Zes kenners over FC Groningen (deel1)

Gisteren is er een nieuwe poll van start gegaan. De vraag is: Wat in Enschede kan, kan dat ook in Groningen? Aanleiding is een artikel in Voetbal International. Daarin wordt zes mensen naar hun mening gevraagd. Vandaag begin ik met het samenvatten van die meningen.

Het zijn zes kenners van FC Groningen. Te weten algemeen directeur Hans Nijland, oud-trainer en oud-speler Ron Jans, voorzitter van de raad van commissarissen Ed Zijp, oud-spelers Ronald Koeman en Erik Nevland, en huidig selectielid Gonzalo Garcia. Insiders, die overigens niet alleen op die ene vraag antwoord geven. Vier vragen worden er door VI gesteld. Dat worden dus ook vier verschillende blogs van mijn kant.

We beginnen natuurlijk met deel 1.De eerste vraag is: Kan FC Groningen serieus meedoen in de titelstrijd?

Jans is het meest positief: “Dat kan absoluut”, om er echter meteen aan toe te voegen dat het onwaarschijnlijk is, aangezien de FC nog nooit kampioen werd. Kwestie van statistiek. Goed beschouwd is de langstzittende trainer van FC Groningen, die bekend staat als een positivo, als enige optimistisch. De rest is wel positief over de FC, maar niet of nauwelijks als het gaat om een kampioenschap. Zijp is het duidelijkst: “Nee” is zijn antwoord. Hij voegt daar zelfs geen uitweggetje aan toe zoals Garcia dat wel doet.

De weer opgebloeide speler vindt dat moet blijken of het mogelijk is. De selectie klopt, en het streven om kampioen te worden is er. Maar dan zullen er meer punten gepakt moeten worden in de uitwedstrijden: “Zolang we dat niet verbeteren is zelfs dromen over de titel te veel”. Ook Nijland noemt dit als probleem en doelt ook op de uitwedstrijden als hij het heeft over stabiliteit. Ook Jans noemt “stabiliteit” als belangrijke voorwaarde voor verder succes.

Natuurlijk gaat het bij Nijland ook over budgetten. Hij zegt: “De wonderen zijn de wereld nog niet uit”, maar een kampioenschap is “eigenlijk onmogelijk” als je de budgetten van de topclubs vergelijkt met die van FC Groningen. Koeman heeft het over “uitgebalanceerde selecties” bij PSV, FC Twente en Ajax. Dat heeft natuurlijk ook direct te maken met het budget. FC Groningen schiet wat hem betreft “net tekort” om een stunt uit te halen, maar hij vindt wel dat het verschil met de top elk jaar wat kleiner wordt.

Volgens Nevland komt dat doordat de topclubs elk jaar wat slechter worden. Toch denkt ook hij dat Nederland dit jaar weer “een traditionele kampioen” krijgt en dat z’n oude club het niet gaat redden. Ervaring zal de doorslag geven, vooral als het gaat om het eventuele omgaan van de FC met de druk van koploper.

Wat steeds -tot slot- terugkomt, bij iedereen, is de waardering voor de huidige prestaties. Wat het geheim daarachter is komt in deel 2 aan bod.

Lees ook:Word jij de nieuwe FC Groningenblogger?

17 reacties op “Zes kenners over FC Groningen (deel1)

 1. kees

  Molins erbij en je hebt een droomvoorhoede/middenveld:
  Tadic/Enevoldsen – Matavz/Andersson – Molins/Pedersen.
  Met erachter Sparv/Femi en Garcia?Holla staat er echt een winnend team op het veld.

    /   Beantwoorden  / 
 2. René

  Nee geen kampioenskandiaat, daarvoor is Groningen veel te wisselvallig in uitwedstrijden

    /   Beantwoorden  / 
  1. kees

   mag ik a.u.b. je prognose weten voor eindstand van dit seizoen: want plaats 7/8 lijkt toch wel wat bescheiden, niet?

     /   Beantwoorden  / 
   1. FCG fan

    kdenk dat we 4 5 of 6 worden dit seizoen, Ajax haalt ons nog wel in, en misschien Utrecht Heerenveen of Roda ook nog wel, dit komt gewooon door de uitermate slechte uitwedstrijden die we bijna nooit winnend af weten te sluiten

      /   Beantwoorden  / 
    1. GJ

     dat kan je ook anders uitleggen: de uitwedstrijden gaan heel slecht dus kunnen alleen maar beter! de thuiswedstrijden zitten wel goed (mischien verliezen we er 1 of 2) het spel kan ook alleen maar beter dus ik zie het niet zo somber in hoor! eerste 5,6

       /   Beantwoorden  / 
 3. dkl``

  ik weet nog een goede spits veurr grunn benteke van mechelen scoort genoeg doelpunten

    /   Beantwoorden  / 
 4. FCG fan

  ik lees op fcg online dat Rijsdijk zn entree gaat maken/ heeft gemaakt in de beloften, vond hem wel een gedreven spelertje van wat ik er van zag!

    /   Beantwoorden  / 
  1. Paco

   Klopt, Rijsdijk heeft een helft meegedaan. Knie “heeft het goed doorstaan”, zo lees ik op Twitter. Wel met 3-1 verloren (tegen Harkemase Boys).

