FC Groningen wint Derby van het Noorden

FC Groningen was vanmiddag de sterkste in de Derby van het Noorden. SC Heerenveen werd in Euroborg met 1-0 verslagen.

Zo werd het dus inderdaad een mooie herfstdag voor voetbalminnend Groningen. De wedstrijd zelf was geen puntje-van-de-stoel pot, maar de sfeer en de spanning vergoedden veel. En de gunstige uitslag voor de FC maakte uiteindelijk het feest compleet. Niet alleen werd een directe concurrent om Europees voetbal voor even naar het tweede plan geschoven, FC Groningen mag zich voorlopig gewoon de beste van het noorden noemen.

De wedstrijd kende een grillig verloop. De gasten begonnen ietsje beter, FC Groningen nam na een kwartier het heft over, werd steeds sterker en domineerde de eerste helft. In de tweede helft viel al vroeg het Groningse doelpunt, maar daarna was het SC Heerenveen dat controleerde. Een gelijkspel was daarom de meest rechtvaardige uitslag.

De FC had echter iets meer geluk. Een van de weinige echt goede kansen leverde meteen resultaat op. Het geluk dat de gasten vlak voor tijd ontbeerden bij hun 100% kans. Maar ondertussen kun je toch ook concluderen dat de ploeg van Pieter Huistra dit geluk waarschijnlijk gewoon afdwingt. Daarvoor valt het kwartje dit seizoen net iets te vaak onze kant op.

Het werkt er in ieder geval hard genoeg voor. Ook in de moeilijke fase in die tweede helft werd er weer hartstochtelijk en met volle overtuiging verdedigd. Bij de weinige kansen die er voorin werden gecreëerd was het vandaag weer de sleutel tot succes. Het centrale duo Ivens en Granqvist ontpopt zich steeds meer tot een nauwelijks te nemen vesting. Door de lucht valt er sowieso weinig te halen, zo moest ook spits Bas Dost vaststellen. Die zwakke plek is er met het vertrek van Sankoh en de komst van Ivens echt uitgehaald.

Ook de backs deden hun werk goed, al is een speler als Beerens z’n directe tegenstander elke wedstrijd wel een keertje de baas. Wellicht liet Stenman de kleine dribbelaar net even een keertje te veel lopen. Maar de Zweed compenseerde dit door offensief weer een enorme input te hebben op het Groningse spel. Weer was het de tandem met Dusan Tadic die voor het meeste gevaar zorgde. Op rechts werd er vooral verdedigd en positioneel ‘in het plan’ gespeeld. Dat lijkt op dit moment het hoogst haalbare, al zagen we dit keer ook een Enevoldsen die steeds goed in de zestien van de tegenstander kwam.

Vlak voor tijd was de Deen met een schot zelfs nog dicht bij een treffer. Z’n maatje Kieftenbeld kende ook nu weer weinige offensieve daadkracht, maar als hij verdedigend z’n mannetje staat vind ik het voorlopig al goed in het kader van het groeiproces waar de jongeling zich in bevindt. En dat was vanmiddag het geval, bij een moeilijke tegenstander (Assaidi). Met een belangrijke actie stond Kieftenbeld zelfs aan de basis van de overwinning.

Waar de corner in de 46ste minuut aan Groninger kant voor de 1-0 werd ingekopt door Granqvist, daar haalde Kieftenbeld een paar minuten voor het eind een inzet van Grindheim van de lijn. Een geweldig moment voor alles wat FC Groningen een warm hart toedraagt, een prachtige opsteker voor de speler zelf. Het juichgebaar meteen na de actie (“een beetje emotie”) gaf aan dat Kieftenbeld wel degelijk de kritiek hoort en de druk voelt. Dat kwam er bij deze cruciale actie dus “even” uit. Heel begrijpelijk.

Beide corner-momenten maakten uiteindelijk het verschil in deze derby. Verder werd er technisch en tactisch door beide ploegen redelijk tot goed gevoetbald. Dat hoeft niet meteen een aantrekkelijke wedstrijd op te leveren, zo bleek vooral in de eerste helft. Maar na de goal werd het toch nog meeslepend, al was het jammer dat de FC te weinig rust bewaarde in de fase dat Heerenveen veel offensieve druk zette. Daar is, zo gaf ook Huistra na afloop toe, nog veel verbetering mogelijk. Maar er zitten uiteindelijk gewoon weer drie punten in z’n knip.

Z’n collega Ron Jans vertrok dus met lege handen uit de voor hem zo vertrouwde Euroborg. Hij zag genoeg aanknopingspunten in de tweede helft om positief te blijven, maar voorlopig moet hij zich richten op een inhaalrace op z’n opvolger bij FC Groningen. De zegetocht van Huistra (wiens moeder een Fries is, zo heb ik begrepen) duurt onverminderd voort. Daardoor handhaaft de FC zich bovenin, al werd het op doelsaldo voorbij gestreefd door het verrassende Roda JC.

