Onverzettelijkheid van FC Groningen wint van ‘het betere voetbal’

FC Groningen moest vanmiddag tot het gaatje gaan, maar uiteindelijk won de ploeg van Pieter Huistra met 2-0 van AZ.

Het werd een meeslepende pot voetbal waarbij alle clichés na afloop weer uit de kast konden. Zwaarbevochten, poorten van de hel, dubbeltje op z’n kant, bloed, zweet en tranen, en ga zo maar even door. Maar uiteindelijk trok FC Groningen dus aan het -euh- langste eind. Tim Matavz werd de gevierde man: de Sloveen schreef beide doelpunten op z’n naam.

Het was niet goed, maar het was wel mooi. Dat kan, zeker in het voetbal. Mooi was de spanning, mooi was de uitslag, mooi waren de drie punten, mooi was dat een directe concurrent werd verslagen, en mooi was de derde plaats (twee puntjes achter de koploper!) die, toen de rook opgetrokken was, het gevolg van de 90 minuten voetbal in Euroborg was. Maar wat was er niet goed?

Dat is altijd even puzzelen. FC Groningen begon nog wel goed en kwam verdiend op voorsprong. Uitblinker Dusan Tadic had een goede actie aan de linkerkant. Met rechts werd de bal voorgegeven, Matavz dook op bij de eerste paal om de bal resoluut in te schieten. Maar na de vroege voorsprong leek de ploeg het welletjes te vinden. Het zakte in en trok zich terug. Waarschijnlijk met het idee om van daaruit een welgemikte counter te plaatsen. Maar het verloor daarbij gaandeweg de controle op de wedstrijd. Tegenhouden werd meer en meer het devies.

Dat de ene ploeg er niet goed uitziet heeft vaak ook te maken met een tegenstander die wel goed voetbal laat zien. AZ liet goed voetbal zien. Het had het betere van het spel. Het positiespel zag er prima uit, de bal ging vlot rond, en voorin stond met Pellé een spits die nauwelijks een duel verloor waardoor de rest van de ploeg kon bijsluiten. Moest de FC noodgedwongen op de counter spelen? Als het ook na de 1-0 van plan was geweest om op dezelfde voet door te gaan, dan was het AZ dat dat misschien wel niet toestond.

Maar echt gevaarlijk werd AZ toch nauwelijks. Het werd wel weer zo’n wedstrijd waarin de FC haast vanzelfsprekend vertrouwde op de verdediging. En ook vandaag bleek dat dat vertrouwen niet onterecht was. In de tweede helft werd AZ wel dreigender en drukte het de FC steeds verder terug. Maar achterin werd bijna alles al dan niet met kunst en vliegwerk opgeruimd. Opvallend daarbij was weer de kopkracht, een erg sterk wapen van dit FC Groningen. En kwamen er dan kansen voor AZ, dan stond Luciano paraat om erger te voorkomen.

Geluk had de FC ook weer toen Holman de lat raakte. Ook daaraan ontbrak het vandaag zeker niet. Het was een belangrijk moment in de wedstrijd omdat het de ommekeer had kunnen zijn. Ook de terechte rode kaart van Tim Sparv, diep in de tweede helft, was zo’n moment. Maar de tijd ontbrak AZ om daar voordeel uit te slepen. Toen het zelf ook met 10 man kwam te staan toen Moreno door scheidsrechter Blom van het veld werd gestuurd leken ook deze keer de punten weer in Euroborg te blijven. Alle twijfel daarover verdween toen Matavz in blessuretijd alleen op de keeper af mocht gaan en met een bekeken lobje de 2-0 op het bord bracht.

Over het belang van deze winst hoeven we het niet te hebben. En ook over de manier waarop kunnen we verder kort zijn: AZ de bloemen, wij de punten. Het werd inderdaad een wedstrijd waarin onverzettelijkheid het opnam tegen combinatievoetbal. Het eerste is ook een kwaliteit, dus in die zin was het een verdiende overwinning. Al was een gelijkspel toch een betere afspiegeling van de verhoudingen in het veld.

Zo werd ook de laatste thuiswedstrijd voor de winterstop gewonnen. FC Groningen is bezig met een geweldig seizoen. Zelfs het woord ‘kampioen’ duikt steeds vaker op. En waarom ook niet? De trekker mag voorlopig nog steeds niet uit de schuur, maar de droom mag van week tot week geleefd worden.

