Zes kenners over FC Groningen (deel 3)

Vandaag deel 3 in deze serie van vier. Voetbal International interviewde zes FC Groningen-specialisten, ik vat hun meningen hier samen aan de hand van de vier vragen die in VI gesteld werden.

De derde vraag is: Wat is de bijdrage van Pieter Huistra aan dit succes?

Deze vraag levert een groot aantal verschillende meningen op, die in grote lijnen wel over hetzelfde gaan. Opvallend is dat niemand heel expliciet antwoord in de zin van ‘groot’, of zoiets als ‘valt wel mee’. De mensen die direct met Huistra werken komen daar het dichts bij in de buurt.

Bijvoorbeeld Gonzalo Garcia. Alleen het allerhoogste is voor z’n trainer genoeg, en dat gevoel heeft hij overgebracht op de groep. Die groep gaat voor deze trainer door het vuur, er is plezier en enthousiasme. Een mentaal verhaal dat ook over vertrouwen en ambitie gaat. Opvallend is dat dat door de speler meer benadrukt wordt dan puur voetbaltechnische aspecten. Dat zien we ook bij de andere kenners.

Zoals Ed Zijp. Die benadrukt de manier waarop Huistra zich als mens manifesteert, en hoe deze mens met andere mensen omgaat: “Hij is bescheiden en intelligent, en gaat op een heel plezierige manier met mensen om”, aldus Zijp. Ook Erik Nevland heeft een antwoord dat hierbij aansluit: “In korte tijd heeft hij z’n ideeën over voetbal weten overbrengen op zijn spelers, dan moet je wel over veel communicatief vermogen beschikken.”

Nevland vindt ook dat een goed presterende trainer wel een goede trainer moet zijn. Daar kun je over twisten. Het is ook mogelijk dat Huistra nu oogst wat eerder gezaaid is. Bovendien is hij niet alleen, iets dat Hans Nijland naar voren brengt. Hij vindt -terecht- dat Erwin van de Looi ook genoemd moet worden in dit verhaal. Een keuze voor twee relatief onbeschreven bladen die voor Nijland nooit een gok geweest is; daar kende hij beide goed genoeg voor vanwege hun verleden bij FC Groningen.

Ook Ron Jans noemt Van de Looi, maar ook keeperstrainer Ruud Hesp en alle mensen die al langer bij de FC zitten, als belangrijk gegeven voor het succes. Huistra zelf kent hij niet goed genoeg om een goed oordeel te kunnen vellen. De trainer gunt z’n opvolger overigens het succes, al zegt hij er nog snel even bij dat hij toch stiekem hoopt dat z’n nieuwe club z’n oude nog achterhaalt.

Lijkt me niet meer dan normaal. Ronald Koeman hebben we dan nog niet gehoord. Die had net als een paar andere kenners verwacht dat de opvolger van Jans het moeilijk zou krijgen. Verder zegt hij niet veel over Huistra. Behalve dan dat het een voordeel is dat die ooit bij FC Groningen speelde.

Verder worden dingen als “herkenbaar voetbal” en “positieve geluiden uit de selectie” nog genoemd. Het hele verhaal benadrukt wat mij betreft dat het werk van een trainer zich voor een belangrijk deel ook buiten het veld afspeelt.

Morgen het laatste deeltje. Dan komen we bij de vraag waar de hele serie (inclusief poll) in feite mee begon: Waarin moet FC Groningen groeien, om dezelfde status als FC Twente te verwerven?

Lees ook:Word jij de nieuwe FC Groningenblogger?

11 reacties op “Zes kenners over FC Groningen (deel 3)

 1. rob roy

  @Paco,
  Kijk maar eens naar een inzending van ‘renefcg’op Boerenmacht.nl, dan weet je dat wij ons als FC-Groningen aan niemand hoeven te spiegelen en al helemaal niet aan een club als FC-Twenthe want die zeepbel barst nog wel en dat duurt misschien niet eens zolang meer.
  Wij hebben al een ‘status’ namelijk als een zeer solide subtopper die voor geen enkele club onderdoet qua spel, resultaat en op financieel gebied. Dat we nu gedeeld 2e staan is mooi, maar ook niet meer dan dat.Er wordt nu gepraat over het kampioenschap maar dat is alleen omdat de media dit je wilt doen geloven, dus met de beide benen op de grond blijven is het advies. Net zoals ze bij de leiding van de FC-Groningen doen,gelukkig maar!!!!

