Zes kenners over FC Groningen (deel 4)

Deel vier is meteen het laatste deel in de serie die inhaakt op een artikel in Voetbal International over FC Groningen. Zes man komen daarin aan het woord. Drie daarvan zijn direct betrokken bij de FC, drie hebben een FC-verleden.

De slotvraag in VI, en dus ook hier, is: Waarin moet FC Groningen groeien, om dezelfde status als FC Twente te verwerven?

Deze vraag sluit het meest aan bij de poll die op dit moment loopt. Naar aanleiding daarvan is er op deze weblog al een en ander gezegd door jullie. Maar wat vinden de zes geinterviewden?

De kop van het artikel is: ‘Wat in Enschede kan, kan in Groningen ook’. Het is een citaat van Gonzalo Garcia. Het is gebaseerd op de wil en de bereidheid om voor het allerhoogste te gaan. Die is er volgens Garcia, en daarom moet het ook mogelijk zijn. Natuurlijk is wil alleen niet genoeg; het is een proces van jaren, van stap voor stap op alle vlakken omhoog komen. Daar spelen geluk en toeval ook een rol bij, aldus Garcia.

Volgens Ronald Koeman is de laatste stap, die naar de echte top, het moeilijkst. De voorwaarden in Groningen zijn er: “De scouting, organisatie en mentaliteit; alles klopt in Groningen.” Maar tegelijkertijd twijfelt Koeman of het gaat lukken. Het wordt al moeilijk genoeg volgens hem om de huidige prestaties voor een langere periode vast te houden.

De rol, maar vooral de macht, van het geld  zijn dan nog niet genoemd. Maar daar ligt voor Hans Nijland wel het zwaartepunt: “Het is heel simpel, als we sportief stappen willen maken, zullen we financieel door moeten groeien.” Dit verhaal van Nijland is hier al uitvoerig belicht. Hij denkt de grootste kansen te zien bij de energiesector in Noord-Nederland.

Ron Jans tempert het enthousiasme van z’n oude algemeen directeur enigszins: “In mijn ogen zit er commercieel in de regio weinig rek”, zo zegt hij. Toch ziet ook hij mogelijkheden voor FC Groningen om de stap te kunnen maken. Hij ziet niet in waarom in Groningen niet iets dergelijks als in Enschede zou kunnen ontstaan. Vijf jaar geleden was FC Twente ook niet echt in beeld voor de top. Ook Jans erkend dat de weg er naar toe een lastige is.

Ed Zijp zegt dat je verschillende kwaliteiten nodig hebt om bij de echte top te horen, en hij vindt dat FC Groningen die in huis heeft. Dan is zijn conlusie dat het inderdaad mogelijk moet zijn om de Tukkers achterna te gaan. Maar ook hij heeft wel degelijk twijfels: “Het potentieel in Oost-Nederland is groter dan in het Noorden, dat is nu eenmaal de realiteit.”

Het laatste woord is aan Erik Nevland. Die noemt nogmaals stabiliteit als belangrijkste voorwaarde. Vasthouden wat goed gaat, en van daaruit verbeteren waar nodig. Maar ook de populaire spits heeft de nodige twijfels. Er is meer dan stabiliteit gevraagd, en Nevland betwijfeld “of de grond in Groningen (…) voldoende vruchtbaar is.”

Persoonlijk vond ik deze vraag wat minder bevredigende antwoorden opleveren. Er wordt hier en daar iets teveel om de hete brei heen gedraaid voor mijn gevoel. Maar misschien is een simpel en duidelijk antwoord ook wel niet te geven, en zitten er per definitie veel haken en ogen aan.

Het is het einde van deze serie. Ik heb er zelf wel vertrouwen in dat FC Groningen op z’n minst een goede en gezonde toekomst heeft. Stabiliteit, op diverse vlakken, is er. Dat kun je aan de resultaten van de afgelopen seizoenen al aflezen. Belangrijk zal zijn dat de organisatie intact blijft. Jans merkt dat terecht op. FC Groningen moet wat hem betreft voorbereid zijn op een vertrek van de belangrijkste mensen. Dat moment gaat een keer komen.

Voorlopig is het nog niet zo ver. We gaan zien waar het heen gaat met de Trots van het Noorden!

Lees ook:Word jij de nieuwe FC Groningenblogger?

