Mist FC Groningen leiders?

Ik zie met plezier dat er een mooie discussie ontstaan is onder het wedstrijdverslag van deze week. Het gaat om leiderschap.

Heeft FC Groningen genoeg leiders in het team, in de selectie? En wat gebeurt er als een van hen, in dit geval Andreas Granqvist, wegvalt? Ik voeg daar hier nu graag mijn 3 centen aan mening aan toe.

De discussie begint in feite indirect met de reactie van @Rob Roy. Hij stelt dat het gemis van Granqvist vooral voetballend gevolgen had voor het hele team. Hij beschrijft een soort kettingreactie waarbij het gemis van de specifieke kwaliteiten van een belangrijke speler achterin door kan werken naar belangrijke andere posities. Tot aan de punt van de aanval, zou ik er aan toe willen voegen (ik ben het dus met @RR eens).

Zo gevoelig kan het tactisch soms liggen. Al zou een team natuurlijk niet zo zwaar moeten leunen op één belangrijke speler. Iets verderop is het @Kees die deze wedstrijd vergelijkt met een eerdere wedstrijd waarin Tim Sparv er niet bij was. Ook toen speelde de FC moeizaam. Ook Sparv is, dat heeft hij inmiddels bewezen, een dragende speler. @RR reageert daar weer op door te stellen dat een team een “subtiel geheel” is. Een radartje weg, en de machine hapert. En dan komen we bij de hierboven door mij gestelde vragen.

Naast dat Sparv en Granqvist voetballend veel toevoegen hebben ze ook coachend een belangrijke rol. Ze kunnen een team op sleeptouw nemen. Maar wie heeft dat nog meer in zich? De naam van Danny Holla valt. Maar dan is het ook snel stil. @Kees stelt wat mij betreft dan ook terecht dat FC Groningen te weinig leiders heeft.

Zelfs Holla vind ik een twijfelgeval. Hij zit er tegenaan, kan het worden. Hij is nog altijd jong, zoals de FC weinig ouwe rotten in het team heeft. Misschien is dat ook wel een minder opvallende en daarom ook nauwelijks besproken kant aan deze selectie. Een zwakte zelfs. Bij jong hoort haast automatisch wisselvallig, iets wat zeker op de FC slaat dit seizoen. De stabiliteit zit vooral in de laatste linie, daar waarniet toevallig met Luciano, Granqvist, Stenman en Ivens de oudjes van het team staan.

Het zou een goede verklaring kunnen zijn voor het wisselvallige spel, daar waar de resultaten vaak wel naar de goede kant door slaan. Wellicht is met het aantrekken van ervaring, van spelers met leiderscapaciteiten, voor FC Groningen daarom volgend seizoen belangrijke winst te halen. Dan zou het minder hoeven te leunen op het leiderschap van een enkele speler. Of die makkelijk te vinden zijn is weer een ander verhaal.

Lees ook:Word jij de nieuwe FC Groningenblogger?

9 reacties op “Mist FC Groningen leiders?

 1. diego

  Je kan wel een ervaren voetballer gaan kopen
  maar dan is de vraag als de spelers die al bij fc groningen zitten
  het accepteren dat een nieuwe speler gelijk de leiding neemt
  en is die speler dominant genoeg om dat ook aan te durven
  dan denk ik dat je beter spelers die hier al voetballen
  moet stimuleren om de leiding te nemen
  en daar dus op gaan trainen
  er zit vast wel een speler bij die dat in zich heeft
  maar nu nog niet genoeg gestimuleerd is omdat anderen al de leiding hebben genomen
  en als die dan weg vallen is hij nog niet gewend om de leiding te nemen
  ik denk dat je daar wel op kan trainen

    /   Beantwoorden  / 
 2. Evertse

  En V/D Laak dan, hij is nu dan wel geblesseerd en niet de meest technische speler, maar hij is iemand die de ploeg een schop onder hun reet geeft in bv een wedstrijd tegen de graafschap.(als hij speelt)en natuurlijk is hij ook aanvoerder geweest.

    /   Beantwoorden  / 
 3. Nolio

  Volgens mij hebben ze Ivens op het oog als opvolger van Granqvist, qua leiderschap. Zo werd het ook een beetje gebracht bij zijn presentatie, dat hij graag een leidersrol op zich neemt. Wie weet.

    /   Beantwoorden  / 
 4. theoreticus

  Leiders heb je, die kun je niet maken, zelfs cruyff lukte het niet van Rijkaard een leider te maken. Het heeft ook niks met leeftijd te maken, het is iets wat iemand heeft of niet.
  Ik denk dat Holla het heeft en Ivens had het bij Kv Mechelen naar verluid ook. Sparv heeft het ook en Van der Laak ook wel wat.
  Ik hoorde laatst de duitse uitdrukking en die slaat de spijker op de kop: ein Teamchef of in het wielrennen de wegkapitein.
  Als ik onderdeel van een groep ben en de leiding stimuleert een van mijn teamgenoten leiding te nemen dan werkt dat niet, het moet niet kunstmatig gemaakt worden maar van nature gaan.
  En je moet binnen en buiten het veld presteren anders krijg je Paul Mathijs gedoe.

