Opinie: de versterkingen van FC Groningen

FC Groningen heeft momenteel twee nieuwe krachten op het oog: Daley Blind en Theo Lucius. Zijn dit verstandige keuzes en kunnen ze daadwerkelijk als versterkingen worden gerekend en hoe zit het met het toekomst plaatje?

Theo Lucius speelde een dramatisch seizoen bij Feyenoord en daarom was er maar weinig belangstelling voor hem. Of weinig, helemaal geen belangstelling. Zelfs Jupiler League clubs haalden hun neus op en schoorvoetend hapte Den Bosch dan maar toe omdat Lucius op amateurbasis aan de slag wilde en een jongen uit de stad is. Toch zegt dat wel heel veel. FC Groningen moet momenteel weer elk dubbeltje twaalf keer omdraaien en dan komen ze op deze goedkope (n0n)oplossing uit. Het enige wat je kan bedenken is dat de blessure die Tom Hiariej voor de winterstop opliep ernstiger is dan iedereen vermoed. Met de blessures van Sepp de Roover en Ondrej Svejdík in het achterhoofd, is dan alleen Darryl Lachman inzetbaar en hij is eigenlijk een centrumverdediger. Een zeer korte termijn oplossing is nodig en die ook geen stuiver mag kosten. Dan kom je inderdaad uit bij Theo Lucius.

Maar de vraag is of Lucius wel direct inzetbaar is. Het hele jaar heeft hij geen wedstrijd gespeeld en alleen zijn conditie op peil gehouden. Als je dat dan serieus gaat belasten is een spierscheuring eerder regeling dan uitzondering. FC Groningen heeft de laatste tijd al vaker spelers gehaald die niet direct inzetbaar waren door blessures of door het gebrek aan wedstrijdritme: Nicklas Pedersen, Morten Nordstrand en Mike Zonneveld. Is het verstandig om Lucius dan te halen? Hij heeft toch zeker een maand of twee, drie nodig om voldoende op te trainen en dan zit de competitie er zo’n beetje op en heb je dus helemaal niets aan je korte termijnoplossing. Loopt er niet een rechtsbackje in de Jupiler League rond die je voor weinig op kan halen voor de breedte?

Het enige positieve wat je kan oprakelen aan Theo is zijn ervaring en mentaliteit. Hij was nooit de beste voetballer maar compenseerde veel met vechtlust. Dat ontbreekt er momenteel wel bij FC Groningen, maar het is de vraag of Lucius dit kan opbrengen: gezonde vechtlust. En niet als een idioot in het rond schoppen zodat we een gevalletje Meerdink kunnen bijschrijven. Ook aan ervaring ontbreekt het bij de FC; dat heeft Lucius wel. Zelfs Champions League ervaring en speelde hij niet ooit een interlandje of drie?

Al met al blijft het een risico en om eerlijk te zijn zie ik geen versterking in hem. Als hij de staf weet te overtuigen in Portugal, zal hij misschien mij ook nog doen verbazen, maar ik heb er een tamelijk hard hoofd in.

De tweede speler die we willen aantrekken om het seizoen nog te redden is Daley Blind. Waarschijnlijk op aanraden van Pieter Huistra met Groningen in aanraking gekomen. Is dit de speler waarop we zitten te wachten? Kortweg: nee. De paar wedstrijden die hij afgelopen seizoen meedeed bij ajax… daar herinner ik me (slecht) van dat het een technisch-vaardige speler is, maar of het ook een bikkelaar is? Volgens mij kweken ze die niet in de ajax-vijver. We hebben een speler nodig die de kar kan trekken en indien nodig de rest van het elftal over een dood punt heen helpt. Dat kan je niet verwachten van een 19-jarige knaap. Ook voelt de jonge Blind zich het beste thuis op het middenveld. Een groot probleem ligt ook op het middenveld, de aanvoer naar de spitsen is namelijk te summier, maar een spelerstekort hebben we juist in de defensie. Blind “kan ook wel in de verdediging” maar dat is niet zijn favoriete stek. Had je dan niet beter Arnold Kruiswijk voor een half jaartje terug kunnen halen? Die heeft al bewezen het Eredivisieniveau aan te kunnen en met vijf invalbeurten onder de riem moet Blind dat nog maar bewijzen. Een titel beste talent uit de ajax-opleiding is allemaal leuk en aardig, maar ik geloof niet dat we op nog een talent zitten te wachten.

