FC Groningen: de volgende fase

Op de site V-bal kwam ik een artikel tegen waarin een (tussen-)balans opgemaakt wordt van de Eredivisie. In dit competitieloze weekend leek het me een goed idee om daar met een blog op in te haken. Met name als het gaat om de komende wedstrijden van FC Groningen.

V-bal begint met te zeggen dat het knap is van trainer Pieter Huistra om voorganger Ron Jans al enigszins te hebben doen vergeten. Het seizoen is nog altijd behoorlijk jong, maar ik denk dat we allemaal nu wel kunnen stellen dat die ‘overname’ inderdaad heel goed verlopen is. Huistra zelf gaf eerder al aan dat z’n voorganger een goede organisatie en selectie achter had gelaten. Dat is voor een debuterende hoofdcoach natuurlijk een goede basis om op verder te borduren.

Dan stelt het artikel dat FC Groningen een selectie met kwaliteit heeft, en dat er wat dat betreft geen aanleiding is om de ploeg te onderschatten. Een top 5 notering moet dan ook haalbaar kunnen zijn dit seizoen. De namen van spelers die genoemd worden zijn echter wel verrassend. Zo worden bijvoorbeeld Kieftenbeld en Bacuna wel genoemd als voorbeelden van die kwaliteit, terwijl Tadic en Pedersen niet genoemd worden. Ik denk toch dat dat twee bepalende spelers zijn geweest in de seizoensstart. Matavz, Luciano, Granqvist en Enevoldsen worden weer wel genoemd. Over de laatste kan -terecht- op dit moment getwist worden, maar kwaliteit heeft de Deen inderdaad wel degelijk.

Ten slotte wordt er naar het komende programma gekeken. Dat ziet er aantrekkelijk uit voor FC Groningen. Dat concludeert V-bal, dat kan ik alleen maar bevestigen. Hier is het rijtje, in chronologische volgorde:

SC Heerenveen (thuis)

NEC (uit)

ADO Den Haag (thuis)

VVV Venlo (uit)

NAC Breda (thuis)

Het zijn allemaal clubs die onder de FC staan. Maar tegelijkertijd staat alles heel dicht bij elkaar. Het ontloopt elkaar ook in kwaliteit niet veel in de Nederlandse competitie. Dat het onderlinge niveau de laatste jaren naar elkaar toe groeit (nivellering) lijkt ondertussen helder. De topspelers en talenten, de speciale spelers, zij dus die het verschil kunnen maken, die verdwijnen naar het buitenland. De kaasschaaf gaat er over, een grote middelmaat blijft over. De onderlinge verschillen tussen al die spelers zijn zo klein dat een mindere dag of een kleine vormcrisis genoeg is om dat verschil weg te werken.

In de huidige competitie hebben we daarom ook al genoeg verrassingen kunnen zien. Het verhaal Excelsior is bekend, en ook Roda JC doet het goed. Maar clubs als Heracles en Feyenoord staan voorlopig gewoon een plaats of tien onder hun rangschikking van vorig seizoen. Daar is dus niet heel veel voor nodig, al moet gezegd dat de Rotterdammers (en ook AZ bijvoorbeeld) kwalitatief wel moesten inleveren. Het is in ieder geval een sein dat je als club weinig zekerheid kent in de Eredivisie.

Ook FC Groningen zal zich tegen de vijf komende tegenstanders -een op papier gemakkelijker programma- geen moment iets van onderschatting, handrem of gemakzucht kunnen permitteren. Maar tegelijkertijd is het een uitgelezen kans (of eigenlijk vijf kansen op een rijtje) om veel punten te pakken. En dus ook om de huidige positie op de ranglijst te behouden of -nog beter- te versterken.

Zo breekt er weer een belangrijke nieuwe fase aan voor FC Groningen. De start is geslaagd, na een aantal moeilijke tegenstanders draait de ploeg bovenin mee. Nu is het zaak om daar een goed vervolg aan te geven.

Lees ook:Word jij de nieuwe FC Groningenblogger?

15 reacties op “FC Groningen: de volgende fase

 1. sandratb

  Beste Paco,

  Ik den k dat je Stenman ook vergeet vind hem door Tadic een betere voetballer geworden!

    /   Beantwoorden  / 
  1. Paco

   Eens. Een back is aanvallend afhankelijk van de kwaliteit voor hem. Bij Stenman blijkt dit maar weer eens. Als er meer gedaan wordt met z’n voorzetten wordt hij echt bepalend. Verdedigend zit het wel snor bij hem.

     /   Beantwoorden  / 
 2. kees

  @Paco:mooie tussenbalans tijdens deze wedstrijdpauze… Hoop doet leven, maar er mag ook nog wel een woord gewijd worden aan Nijland en Veldmate: Op een of andere (indirekte) manier voel ik hun ambitie wel degelijk: zo was het zoeken naar verdedigers en alle geruchten om verdere aankopen, bepaald opvallend; voor een club die zegt al een paar jaar met lagere spelerssalarissen en met de rem op de uitgaven te willen werken, zijn ze heel bewust met kwaliteitsbewaking bezig. Want toen van de Laak, Zonneveld of Koc kwam, toen was dat een noodgreep…en nu moet een speler minstens ervaring hebben en zijn gelijk op het veld hebben getoond, anders beginnen ze er niet aan. Alleen bij Blind hebben ze zig aan het lijntje laten houden, maar wie weet: komt het er nog van. Scoren, scoren en nog eens scoren, dat is nu ( met die 5 gemakkelijke wedstrijden te gaan ) prioriteit. En met Andersson, Holla, Femi straks inzetbaar, moet het kwaliteitsverschil eenvoudigweg de doorslag geven: ik voorspel je realistisch – van die 5 potten – drie overwinningen (w.o. tegen Heerenveen) één gelijkspel en een (lullig)verlies, dwz 10 punten uit 5 erbij…en een degelijke 4e of 5e plaats…Huistra is de man op de juiste plek voor DIT FC Groningen. Maar chapeau voor Nijland cs.!

