Opvallend: de vrije trap

Ik heb niet zo heel veel zin in terugblikken op Heracles – FC Groningen… Geen reacties van spelers en trainers derhalve, maar alleen een ‘Opvallend’ deze keer.

Want er valt natuurlijk altijd wel iets op, hoe slecht een wedstrijd ook is. Deze keer is het iets dat jullie ook opgevallen is, namelijk de vrije trap.

In de commentaren werd het al aangestipt, de beroerde vrije trappen die met name Thomas Enevoldsen afleverde. Over de Deen kan ik inmiddels ook een afzonderlijke ‘Opvallend’ schrijven. Bijvoorbeeld dat het lang geleden is dat ik iemand zo tegen zichzelf heb zien voetballen bij FC Groningen. Het is op zich te prijzen van Huistra en co. dat ze vertrouwen blijven geven, maar veel is er volgens mij niet meer nodig totdat er andere keuzes gemaakt gaan worden aan de rechterkant. Iets wat op dit moment misschien ook wel het beste is voor Enevoldsen zelf. Even de voet van het gaspedaal, om later weer ouderwets te knallen.

Maar, ik zou het over vrije trappen hebben. Het is opvallend dat gisteren geen bal goed terecht kwam. Dat Enevoldsen het echt niet had, okay. Maar minstens zo opvallend was dat hij het elke keer weer mocht proberen. Probeer eens wat anders, zou je na drie mislukte ballen zeggen. Maar nee. Helemaal jammer, omdat een gevaarlijke bal voor het doel met dit kopsterke FC Groningen zoveel gevaar kan opleveren.

Dat bewijzen de corners wel, die dit jaar al meer hebben opgeleverd dan in menig heel seizoen daarvoor. Die neemt Tadic, en dat doet hij heel goed. Zelden afzwaaiers, altijd lastig voor een tegenstander. Al vind ik de inswinger een stuk gevaarlijker dan de afdraaiende bal van de andere kant. Maar waarom neemt hij niet alle andere ballen ook? Met Enevoldsen op de 16 heb je daar dan ook nog een man met een afstandsschot (normaal gesproken…).

De vrije trap direct op het doel is dan nog een ander verhaal. We hebben wel eens een rechtsback gehad die er sporadisch eentje inschoot, maar het is al seizoenen lang sappelen wat dat betreft bij de FC. Ik merk het aan mezelf: ik schuif niet eens meer naar het puntje van de stoel als de bal weer eens op 20 meter van het vijandelijke doel ligt. Nou ja, een klein beetje als Tadic achter de bal gaat staan. Maar dat de Servier nog steeds op nul goals staat maakt de opwinding er niet groter op.

Ook dat is trouwens wel opvallend. We hadden onderhand toch wel een paar goaltjes verwacht. Maar laten we niet vergeten dat hij nog jong is, in een relatief nieuwe omgeving. En met de assists (acht, negen?) is voorlopig niets mis.

Kortom, als er al ergens verbetering mogelijk is, en dus niet alleen gisteren, dan is het de vrije trap. Wie staat er op bij de FC? Wat zijn de opties? Wordt er genoeg op getraind? Is het een idee om variaties in te studeren als 17 directe vrije trappen achter elkaar geen resultaat opleveren? Van dat soort dingen.

Lees ook:Word jij de nieuwe FC Groningenblogger?

37 reacties op “Opvallend: de vrije trap

 1. doornbosch

  Tadic is de man van de assist. Dat kon je al zien aan dat you tube filmpje, voor dat hij bij groningen speelde.
  En wat betreft corners en vrije trappen, dat is al jaren lang niet erg creatief. Oke: nu met tadic zijn corners en de lange mensen heb je er meer profijt van, maar eigenlijk gebeurt er bar weinig met deze dode spelmomenten.
  Er wordt een hele week getraind, maar vrije trappen en ook afstandsschoten goed op doel krijgen ho maar.

