beantwoorden  / 
 5. Caveman

  Ik ben er helemaal voor om hier aandacht te besteden aan de spreekkoren. Ook ik sta meestal in vak D en erger me soms aan bepaalde spreekkoren.

  Lastig is en blijft waar de grens ligt. Persoonlijk heb ik er bijvoorbeeld niet zo’n probleem mee als de spelers en aanhangers van een club uit Amsterdam als joden worden getypeerd; dat doen ze zelf ook en in het stadion is duidelijk wat je bedoeld. Juist daarom heb ik er wel een groot probleem mee als mensen dan over Hamas en gas enzo beginnen. Dat zijn associaties met een religieuze groepering die in WO2 vervolgt werd en tegenwoordig in Israël is te vinden (en die bedoelen we hoop ik toch niet?). Dat moet je dus juist niet doen om duidelijk te maken dat het in de leuzen in het stadion om Ajakkes gaat.

  …en waarom zouden we niet wat meer humor in de leuzen stoppen. Is het niet minstens zo grappig om te zingen dat de moeder van een scheidsrechter ‘geen boer’ is in plaats van ‘een hoer’? In die trant moeten we toch veel meer leuzen kunnen ombuigen en verzinnen.

    /   Beantwoorden  / 
  1. René

   ja, dat is inderdaad een sterk argument omdat ajaxieden zichzelf joden noemen moet een ander dat ook maar doen. Ben benieuwd wat de Joden hier zelf eigenlijk van vinden. Kijk Negers, noemen zich onderling ook wel eens “nigger”, ze stellen het geloof ik niet op prijs dat witten dat ook doen. Geef mij maar het oudewetse hi ha hondelul voor de scheids :-)

     /   Beantwoorden  / 
 6. Erik

  Als er aanleiding tot spreekkoren zijn, dan vind ik het best dat dit gehoord mag worden door de betreffende personen/persoon. Te lang is minder, maar ach… Ik heb er niet veel problemen mee. Supporters zijn nou eenmaal mensen met een open hart.

    /   Beantwoorden  / 
  1. René

   misschien moeten ze dan iets zoeken om het te dichten

     /   Beantwoorden  / 
  2. hallo

   toch wel appart dat de volwassenen dat dan minder doen dan de jeugdige he
   waarschijnlijk ervaring in het leven he
   of zijn volwassenen geen suporters dan

     /   Beantwoorden  / 
   1. hallo

    alhoewel ik heb ook wel volwassenen dat zien doen met vieze scheld woorden en dan hebben ze hun zoontje van 8 a10 jaar ook nog bij zich
    goeie voorbeeld ben je dan

      /   Beantwoorden  / 
 7. Jos

  ben het helemaal met erikfcg eens spreekkoren horen bij het voetbal thuis het is al veel minder geworden en onze fc lijkt al te veel op onze buren sc. Ik zat juist te hopen dat de spreekkoren weer terug zouden komen omdat de sfeer dan juist meer zal komen. Ik mis het oosterpark nog iederedag kut euroborg sfeerloos stadion! Je kan beter een forum beginnen over het besluit om wedstrijdshirts uit de winkels te halen beginnen.

    /   Beantwoorden  / 
 8. hallo

  ja er is toch niets mis met leuke spreekkoren
  beetje op een grappige manier de andere club kleineren vind ik wel leuk of zingen voor je eigen club dat brengt sfeer
  maar zodra er ziektes of racistische opmerkingen worden geschreeuwd
  dan houd dat leuke op
  er zitten ook suporters bij je eigen club die nare ervaring hebben met die ziektes of die van die afkomst zijn waar racistiche opmerkingen over gezegd worden
  groningen is multicultureel en die leven goed samen naar mijn idee
  niet zoals in den haag bv

    /   Beantwoorden  / 
 9. Jeroen

  Wat een gezeur. Als ze zich zelf joden noemen dan vind ik anti semitische leuzen niet raar. Moet je allemaal niet zo serieus nemen. Niemand in het stadion bedoelt dan dat Hitler het bij het juiste eind had… Spreekkoren horen bij het voetbal. Als een scheidsrechter de fc naait (zoals Bossen heeft gedaan) dan kun je dit verwachten.

