Interview over supportersbeleid met Tjeerd van Dekken

Naar aanleiding van de oprichting van het platform Recht Op Voetbal, en de blog die ik daar over schreef, besloot ik een interview te doen met Tjeerd van Dekken om nog wat door te gaan over supportersbeleid in Nederland. Met deze recente actie omtrent de Derby van het Noorden leek me dat een goed moment. Van Dekken was zo aardig om daar snel aan mee te werken.

Het is goed om te weten dat er op het hoogste beleidsniveau mensen werken die de belangen van supporters vertegenwoordigen. De 43-jarige Van Dekken is volksvertegenwoordiger namens de Tweede Kamerfractie van de PvdA en in die hoedanigheid woordvoerder Sport. FC Groningen is de favoriete club van de geboren Marumer, die het als voetballer bij SV Marum nog tot het niet onverdienstelijke niveau van de derde klasse KNVB schopte. Ondanks z’n ongetwijfeld drukke bestaan in de politiek voetbalt hij nog steeds: je kunt hem in actie zien hier in stad, op de velden van Amicitia VMC.

“In de Tweede Kamer bemoei ik me intensief met sport. Dat varieert van het binnenhalen van WK’s tot en met (en vooral) plannen maken om die 380.000 kinderen die sport niet kunnen betalen wel die kans te geven”, zo vertelde Van Dekken me via de mail. Maar hij stelt dus ook het supportersbeleid aan de kaak en stelde daarover onlangs kamervragen. Dit is het volledige interview dat ik deze week met hem deed.

1. Er is door de jaren heen veel gebeurd als het gaat om supporters en uitwedstrijden. Wat is de huidige situatie, in relatie tot het verleden?

Dat de “lol”er wel af is. Als dat al niet het geval was. Supporters, clubs en andere betrokkenen zien zelf heel goed in dat geweld en excessief gedrag niemand helpt. Maar repressief beleid ook niet. De Voetbalwet is er nu en die maakt een aantal maatregelen (waaronder de verplichte combi-regelingen) hopelijk overbodig.

2. Recht Op Voetbal is ontstaan uit onvrede over de huidige situatie. Kunt u die onvrede beschrijven?

Te vaak zijn normale supporters de dupe van allerlei rigide maatregelen (zoals de verplichte combi-regeling voor de uitwedstrijd van FC Groningen tegen SC Heerenveen), van vooroordelen en angst en wordt het kaf niet van het koren gescheiden. Punt is als zo vaak dat sommigen het verknallen voor de grote groep goedwillenden.

3. Wat vindt u er zelf van? Of: In hoeverre herkent en erkent u de opvattingen van Recht Op Voetbal?

Ik erken en herken de opvattingen en doelstellingen van het platform. Prima initiatief want constructief. Via overleg en goede afspraken moet het mogelijk zijn grote groepen supporters op een fatsoenlijke manier naar uitwedstrijden te begeleiden.

4. U hebt e.e.a. in de kamer aan de orde gesteld. Hoe, en wat is daar uit gekomen?

De Minister van Sport heeft nog geen antwoord kunnen geven. Daar staat een minimale termijn van 3 weken voor. Benieuwd naar haar reactie. Een van die vragen is of de Minister vindt dat er nu soms te strenge maatregelen worden genomen. Onderwijl roep ik hierbij de burgemeester van Groningen en Heerenveen de auto-combiregeling niet in te zetten voor deze Noordelijke derby.

5. Hoe ziet u de toekomst?

Ik wil en hoop dat alleen en slechts alleen de Voetbalwet voldoende is om excessen te voorkomen. Ik wil graag dat voetbal weer een “schone” sport gaat worden. Dus geen clubcards, combi-regelingen en wantoestanden in, rond de stadions maar ook niet op het veld door spelers, trainers of supporters. Dat moet kunnen. Al helemaal als je (zoals ik) van mening bent dat voetbal van het volk is en jong en oud van wedstrijden moet kunnen genieten.

6. Wordt FC Groningen kampioen?

De wens, de vader en de gedachte en in deze competitie is niks onmogelijk. Maar nuchter als ik ben: Nee, nog niet. Wel dicht ik de FC een goede kans toe om de beker te winnen. Zou zo mooi zijn: bekerfinale in de Kuip en winnen.

Daar sluit ik me bij aan. Natuurlijk bedank ik Van Dekken voor de moeite die hij nam om de vragen (wat mij betreft) duidelijk en helder te beantwoorden. Wil je hem volgen, dan is dit z’n weblog.

Lees ook:Word jij de nieuwe FC Groningenblogger?

2 reacties op “Interview over supportersbeleid met Tjeerd van Dekken

  1. beertha west

    Zo te zien is zijn favoriete hobby zuipen

      /   Beantwoorden  / 
  2. bart

    goeie gozer

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.