    /   Beantwoorden  / 
 3. Dick van der Bij

  Als je Bacuna en Kieftenbeld noemt als de revelaties van het nog zo prille begin, moet je dan überhaupt enige waarde toekennen aan deze beschouwing? Ik vind onze huidige FC een uitermatig taaie tegenstander voor wie dan ook. Toch sluit ik niet m’n ogen voor het vertoonde spel. Tegen De Graafschap, Utrecht, AZ en PSV was het spel vrij tot zeer pover. Een beetje meer tegenwind en je verliest vier van de komende vijf “makkelijke” partijen. Wel een hoopvol feit is de terugkeer van met name Andersson en Holla. En tja, als je nu al zoveel punten haalt, hoe moet het dan wel niet worden als de trein echt begint te daveren? Laten we zondag maar van start gaan richting station Heerenveen. Alle seinen op groen!

    /   Beantwoorden  / 
  1. kees

   Met Dick erbij gaat het dus hopelijk draaien… vond Groningen vorige jaar ( eerste helft ) zo voorspelbaar: en nu? dat is dus een winst van het collectief (XI tal) en de hele club staat er onverdeeld achter op dit moment… Jammer dat ze zolang wachten met die stadionuitbreiding. Maar een eclatante overwinning op H’veen, dat is pas smullen!

     /   Beantwoorden  / 
 4. pimhoofd

  je kan dat hele stuk van v-bal toch niet serieus nemen? stenman en pedersen niet noemen, maar bacuna wel (als basisspeler nogwel) en als eredivisie-waardige aankopen kieftenbeld en ivens (wat overigens klopt) wel noemen, maar tadic niet? verder ook een niet echt diepgaand stuk ofzo op die site, weinig toegevoegde waarde dus…

  verder van jou wel een leuk stukje paco ;)

    /   Beantwoorden  / 
  1. Paco

   @pimhoofd @Kees @Dick Jullie hebben gelijk over het artikel, heb het gewoon gebruikt als opstapje. Verder is het een tussenbalans waar nog veel meer invalshoeken bij te bedenken zijn. Die van jullie zijn prima aanvullingen. :)

     /   Beantwoorden  / 
 5. theoreticus

  Vanavond genieten van Granqvist en dan de blik op de buren.
  Met welk elftal spelen zij? Hebben ze blessureleed?
  Ik probeerde het een en ander uit te vogelen op hun forum maar daar gaat het alleen over de reis naar Groningen.
  Het blijkt toch heel lastig te zijn voor de friezen hun weilanden te verlaten en de Lauwers is te breed voor de fjierlep ( Mijn vingers liggen nu in een knoop boven mijn toetsenbord).
  Wat een drukte maken zij van een ritje naar de buren, het zijn net kleine kinderen die voor het eerst naar de grote stad gaan.
  Dat wordt janken op de terugreis want het zakje snoep bestaat uit een vernederende afgang.

    /   Beantwoorden  / 
  1. hallo

   ja het spijt me wel voor granqvist
   maar ik hoop dat hij vanavond verliest
   las trouwens dat nederland al 10 jaar ongeslagen is op eigen bodem :)

     /   Beantwoorden  / 
   1. theoreticus

    kan me anders wel een nederlaag tegen Italie en was het niet Australie herinneren.
    Altijd een dilemma, spelers van ons in nationale elftallen. Aan de ene kant wil je ze zien schitteren maar aan de andere kant volgt daar eerder een transfer uit en dan krijg je wel meer geld maar ik heb liever Granqvist dan een zak met geld.
    Ik kan me niet voorstellen dat de FC de komende jaren een betere speler kan contacteren, ik vind hem echt top-eredivisie.

      /   Beantwoorden  / 
   2. theoreticus

    O, ik las net dat het om officiele (ik denk dat ze bedoelen kwalificatie) wedstrijden.
    In theorie gaan we winnen vanavond.

      /   Beantwoorden  / 
    1. hallo

     op veld dus ook
     4-1 geworden
     ibrahimovic toivonen berg
     en dan scoort granqvist de enigste en ook nog vet mooie goal voor zweden :)

       /   Beantwoorden  / 
  2. hallo

   ron jans gaat zondag les krijgen van pieter huistra :)

     /   Beantwoorden  / 
  3. kees

   dûmpkes krijgen ze in Heerenveen op maandagochtend bij de koffie als ze weer thuis zijn, …komt oerpake Foppe opeens mee aanzetten, omdat hij die Bosche bollen (lees:Z-Afrikanen) niet meer kan aanzien… “weer in Heitelân!” hoor je ‘m zeggen…en Jans?… die zweeg wijselijk.

     /   Beantwoorden  / 
 6. grunn

  Pol van Boekel fluit zondag. geen idee wat ik daar van moet vinden eigenlijk. 3 punten is het enige wat telt!

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.