Gonzalo Garcia vindt verdedigen leuk

FC Groningen is hot! Goed, bij sommige media -ik zal geen namen noemen- komt de Trots van het Noorden er nog altijd bekaaid af. Maar in de Voetbal International is bijna wekelijks een artikel te vinden over de FC. Vorige week was het de beurt aan Gonzalo Garcia.

Zolang het bijna onmogelijk is om zelf af en toe een interviewtje te doen (ik zou best willen) grijp ik af en toe terug op artikelen die elders verschijnen. Een interview met Gonzalo Garcia trekt dan extra m’n aandacht. Vanwege de voorgeschiedenis natuurlijk, maar ook om een gevoel -het liefst een goed gevoel natuurlijk- te krijgen bij deze bijzondere speler. Zo’n interview is toch een kijkje in het hoofd van een speler. Zit hij lekker in z’n vel, wat bevalt hem wel of niet, hoe ziet hij z’n toekomst, wat vindt hij van de club op dit moment? Van dat soort dingen.

‘Afgeschreven Gonzalo Garcia leeft op bij FC Groningen’, dat is de subtitel bij ‘Het hoogste is ons doel’. Met dat laatste doelt Garcia er op wat er met deze selectie en met FC Groningen mogelijk en haalbaar is, en niet zozeer het behalen van een kampioenschap of zo. Het beste uit jezelf halen, als team met een maximale werkethiek en opofferingsgezindheid hetzelfde doen, daar gaat het om.

Als het om werken (keihard werken!) gaat heeft Garcia de naam, en misschien ook wel de schijn tegen. Over de strubbelingen met Ron Jans is genoeg geschreven. Die verweet hem een gebrek aan discipline, de speler verweet z’n trainer een gebrek aan gevoel. In het interview geeft Garcia uitgebreid z’n visie op de twijfel die er omtrent zijn persoontje is. Best een ingewikkeld verhaal. In het kort komt het er op neer dat hij best hard wil werken, maar als de filosofie van spelen niet de zijne is, dan wordt het voor hem lastig om zich helemaal te geven.

Het is van mijn kant wat kort door de bocht, maar dat maak ik uit de woorden op. Duidelijk is in ieder geval dat de manier van spelen zoals FC Groningen dat op dit moment doet er eentje is waar hij zich helemaal in kan vinden en zich goed bij voelt. Vooral dat de FC meer dan vorig jaar van eigen kracht uit gaat en iets aanvallender speelt maakt de werker in deze technische voetballer los. Hij verklaart zelfs helemaal geen hekel te hebben aan verdedigen: “I love defending!” Maar alleen als het einddoel attractief voetbal is, voegt hij er aan toe.

Daar zit dus wel degelijk een ‘maar’ bij. Het maakt dat Garcia toch een voetballer blijft met een -laat ik zeggen- meer dan gemiddelde gebruiksaanwijzing. “Het gaat om de voetbalklik”, zegt hij ergens anders. Die klik is er op dit moment ontegenzeggelijk. Dat hebben we allemaal kunnen zien. Pieter Huistra speelt daar natuurlijk ook een positieve rol bij. Zo leefde de afgeschreven rasvoetballer (hij was ooit de duurste jeugdspeler van Real Madrid, zo lees ik) inderdaad weer op. Maar, ik weet wat jij nu denkt…

Jij denkt, hij moet het nu ook over een langere periode laten zien. Klopt toch? Zo zie ik het zelf in ieder geval nog steeds. Dat Gonzalo Garcia van heel ver kwam, zag, en overwon staat buiten kijf. Maar daar blijven waar je na een lange weg gekomen bent is het allermoeilijkste. Voor hem en voor FC Groningen zou het prachtig zijn als hij deze nieuwe opdracht ook tot een goed einde brengt.

Lees ook:Word jij de nieuwe FC Groningenblogger?

20 reacties op “Gonzalo Garcia vindt verdedigen leuk

 1. Noordeling

  Garcia die houdt van verdedigen, droom maar verder.