    /   Beantwoorden  / 
 2. kees

  ik denk dat je de antwoorden op deze vragen niet direct krijgt….is een beetje in de keuken kijken, en de a.s. tegenstanders kijken ook mee…als je ziet hoe ze ingespeeld hebben op de wat zwakkere verdediging op rechts, en daar succesvol in waren…dat is allemaal “inlichtingendienst-werk”. Martin Sijbolts (van FCGOnline) bezoekt veel trainingen en doet ook verslag van de onderlinge partijtjes, maar schrijft ook geen “keukengeheimen” neer… waarom zou je ook! Moet denken aan Femi -die nu een beetje op een zijspoor staat- die eind vorige seizoen opeens op- 10 stond en een aardig schot op doel bleek te hebben. en Andersson kan het ook, maar is m.i.niet topfit. Hintje: het schiet-probleem, daar zou een aankoop in de winter van een goede speler met zulke kwaliteiten echt van pas komen…hadden we Janssen maar…

    /   Beantwoorden  / 
  1. rob roy

   Buiten het feit dat ik Janssen een prima vrije trappen nemer vind, weet ik eigenlijk niet of deze jongen wel goed in de groep past. Ik kan het mis hebben maar op mij komt hij over als zijnde een soms wel heel irrtant mannetje, beetje een betweter, die het allemaal al wel gezien heeft. Dus toch maar een ander specialist??
   Wie eigenlijk??????? Suggesties??????

     /   Beantwoorden  / 
 3. Emiel

  Enevoldson moet gewoon die verre vrijetrappen niet nemen..

    /   Beantwoorden  / 
 4. appie happie

  janssen ziet er ook niet uit..laat die maar naar engeland gaan met zen plakplaatjes,daar lopen veel meer van dat soort rond..

    /   Beantwoorden  / 
  1. kees

   jij vindt ‘m geen ideale schoonzoon, maar heb je gezien hoeveel power en gevoel hij combineert in zijn schoten en assists? doelgerichtheid heet dat; voor de vrije trappen ideaal, en dat het een moeilijke gast is dat weten we allemaal ( na dat auto ongeluk met drank op ), maar tattoos zeggen niet álles /wel wat, hoor !

     /   Beantwoorden  / 
 5. theoreticus

  Afhankelijk van de plek hebben we ook nog Holla en Garcia lijkt me ook een goede trap te hebben. Bij Be Quik loopt ook nog een specialist rond.
  Ik kan me nog herinneren dat Enevoldsen gepresenteerd werd als een middenvelder die zowel links als rechts uit de voeten kon, nou links veel beter dan rechts. Hadden we toen maar geweten wat we nu weten en toen Verhoek gekocht voor een derde/vierde van wat Enevoldsen kostte.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Mark

   Verhoek kunnen we nog wel kopen… Ik had ook eerder voor Van de Laak of Andersson gekozen. Enevoldsen is niet echt lekker van het WK terug gekomen en heeft rust nodig. Desnoods Kieftenbeld en dan Lachman erachter. Af en toe moet je die jonge gasten er gewoon inzetten.
   Kolder was een miskoop, maar ze hadden al kunnen zien dat zijn handelinssnelheid niet al te hoog lag bij Veendam. Bombarda kwam ooit nota bene van ACV en scoorde er direct lustig op los.

     /   Beantwoorden  / 
 6. Paco

  Shilaver. Daggik. Keeper. Soort strafcorner-idee ;)

    /   Beantwoorden  / 
  1. Paco

   Higuita staat voor die Afrikaanse keeper (die onterecht volledig naamloos de voetbalgeschiedenis in zal gaan) in het filmpje. En Shilaver schoot ze er voor Paraguay in vanaf 30 meter.

