FC Groningen: gelijkspel met de impact van verlies

FC Groningen verspeelde gisteren op het laatste moment een comfortabel lijkende 0-2 voorsprong tegen Excelsior. Het werd uiteindelijk toch nog 2-2, een gelijkspel dat aanvoelde als een nederlaag.

Dat kwam niet alleen omdat de overwinning bij rust al in de knip leek. Het was vooral de manier waarop het uiteindelijk toch mis ging wat voor het slechte gevoel zorgde. FC Groningen speelde in de tweede helft ver beneden peil en stand. Het riep daarmee het onheil over zich af, en waar het deze competitie toch regelmatig mee zat was dat gisteren dus duidelijk niet het geval. Het leidde uiteindelijk tot een bizarre anti-climax.

Ook in de eerste helft was het al niet best van Groningse kant. Er was wel enigszins controle en balbezit, maar er werden nauwelijks kansen gecreëerd. Excelsior kreeg er zelfs meer. Maar de FC had in Dusan Tadic weer de individuele klasse in huis die het verschil maakte. Na een kleine tien minuten kreeg de Serviër alle ruimte om naar binnen te komen. Met rechts haalde hij knap uit voor z’n eerste competitietreffer. Een kwartiertje voor rust pikte Tadic de bal op om nog maar weer eens Fredrik Stenman aan het werk te zetten met een steekballetje. Die had vervolgens geluk dat keeper Paauwe z’n voorzet zelf in het doel stompte.

Zo leidde de FC bij rust met 0-2 zonder dat daar heel veel voor nodig was geweest. Het speelde met twee opvallende gezichten in het team. Jonas Ivens bleek ziek, en zo mocht Jeroen Veldmate z’n debuut maken naast Andreas Granqvist. Op het middenveld was het niet Tom Hiariej maar Femi die de plek van de geschorste Tim Sparv innam. Zoekend naar de redenen van het slechte spel van de FC ligt het voor de hand om het in deze wisselingen te zoeken. Het speelde wat mij betreft ook wel een rol, maar er was meer aan de hand.

Laat ik me concentreren op wat er mis ging. Geen Ivens, geen Sparv, wel Veldmate en Femi: het deed de ploeg geen goed. De anders zo stabiele luchtdefensie wankelde meer dan eens, en de rust die vooral Sparv brengt was gisteren ver te zoeken. Dat hoeft nog niet eens te betekenen dat de vervangers automatisch slecht speelden. Maar het zijn hoe dan ook andere types waardoor het team een iets ander gezicht krijgt. Zo wankel kan het dus zijn: een paar mutaties, en een anders zo zeker lijkende balans kan al de verkeerde kant doorslaan.

“Er werd niet gevoetbald”, zei Pieter Huistra na afloop. Terecht, maar waarom werd er niet gevoetbald? Het antwoord op die vraag is dat de FC in de (zo belangrijke) as van het team nauwelijks spelers had die voetbal brengen. Granqvist kan het, maar hij valt al een paar weken op met slordigheden in de opbouw. Veldmate koos logischerwijze voor een safe spelletje. Danny Holla en Femi zijn meer buffelaars dan creatievelingen. Petter Andersson liet gisteren zien dat hij toch nog steeds tijd nodig heeft om ritme op te doen. En Tim Matavz is gewoon geen meevoetballende spits.

Tadic en Gonzalo Garcia blijven dan over, maar die stonden beide tegen de zijlijn van het kleine veld van Woudestein aangeplakt. Zo had de FC te weinig spelers die puur voetballend de oplossing vonden. Als je dan tegen een tegenstander speelt die wel een paar van die spelers heeft (Koolwijk speelde ‘op z’n Sparv’s’ een uitstekende pot) en die bovendien gewend is aan een klein hard veld, dan is het niet onlogisch dat er problemen komen.