    /   Beantwoorden  / 
  1. rene

   ik heb hem toch echt wel mee zien verdedigen niet vaak maar toch…

     /   Beantwoorden  / 
  2. Grunn

   Heb je de afgelopen wedstrijden (die hij heeft gespeeld) wel goed gekeken? Hij was aldoor de eerste aanvaller die in de verdedeging meehielp!

     /   Beantwoorden  / 
 2. MartinWinschoten

  Ik vind hem nu toch aardig mee doen. Hij probeert in ieder geval te verdedigen. Dat hebben we zeker anders gezien. Het is en blijft een mooie speler om naar te kijken. Nu maar hopen dat hij een beetje constant kan blijven. Als hij niet in vorm is dan ook meteen wisselen want dan is het een “sta in de weg”. Tegen Az was hij ook niet in goede doen. Ik denk dat hij nog een beetje geblesseers was. Het liep niet echt…

    /   Beantwoorden  / 
 3. rob roy

  Ik had hem vorig jaar ook al afgeschreven, maar ben nu toch van mening veranderd. Op dit moment is Carcia van meerwaarde voor de ploeg, iets dat onder Jans absoluut niet het geval was. Zegt dat misschien meer over Jans dan over Carcia? We zullen het nooit weten. Één ding is nu dus wél zeker, Jans kan een speler maken en breken. Als ik nu kijk wat er bij Akkrum-zuid gebeurt met die Dost, dan bekruipt mij toch het nare gevoel dat Jans óók de hand heeft gehad in het slechte presteren van Carcia,vorig jaar.Zo zie je maar weer, een mens kan gauw oordelen, maar heeft het veelal niet bij het rechte end.

    /   Beantwoorden  / 
 4. René

  een beeld zegt meer dan 1000 woorden en ik zie Garcia daadwerkelijk mee verdedigen en dan geloof ik Garcia ook als hij bovenstaande zegt. Feit is dat we dit jaar een hele andere Garcia zien dan vorig jaar en ik ben dan ook teruggekomen op mijn eerdere antipathie van deze speler. Zie Garcia hele goede dingen doen, nu nog even iets effectiever en een aktie niet te ver doorvoeren en dan is het perfect. Complimenten voor Garcia. En wat Rob Roy aangeeft zou best wel kunnen. Ik begrijp niet waarom men zo met Dos omgaat bij Heerenveen.

    /   Beantwoorden  / 
 5. appie happie

  iedereen wil dost omdat hij de toekost is…ik moet dat eerst nog zien..koppen kan hij,maar das ook bijna alles dan..fatsoenlijk een passeerbeweging en/of een bal aan de voet houden is voor hem nog moeilijk..dus..ik ben geen fan van hem.

    /   Beantwoorden  / 
  1. MartinWinschoten

   Het is net een soort Huntelaar qua voetballer. Sterk in de 16, maar voor de rest……

     /   Beantwoorden  / 
   1. rob roy

    @ Appie Happie em Martin W,
    Kan allemaal zijn zoals jullie zeggen, maar dat wil nog niet zeggen dat je zo’n jongen in de vernieling moet helpen door hem de kans te ontnemen om weer terug te komen. Hij heeft bewezen, bij Heracles, een goed aanspeelpunt te zijn in de spits. Afgelopen week-end zat hij op de tribune, alleen omdat meneer Jans het niet in hem zag zitten. Een mentaliteitskwestie volgens Jans (de psycholoog). Heel veel mensen schrijven deze trainer de hemel in omdat het een zgn.”mensenmens” zou zijn. Dat mag zo zijn, maar een goede trainer? Daar heb ik mijn twijfels over. Kijk naar onze FcG. Bijna dezelfde ploeg als verleden jaar presteert nu toch stukken beter onder Pieter Huistra dan verleden jaar onder Jans. Vandaar mijn betoog over Carcia, die onder Pieter Huistra helemaal is opgebloeit en een volwaardige basisspleler is.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Paco

