Mister FC Groningen

Morgen komt Jan van Dijk op bezoek. Een bijzonder moment; het wordt de eerste keer dat hij als trainer de Euroborg van binnen ziet. Ja, daar keek ik ook van op.

Johannes Hermannus van Dijk. Jan. Jantje voor vrienden en oud-ploeggenoten, Mister FC Groningen voor de rest. Hoeveel wedstrijden waren het ook al weer? Vierhonderd? Vijfhonderd? Zeven seizoenen op de bank bij de FC als assistent- en hoofdcoach, met als hoogtepunt de promotie van de Totodivisie naar de Eredivisie.

Het woord ‘karakter’ valt in bijna elk stuk over Jan van Dijk. Hup, daar is het al weer. Karakter: het bracht hem als voetballer verder dan menig natuurtalent. Op de grens, of gewoon er overheen. Tegenstanders èn ploeggenoten weten daar over mee te praten. Om te kunnen winnen moet je spelen, koste wat kost.

Karakter toonde van Dijk ook als trainer. Na het succes met FC Groningen ging de carrière niet altijd over rozen. Een TV-ploeg kwam zelfs eens kijken hoe hij achter de geraniums zat weg te kwijnen. Z’n blik herinner ik me nog. Dat hij morgen op het gastenbankje in de Euroborg zit verbaast me dan ook niet.

In Ron Jans ontmoet hij een oude bekende. Morgen zijn het tegenstanders. Maar op You Tube (het kanaal van hzijlstra) kwam ik een filmpje tegen waar beide aan dezelfde kant strijden. Het eerste doelpunt van Jans staat er niet op, maar wel het derde. Het is waarschijnlijk Jan van Dijk’s fijnste herinnering als speler, en een typerend doelpunt: op karakter.

(Let op!: In 1983 had Jan van Dijk nog krullen.)

FC Groningen – Atletico Madrid

Lees ook:Word jij de nieuwe FC Groningenblogger?

15 reacties op “Mister FC Groningen

 1. Paco

  Bij mij thuis loopt het filmpje niet! Heb daarom ook de link er even onder gezet.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Paco

   Ah, hij doet het intussen.

     /   Beantwoorden  / 
 2. hallo

  daar was ik bij
  mooie tijd was dat :)
  waren jans en van dijk nog team genoten :)

    /   Beantwoorden  / 
 3. Harry

  heb hier nog n wedstrijdshirt liggen van Dhr. Van Dijk.. rugnummer 6.

  heeft m’n vader destijds (incl broekje en sokken) van m af weten te troggelen.. lol

    /   Beantwoorden  / 
  1. grunnshirts

   Hallo Harry,

   Als je dit shirt wilt verkopen, dan houd ik mij ten zeerste aanbevolen.

     /   Beantwoorden  / 
 4. René

  Wat een warme herinneringen, met al velen om 18:00 uur voor de oosterpark en toen de wedstrijd (prachtig) net als Inter thuis met Fandi als 1 van de doelpuntenmakers. Mooie tijden toen.

    /   Beantwoorden  / 
 5. Paco

  Wie heeft er een mooi plakboek met ouwe foto’s en artikelen? Zie graag wat scans in de mailbox vallen: [email protected]

    /   Beantwoorden  / 
 6. geronimo

  Johannus Hermannus heb anders niet veel meer op met de FC Groningen zei ie in de laatste vi .. En voor de winterstop had meneer toen we naar Venlo moesten ineens commentaar op de in zijn ogen zo lelijke paarse uit tenue van de Fc … Heb vanaf deze kant nooit echt een wanklank gehoord naar hem toe en uiteindelijk was het toch hijzelf ie graag direct voor het geld koos en naar de in zijn ogen subtopper roda jc wou gaan..Lijkt allemaal wat op frustratie van zijn kant , maar vraag me niet waarom ..Blijven trouwens mooie beelden hoor, laten we daar nog steeds trots opzijn met zn allen!

    /   Beantwoorden  / 
  1. Kees

   lijken me een beetje mopperpotten, Jan van Dijk en zijn zoon Groor, want anders kan ik dat interview niet plaatsen: een trainer die wel wil opscheppen over zijn eigen team, maar niet zijn oude club(liefde)koestert? en een bikkelaar zoals hij als speler te boek stond moet de huidige klassespelertjes van Groningen toch juist op waarde kunnen schatten?

     /   Beantwoorden  / 
   1. Kees

    lees: Gregor van Dijk (ex-FC Utrecht)

      /   Beantwoorden  / 
  2. hallo

   hij dacht met roda ohooggeklommen te zijn
   kwa club ze stonden meestal tussen 5 en 10
   maar ja fc groningen is alleen maar omhoog geklommen
   en heeft roda zijn plaats ingenomen
   dus denk dat daar ergens de frustatie ligt
   hij is alleen maar kwa club gezakt sinds die weg is bij fc
   terwijl hij dacht naar een betere club te gaan
   maar ja jans is ff een klasse beter als trainer

     /   Beantwoorden  / 
   1. P

    Dat hij moest vertrekken bij Roda was zuur. 5 wedstrijden, waarvan 4 tegen topclubs. Als je dan weinig punten haalt en moet gaan, is dat niet erg eerlijk lijkt mij! Denk niet dat er frustatie heerst. Ik ken Jan en Gregoor niet als mopperende mannen. Ze uiten zich en daar kan niet iedereen tegen. Maar goed, dat is mijn mening.

      /   Beantwoorden  / 
 7. Beloji

  Zie me nog staan achter het doel aan de Zaagmuldersweg. Mijn oom werkte bij de Lijnco destijds en had een gigantische zak confettisnippers geregeld. Wat een feest was dat. Tijden later kwam die rotzooi nog uit je kleren vallen. Jammer dat de 1-0 van Ron Jans niet in het filmpje voorkomt. Heb trouwens zelf alle tv beelden en plakboeken nog van die tijd.

    /   Beantwoorden  / 
 8. apenzoon

  bied andreas granqvist een 10 jarig contract aan dan is hij nieuw mister groingen

    /   Beantwoorden  / 
  1. Tammo 80

   De naam apenzoon zal wel slaan op je intelligentie.

     /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.