Voorbeschouwing FC Groningen – AZ

Nog één keer alles, en dan lekker terugkijken op een uitstekend voetbaljaar: dat is morgen het devies voor FC Groningen in de belangrijke wedstrijd tegen AZ.

Je gaat, ondanks een fantastische eerste competitiehelft, toch met een beetje rotgevoel de winterstop in als morgen onverhoopt het eerste thuisverlies er zou komen. Dat moet dus niet! En het hoeft ook niet als de FC het niveau haalt dat het in Euroborg voorheen ook haalde. Als het in staat is om dat een keer een complete wedstrijd te doen zitten we helemaal goed.

Dat is -als ik alvast wat terugkijk- toch wel een mindere kant aan het FC-verhaal. Soms is het de eerste, maar vaker de twee helft, waarin het verschil gemaakt wordt. Maar opvallend is dat het nog nauwelijks lukte om een hele wedstrijd 100% te overtuigen. Waarom er desondanks toch resultaten werden gehaald is te danken aan de goede organisatie die er toch nog staat als het minder loopt en de tegenstander de bal heeft. Verdedigend maakt het dan de ruimtes klein. Het gebrek aan snelheid achterin wordt dan minder bepalend, en koppend heeft de FC sowieso weinig problemen.

Morgen zal FC Groningen toch weer zelf het spel willen maken en controle over de wedstrijd willen. Maar het zal ook zelf enigszins inzakken als AZ de bal heeft. Dat het bij de Alkmaarders is gaan lopen komt omdat er veel voetbal in de ploeg zit. De bal gaat makkelijk rond, dus zal de FC het speelveld klein willen houden. In de tegenaanval kan de ploeg dan zelf gevaarlijk worden. Met Andersson weer achter Matavz kan het AZ pijn doen in een snelle uitval.

AZ is een tegenstander waar je respect voor moet kunnen opbrengen. We weten allemaal wat er in Alkmaar gebeurt is. Je kunt zeggen wat je wilt, maar trainer Verbeek is er in geslaagd om in een relatief korte periode met een aantal nieuwe namen een goed presterend team neer te zetten. De vraag is hoe ver de ploeg al is? En of er al genoeg basis is om constant te presteren? Door de goede serie van de laatste weken lijkt het er op dat AZ net als de FC inderdaad een goede basis heeft waarop verder gebouwd kan worden.

Ik denk dat het morgen een wedstrijd wordt waarin de onverzettelijkheid en de doelgerichtheid van FC Groningen het opnemen tegen een AZ  dat vooral combinerend het doel zoekt. De twee ploegen zijn aan elkaar gewaagd, een gelijkopgaande wedstrijd ligt dan ook in de lijn van de verwachtingen. Het soort wedstrijd waarin een standaardsituatie het verschil kan maken. Het is een sterk punt van FC Groningen, maar bij AZ loopt Elm rond die ze er gemakkelijk inschiet van buiten de 16. Hopelijk rolt het kwartje nog 1 keer dit jaar de groen-witte kant op!

De opstelling van FC Groningen kent nog wat onzekerheden. Maar ik denk dat dit ‘m wordt:

Luciano. Hiariej, Ivens, Granqvist, Stenman. Sparv, Holla, Enevoldsen, Andersson, Tadic. Matavz.

Met Gonzalo Garcia en Nicklas Pedersen nog op de bank heeft Pieter Huistra spelers die iets anders, en dus iets extra’s kunnen brengen.

De wedstrijd begint morgen gewoon om half drie. Scheidsrechter is Wegereef die de zieke Blom vervangt.

Lees ook:Word jij de nieuwe FC Groningenblogger?

19 reacties op “Voorbeschouwing FC Groningen – AZ

 1. bo

  scheidsrechter is blom die de zieke wegereef vervangt……….

  Laat alsjeblieft garcia starten ipv enevoldsen. Dit is een niet verliezen wedstrijd. dus die mag zeker niet verloren gaan worden. Dan maar een saaie 0-0. En volgende week winnen in rotterdam.

    /   Beantwoorden  / 
 2. theoreticus

  Ik ben ook erg benieuwd naar het debuut van Lachman, al jaren wordt hij genoemd als aanstormend talent, nu mag hij het laten zien.
  Ook de wisselwerking tussen Petter & Garcia is iets om me op te verheugen, ik ga er tenminste van uit dat Garcia speelt.
  Alleen heel jammer dat ik moet werken…..

    /   Beantwoorden  / 
 3. Noordeling

  Ik heb persoonlijke hogere verwachtingen van Lachman als Kieftebeld, maar ik moet toegeven ik heb Lachman nog niet zoveel zien spelen. Maar in de paar wedstrijden die ik van hem heb gezien maakt hij op mij een veel betere indruk, hij is vooral veel sneller en dat is een achterhoede met statische verdedigers wel goed te gebruiken. Als Groningen echt wil mee doen om de bovenste vier, vijf plaatsen zouden ze eigenlijk Fernandez en Blind moeten halen, maar of dat financieel verantwoord is, kan ik niet beoordelen.(geen grote risico’s nemen) Probleem bij de Fc is dat er momenteel te weinig spelers scoren.Laten we hopen dat bij Anderson de ban is gebroken……….en dat hij weer verder gaat met waarbij hij bij groningen begon n.l. scoren.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Flappie

   Sopcast: Channel – 74181

     /   Beantwoorden  / 
  2. Henk

   Bedankt Daniel, streampje doet het goed

     /   Beantwoorden  / 
   1. Peet

    Hoe lang moet het duren voordat je beeld hebt? Wacht al 5 minuten, maar er gebeurt niets!