     Wil toch nog even wat zeggen over Dost en Jans. Is een interessante discussie.
     Dost stond bovenaan de lijst van Jans, dus dat er nu problemen zijn geeft aan dat die vooral buiten het veld liggen (aan z’n voetbalkwaliteiten wordt volgens mij niet echt getwijfeld). Is ook zo in de pers gekomen. Trainers zijn vooral bezig met de hele groep, het groepsproces, daar moet soms een individuele speler zich bij aanpassen. Of anders zelfs voor wijken. Bovendien beslist Jans niet alleen, maar werkt hij met een technische staf. Over de visie van Jans kun je twisten, maar als een individuele speler als Dost (of Garcia) zich er niet in kan vinden dan zal deze zich toch moet aanpassen, en niet andersom.

       /   Beantwoorden  / 
     1. hallo

      dat kan wel zijn
      maar het valt toch wel op dat 2 goeie voetballers problemen met jans hebben
      ik weet natuurlijk niet waarom het zo tussen die spelers en jans gaat
      maar het zet wel vraagtekens in mijn gedachten

        /  
     2. Paco

      @daniel Het zijn volgens mij ook twee voetballers met een (zoals ik het eerder zei) meer dan gemiddelde gebruiksaanwijzing. Je opmerking dat je niet weet wat er tussen de spelers en de trainer aan de hand is, is terecht. We weten allemaal niet wat er binnen de 4 muren is gebeurd. Dat is dus lastig, misschien zelfs onmogelijk om te beoordelen. Een beetje gissen hier vind ik overigens geen probleem.

        /  
     3. Paco

      Opmerking is natuurlijk ook voor @hallo bedoeld.

        /  
     4. rob roy

      Al die verhalen over groepsproces, allemaal mooi maar elke speler is een individu en elke speler zal je anders moeten benaderen. Dat is nou net het manco van Jans. Volgens mij is het een erg rechtlijnige man die het individu naar achteren schuift ten favure van het collectief. En als je dan geen ‘lievelingetje’ van Jans bent, lig je er al gauw uit. We hebben het bij de FCG gezien. Al speelde Lovre als een dweil, Jans zette hem niet gauw buiten de basis. Hetzelfde met Matthijs, speelde soms als een krant maar stond een week daarna rustig weer in de basis. Conzalo Carcia had in de ogen van Jans geen mentaliteit om topsport te bedrijven terwijl hij nu bijna de pannen van het dak speelt. Misschien toch een andere benadering door Pieter Huistra? Nee, men kan van alle beweren, o.a dat Jans zo’n goeie trainer was, maar ik heb altijd mijn bedenkingen gehad, en kijk nu maar naar Akkrum-zuid, daar zijn ook alweer moeilijkheden met spelers, en niet alleen met Bas Dost maar met nog een paar die Jans al hebben geschoten. Ik weet wel bijn zeker, als Bas Dost bij de FCG was gekomen, hij wekelijks in de basis had gestaan en z’n doelpuntjes regelmatig had gemaakt.

        /  
     5. Paco

      Het zijn individuen in een groep. Het groepsbelang gaat altijd voor, zoals FC Groningen belangrijker is dan een individuele speler. De praktijk is denk ik minder zwart-wit: er moet eerst heel wat gebeuren voordat een individu buiten de groep valt. Ik zou niet durven zeggen dat Dost hier geen problemen zou kennen. Tijd zal het wellicht leren.
      Verder is de situatie bij H’veen niet vergelijkbaar met FCG. Mede door Jans staat hier een goede basis, voetballend en buiten het veld. In H’veen is dat niet het geval. Maar dat was deel van de uitdaging die Jans zocht.