22 reacties op “Zes kenners over FC Groningen (deel 4)

 1. Milko Djurovski

  Om te beginnen, een leuke formule om een artikel van VI als een raamgeschiedenis te behandelen. Ik heb bewust even gewacht met reageren tot de laatste editie. Over het algemeen weinig nieuws onder de zon. Het interessantste deel (3) over Pieter Huistra geeft wat mij betreft het beste weer wat er tussen augustus en januari gebeurd is en dat is voor mij ook de reden dat er een uitspraak van iemand als Garcia Garcia aanleiding kan zijn tot een serieus artikel over de vraag of er in Groningen niet hetzelfde kan gebeuren als in Enschedé. Pieter Huistra heeft waar iedereen dacht aan een vrije val naar plaats 10-12, iets moois neergezet. Zijn proffesionele aanpak, het hoogste verwachten van de spelers, zijn intelligentie en bescheidenheid zijn genoemd. Grappig, een Fries met een Ajax-mentaliteit dus ;-) die de Groningers weet te inspireren tot het hoogste. Een beetje advocaat van de duivel spelen is nooit verkeerd, haha, maar serieus is dat toch wel wat blijkt te werken, war dan ook. Een droom/ doel schetsen (van Marwijk met Oranje) en daar va banque 100% voor gaan. Nu heeft Pieter geluk gehad met twee dingen: de erfenis van Jans, en de goede competitiestart (en nog wat mazzeltjes die vorig seizoen uitbleven) maar verder is dat toch wel de meest belangrijke factor in het huidige succes. Dat de spelers, die niet zoveel anders of beter zijn dan vorig jaar, bereid zijn alles te geven. Door het enthousiasme van Huistra. Goede prestaties stimuleren daarnaast enorm. Het is dus eigenlijk straks vooral even zien wat er gebeurd wanneer de prestaties een week of 4 uitblijven.

  Nu loop ik zelf, net als vele FC supporters en dromers, al jaren, opnieuw opgelaaid in het seizoen 2005/2006, met regelmaat te denken aan/ fantaseren over een permanente rol in de top voor onze FC. En zelfs.. natuurlijk overeen kampioenschap.

  Opvallend vind ik Nijland’s inschatting dat er misschien wel het meest te halen valt in de energiesector in het noorden niet. Toen de FC nog in het Oosterpark speelde had ik al vaak de gedachte: waar is die verrekte Gasunie nou? Toen Chelsea een megacontract aanging met hupeldepup (weet even niet meer) dacht ik: er is er maar één die dat voor de FC zou kunnen doen: de Gasunie. Des te opvallender vind ik het (dus) dat dat (nog) nooit gebeurd is!

  Ik denk namelijk dat je inderdaad een hele hoop zaken er bij kunt halen maar dat het zwaartepunt volgens Nijland (en ook volgens mij dus) bij de financiële zijde liggen. Doorgroeien naar een stabiele topploeg is echt afhankelijk van geld.Een simpele waarheid. Genoteerd mag worden dat FC Groningen, het gegeven dat harde feit, extra bijzonder presteert momenteel, maar uiteindelijk is dat natuurlijk hét manco bij een club waar verder (Koeman) alles aanwezig is, (mentaliteit, scouting, organisatie; alles klopt in Groningen) in een regio waar men al decennia lang droomt van een doorstoot naar de TOP: geld, sponsors.

  De rek die er volgens Jans commercieel niet zit in de regio….daar zal alles van af hangen. En is die rek er nu écht niet? Ik kan dat zelf niet goed inschatten. Statistisch gezien ligt het Economische zwaartepunt van Nederland nu niet bepaald in de provincie Groningen. Statistisch gezien (we nemen even ruim 30 jaar profvoetbal in Groningen onder de loep) is er nog nooit een dergelijke beweging geweest. Maar de ORG dan? en alle verregaande ambities die in de jaren 80, 90 en 00 geformuleerd zijn dan?

  Ik vind dit wel een leuke vraag voor discussie. Wat denken jullie?
  Is er voldoende animo en bereidheid en dus draagvlak in het noorden om FC Groningen de laatste stap te laten maken die nodig is om zich te manifesteren tussen de beste 5 ploegen van Nederland? en waar moet dat dan vandaan komen?

  Of is dit, wat er nu gepresteerd is, de top, en zal het altijd een heen en weer gaan blijven tussen de middenmoot en subtop met uitschieters naar beneden?

  Groet,
  Milko

    /   Beantwoorden  / 
  1. rob roy

   Als meneer Ed Zijp zegt dat het potentieel in Enschede groter is dan in Groningen ,dan geloof ik hem niet. Hoe komt die man er bij. Heb het al eerder genoemd, de Eemshaven, dáár zit het grote geld.
   Als de leiding van de FCG daar een grote sponsor vandaan kan halen, dan zit het meteen goed. Noem nou eens een paar sponsors meer dan alleen Arke en Grolsch bij Twenthe, ik zou het niet weten.Daarentegen is de energiesector in de Eemshaven ruim vertegenwoordigt met b.v RDW, Essent en die Zweedse firma(kan even niet op de naam komen)en dan komt er nog een Belg meeen ik,Elektrabel. Dus geen potentieel,meneer Zijp? Dacht het wel!!!!!