     /   Beantwoorden  / 
 7. Noordeling

  Mijn inziens wordt er te gemakkelijk geroepen om versterkingen. Je moet alleen spelers halen als je de huidige selectie uitdunt en er een reëele kans is dat ze iets toevoegen en met behoorlijke winst kunnen worden. Het zou misschien beter zijn om spelers die talentvol zijn maar nog niet echt aan spelen toe komen uit te lenen net als met Holla destijds. Bijv. Kunst, Menting, Koc.(is uitgeleend)

    /   Beantwoorden  / 
  1. kees

   ik heb mijn fiets ook ‘ns uitgeleend aan mijn neefje in Rotterdam…binnen een week was ie gestolen…Denk dat het beleid van de directie en staf vrij ad-hoc is: ze streven iets na, en zitten we nog op dat schema dan veranderd er niets ( tenzij iemand wordt weggekocht) nee: we moeten het hiermee doen- is trouwens geen schande met deze Groningen spelers-en ik zie die (echte)versterking nog niet zo hard komen (misschien Blind); wisselen van basisspelers-die in vorm zijn en lekaar aanvullen in de brede FC Groningen selectie naar gelang wat de tegenstander in die wedstrijd in het veld gaat brengen, is dus de enige reële optie voor het best haalbare resultaat

     /   Beantwoorden  / 
 8. appie happie

  blind gevolgd door anderlecht,dan kan de fc hem wel vergeten…tenzij vader blind het beter vindt dat zoonlief beter naar de fc kan gaan wat ik logisch zou vinden..

    /   Beantwoorden  / 
  1. Dag

   Ik denk dat Daley wel in de Eredivisie wil blijven..

     /   Beantwoorden  / 
  2. kees

   vader Blind heeft al eerder bakzeil moeten halen bij de keuze van Blind om niet naar FC Groningen te gaan in augustus…ik denk dat een vet contract bij Anderlecht hem wel aanstaat; wel een ruig volk daar.(niet te vergelijken met ons stadjers)

     /   Beantwoorden  / 
 9. appie happie

  dan zijn de spelers transfervrij en kunnen ze doen en gaan waar ze willen.

    /   Beantwoorden  / 
 10. kees

  vind ‘m wat klein voor die positie….verder gaan die engelse spelers altijd te ver in hun vrije tijd…te hard rijden, te veel drinken en veel te ordinair in de omgang met vrouwen, kortom zou dat dan wel goedkomen?

    /   Beantwoorden  / 
 11. appie happie

  ik vind dat groningen nu blind moet gaan kopen..geen flauwekul meer binld is een aanwinst en op meerdere plekken inzetbaar..met veel strijd en techniek..niet wachten tot de winterstop nu kopen die jongen…of zouden ze dat al hebben gedaan???

  en een spits…iemand die de bal kan vasthouden en snel is…weet niet of die fernandez daar de juiste persoon voor is…

    /   Beantwoorden  / 
  1. hallo

   ze waren rond gekomn met ajax afgelopen zomer
   maar blind wou toen zelf bij ajax blijven
   omdat hij dacht dat hij zijn kans wel zou krijgen
   maar niet dus
   nu is hij ook in de belangstelling van anderlecht
   dus hopen dat die dan toch voor fc groningen kiest deze winter

     /   Beantwoorden  / 
 12. Johan

  Voor de Vrije trap zou ik bij rkc langs gaan, en dan Derk Boerrigter halen voor een redelijk prijsje,
  En andes zou ik gewoon holla he laten doen,
  Enevoldsen vindt ik helemaal niks meer naar het wk.
  En Matavz is ook nog niet in de vorm van vorig seizoen.
  Ik vind ook dat we blind moeten halen, want bij ajax komt hij toch niet aan spelen toe.
  Verder vindt ik Granqvist de laatste tijd echt te ver naar voren spelen, en dan maakt hij soms te veel fouten.

  Luciano
  Blind, Granqvist, Ivens, Stenman.
  Holla, Sparv
  Boerrigter Garcia Tadic
  Andersson

    /   Beantwoorden  / 
 13. theoreticus

  Boerrigter is een linkspoot.
  Een Engelse verdediger zou ik hier graag weer willen zien, ooit speelde de geweldenaar Paul Mason rechtsback, die was echt heel goed!
  In de jaren 80 konden enkele eredivisieclubs een Engelse speler betalen. Dat zit er nu niet meer in.