     /   Beantwoorden  / 
   1. FCG fan

    mooi dat het goed is gegaan! Hoop dat hij ook wat minuutjes kan pakken in het 1e!, jammer dat ze verlore hebben, maar van Harkemase boys verliezen is natuurlijk geen ramp

      /   Beantwoorden  / 
 5. theoreticus

  Psv is zijn beste speler kwijt en Reis is stuk, 020 heeft een nieuwe oud-speler als coach en die beginnen altijd goed maar dan stort het weer in, de tukkers geef ik nog meer kans. De buren hebben al teveel verloren, az is te wispelturig.
  Al deze ploegen gaan nog genoeg punten verliezen, als wij de schade ‘uit’ weten te beperken dan wordt het gewoon heel spannend.
  Ado vind ik een linke ploeg maar te afhankelijk van Verhoek maar waar zijn wij zonder Granqvist?
  Mijn glazen bol leert mij dat de mannen in het zwart een belangrijke rol gaan spelen. Zij zijn een niet te onderschatten factor.

    /   Beantwoorden  / 
  1. GJ

   ik vind dat granqvist een beetje over schat word! vorig jaar, eerste seisoens helft was groningen helemaal niks en granqvist ook niet. hij is een beperkte voetballer (dat moet je kunne zien als je hem zonder groene bril bekijkt) nu gaat het goed en gaat het met granqvist ook goed. het is allemaal best logisch want andreas is heel beperkt in zn mogelijkheden als er veel ruimte om hem heen is (hij is niet snel en niet wendbaar) als hij echt zo goed is als iedereen denkt waarom speelt hij dan nog bij ons? al 2 jaar denken we dat hij weg gaat maar hij zit hier nog steeds, blijkbaar zijn er te veel twijfels want 3 miljoen dat kan een beetje europese suptopper echt wel betalen.

   en ado is sterk omdat zn een echt TEAM zijn, niet alleen door verhoek.

     /   Beantwoorden  / 
   1. theoreticus

    ado is idd een echt team maar het maakt wel uit of Verhoek wel of niet speelt. En wat je ook van Granqvist vindt, ik denk toch dat de Fc zonder hem nu niet zo hoog had gestaan.
    Denk alleen maar eens aan alle kopduels die hij wint.

      /   Beantwoorden  / 
    1. GJ

     @ theoreticus
     wat daniel zegt: ”nu strooit hij vaker met slechte passes en soms knullige verdedigingsfouten”.het is maar goed dat hij afentoe een bal weg kopt. ik vind ivens een completere verdediger dan granqvist. zijn leiderschapskwaliteiten die vind ik wel heel belangrijk voor dit team. en wat is dat nou voor een open deur tuurlijk maakt het uit of verhoek wel of niet speelt bij ado. beter lezen ik zei ”niet alleen door verhoek”

       /   Beantwoorden  / 
     1. theoreticus

      Ik had het idee dat je bedoelde dat Ado een sterk team is ook zonder Verhoek, dwz niet alleen door V. maar dus (zoals ik interpreteerde) ook zonder. En dat zijn ze ook alleen missen ze dan de assist.
      En Granqvists kwaliteiten ? Daar komen we wel achter als hij niet meespeelt.
      Ik durf bijna te stellen dat er al heel veel discussies zouden zijn geweest over Luciano’s lengte als er geen Andreas Granqvist bij de Fc zou spelen.

        /  
   2. Milko Djurovski

    Granqvist is beter dan men denkt zo te lezen hier. Stabiel,leidersfiguur, sterk en verrassend wendbaar juist voor zijn postuur. Hij oogt misschien niet zo maar als je beelden van hem step-for-step bekijkt is hij eigenlijk op alle besproken facetten gewoon goed. Daarnaast kopsterk, vechter en het belangrijkse dus zijn voorbeeldrol. Minpunten zijn zijn snelheid in de opbouw en sommige een op een situaties waarbij hij nog wel eens de bal kwijt wil zijn. Dat hij hier ‘nog’ is IS verbazend vind ik. Ik denk dat we van geluk mogen spreken. Simple as that!

      /   Beantwoorden  / 
    1. René

     helemaal mee eens, ik snap deze hele discussie over Granqvist niet. Een zeer belangrijk speler voor Groningen… Schijnbaar zetten sommigen hem nog al onder een vergrootglas en wordt elk foutje uitgemeten. Verbaasd me ook dat hij nog hier speelt. 1 van de steunpilaren van het huidige succes

       /   Beantwoorden  / 
 6. Milko Djurovski

  Simpele rekensom leert dat Groningen nog 7 keer thuis speelt en nog 8 keer uit moet spelen. Stel dat er 5 thuiswedstrijden gewonnen worden en 2 gelijk, 1 gelijk of gewoon 2 keer verlies. Dat is reëel gezien de eerste seizoenshelft. PSV en Twente krijgen we nog thuis, evenals Roda JC. Tussen de 15 en de 21 punten dus. Maar verder Ado uit, Utrecht uit, Heerenveen uit, Ajax uit, Feyenoord uit, Vitesse uit, NAC uit, Graafschap, en nog wat.. Is dus helemaal afhankelijk van hoe dat verloot verder. 37 punten is een mooie basis, en dus zou je met ca 25 punten een heeeel eind komen. Zou Groningen zomaar winnen in Den Haag, Utrecht of Amsterdam dan heb je echt een goede kans op plek 1/ t/m 3. Maar zoals ik het zie gaat dat gewoon niet gebeuren en wordt het keurig 4e of 5e. Ik vnd Roda en Herenveen, zoals meer mensen hier gevaarlijke concurrenten. Ado zie ik het niet redden en Utrecht.. denk het ook niet. Az echter wel. Kampioen worden? Neeh, gaat níet gebeuren.. tenzij er een miracel gebeurt en er inderdaad in de Arena, de Kuip, Gelredome, Aad Mansfeld stadion en in de Galgenwaard gewonnen wordt (en oja, en dat we dan thuis niet opnieuw verliezen van Heracles en NEC ;-)

  4e plek zou geweldig zijn. 3e een (bijna) natte droom. Twente, Ajax en PSV zijn gewoon té goed.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.