Lees ook:Word jij de nieuwe FC Groningenblogger?

16 reacties op “Onverzettelijkheid van FC Groningen wint van ‘het betere voetbal’

 1. Goliath

  AZ speelde gewoon verzorgd positiespel en als je dan vol druk zet word je weggetikt met alle gevolgen van dien. Dat heeft niets te maken met het rustig aan doen. De eerste helft met name, had AZ veel de bal maar de kansen waren voor Groningen (geen van de drie vrije kopkansen van Granqvist zaten in de samenvatting van Studio Sport). In de tweede helft werden er te weinig duels gewonnen op het middenveld en toen kwamen er wel kansen. Het heeft wat mee gezeten, maar AZ doet het de laatste weken gewoon goed. Het ligt niet altijd aan FCG als het niet zo vloeiend gaat, het kan ook gewoon aan het goede spel liggen van de tegenstander en AZ staat niet voor niets zo hoog op de ranglijst.

    /   Beantwoorden  / 
 2. René

  Groningen speelde vandaag niet goed en dat merk je tegen een goede tegenstander. En dan vind ik het bijzonder knap, als je ziet hoe weinig echte kansen AZ heeft gehad. Ze spelen als een echte kampioen… niet goed voetballen en toch de punten pakkken… chapeau

    /   Beantwoorden  / 
 3. Noordeling

  Az speelt al lange tijd goed voetbal, kijk maar in de Europacup Leaque maar ze verliezen wel en laten we eerlijk zijn in de laatste 3 wedstrijden hadden ze aan geluk ook niet te klagen(Az). Az heeft volgens mij welgeteld ongeveer 3 kansen gehad, Matavz in zijn eentje al drie, Tadic 1, Granqvist 3. Komt Groningen niet voor maar achter zie je misschien een heel andere wedstrijd.

    /   Beantwoorden  / 
 4. Daniel

  Stukje interview met luciano, toch goed gezegd:
  Het succes van Groningen is volgens Luciano voor een groot deel toe te schrijven aan Huistra. “Het is zijn verdienste. Hij is heel fanatiek en erg professioneel.” De dertigjarige sluitpost denkt wel dat Groningen boven zijn stand leeft. “We staan iets te hoog. Ons niveau is iets lager dan dat van PSV, FC Twente en Ajax.” Vooral in uitwedstrijden stelt Groningen nog wel eens teleur. “Dat moet echt veel beter. Uit hebben we een paar keer heel slecht gespeeld.”

  Na de laatste wedstrijden voor de winterstop tegen Excelsior en SC Genemuiden (beker) vertrekt Luciano naar Brazilië voor de feestdagen. Oud en nieuw wordt daar groots gevierd op de stranden van Rio de Janeiro. Luciano is van de partij. “En ik kom nooit meer terug”, sloot de flamboyante keeper af met een knipoog.

    /   Beantwoorden  / 
 5. Mark

  Ik lees en zie overal: Groningen speelde niet goed. Nou, Groningen speelde het heel goed!! Gisteren trof onze FC een ploeg die eigenlijk een klasse beter is dan ons. Dat was te zien; met name de tweede helft. Echter… de mogelijkheden die Groningen kreeg om te combineren speelden ze prima uit. Eén goal van Matavz en diverse kopkansen voor Granqvist tegenover amper kansen voor AZ. Uit z’n tweede kans scoorde Matavz voor de rust al bijna de 2-0.
  Na de pauze stond de organisatie als een huis en creërde AZ 1 echte kans; wel een beetje geluk (voor ons) dat de bal tegen de lat kwam. Ondanks het overwicht van AZ waren er toch mogelijkheden voor Groningen. Uiteindelijk resulteerde dat in de 2-0. Volkomen terecht!!!
  Zelfs bij Studio Ajax wisten ze nog twee of drie zinnen uit de strot te krijgen over onze FC. Keje vond nog wel dat Groningen ook slechte wedstrijden had gespeeld en die dan met mazzel had gewonnen; nee Keje, fout!! Door inzet!!
  Nou goed, spannend was het in ieder geval zeker. Dat wil ik er nog wel over kwijt.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Noordeling

   Groningen kreeg Matavz 3x, Tadic 1x, Granqvist 2x, dus in totaal 6 zeer goede kansen, Az slechts 2 waarvan die van Holman natuurlijk gewoon moet zitten.