    /   Beantwoorden  / 
  1. hallo

   je vergeet de joden die er wel last van hebben
   en als ajax schreeuwd van joden joden
   dan is dat positief want hun doen dat om duidelijk te maken dat ze trotse joden zijn
   en je hoort hun dan niet over gas of wat dan ook
   das wel ff een verschil vriend

     /   Beantwoorden  / 
   1. Jeroen

    Zelf hebben de ‘joden’ (ajax supporters) het ook altijd over de bommen op rotterdam in de tweede wereld oorlog. dus dat trots zijn op joden is oko niet echt waar. Is gewoon een bijnaam net als boeren. En nee niet alle groningen supporters hebben een boerderij vriend…

      /   Beantwoorden  / 
    1. hallo

     ja precies
     en daarom ben ik het ook gewoon eens dat je elkaar wel mag kleineren
     maar het moet niet te grof worden
     met bommen en gas
     vind ik gewoon te ver gaan
     er zijn mensen in het stadion die de oorlog persoonlijk meegemaakt hebben bv zoals mijn vader
     maar die heeft ook een seizoenkaart van af de jaren 70
     dus die hebben toch wel recht om normaal naar voetbal te gaan zonder dat ze herrinnert worden aan die oorlog ;)

       /   Beantwoorden  / 
     1. Jeroen

      Voetbal is oorlog!! :P
      Spreekkoren horen bij het voetbal, maar het kan ook te ver gaan dat klopt. De grens ligt bij de ene ook hoger dan bij de andere. Wou nog wat zeggen maar weet het niet meer, tijd voor weekend denk ik….

        /  
 10. hallo

  er zitten waarschijlijk ook wel joden bij de thuiswedstrijden van fc groningen die dus voor fc zijn
  denk niet dat die het zo op prijs stellen dat ze uitgescholden worden

    /   Beantwoorden  / 
 11. Johnny

  bij elke eredivisieclub wordt het liedje van hamas gezongen. misschien is het tijd dat de knvb de club ajax eens duidelijk maakt dat de eigen supporters haat zaaien in het voetbal met hun superjoden. trouwens het woord k*nker hoort niet op een voetbalveld thuis. bij de wedstrijd tegen roda met bossen was er wel een gigantische sfeer in het stadion wat ik nog niet eerder had meegemaakt t.o.v. het oosterpark.

  groet john

    /   Beantwoorden  / 
 12. Jeroen

  Ik vind ook niet dat kanker op het veld hoort. Maar in b.v. den Haag is het hetzelfde als of tyfud, tering.
  Kanker wordt steeds meer als bijvoeglijk naamwoord gebruikt en is niet meer te stoppen denk ik…

    /   Beantwoorden  / 
  1. René

   Het is heel simpel te stoppen, door het gewoon niet te doen. Maar ja wij mensen zijn zo oliedom, we waggelen achter iedereen aan zonder er bij na te denken. Neem de spreekkoren. Men realiseert zich helemaal niet dat men er anderen mee kwetst. ja het hoor bij voetbal. Wat een gezeur las ik hier boven ergens. Maar ja, je zal maar kanker hebben, of je gekwetst voelen omdat er een aantal idioten roepen aan het gas etc. En wat zeggen de simpelen zielen en dan doel ik op bepaalde voetbalsupporters, het is een geuzennaam, het hoort bij voetbal. Wat een bull, voetbal is fun. Kijk Ajakkes vind ik nog wel grappig, laten we het leuk houden.