Die kwamen er dan dus ook in de tweede helft. Meteen al, toen scheidsrechter Nijhuis in een duikeling van Bergkamp trapte en naar de penaltystip wees. Dat was een duidelijk geval van pech; er had zelfs afgefloten kunnen worden voor hands van Bergkamp. Koolwijk maakte 1-2, en waar de FC al niet goed voetbalde, daar sloop er nu ook onzekerheid in de ploeg. Er kwamen goede kansen voor Excelsior. Een afgekeurde goal (terecht), goede schietmogelijkheden, gevaarlijke corners. Het werd buigen of barsten.

Het leek lang buigen te worden. FC Groningen bracht onder andere Tom Hiariej, Garcia ging centraal spelen. Voetballend kreeg de ploeg weer wat meer spelaandelen en het werd zelf ook af en toe weer dreigend. Het leek met een sisser af te lopen, maar het werd dus toch barsten…

Ik zat ook te vloeken op de bank toen Excelsior twee minuten voor tijd scoorde terwijl Veldmate z’n veters aan het strikken was. Op de speler in kwestie, op z’n ervaren teammaten die de jongeling niet binnen de lijnen hielden. Maar nu ik de situatie een paar keer terug gezien heb concludeer ik dat dit ook gewoon domme pech was. Die schoen moest toch echt opnieuw gestrikt worden nadat deze half uitgetrapt was. En van Nijhuis mocht dat nou eenmaal niet binnen de lijnen. Dat het moment dan ook nog eens fataal bleek (Bovenberg kreeg net genoeg ruimte bij een ingooi) was haast logisch in het hele beeld van de wedstrijd.

Misschien was er gisteren sprake van soort compensatie van het geluk dat de FC eerder wel had gekend? Duidelijk was dat iedereen bij FC Groningen eerst de hand in eigen boezem moest stoppen. Dat werd na afloop ook gedaan, zeker ook door Huistra. Die stuurde gisteren wat mij betreft geen uitgebalanceerd team in het veld. Sommige poppetjes had ik niet, of anders op het veld gezet. Sommige zwaktes waren de laatste weken misschien weer wat -euh- ondergesneeuwd, maar gisteren kwamen ze wel degelijk weer tevoorschijn.

Zo miste de FC een geweldige kans om even koploper te worden. Aan de andere kant is het gewoon zo dat we er goed voor staan met de winterstop. De wedstrijd gisteren was een smetje, maar het poetste een goede eerste seizoenshelft niet zomaar even weg. Bovendien waren er duidelijk aanwijsbare redenen waarom het zo liep als het liep. Daar kan lekker lang over na worden gedacht en aan gewerkt worden.

Lees ook:Word jij de nieuwe FC Groningenblogger?

10 reacties op “FC Groningen: gelijkspel met de impact van verlies

 1. Andor

  J Veldmate is vandaag aangereden door een trein. Hij kon nog wel wegkomen maar wou eerst zijn veters strikken.

    /   Beantwoorden  / 
  1. rob roy

   Leuk hoor, jongen!!!!! Kon bijna niet weer bij komen van het lachen.
   En gaan we nu weer gewoon doen???

     /   Beantwoorden  / 
  2. remko

   hij moest van nijhuis buiten het veld zijn veters strikken

     /   Beantwoorden  / 
 2. remko

  die nijhuis wat een waardeloze scheidsrechter
  het is gewoon betreurend dat we in nederland geen een goede scheids hebben het zijn een voor een een stel prutsers
  eerst geeft nijhuis geen rood aan bergkamp voor een elleboog
  dan laat hij een handsbal doorgaan en geeft hij ook nog een penalty
  conclusie:WAT EEN KUT SCHEIDS

    /   Beantwoorden  / 
 3. Noordeling

  Ik vond Nijhuis altijd een talentvolle scheidsrechter maar moet toegeven dat hij de laatste wedstrijden niet sterk fluit. Hij had Bergkamp gewoon rood moet geven, hij stond er nota bene maar een paar meter van af, en ook bij de strafschop stond hij te slapen, want Groningen had eerder een vrije trap mee moeten hebben. Sparv voor maar liefst 3 wedstrijden en 1 wedstrijd onvoorwaardelijk geschorst(wat opvalt dat de 1e wedstrijd na de winterstop tegen Twente op het programma staat). Krijg toch het idee dat het scheidsrechterskorps wel erg pro Twente is en alles behalve neutraal.