    /   Beantwoorden  / 
  1. appie happie

   paul masan was een van de beste recht backs die de fc ooit heeft gehad,,samen met garry brooke,en bud brokken later een super rechterkant..maar dit is 25 jaar geleden..we bhebben het nu over nu..en daarom blind(kieftenbeld doet het ook redelijk)maar blind bestrijkt veel meer de rechterkant en kan in het midden en op links spelen..dus ik ben een fan van blind.

     /   Beantwoorden  / 
   1. theoriticus

    Ben er ook voor Blind te halen, ook als eventuele opvolger van Granqvist al verliezen we dan wel veel kopkracht.
    Ben zeer benieuwd wat Daley doet als hij kan kiezen tussen Anderlecht en ons.
    Ik durf objectief wel te beweren dat het beter voor hem is bij ons te spelen maar t benn’n roare luu doar int west’n.
    Goed dat jij op Brooke komt, die was ik vergeten, ook zo’n klassieke Engelse speler, mooie tijden waren dat.

      /   Beantwoorden  / 
    1. kees

     lees ook op andere bog berichten (“in de clinch”) over Blind sr. en blind jr. resp over Jol en het Ajax bestuur… dat verraadt toch ook wel dat die slangenkuil bij Ajax nog steeds bestaat; en het probleem is dus kennelijk opgelost als Jol vertrekt…kan zó maar, bij nog twee Ajax- nederlagen. Met die lefgozerij dáár hoef je hem (Jol) geen “pannenkoek” te noemen, maar:”Muppet”…van vinden jullie daar van? En Blind jr moet beter weten en zijn eigen weg gaan, en niet op twee gedachten hinken ( wachten tot Jol wqeg is, dan kan hij via zijn vader een plaats op het middenveld ( zoals Sneyder destijds ) claimen…. maar dit blogitem ging over die vrije trappen…scoren is ook een kunst!

       /   Beantwoorden  / 
 14. appie happie

  paul mason

    /   Beantwoorden  / 
  1. Paco

   Mason: Een 10 in de VI. Tegen…?

     /   Beantwoorden  / 
   1. theoriticus

    Ik ga voor de vaaslamp; Ajakkes?

      /   Beantwoorden  / 
   2. appie happie

    feyenoord in 1985

      /   Beantwoorden  / 
    1. Mark

     In ’85? Dat was een druilerige 1-1 in het net verbouwde Oosterpark voor 21.000 toeschouwers… was het niet in ’86 toen we Feyenoord met 4-1 versloegen en ons plaatsten voor Europees voetbal?

       /   Beantwoorden  / 
     1. appie happie

      zou zomaar kunenne is al zolang geleden..1986 zeg ben nu een keer zo oud.

      hoop wel op 3 punten morgen..staan we boven 020

        /  
    2. Paco

     @appie happie In die tijd las ik je boeken ‘s ochtends bij de Brinta. :)

       /   Beantwoorden  / 
     1. theoreticus

      Op de achterkant van het pak Brinta stond een foto van een graanveld met 2 fietsende meisjes, met een daarvan heb ik gezoend! Mirjam!

        /  
     2. kees

      wel even wat meer details graag…moet een idillisch geheel zijn geweest! Maar zondag: een echte kraker, met alles erop-&-eraan: en inderdaad: een beloning voor goed werk, die stand op plaats 3 boven Ajax. Hoop dat die gasten uit Rotjeknor niet vervelend lopen te provoceren om rode kaarten, gewoon zoek spelen: ik denk 4-2 dit keer !

        /  
     3. appie happie

      maar ik stond ook in nieuwsblad v/h Noorden als een soort van strip soorrde er lustig op los…laat dat maar eens aan matavs zien kan hij er wat van leren…

      en vanmiddag wordt het een mooie 3-0 overwinning.en staan we op 4 punten van psv en op een 3de plaats..

        /  
     4. appie happie

      ik was niet ver mis..

        /  
 15. kees

  volgens de club-website dáár meet hij zelfs 1.93m, is hij sterk en heeft hij een keiharde tackle…dat zou bij Grunn veel “rood” betekenen en paniek in de tent(achterin), moeten we niet hebben!

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.