     /   Beantwoorden  / 
 13. Mark

  Apart dat op dit item de harde kern wel van zich laat horen, maar over andere (voetbal) onderwerpen hebben ze kennelijk geen mening.
  Verschuilen achter wat de tegenstander roept is onzin. Het gaat erom wat jezelf roept. Een tegenstander haten heeft al helemaal geen zin, want die hebben we nodig omdat er anders geen wedstrijd is.
  Diezelfde tegenstanders proberen nu rondes verder te komen in Europa en dat moeten ze goed doen… we hebben al een Europese ticket verloren. Wil onze FC zich direct voor europees voetbal plaatsen dan moeten we dit seizoen 3e worden. Voor de play-offs 7e.
  Ik denk alle energie nodig is om onze eigen FC te steunen en het niet te verbruiken aan de ‘sukkels’ in het uitvak of de scheidsrechter (kost ook nog geld ook).

    /   Beantwoorden  / 
  1. pimhoofd

   je zegt dat je tegenstanders nodig hebt voor een wedstrijd en daar heb je helemaal gelijk in. maar je kan toch niet ontkennen dat zonder de ontstane haat jegens clubs als ajax, twente en heerenveen die wedstrijden net zo leuk en aantrekkelijk zijn als ze nu zijn?

     /   Beantwoorden  / 
   1. René

    haat en liefde liggen dicht bij elkaar, ik heb gewoon een hekel aan Heerenveen (meer niet). Hou je toch stiekum van die clubs?

      /   Beantwoorden  / 
   2. Mark

    Nou, ik kan me nog die 7 minuten actie herinneren na de 7-1 tegen Twente. Dat was niet echt sterk. In ‘t Oosterpark kan ik me nog een actie van een Z-sider herinneren waarbij een bierglas in het doel van Boschker werd gegooid. Het gevolg was dat de supporters van de lange zijde (waar ik toen stond) de staven uit het hek van het uitvak om onze oren kregen. Dus ja… daarom zeg ik gebruik de energie voor onze eigen FC.

      /   Beantwoorden  / 
  2. geronimo

   Vind het knap van je dat je aan de namen al kunt zien wie harde kern is…

     /   Beantwoorden  / 
   1. Mark

    ehh.. daar heb je een punt!

      /   Beantwoorden  / 
 14. danny

  wij zijn anti ajax anti hoereveen en anti twente en spreek koren mag van mij wel anders word er straks nog gezongen van ajax je word geen kampioen lekker op rotten gewoon doe wat we altijd doe

    /   Beantwoorden  / 
  1. Rene

   ook zielige reacties, zoals deze reactie, horen daarbij. blijf maar roepen, je weet scbijnbaar niet eens wat roept. ik denk dat ik je het niet eens kwalijk kan nemen, je weet niet beter

     /   Beantwoorden  / 
 15. hallo

  ships hey
  heerenveen heeft real malorca met 4 – 0 verslagen

    /   Beantwoorden  / 
  1. fcg fan

   wat wil je daar mee zeggen? Feyenoord verliest met 4-1 van Benfica en Groningen speelt gelijk tegen Benfica, dat wil niet direct zeggen dat Groningen ook daadwerkelijk beter is dan Feyenoord. Misschien was Heerenveen boven zichzelf uitgestegen? Of misschien was Mallorca wel bagger. Uitslagen in oefenwedstrijden zeggen niet alles, je moet het in de competitie laten zien!

     /   Beantwoorden  / 
   1. hallo

    de laatste oefenwedstrijden tegen grotere tegen standers
    word meestal wel serieuser genomen
    de meeste ploegen stellen dan ook hun sterkste team op
    en dat ze met 4 0 winnen maakt toch wel indruk
    maar in iedergeval ik wou daar niets mee zeggen
    alleen dat die uitslag wel indruk maakte op mij

