Categorie: "Decuria"

Suk kan op vakantie

Hyun Jun Suk kan de koffers pakken want hij komt voor de winterstop niet meer in actie voor FC Groningen. De Koreaan gaat maandag onder het mes om een stuk gescheurd kraakbeen te verwijderen uit zijn knie.

Er zijn nog drie wedstrijden te spelen voor de winterstop aanbreekt, maar deze zal de aanvaller dus allemaal gaan missen.

Hoe lang Suk uit de running zal zijn is (mij) niet bekend.

Hiariej langer bij Groningen

Na de contractverlengingen van Virgil van Dijk en Leandro Bacuna, heeft ook Tom Hiariej zijn aflopende contract verlengd tot 2015.

Zowel de club als Hiariej zelf zijn erg tevreden over de hernieuwde overeenkomst:

“Het geeft altijd een extra dimensie als een jonge speler uit je eigen jeugdopleiding doorbreekt bij het eerste elftal en al langere tijd een vaste waarde is binnen de eerste selectie. Tom heeft al bijna honderd wedstrijden op ons niveau gevoetbald en heeft zich de laatste seizoenen steeds weer verder ontwikkeld. Wij waren al langer met hem in gesprek om te kijken of we zijn aflopende verbintenis konden verlengen en we zijn heel blij dat Tom met ons deze keuze nu heeft gemaakt. Tom is een speler, die op meerdere posities binnen het elftal uit de voeten kan en wij weten van elkaar wat we aan elkaar hebben. Dat is een mooi gegeven,” aldus Henk Veldmate op de officiële website van FC Groningen.

Van Dijk en Bacuna langer bij Groningen

Virgil van Dijk en Leandro Bacuna blijven FC Groningen voorlopig trouw. De talenten hebben beiden hun contract open gebroken en verlengd tot medio 2015, zo valt op de officiële website van de club te lezen.

Vooral Bacuna is een heus product van de jeugdopleiding. De aanvaller/middenvelder speelt al sinds mensenheugenis in het groen-wit en kwam ondertussen al meer dan 60 wedstrijden uit voor het eerste elftal.

Virgil van Dijk kwam vorig seizoen over van Willem II, maar ontwikkelt zich stormachtig. Hij heeft voorlopig zelfs een basisplaats afgedwongen onder Pieter Huistra. Het past uiteraard uitstekend in het beleid van de FC om deze jeugdige talenten (Bacuna en Van Dijk zijn beiden nog maar twintig jaar) langer vast te leggen en vervolgens met winst te verkopen.

Etemadi krijgt rust voorgeschreven

Het was duidelijke niet de week van de keeper. Na Maarten Stekelenburg en Przemyslaw Tyton, kreeg ook reservekeeper Agil Etemadi van FC Groningen een behoorlijk dreun te slikken.

In het beloftenduel tegen Sparta Rotterdam kwam de doelman in botsing en moest net als zijn collega’s naar het ziekenhuis vervoerd worden. Etemadi was zeven minuten buiten bewustzijn nadat hij op zijn hoofd/nek was geland na een luchtduel.

De komende dagen moet de goalie rust houden al wil hij zelf zo snel mogelijk weer op de club verschijnen. De wedstrijd eindigde overigens in een 3-3 gelijkspel .

Suk vier wedstrijden aan de kant

Maandagavond liep de Koreaan Hyun-Jun Suk tegen een rode kaart aan in het beloftenduel tegen Jong Vitesse. De KNVB schorste hem vandaag voor drie wedstrijden waarbij ook nog een extra wedstrijd komt van een voorwaardelijke schorsing die de spits vorig jaar bij ajax had opgelopen.

De straf lijkt erg hoog omdat het incident meer een botsing was dan een opzettelijke overtreding. Suk botste tegen doelman Piet Velthuizen op en arbiter Bax (inderdaad: wie?) betichte de speler van FC Groningen van “ernstig gemeen spel.”

Omdat de straf is opgelegd naar aanleiding van een wedstrijd bij de beloften, mag Suk niet spelen totdat de beloften vier wedstrijden hebben gespeeld. In die periode is hij ook niet inzetbaar voor het eerste elftal.

Matavz weg; Texeira opvolger

Toen maandagavond bekend werd dat David Texeira alsnog op het vliegtuig was gestapt en in Nederland was gearriveerd ondanks dat PSV de deadline om Tim Matavz had in te lijven was verstreken, was zo’n beetje duidelijk dat de Sloveen toch naar Eindhoven zou gaan.

Zowel PSV met haar Raad van Commissarissen verhaal als het “hij moet weer naar huis” van Hans Nijland waren het toppunt van blufpoker. Uiteindelijk levert de topscorer van FC Groningen 6 miljoen euro op en dat is inclusief allerhande bonussen, bijvoorbeeld wanneer PSV met Matavz goed presteert. Ook krijgt Groningen een percentage van de opbrengst wanneer de Eindhovenaren hem weer verder verkopen.

Matavz heeft afgezien van een vergoeding van de transferopbrengst wat wel in zijn contract was opgenomen.

Femi naar Brøndby

FC Groningen en Brøndby IF zijn een huurovereenkomst overeen gekomen met betrekking tot Oluwafemi Ajilore. De overgang hing al geruime tijd in de lucht maar Groningen maakte het nieuws zojuist wereldkundig.

Het komende seizoen keert de Nigeriaan op huurbasis terug naar Denemarken en Brøndby heeft eveneens een optie tot koop bedongen.

Metaj naar Emmen

Shkodran Metaj speelt het komende seizoen voor FC Emmen. FC Groningen heeft de linkspoot voor het komende seizoen verhuurd aan de club die uitkomt in de Jupiler League.

(wellicht later meer)

“Groningen moet Europees voetbal halen”

Op de jaarlijkse persdag heeft Hans Nijland de doelstelling van FC Groningen voor het seizoen 2011-2012 uitgesproken: Europees Voetbal.

In eerdere jaargangen was play-offs de doelstelling, maar voor het komende seizoen is het dus duidelijk naar boven bijgesteld. Dat komt onder andere door de gestegen begroting naar 17.1 miljoen euro en het feit dat Nederland een extra ticket heeft ontvangen om een deelnemer af te vaardigen.

Groningen is met Andreas Granqvist en Fredrik Stenman misschien twee ervaren krachten kwijt, de rest van de selectie is intact gebleven. Ook lijken de meeste posities dubbel bezet te zijn, wat andere jaren niet het geval was. Kijkend naar de concurrentie dan hebben die naar mijn mening wel ingeleverd.

Andersson aanvoerder van Groningen

Pieter Huistra heeft vandaag op de persdag Petter Andersson naar voren geschoven als nieuwe aanvoerder van FC Groningen na het vertrek van Andreas Granqvist naar Italië.

Daar kunnen de meeste supporters zich naar alle waarschijnlijkheid prima in vinden. “Hij geldt als een rolmodel binnen de spelersgroep. Hij is een speler die heeft bewezen met tegenslagen om te kunnen gaan en is bovendien de Nederlandse taal erg goed machtig,” aldus Huistra. Daarmee vergeet hij overigens dat hij ook een publiekslieveling is met cult-status.

De reserve-aanvoerders zijn Dusan Tadic en nieuweling Kees Kwakman.