     /   Beantwoorden  / 
   1. Mark

    Er zijn ook nogal wat textielbaronnen die hun oorsprong hebben in Twente. Die bedrijven in de Eemshaven hebben verder geen banden met deze regio. Ik verwacht daar niet veel van.
    ‘Milko D’ trekt een vergelijking met Chelsea (Gazprom) wat betreft Grunn en de Gasunie. Is Londen niet 100x zo groot als Groningen?
    Maar goed je weet nooit of een koe een haas vangt; of Groningen ooit kampioen wordt. Wie weet…

      /   Beantwoorden  / 
    1. Milko Djurovski

     Gazprom! Ja, dat was ‘m! ;-) Thanks. Inderdaad, nu je het zegt. Nouja, daar (en van andere prominente sponsoren die inééns een club onder hun vleugels namen (Carlsberg-Liverpool, al is dit net als bij Cchelsea inderdaad niet het beste voorbeeld- Lonen ís 100 x zo groot als Grunn)) heb ik al eeuwen geleden mijn theorie op gebaseerd dat er zo’n grote jongen langs moet komen bij de Fc/ iets in de ambitieuze plannen en het potentieel van zowel de club als het achterland ziet, WIL HET KOMEN van een toekomst als topclub in NL.

     Het is me als nooit duidelijk geworden wat men nu bedoelt met weinig potentieel en weinig rek, maar er zal ongetwijfeld een (harde) kern van waarheid in schuilen. Toch blijft op een heel basaal niveau de vraag voor mij: FC Groningen met haar naam, uitstraling en imago (ook in de rest van het land: zeer sympathiek/ populair), daar zit toch een ‘catch’ in voor zo’n topsonsor? Toch veel meer dan maar overlos geld pompen in het lekke Ajax bijvoorbeeld, of een andere gevestigde naam?
     Als jij in je ééntje (of met zijn tweeën) een groen witte échte voetbalclub ineens op de kaart kan zetten, reken maar je (sponsor) naam dan nog decennia in gouden letters wordt genoemd.

     Maar goed, ik zal wel gek zijn.. mij lijkt het enórm aantrekkelijk om NU in FC Groningen te investeren. Juist nu.

       /   Beantwoorden  / 
     1. Milko Djurovski

      En wat de Gasunie dwars zit dat snap ik als leek dan niet (maar dat zal wel weer iets te maken hebben met de (ex?)staatsinmenging in het bedrijf? Anders zou het toch appeltje-eitje zijn? Dan gaat er écht niets boven Groningen! (maar er zal wel een reden voor zijn anders was t er al lang van gekomen :(

        /  
   2. Milko Djurovski

    RDW, Essent, Elektrabel en een zweedse firma dus? Even de namen onthouden ;-) Ik neem het zo van je aan Rob Roy. Weet iemand ook of er lobbies die kant op gaan?

      /   Beantwoorden  / 
    1. rob roy

     Met die Zweedse firma bedoel ik ‘Vattenfall’, echt een reus op energiegebied, Milko!!!!!!

       /   Beantwoorden  / 
  2. Paco

   @Milko Thax voor deze uitgebreide reactie. Mooi begin van wat tot nu toe een prima discussie is.

     /   Beantwoorden  / 
 2. appie happie

  milko kan nog aardig nederlands na al die jaren..”_)))

    /   Beantwoorden  / 
  1. Milko Djurovski

   ‘En de LOI heeft mij Nederlands geleerd’ ;-)

     /   Beantwoorden  / 
 3. ed apeldoorn

  groningen zal nooit zo,n club als twente worden twente heeft het allemaal nog op tijd aangepakt als je het nu nog allemaal op moet zetten is het te laat kelaas voor fc groningen

    /   Beantwoorden  / 
  1. Milko Djurovski

   Het maakt toch niet uit wanneer je er aan begint? Of ben ik nu heel dom?

     /   Beantwoorden  / 
   1. appie happie

    milko is goed van jou..heel erg goed.

      /   Beantwoorden  / 
 4. René

  Ik zie niet in waarom niet. Een tijdje terug waren er volgens de kenners maar 3 clubs en zie nu. Groningen, Heerenveen, Twente, AZ zijn soortgelijk clubs. AZ is groot geworden door geld en wellicht dat Vitesse door geld aan gaat haken. Tijdsfactor is niet bepalend zoals Ed Apeldoorn stelt. Stabiliteit wel en een goed beleid. Volgens mij heeft Groningen dat in huis. Het achterland om te kunnen groeien is voor Groningen lastiger, maar niet onmogelijk. Ik zie voor de toekomst wel kansen.

