Hans Nijland: ‘Gezond bedrijfsresultaat boven alles’

Ik vond een interessant filmpje op You Tube. Aan het woord is FC Groningen‘s algemeen directeur Hans Nijland.

Het filmpje is gemaakt door VNO-NCW Noord, de grootste ondernemersorganisatie van Noord-Nederland. Het zet zich in voor zo gunstige mogelijke economische omstandigheden in het noorden, aldus interviewer Lambert Zwiers die met deze woorden het gesprek met Nijland inleidt. De eerste vraag is dan ook hoe Nijland de economie ervaart in het noorden?

Nijland benadrukt nog maar weer eens dat ook FC Groningen last heeft gehad van de crisis. Maar hij heeft het idee dat de ergste klappen nu geweest zijn. “We merken duidelijk dat het weer beter gaat”, zo zegt Nijland. Het heeft wel gevolgen gehad voor met name de business-seats. Die zijn -simpel gezegd- wat moeilijker aan de man te brengen geweest.

Maar er is op ingesprongen door twee nieuwe soorten business-seats in het leven te roepen: FC Groningen is gestart met een energie- en een vastgoed-sociëteit, met respectievelijk 45 en 75 business-seats. Die zijn allemaal binnen korte tijd uitverkocht. “Een bliksemstart”, zo noemt Nijland dit economische succes.

Het gesprek gaat verder over de economische impact van het bedrijf FC Groningen. Die is groot en is bijvoorbeeld vergelijkbaar met die van het Groninger Museum. Tot besluit komt er een vraag waar Nijland heel helder en direct op antwoordt. Namelijk, of de financiële prestaties boven de sportieve gaan?

Het antwoord is dat een gezond bedrijfsresultaat boven alles gaat. Dus ook boven de prestaties in het veld. Ik kan me voorstellen dat dat voor fans even wat gefronste wenkbrauwen oplevert. Maar de realiteit is nou eenmaal op dit moment dat het financieel heel slecht gaat met de bedrijfstak Betaald Voetbal. En als de randvoorwaarden er niet zijn om goed te presteren, dan is het niet eens mogelijk om ook op het veld te kunnen presteren. In die volgorde dus.

Het laatste is overigens een eigen aanvulling op het verhaal van Nijland, die het in de praktijk ook minder zwart-wit ziet. Als het bijvoorbeeld sportief goed gaat dan heeft dat ook weer een positief gevolg voor de clubkas, zo legt Nijland uit. Maar ik zou zeggen, bekijk het interview zelf even. Het duurt een minuut of vier.

7 reacties op “Hans Nijland: ‘Gezond bedrijfsresultaat boven alles’

 1. Noordeling

  Typische Noordelijke nuchterheid, een gewaarschuwd mens telt voor twee(zie verleden), Fc Groningen zal geen onverantwoorde risico’s nemen en hoogstwaarschijnlijk geen spelers halen concludeer ik daaruit. Tenzij er een speler wordt verkocht.

    /   Beantwoorden  / 
 2. René

  Goed stuk en Nijland heeft mijn inziens groot gelijk als hij de financiën boven de sportieve successen plaatst. We kennen immers het verleden van Groningen waar in het wel eens kantje boord is geweest. Door een goede financiële basis neer te leggen, creëer je ook een basis voor sportieve successen en het opvallende is dat juist wanneer Groningen creatief moet zijn, ze met beperkte middelen een heel aardig elftal, met aardig voetbal op de mat weten te leggen. Huistra zegt vaak heel terecht dat het succes van Groningen wordt bepaald door de gehele organisatie en dat is het ook. Nijland en consorten leveren uitstekend werk bij onze FC.

    /   Beantwoorden  / 
  1. theoreticus

   Helemaal mee eens, eerst de centen dan het voetbal, andersom is dodelijk.
   Dat wij er zo goed financieel in vergelijking met andere clubs voorstaan komt m.i door de goede scouts van de Fc en de keuze van de beleidsbepalers door jonge talenten te scouten en geen transfervrije ‘bewezen’ namen te contracteren.
   Je ziet wat dat oa Feyenoord en nac heeft gebracht.
   Zoals je verschil in kwaliteit hebt bij spelers heb je dat ook bij managers en wij hebben gelukkig hele goede.

     /   Beantwoorden  / 
 3. appie happie

  ik vind het waardeloos wedtrijden thuis op zaterdagavond en dan ook nog om 20.45.. bah niks aan.kan ik niet heen met de kinderen..als dat zo doorgaat kan ik net zogoed onze 4 kaarten op zeggen..

  ik ga voor zondag middag..veel leuker..maar dat is mijn mening..veel jonge mensen zullen hier wel anders over denken..

  in iedergeval elke wedstrijd die om 20.45 begint laat ik aan mij neus voorbij gaan..net als de meeste zaterdag wedstrijden..

    /   Beantwoorden  / 
  1. FCG fan

   Met avondwedstrijden is de sfeer vaak wel beter! Verder maakt het me niet veel uit, als ik me maar vermaak!

     /   Beantwoorden  / 
 4. j de haan

  wat betreft onze spelers als groningen straks in de europacup speelt is het dan niet verstandig om granqvist tebehouden want als wij matavz en misschien ook tadic moeten laten gaan, bijft er van onze elftal niet veel over ik zou zo zeggen laat granqvist een tonnetje meer verdienen wellicht blijft ie nog een jaartje,wantzonder deze drie hebben we niets in de europacup te zoeken. m.vr gr jan

    /   Beantwoorden  / 
 5. arnoud kruithof

  dit filmpje laat heel goed zien waarom Hans Nijland en kornuiten succesvol zijn…

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.