    /   Beantwoorden  / 
  1. rob roy

   In het verleden hadden we een aantal jongens hier bij de FCG rondlopen die het uitstraalden een leider te zijn. Jan Schipper, John de Wolf, Bjarne Jensen en Andrei Zigmantovitj om enkelen te noemen. Die jongens hadden één ding gemeen, ze hadden hun postuur mee. Verder hadden ze allemaal overzicht,ervaring en de “gave” om de jonkies te sturen. En inderdaad daar ontbreekt het de FCG aan.
   Eigenlijk moet je een stuk of drie spelers in een team hebben die deze uitstraling hebben en dan kan je er op trainen en afspraken maken wie de leiding neemt, indien nodig. Andreas is mijns inziens de enige die deze capaciteiten heeft. Of Holla of Sparv dat in de toekomst zouden kunnen, ik weet het niet. Net wat @Theoreticus zegt. Leiders heb je en die kan je niet maken. Het zou de leiding van de FCG niet misstaan om hier wat meer aandacht aan te besteden bij het aantrekken van nieuwe spelers.

     /   Beantwoorden  / 
 5. Mark

  Het ging inderdaad fout doordat men Veldmate te veel ging steunen ipv De Graafschap terug te dringen. Ik denk niet dat Holla dan de persoon is om de leiding te nemen. Hij moet eerst nog op niveau komen en zelfs dan heb ik mijn twijfels. Ivens zit nog te kort bij de club voor die rol. Stenman zou het kunnen misschien en in de toekomst zie ik Kieftenbeld dat wel doen. Dat klinkt ms raar, maar hij heeft altijd een duidelijke mening en laat die ook horen.
  Behalve Granqvist zou ik zo niet één kunnen noemen. Alhoewel Andersson?
  Verder hoop ik dat Hiariej zich door blijft ontwikkelen. Ik vind hem op het middenveld tactisch erg sterk; jammer dat hij na z’n blessure wat terug is gevallen.

    /   Beantwoorden  / 
 6. kees

  @Paco: je moet in deze beschouwing over leiderschap en dragende spelers ook meenemen, dat het team als geheel (!) ook een soort chemie heeft, welke succes kan hebben ( winnen van de tegenstander ) of kan falen ( overspeeld worden . Dat is niet 1.2.3 te verklaren aan de hand van een speler, hoewel de spits natuurlijk wel beslissend kan zijn in de wedstrijd in zijn scoren. Maar dat Luciano bijvoorbeeld nu enekel mindere wedsstrijden speelt, dat kun je het team, de trainer, en zelfs Luciano-als-sportman ni8et kwalijk nemen. De spelers die er nu staan hebben een aanvaardbaar erdedivisie-niveau, en daar moet FC Groningen het dit seizoen mee stellen, met een eindklassering bovenin de subtop. Kmt er nog een centrale spits i.pl.v. Matavz, dan kan het team volgend jaar weer vlammen, maar een garantie voor scoren is het niet- Het beste is het naar Feyenoord te kijken hoe die dit seizoen moeite hebben om de besproken leiderschapskwaliteiten in het team te etaleren, nu Thomasson en kornuiten niet meer spelen:genoeg goede voetballers,maar een slecht seizoen.

    /   Beantwoorden  / 
 7. René

  Past dat nog wel in het moderne voetbal een leider in het veld? Het is tegenwoordig veel meer circulatie voetbal, waarbij de bal snel van de ene speler naar de andere wordt gespeeld. Ik zag laatst nog een wedstrijd van het NL elftal tegen Engeland uit 1988. Wat was de opbouw toen sloom, alle tijd om op te komen, om de bal te spelen. Nu gaat het zo veel sneller.Wat mij opviel tegen Roda is dat Groningen op een gegeven moment bijna elke bal verloor, Roda speelde stevig, feller op de bal. Groningen liet zich wegzetten. Daarom zijn controlerende middenvelders als van Bommel en de Jong zo belangrijk, ze durven in te grijpen. Nou gaat de Jong daar te ver in. Holla is zo een type speler. Waar ik me da meer zorgen over maak is bijvoorbeeld het wegvallen van Stenman. De aanvallen van links zijn ineens weg en dat is het sterkste deel van Groningen. Tegenwoordig wordt er steeds meer als Team gespeeld. Ik weet niet of leider nog een geschikt woord is, wat een goed team heeft is een spelverdeler, die snel kan inpassen en vooruit kan denken. Sneijder is geen leider. Wel iemand die de bal opeist en het spel snel kan voortzetten. Het wegvallen van Granqvist is niet direct een probleem in mijn optiek.

    /   Beantwoorden  / 
  1. kees

   René, Vlak de invloed van de trainer niet uit: ze spelen met strikte opdrachten, en dus zal je spelers als Sparv niet zijn zone zien verlaten, verder wordt er achterin stijf op de buitenspel gespeeld, dat mislukte dus een paar keer bij Roda thuis, dan is Luciano de enige achterin (die dan soms vreemde capriolen maakt). Ik zou veel meer spelers hun individuele kwaliteiten zien gebruiken ( dit hoort trouwens ook bij leiderschap! ), en bijvoorbeeld een onverwachte opschuiven van de middenlinie naar voren, of een uitwisseling van links naar rechts, met schoten uit de 2e lijn zien… ( Pedersen deed dit een keer fraai op rechts tegen Roda) hoe onvoorspelbaarder Groningen speelt, hoe moeilijker het is voor de tegenstander om vooruit te voetballen. Het mandekken ( in opdracht ) is bij Groningen ook niet geweldig… Kieftenbeld, en Stenman worden opzij vaak gepasseerd, en Ivens en Granqvist zijn niet sujpersnel, wel ervaren spelers…. Het blijft verder lastig om bij het uitvoeren al deze opdrachten geen fouten te maken ( je zag die directe goal van Roda na de fout van Bacuna op eigen helft! ) Ik doe het ze niet na! Kees.

     /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.