    /   Beantwoorden  / 
 4. hallo

  mischien maar scheidsrechters van duitsland belgie hier de eredivisie laten fluiten en de nederlandse scheidsrechters daar laten fluiten
  vind het eigenlijk niet kunnen dat iemand de 3de plaats moet fluiten
  terwijl hij geboren is in de omgeving van de 2de plaats
  en dan ook nog 3 beslissingen neemt die onterecht zijn
  en in het nadeel zijn voor de 3de plaats
  maar ondanks dat heeft fc groningen wel terecht gelijk gespeeld
  maar als alles correct gefloten was hadden we gewoon gewonnen
  met 11 tegen 10 man en geen penalty want het was al hands van die speler die eigenlijk al niet meer in het veld hoorde te staan
  maar ja is gebeurd nu maar donderdag een ronde verder komen
  en na de winterstop thuis in ieder geval niet verliezen van twente
  als je die toch kan winnen zou mooi zijn
  want dan loop je uit

    /   Beantwoorden  / 
 5. hallo

  Excelsior – FC Groningen

  19
  dec Gisteren stond de laatste competitiewedstrijd van 2010 op het programma. Leuk, op eigen vervoer naar Rotterdam, dachten ruim 200 Groningensupporters die een EV-kaart hadden gekocht. Eigen vervoer blijkt tegenwoordig echter een dag op pad onder begeleiding van politie om uiteindelijk opgepakt te worden.

  Onderweg naar Rotterdam werd er op perrons een aantal malen vuurwerk afgestoken. Dit vormde voor het politiekorps Rotterdam-Rijnmond genoeg reden om een groep van ongeveer 60 personen, die vrijwillig uitstapten op Rotterdam Alexander in te sluiten bij het naastgelegen metrostation. In tegenstelling tot wat in de media is verschenen is er geen vuurwerk afgestoken in de trein en is de groep niet om deze reden uit de trein gehaald door de politie, maar vrijwillig uitgestapt om vanaf dit station met de metro naar Kralingen te reizen in plaats van de omweg via Rotterdam Centraal.

  De groep supporters werd eerst ruim een uur vastgehouden op het metrostation. Daarna mocht de groep per tweetallen het perron verlaten, om verdeeld over drie bussen naar het politiebureau te worden vervoerd. Ongeveer drie uur later, nadat voor iedereen een proces-verbaal was opgemaakt werden de stadsbussen onder politiebegeleiding teruggereden naar Groningen. Een knap staaltje machtsvertoon van de lokale overheid.
  ————————————-
  dit staat op de site van de gf

    /   Beantwoorden  / 
 6. hallo

  mijn mening is
  geen vuurwerk afsteken
  maakt niet uit waar
  in de trein of op het station blijft hetzelfde
  het is verboden
  en als duidelijk te zien is dat je een supporter van fc groningen bent
  moet je dat zekers niet doen
  vooral als je acties voert voor pro eigen vervoer naar uitwedstrijden
  ik ben geweest bij die wedstrijd
  en het viel me op dat er veel van de gf er niet waren
  geen trommel geen vlaggen en spandoeken
  er waren er maar een paar van de gf die met de auto waren gekomen
  en ze zullen vast niet allemaal vuurwerk hebben afgestoken
  maar toen de eerste vuurwerk gegooid werd hadden er een paar moeten opstaan
  en degene die vuurwerk gooit aanspreken dat ze dat niet moeten doen
  waarschijnlijk is dat niet gebeurd want na 1 x vuurwerk gooien word er heus niet zo op getreden

    /   Beantwoorden  / 
 7. Mark

  Waarschijnlijk zal de gedachte zijn geweest: Dadelijk steken ze in het stadion ook vuurwerk af. Waarom vuurwerk meenemen trouwens?

    /   Beantwoorden  / 
 8. Nolio

  Nijhuis is een partijdige fl*kk#r en Excelsior is degradatie-materiaal.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.