     /   Beantwoorden  / 
   1. rob roy

    FC Groningen was gister beter dan AZ, punt uit!!!!!
    Als AZ zogenaamd een stuk professioneler speelde dan de FC, dan hadden ze die pot moeten winnen. Nee……achteraf zeuren (Schaars,Viergever….wie zeg je? Ja….Viergever, wie kent hem niet), over ontrecht winnen enzo. Jankerds zijn het. En dan die flut trainer. Meneer vind het nodig om voor de persconferentie weg te gaan, had zgn. geen tijd, moest de bus halen. Een onbeschofte vlegel is het. Opknopen die gast!!!!!!!!!!!!!!

      /   Beantwoorden  / 
    1. Paco

     @RR Je zou me toch een groot plezier doen als je het onbeschofte taalgebruik vd laatste zin hier achterwege laat.

       /   Beantwoorden  / 
     1. appie happie

      idd..weg promoveren oid..:_)))

        /  
 6. Nolio

  In de samenvattingen op Studio Sport en Eredivisie Live ook smerig partijdig commentaar. De hele tijd vanuit AZ praten, alsof Groningen een figurant is. Als de bal er niet ingaat achter Luciano, dan noemen ze het pech. De rode kaart voor Sparv noemen ze terecht, want oh wat was Sparv vuil. De rode kaart voor Moreno vinden ze dan weer niet terecht, want de brave knul deed niks, en Tadic deed alsof hij pijn had.
  Ik ben zelf ook partijdig natuurlijk, maar in die samenvattingen en krantjes is het altijd partijdigheid troef en dan altijd voor de tegenstander van Groningen. Met name als die tegenstander uit de Hollandse provincies komt. En het is walgelijk om te horen en te lezen.

    /   Beantwoorden  / 
 7. Nars Broekhart

  @nolio

  Het is toch algemeen bekend dat in de media alleen maar over ajax, psv, twente en feyenoord gelult wordt.
  Oooh oooh wat speelt ajax mooi en goed voetbal, tegen zo`n ac milan had groningen ook kunnen stunten en de 0-1 tegen vitesse is nou ook niet wat je zegt overtuigend. Denk je groningen – az , echt een partij om de subtop… nee joh… dat komt als laatst met een verkorte samenvatting.. in de kranten zie je levensgrote koppen over psv, ajax enz… groningen staat met bescheiden artikel links onder de contact advertenties… en juist daarom vind ik het alleen maar mooier dat groningen (met strijdend voetbal) lekker meedraaid bovenin.

    /   Beantwoorden  / 
 8. theoreticus

  Hoe meer Jack van gelder en co in de kont van 020 kruipen des te meer krijgt het volk buiten 020 een hekel aan 020.
  Die clubliefde verblindt ze en werkt contra-produktief.
  Als ik Keje zie moet ik altijd denken aan een type van Van Kooten.
  Hij had az-Fc gezien en zei dat de Fc vlak voor tijd een punt wist binnen te slepen, volgens mij was het az die vlak voor tijd scoorde maar van iemand die denkt dat dat openluchtmuseumdorp het centrum van de wereld is verwacht je ook niets anders.
  Wat een pannekoeken.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Noordeling

   Ze kunnen Studio Sport beter veranderen in Studio Ajax.
   Er werd alleen maar stilgestaan bij Ajax.
   Net of Psv, Twente, Groningen en Heerenveen en alle andere clubs………er niet toedoen. Doe mij maar Voetbal International……neutraler……..eerlijker………rechtstreekser……..en meer humor. Jack van Gelder zijn Studio Sport gewoon nooit weer naar kijken……..verkapt Ajax journaal.

     /   Beantwoorden  / 
 9. appie happie

  lachwekkend…az…en die snor ook domme lul is dat echt wel…t was huistra zijn schuld die was erg onbeleefd om verbeek te laten wachten..zielig toch…die snor en verbeek…

    /   Beantwoorden  / 
 10. Paco

  @daniël Ik ben enorm fan van een flauwe woordgrap. Deze vind ik echter minder geslaagd. Bitte…

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.