      /   Beantwoorden  / 
   2. Peet

    Heb wel geluid, maar geen beeld!! Wel sopcast gedownload. Pfff…

      /   Beantwoorden  / 
 4. Peet

  Hoor net dat Lachman idd speelt voor Kieftenbeld. Garcia speelt voor Van de Laak.

    /   Beantwoorden  / 
 5. rob roy

  Ja, en Verbeek is ook opgerot, vlak voor de persconferentie.Had zeker geen geduld!!!! Heb van de week nog gezegd dat het een onbeschofte hork was, waar niet mee is te communiceren. Daarbij blijkt het ook nog een slechte verliezer te zijn. Maar afijn, AZ terug naar kaasdorp (met veel traantjes) en wij hebben er drie punten bij.
  Opmerkelijk overigens dat die friezen uit Akkrum-zuid, FC Twenthe afgedroogd hebben. Had ik niet gedacht van die flutclub van Abe!!!

    /   Beantwoorden  / 
  1. kees

   en Kees? die geniet achter zijn pc ; Nu is het aan het team om die bekerwedstrijd royaal te win nen ( gaat lukken hoor ) en aan Nijland om versterking(en) te halen in de transferwindow: een bijna zekerheid dat Granqvist en of Matavz weggaan, nu als: ik heb de strategie van Huistra wel begrepen, maar vond AZ toch sterker in het snelle balspel, was geluk dat ze daar weinig geraffineerd in de aanval mee uit de voeten konden. en Groningen was niet in grootse doen, maar wil hogerop…en Nijland zal toch een keer mee moeten in die flow: Stadion uitbreiden, sponsors binnenhalen en zonder naast de schoenen te lopen ( zal hij nooit doen ) Huistra ondersteunen met een bere-goede selectie …Die Sparv, trouwens, net een Leopard tank!

     /   Beantwoorden  / 
  2. kees

   met dank aan Jans en Libregts!

     /   Beantwoorden  / 
 6. appie happie

  3 is ook erg goed hoor..als we zo eindigen doe ik het er voor..direct eupees en geen play-offs.

  voorwaarde is wel dat deze ploeg bij elkaar blijft en er niets vertrekt in de winterstop..erbij mag wel..blind en fernandez…

  ik vond tadic ook goed spelen vanmiddag,sparv ktijg 2 wedstrijden aan de broek die is er dan niet bij tegen excelcior en genemuiden.maar wel als we weer beginnen tegen jawel fctwente,maar die zijn dan ruiz en janssen kwijt en gaan dan weer verliezen tegen ons.denk ik zo.

  volgende week twente – heracles en psv-roga…die hebben ze allebei nog niet gewonnen,wat zou het toch fijn zijn om als koploper de winterstop eens in te gaan…onee doe maar niet,want dan worden juist de spelers weggeocht…

  en na ik heb vernomen uit het geruchten cicuit,tadic in belangstelling van ,juist ja 020…

    /   Beantwoorden  / 
 7. Noordeling

  Twee ploegen die vandaag elkaar niet veel ontliepen. Groningen voorin gevaarlijker, Az wat beter aan de bal op het middenveld. Beide rode kaarten van zowel Sparv als Moreno had men mijn inziens ook gewoon met geel kunnen bestraffen. Ik vond Blom in de 2e helft wel erg veel 1 kant op fluiten. Het was spannend tot de laatste seconde waarin de gelukkigste heeft gewonnen. Lachman had het erg moeilijk en werd op het juiste moment gewisseld. Vond Matavz en Tadic een erg goede indruk maken en de verdediging gaf eigenlijk niets weg.

    /   Beantwoorden  / 
  1. René

   jij hebt wel moeite met mensen op die rechtsachter spelen? zijn er spelers die jou op deze plek wel bekoren?

     /   Beantwoorden  / 
   1. kees

    @Nijland: nou deze week nopg hard werken aan nieuwe of verbeterde contracten met sponsors: die stoeltjes personaliseren dat is een leuke truc, maar een HELE DIKKE shirtsponsor (maat XXXXL) dat is goed voor de balans.

      /   Beantwoorden  / 
    1. rob roy

     Misschien een oliestaaje aanboren als shirtsponsor? FC Groningen het Barcelona van het Noorden? (grapje)!!!!!

       /   Beantwoorden  / 
    2. kees

     Ik denk aan de Meyer Werft, Papenburg, vlak over de grens…succesvolle bouwer van MEGA cruise schepen, die allemaal even proefvaart mogen maken via de Eemshaven…

       /   Beantwoorden  / 
  2. René

   ja zo lust ik er nog wel een paar. Suarez zet zijn tanden graag ergens in, verschillende elleboogstoten zijn ook een natuurlijke houding etc. Net zo als die sukkel van een Schaars, als je Groningen zo had weggespeeld, scoor dan ook. En Verbeek, wat een zegen dat deze idioot niet de trainer van onze FC is geworden, wat sommigen vorige seizoen graag zouden zien. Wat een irritant vol van zichzelf mannetje is dat toch. Nr. 3 na de helft van deze competitie, wie had dat voor mogelijk gehouden. Topprestatie.

     /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.