        /  
     6. René

      leuk om deze discussie zo te volgen. het groepsproces is natuurlijk bepalend voor succes en als een speler als een natte krant speelt, is dat niet meteen reden om de speler uit de basis te laten. Vertrouwen geven is minstens net zo belangrijk. Juist bij topclubs krijgen spelers niet direct vertrouwen en dat kan gelukkig bij clubs als Groningen juist wel. Wat er speelt bij Heerenveen weet ik niet en ik kan dan ook geen uitspraken doen wat de reden van Jans is. Ik heb Jans altijd een uitstekende trainer gevonden en vindt dat nog steeds. Als je ziet wat hij met Groningen heeft gepresteerd complimenten. Garcia doet het nu goed, maar in het vorige seizoen had Jans natuurlijk alle redenen van de wereld om hem niet op te stellen. Ook bij Heerenveen ging het met Garcia mis en bij VVV wou men niet met hem verder. Huistra volgende in het begin van het seizoen deze lijn ook en volgens mij mag hij nog steeds weg. Het kan natuurlijk ook gewoon zijn dat Garcia eindelijk wakker is geworden en daardoor zijn instelling is veranderd. Het is mij te gemakkelijk om alle credits daarvoor nu bij Huistra neer te leggen. Als Garcia nog iets met zijn voetbaltoekomst wil dan moet hij nu wel. Ook de teloorgang van de eredivisie speelt een rol. Als je ziet hoeveel punten de topclubs verspelen dan komen clubs als Groningen bovendrijven en ze doen het ook erg goed. Begin 2010 onder Jans zijn bewind had Groningen ook een uitstekende serie. Wellicht borduurt Groningen nu op dat succes door. De groep speelt ook langere tijd samen, dus er is meer vastigheid. Huistra doet het prima en iedereen is terecht tevreden. Toch blijft Jans in mijn optiek een fantastische trainer, die Heerenveen toch steeds meer op de rails begint te krijgen. Ze staan toch weer in het linkerrijtje. Waarom hij dit zo met Dost doet, joost mag het weten. Toch als trainer moet je keuzes maken en die zijn niet altijd glashelder voor de buitenwereld. Garcia heeft vorig bewezen niet in dat groepsproces te passen en nu wel. Hardstikke goed. Je kunt enkel succes hebben als team en niet als stel individuen. Een mooi voorbeeld is Real Madrid die vaak alles kocht wat los en vast zat. Een elftal met veelal toppers, ze worden door Barca weggespeeld. Dit is nl. een elftal wat elkaar blindelings weet te vinden. Die zich voor elkaar opofferen.

        /  
     7. Paco

      @Rene Er zitten -zoals altijd- veel meer kanten aan het/een verhaal. Een verhaal wat wij supporters graag een beetje simpel willen houden (is wel zo overzichtelijk), maar helaas zit het dus bijna altijd wat gecompliceerder in elkaar. Je noemt terecht wmb nog wat andere factoren, waar ik het ook mee eens ben. Verder is het wachten op een wikileaks voor het profvoetbal. ;)

        /  
 6. appie happie

  rob roy

  dat ben ik met je eens..hij is verder wel een normale zonder capsones figuur..ik wens hem het allerbeste..en ja Jans,dat is een verhaal apart…ik ben nu blij met Huistra.dat zegd genoeg.alhoewel ik wel altijd fan van Jans was.

    /   Beantwoorden  / 
 7. René

  Ik had Dost graag bij Groningen zien voetballen. Uitstekende voetballer. Zo’n speler zet je niet op de tribune, zoals nu bij Heerenveen gebleken. Of ik een fan ben is een ander verhaal, maar Dost heeft bewezen een uitstekende voetballer te zijn.

    /   Beantwoorden  / 
 8. Max

  Ik had hem ook wel bij Groningen gezien.. maarja. Nijland koos daar niet voor omdat pedersen dan naar de bank ging, al had ik dat niet erg gevonden. Dost is een spits met potentie maar heeft nog wel een lange weg. Maar die vent woont notabene in Groningen, waarom gaat ie dan ook niet gewoon bij de plaatselijke FC spelen dan? Ik vind Heerenveen nou niet verder of beter of wat dan ook.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.