Fandi, Parel van Maleisië

Dat noem ik nou een leuke verrassing: Fandi Ahmad zal zondag op de Open Dag van FC Groningen meedoen met Oud FC Groningen!

Je mag het zelfs een tropische verrassing noemen. Fandi komt uit Singapore, hij draagt de fantastische bijnaam de “Parel Van Maleisië”.  Tussen 1983 en 1985 speelde hij in het groen-wit, samen met bijvoorbeeld Wally Waalderbos, Erwin Koeman, Adri van Tiggelen, Rob MacDonald en Ron Jans. In die korte tijd werd hij een publiekslieveling in het Oosterpark.

Het woord ‘cultheld’ gaat ook op voor de kleine balkunstenaar. De parel schitterde regelmatig aan de Zaagmuldersweg, met als hoogtepunt de goal tegen Inter Milan voor de Europacup. Nog ver na het laatste fluitsignaal werd z’n naam in en rond het stadion gescandeerd. Fandi zat toen al weer gewoon op het fietsje, terug naar de Marsstraat in Paddepoel.

Een groot contrast met de status die hij in z’n thuisland had. Z’n voetbalschoenen hangen daar in een museum, dus je kunt wel nagaan hoe populair hij daar was. In Groningen had hij het ondanks z’n talent moeilijk. De winters waren net zo lang als de verdedigers. Maar het talent kwam dermate vaak naar boven dat Fandi toch werd uitverkozen in het FC Groningen-elftal van de twintigste eeuw.

Terug in Singapore voetbalde hij nog vrij lang, om daarna zelfs bondscoach te worden. Ook buiten het veld scoorde hij aardig, zoals de foto al aangeeft. Oud-speler Henk de Haan legde het contact met z’n oud-teamgenoot, en zo kan het gebeuren dat Fandi zondag kan schitteren in Euroborg. Wie had dat ooit kunnen denken? Maar hij komt niet alleen, want hij neemt twee zonen mee die het talent van hun vader hebben meegekregen. Het is de bedoeling dat die ergens in Europa hun voetbalkwaliteiten verder gaan ontwikkelen (ik dacht overigens dat die eerder al bij Valencia hebben gespeeld…?).

Dus wie weet of we in de toekomst niet opnieuw een Parel van Maleisië zien schitteren in Groningen?

Fandi scoort in het Oosterpark:

Lees ook:Word jij de nieuwe FC Groningenblogger?

4 reacties op “Fandi, Parel van Maleisië

 1. René

  We hebben helaas maar kort kunnen genieten van deze oosterse parel. Leuke wedstrijd was dat trouwens destijds tegen Inter. En dan die schoppartij in Bari. Erwin Koeman knock out….

    /   Beantwoorden  / 
 2. doornbosch

  Han berger[de toenmalige trainer/coach] zag het niet zitten in fandi. Hij werd met veel bombarie gehaald door renze de vries.
  Hij was de tropische verassing, de cruyff van maleisie, maar slechts zeer weinig kwam hij aan spelen toe.
  Hij zelf zeurde daar niet over,daarvoor was hij ondanks zijn niet geringe talent te bescheiden. Ik vond het triest, kan ik me nog goed herinneren.
  Wat had fandi een furore kunnen maken bij fc groningen, als niet han berger trainer was geweest. Die wilde zelf bepalen wie hij liet spelen.
  Hij ging niet mee in de euforie van renze de vries, sterker nog, hij zette zich er tegen af, en fandi werd de dupe. Dood zonde.

    /   Beantwoorden  / 
 3. geronimo

  Fandi had toendertijd de pech dat Erwin Koeman beter was als aanvallende middenvelder, later werd Erwin pas die wat saaie speler door de KV Mechelen periode

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.