    /   Beantwoorden  / 
 5. Max

  Er liggen zeker kansen voor Groningen, Twente heeft wat ze nu zijn ook bereikt door jarenlange een goede organisatie te hebben met goed beleid en de juiste mensen. Dat hebben ze natuurlijk nog steeds overigens. Maar dat heeft Groningen ook. De achterban hebben we, de organisatie staat er en die heeft een goed en duidelijk beleid. Tijdsfactor is inderdaad niet bepalend, je moet het opbouwen. Het hoeft niet binnen 2, 3 of 5 jaar, zoals ze daar bij Vitesse wel naar streven.. Zo heeft Twente dat ook niet gedaan. Zo doen wij, FC Groningen, het ook niet. (ofniet? :P )

    /   Beantwoorden  / 
 6. theoreticus

  Ik denk dat we eerst een stabiele subtopper met een sluitende begroting moeten zijn en als je naar het financiele jaarverslag kijkt is dat aanstaande.
  En dat is al een hele grote prestatie. In de Eemshaven zit dan misschien wel geld maar als je rondtuft door de provincie zie je een armlastige regio, veel gemeentes staan onder curatele, veel leegstand, kortom er zit niet veel geld.
  En hoe meer geld er zit hoe meer kans dat daarvan iets naar de Fc stroomt.
  Ik werk zelf bij een ‘bedrijf’ dat jarenlang door Essent werd gesponsord, toen de directeur-sponsoring met pensioen ging bleek zijn opvolger andere voorkeuren te hebben, jammer voor ons.
  Zo houdt de directeur-sponsoring van Gasterra niet van voetbal.
  Terwijl de concurrent (Gazprom)onder meer Chelsea en Schalke van poen voorziet hoopt Gasterra via het wereldberoemde Nederlandse basketbal te scoren. Of een mooie tentoonstelling van Russische schilders in het Groninger Museum.
  Het zou echt een zgn win-win situatie zijn, Fc Groningen Gasterra.

    /   Beantwoorden  / 
 7. barteld

  Raar dat de schrijver van deze blog ook z’n eigen mening geeft, die is hier toch niet relevant !?

    /   Beantwoorden  / 
  1. hallo

   o nee
   iedereen zet toch zijn eigen mening hier neer
   de 1 ne mening is net ff weer beter dan de andere
   of een mening klopt helemaal niet
   en dan is er altijd wel iemand die de mening die niet klopt
   uit legt waarom die niet klopt
   daar is zo’n blog juist voor

     /   Beantwoorden  / 
  2. Paco

   @barteld Is de persoonlijke mening van een blogger niet juist wat een blog onderscheidt van een site? Of bedoel je dat je mijn mening hier inhoudelijk niet interessant vindt?

     /   Beantwoorden  / 
  3. Milko Djurovski

   @ Barteld: zéker in dit geval is het juist de mening van de schrijver die de blog de moeite waard maakt. Her artikel kun je ook in VI lezen namelijk. Paco heeft alle besproken facetten uitgelicht, verdeeld in vier onderwerpen en die besproken. Maar wat Paco zelf ook al zegt: de persoonlijke mening van een blogger is juist wat een blog onderscheidt van een site.

     /   Beantwoorden  / 
 8. Paco

  Ik hoor de woorden ‘economische’ en ‘crisis’ hier nog niet.

    /   Beantwoorden  / 
  1. theoreticus

   Dat wordt ook lastig Paco want een blog is geschreven.(lachend rondje)
   Maar ik begrijp je wel. Nijland en Mulder hebben heel goed vooruit gekeken en gereageerd op de economische crisis (als ik om me heen kijk in mijn Vogelaar-wijk en ik zie al die grote platte tv-schermen en weldoorvoede buren dan denk ik wel eens; wat nou crisis?) en door het huishoudboekje goed op orde te hebben is de Fc de concurrenten voorbij gestreefd.
   Het werkt 2 kanten op, enerzijds zijn wij als -vergeleken met andere clubs- financieel gezonde club in staat om zoals afgelopen zomer de selectie te versterken zonder toekomstige consequenties, anderzijds zijn de concurrenten financieel door het ijs gezakt in heel Europa waardoor spelers als Granqvist hier nog ballen.
   Maar waardoor je ook dure niet-basis spelers niet conform de marktprijs kunt verkopen.
   Ik heb ook nog wel gedacht: Mooie boel, doet de Fc het goed is het verdorie crisis bij de sponsoren , is het ijzer een keer heet blijkt de smid failliet.
   Het is lastige materie, economie, marketing en dat in combinatie met het ook al net zo onvoorspelbare voetbal. Ik kan me ineens vinden in Garcia’s woorden over de geluksfactor.

     /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.