    /   Beantwoorden  / 
 2. Mark

  Ik denk niet dat FC Twente een zeepbel is. Misschien dat ze niet steeds het hoge niveau vast zullen houden, maar financieel hebben ze het aardig voor elkaar volgens mij. Hun financiële vijver (sponsors in de buurt) kon wel eens net zo groot zal als die van alle clubs in het noorden bij elkaar. Ik zie bij PSV eerder problemen ontstaan. Hebben ze behalve Philips nog een grote sponsor? Vitesse hoeven we niet bang voor te zijn, dat is pas een zeepbel. Van AZ hebben we alleen dit seizoen nog last. Feyenoord is nog lang niet terug. Blijven Utrecht en Ajax over.

    /   Beantwoorden  / 
  1. kees

   en een geluk dat wij hier niet zo iemand als PSV-trainer Rutte hebben staan: die mooi-praterij van “goede dingen zien”,ook bij een nederlaag of heel beroerd spel, da’s alleen maar bangigheid en minachting van de ander…

     /   Beantwoorden  / 
  2. usabe

   prachtig blog hier!!mar dr is mar eene trots van et noorden die doorgroeid!!!!hearrenfean!!!!sorry lui!!zal gasunie sponsoren dan ist toc echt bie ons!!jem zult zien de 30 januari samen met bijna 30.000lieden!!!!

     /   Beantwoorden  / 
   1. GJ

    bedankt;) ma droom lekker verder abe er is maar 1 trots van het noorden en dat is en blijft FC Groningen! sc heereneveen was het niet, is het niet en word ook nooit de trots van het noorden. heerenveen gaat langzaam kapot aan zijn eigen wanbeleid! we zullen zien over een paar week! de druk ligt bij jullie want wij staan 1-0 voor. ps abe is een cursusje nederlandse taal niks voor jou :-) ?

      /   Beantwoorden  / 
   2. hallo

    weet je wel eens wanneer de trots van het noorden is gekomen
    juist
    in de tijd dat fc groningen nog gvav was
    toen was er maar 1 eredivisie club in het noorden
    gvav
    heerenveen zat toen in de eerste divisie
    daarom is fc groningen de enige trots van het noorden :P

      /   Beantwoorden  / 
   3. Paco

    Ondertussen neem ik de complimentjes van @usabe eventjes snel in ontvangst. ;)

      /   Beantwoorden  / 
    1. rob roy

     Complimentjes of niet, toch vind ik dat deze “splijtzwam” eerder tot de orde moet worden geroepen. Dit figuur probeert steeds weer om onrust op deze blog te zaaien met z’n stomme opmerkingen. Overigens begrijp ik één ding niet en dat is dat de friezen de naam Abe nog durven uit te spreken, want deze fantastische voetballer in zijn tijd, toen hij was uitgevoetbald door alle friezen verschrikkelijk in de steek is gelaten en hebben hem weg laten rotten in z’n rolstoel, in z’n kleine huisje in Enschede. En dat heeft ook nog het lef die kookpan in Akkrum-zuid zijn naam te geven. Schamen moeten ze zich die friezen!!!!!!!

       /   Beantwoorden  / 
     1. Paco

      @RR Als anderen dat al doen voel ik me niet geroepen.

        /  
    2. kees

     als je schrijft over je club, die “doorgroeiD”, dan denk ik dat deze schijver op school niet erg doorgroeit.

       /   Beantwoorden  / 
     1. rob roy

      k’Vraag me af of deze knakker “überhaupt” wel op school is geweest. Denk het niet!!!!!

        /  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.