Kortom, voorlopig vooral positieve berichten uit het noorden. Of althans, uit het goede deel daarvan…

Lees ook:Word jij de nieuwe FC Groningenblogger?

9 reacties op “FC Groningen wint Derby van het Noorden

 1. theoreticus

  weer een mooi stukje Paco!
  Wat was het spannend, tot het einde toe. Alweer gewonnen van de buren. Die ploeg met meer potentieel, mogelijkheden en onderwijzende trainer, die nu blijkbaar een ploeg traint die nog dommer is dan de Fc vorig jaar ; Ron legt uit dat ze aanvallend moeten spelen en ze spelen de eerste helft verdedigend. Genoeg over dat volk.
  Wat mij vooral opviel was dat Kieftenbeld steeds meer back wordt, Enevoldsen ook in zijn rol begint te groeien maar ook ‘vervelende maniertjes’ kan hebben en dat Lachman heel goed inviel.
  Ik snap niet dat Hiariej uitviel, hij was toch hersteld?

    /   Beantwoorden  / 
  1. kees

   was wel een beetje zielig…Jans die uit en te treure moest zeggen (en ook zei!) dat hij het zo geweldig vond, die FC Groningen onthaal…en zag dat zijn oude ploeg duidelijk meer voetbal in de mars heeft dan zijn huidige club! Ik weet niet of ze bij Heerenveen zo veel geduld hebben als hij heeft: “SCHeereveen staat aan het eind van het seizoen bij de bovenste 8″ zo spreveld hij nog; maar Huistra blijkt een koele kikker, moest niet zoveel hebben van die romantische beschouwingen: gewoonweg winnen, en dan ik FC Groningen vanzelf 100% tevreden. Prachtig als onze jongens dat steeds voorelkaar krijgen: dus: van de komende 5 makkelijke wedstrijden is er al een gewonnen: met maar 3 punten achter nummer één , NB! Ik heb respect voor de situatie Enevoldsen, maar als Andersson en Blind erbij komt in de winter dan moet Enevoldsen presteren. ( Blind is trouwens deze maand aan de eerste selectie van Ajax toegevoegd- dus wie weet ziet Jol toch nog iets in hem )
   Alleen naast Matavz zou er nog wel een reserve-killer bij kunnen komen; ben benieuwd of -ie blijft…Groningen steevast op plek 5, dat blijft in elk geval!

     /   Beantwoorden  / 
 2. herman

  vind kieftenbeld steeds beter spelen en enevoldsen juist niet die speeld sinds hij terug is van de wk

    /   Beantwoorden  / 
  1. theoreticus

   Ja maar ,ja maar, ik zie wel een stijgende lijn bij Enevoldsen.
   Het is ook wat, ga je als enige speler van de fc met een basisplaats in je landenteam naar het wk, kom je terug , is je plekkie vergeven aan ene Tadic. Terwijl je gelauwerd terugkomt met je hoofd vol Zuid-Afrikaanse avonturen.
   En dan verlies je je plek in het Deense elftal ook nog eens plus dat je kaal begint te worden en ijdel bent.
   Ik denk dat de knop om moet en dan zien wij de oude Enevoldsen weer en we mogen niet vergeten dat ook Thomas een jonge speler is.
   We krijgen nu wel een soort verschuiving van ons aanvankelijke zorgenkindje Kieftenbeld naar Enevoldsen.
   Zijn er meer mensen hier die in Kieftenbeld een nieuwe Danny Buijs zien?

     /   Beantwoorden  / 
   1. Paco

    Ik zeg: Wayne Rooney…

      /   Beantwoorden  / 
 3. Peter

  Leuk stuk Paco, klopt als een bus. Ik wil Tim Sparv even naar voren halen. Het is alsof deze jongen wat geruisloos door de wedstrijden heen voetbalt. Maar wat is deze jongen belangrijk voor dit elftal. Op de momenten waarop de tegenstander het momentum naar zich toe wil trekken brengt hij de rust terug in het elftal. Ook was zijn actie richting het doel vlak voor de goal erg belangrijk gisteren.

  Kan niet anders zeggen dat deze jongen weer zeer goed is gescout door de fc.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Grunninger

   Klopt Peter de taak van Sparv wordt heel vaak onder belicht hij speelt in defensief opzicht een heel belangrijke rol.

     /   Beantwoorden  / 
  2. theoreticus

   Het lijkt mij ook fijn spelen als verdediger met zo’n sterke controleur voor je die rust uitstraalt en overzicht heeft.
   Onder Jans vond ik hem minder stabiel spelen.
   Het is zeer gunstig voor de Fc dat er een paar jongens rondlopen die in hun nationale team ervaring op het hoogste niveau opdoen.

     /   Beantwoorden  / 
  3. nik

   Klopt! Voor mij was hij de ‘man of the match’

     /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.