In het hoofd van Mister FC Groningen

Jan van Dijk verloor zaterdag van FC Groningen. Het was niet zomaar een wedstrijd, en ook niet zomaar een verliespartij voor de trainer van VVV Venlo.

Z’n ploeg stond met 2-4 of 2-5 vrij kansloos achter. Roerloos stil stond hij naast de dug-out, zo was te zien in een lang camerashot bij Eredivisie Live. De kale karakterkop close in beeld, de kaken kauwend op een kauwgumpie. Twee woorden die ook met een ‘k’ beginnen zullen door dat hoofd geschoten zijn. Maar van buitenaf wees niets op een trainer die innerlijk vloekte.

Eentje ook die moeilijke tijden doormaakt. Eerder die week kreeg hij te horen dat hij mocht blijven, ondanks het slechte presteren van z’n ploeg. Een man onder druk. Een geplaagd man? Dat mag je best zeggen, ook al zou je de problemen van trainers van het niveau Eredivisie luxeproblemen kunnen noemen als je ze vergelijkt met die waar een normaal mens mee te maken krijgt. Een relativering waarbij je op een gegeven moment vanzelf zegt dat het maar voetbal -een spelletje- is.

Maar dat is te kort door de bocht. Trainers kunnen alleen op dat hoge niveau presteren als ziel en zaligheid er in gestopt worden. Als ze 24 uur per dag met hun team en de club bezig zijn. Als ze -kortom- van het spelletje hun leven gemaakt hebt. Zo’n trainer zou iemand die zegt dat het “maar voetbal is” meteen een knal voor z’n klotekop willen geven.

Wat ging er wel door het hoofd van Jan van Dijk? Ik zag een verbeten en vastberaden blik. “Mij krijgen ze niet klein, kop omhoog Jan”, zoiets meende ik hem te zien denken. Z’n ploeg stond dan wel achter, maar ze bleven vechten. Voor een goed resultaat, voor hem. Een beetje trots zal hij daarom ook geweest zijn op dat moment. Met de wedstrijd zelf was hij niet meer bezig, zo leek het.

Misschien gingen de gedachten van Van Dijk ook terug in de tijd. Want hij stond er weliswaar als trainer van een club uit het zuiden, bij de Trots van het Noorden liggen z’n roots. Waarschijnlijk ook z’n hart; je bent Mister FC Groningen, of je bent het niet. Hij zag dus een tegenstander die op een bepaalde manier geen tegenstander was. Het is dat hij voor beroepszaken naast die dug-out stond, anders had er een brede grijns op die kale kop gestaan. Zoals bij elke FC-fan op dat moment. Na afloop van de wedstrijd gaf hij de complimenten aan FC Groningen. Dat had “uitstekend en zeer professioneel gespeeld”.

Een paar jaar geleden zag ik ook een verbeten blik in de ogen van Jan van Dijk. Hij zat weliswaar zonder club thuis achter de geraniums, maar het zou allemaal goed komen. Dat kwam het ook. Maar inmiddels liggen de zaken al weer wat anders. Heel veel verliespartijen zal hij zich toch niet meer kunnen permitteren. Heel veel kansen krijgt hij -mocht het alsnog fout gaan- wellicht daarna ook niet. Er zitten veel trainers op dit moment thuis achter de geraniums…

Ik hoop dat hem dat lot bespaard blijft. Vanaf nu moet hij punten gaan pakken. Dat hij dat dan doet tegen de concurrenten van z’n ouwe cluppie is dus iets waar zowel FC Groningen als Mister FC Groningen zelf bij gebaat zijn. Wat dat betreft is het zo klaar als een klontje.

Lees ook:Word jij de nieuwe FC Groningenblogger?

7 reacties op “In het hoofd van Mister FC Groningen

 1. jeff

  even ter uwer duidelijkheid er is maar een mister fc groningen PIET FRANSEN!!!!

    /   Beantwoorden  / 
  1. Tjal

   In twee jaar tijd mister Groningen worden? Mister Gvav zeker

     /   Beantwoorden  / 
 2. bERT

  in mijn optiek, is en blijft dat toch Jan van Dijk!!!

    /   Beantwoorden  / 
 3. rene

  is dit niet de zelfde jan van dijk die een aantal jaar geleden niet eens in een intervieuw te hebben gezegd helemaal niets meer te hebben met fc.groningen (de club die hem heeft gegeven wat hij nu is)
  voor mij geen mister fc groningen meer trouwens welke speler heeft nog iets van clubliefde.

  laat hem lekker in het zuiden blijven

    /   Beantwoorden  / 
  1. René

   die indruk heb ik inderdaad ook. Hij gaf toen aan dat sinds de euroborg hij niet meer met onze FC heeft. Net als zijn zonen dat ook vaker hebben geuit.

     /   Beantwoorden  / 
   1. kees

    het zijn nét mensen, die trainers… Jans heeft toch een heel andere beleving van zijn verbondenheid met FCG. Dat van Dijk 450 keer voor het eerste elftal uitkwam, en bijna de hele glorietijd in het Oosterpark na GVAV heeft meegemaakt, dat zegt in dit perspectief wel iets over hem: een degelijke broodvoetballer/en wat ijdele broodtrainer en duidelijk niet een P.R. man. Overigens heeft Huistra deze kwaliteiten wél: hij antwoord altijd direct en precies op vragen van de verslaggever, en hij is zich ontzettend bewust van de (soms tegengestelde) belangen die er spelen- maar houdt dit keurig vóór zich om geen “ruzie in de tent” te krijgen. Als hij dit doorzet, dan komt vanzelf hij en FC Groningen meer in beeld. Het is nog te vroeg om hem toekomstig bondscoach te noemen, maar over 8 jaar….

      /   Beantwoorden  / 
  2. jahoor

   René ik ben het helemaal met je eens. Als je je schepen achter je verbrand dan is het voor mij ook geen mister FC Groningen meer.

     /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.