      /   Beantwoorden  / 
 16. Galbak Grunn

  Spreekkoren horen bij het voetbal interactie tussen de supportersgroepen en spelers (Wreven laat je tieten zien, en hij deed het, dat vond ik lol, zo kan het ook maar dan niet van dat zielige hup hup jullie hebben geen leuke club of je moeder is geen boer kom op zeg.Elkaar lekker opnaaien, maak dr een puinhoop van, gekkenwerk, provoceren!! dan krijg je weer die vette wedstrijden zoals tegen Vitesse ea. sfeer terug en dan niet van die ergerlijke H**reveen kinderliedjes, vader Abraham niveau ‘lalalalalala’ die men nog niet eens te samen kan zingen. De sfeer op de tribunes zet vaak ook de toon van de wedstrijd. Doen jullie op lange zijde maar gewoon hup groningen hup dan weet je zeker dat het ruk wordt. Gelijk vanaf het begin een heksenketel tegen die ‘Joden’ (Ajaxaanhang he welterverstaan) sjonge jonge.
  Benenbreken en los op die kklijers haha (niet de dragers van de ziekte welterverstaan, behalve Suarez natuurlijk das een grote ziektekiem) hi ha honden*** werd ook nog geopperd, leuk joh!! en pannekoek niet vergeten. Bengel, belhamel en boefje kunnen daar ook aan worden toegevoegd.

  Flikker, homo?? dat kan nog wel?
  Daar moet een pi*mel in?? kan dat nog? stel dat ze geen hetero is, gelijk weer iemand beledigt.
  mongool wordt zo vaak gebruikt…

  Kortom er wordt altijd wel iemand gekwetst, niemand bedoeld de holocaust als we tegen die joden spelen. Kakkerlakken, Duitsers noem t maar op en hoelang hebben we de duitsers moffen genoemd.
  In Florence schreven ze zelf KK boeren op een kartonnetje.

  Ga lekker broodjes worst uitdelen in het uitvak!!
  Los tegen die joden!! afzagen bij de enkels!!
  Op de tribune gek op het veld ook!!!

  Jaaaaaaaaaaaaaaaalaaaaalalaaaaaa want wij zijn anti Joden!!

    /   Beantwoorden  / 
  1. d de geke

   hopaaaa zoo hoor ik het graag

     /   Beantwoorden  / 
  2. René

   Wie is Wij?

     /   Beantwoorden  / 
   1. Rob Roy

    Alleen aan de naam kan je al zien dat die knakker gestoord is!!!
    Ga eens naar een psych toe, jóh, en laat je nakijken of er nog wel iets van grijs weefsel in je hersenpan zit.

      /   Beantwoorden  / 
 17. FCG fan

  Even offtopic! Weet iemand of Suarez geschorst wordt/is voor de wedstrijd tegen Groningen nu hij een rode kaart heeft gekregen?

    /   Beantwoorden  / 
  1. hallo

   haha paco had er al een topic van gemaakt
   kom ik aan met dit
   maar zag jou vraag eerder staan :)

     /   Beantwoorden  / 
 18. hallo

  ja die is geschorst tegen groningen :)

    /   Beantwoorden  / 
  1. hallo

   Volgens de KNVB-reglementen kan een directe rode kaart in de ‘Supercupwedstrijd’(johan cruif schaal) een schorsing voor de competitie opleveren. De aanklager betaald voetbal van de KNVB buigt zich maandag over de actie van Suarez en komt dan waarschijnlijk met een schikkingsvoorstel. Dat zou betekenen dat Suarez niet van de partij is als Ajax het uit opneemt tegen FC Groningen.

     /   Beantwoorden  / 
   1. Rob Roy

    Daar komt bij dat meneer ook al een gele prent te pakken had, dus die directe rode kaart wordt hem ook nog extra zwaar aan gerekend, als het goed is tenminste, maar ja, het is 020 en met de KNVB weet je het nooit.

      /   Beantwoorden  / 
    1. kees

     suarez en vertonghen geschorst, lindgren erbij..Blind zal wel op de bank zitten bij Ajax en Huistra hoef je niks over de selectie en speelwijze van Ajax te vertellen…Met zo’n insteek kan ‘t nog een leuke pot worden volgende week: ik zie Groningen gelijk spelenop zondag – dan staan we dus al boven Heerenveen, want die hebben zaterdag dik verloren van PSV(!), en dat ene puntje nú wordt het begin van een prachtig seizoen!

       /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.