Als je naar de concurrenten kijkt, die lijken zich verstandiger te versterken. Zojuist noemde ik Kruiswijk die nu naar Roda JC gaat en ADO Den Haag wil graag Rasmus Lindgren en Robbie Wielaert halen. Dat is wel andere koek. En FC Groningen mag dan zo verantwoord bezig zijn op financieel gebied, de Jupiler League zou een enorme strop zijn. Daarom wil ADO zich blijkbaar bewust in de schulden steken, en ook Roda JC heeft geen cent te maken en haalt toch Kruiswijk op. Vergeet niet dat FC Twente momenteel als een tierlier draait maar die hebben ook een enorm risico genomen. Wordt lef uitbetaald? Wie niet waagt blijft maagd.

Lees ook:Word jij de nieuwe FC Groningenblogger?

57 reacties op “Opinie: de versterkingen van FC Groningen

 1. Pjotr

  Ik weet niet waar de FC mee bezig is, maar ik heb toch al echt 1,5 jaar het idee dat we SCOREND VERMOGEN nodig hebben!! Kan me nauwelijks voorstellen dat Blind en Lucius beter zijn dan onze eigen jeugd. Waarom huren we niet tenminste een spits?? Denk je even van de ergernissen tijdens de winterstop bevrijd te zijn (de fc voetbalt tenminste niet), krijg je dit weer…

    /   Beantwoorden  / 
  1. René

   ik kan dat alleen maar onderschrijven….. waar is die spits

     /   Beantwoorden  / 
   1. Tammo80

    Ik denk dat de aanvoer beter moet naar de spitsen toe. Ik vind dat Matavz en Pedersen redelijke spitsen zijn (al is Pedersen meer tien denk ik). Ik vind dat de aanvoer vanuit het middenveld beter moet. Met name meer druk op de tegenstander zodat je zelf veel meer de bal hebt. En iedereen heeft blijkbaar Nordstrand al afgeschreven? Ik knap niet waarop dat gebaseerd is eigenlijk.

      /   Beantwoorden  / 
    1. René

     geen goals

       /   Beantwoorden  / 
    2. Rob Roy

     Wel één heeeeele belangrijke, tegen Hoerenveen…..en wat waren die friezen toen stil, en had “usape” niet zo’n grote bek.

       /   Beantwoorden  / 
    3. Tammo80

     Maar René dat komt toch vooral omdat hij eigenlijk continu geblesseerd is? Als hij zometeen na de winterstop wel goed fit is (en blijft) dan kan hij laten zien wat hij waard is en pas dan kunnen we zeggen of het een goede is geweest of niet.

       /   Beantwoorden  / 
    4. René

     dan hoop ik dat ik er helemaal naast zit en hij de ene goal na de andere maakt. Ik geef dan graag mijn ongelijk toe

       /   Beantwoorden  / 
  2. Murdock

   @ Pjotr

   ik ben met je eens dat we scorend tekort komen. Maar de opmerking ‘van de ergernissen bevrijd te zijn’, valt bij mij verkeerd. Immers, je hoéft geen supporter vd FC te zijn.
   .
   Onlangs thuis gegen NEC, hing er toch een negatieve sfeer in het stadion. Ondraaglijk gewoon. Dan kunnen we wel altijd over de Amsterdamse ‘glory hunters’ hebben, of het ‘bioscooppubliek’ in Heerenveen. Maar als het slecht gaat met onze club kunnen velen er zelf ook wat van.
   .
   Supporters moeten maar eens weer voorop gaan in de strijd. Kop d’r Veur!!

     /   Beantwoorden  / 
   1. Pjotr

    krijgen we dat geleuter over ‘echte’ supporters weer.

      /   Beantwoorden  / 
    1. FCG fan

     dat ligt aan de club! Als ik het goed heb zijn de fanatics aan het staken? omdat de club niet voor haar supporters opkomt!

       /   Beantwoorden  / 
    2. jeffrey

     fanatics tenminste als je het woord definieerd staan altijd voor fc groningen doen ze dat niet dan staan ze niet voor het woord fanatics!!!!

       /   Beantwoorden  / 
    3. FCG fan

     het zijn nou inderdaad geen fanatics meer;) maar ALS de club voor haar supporters opkomt, komt het allemaal vast wel weer goed;)

       /   Beantwoorden  / 
   2. comeone

    fanatics die het niet meer zien zitten opzouten en kaarten verkopen aan de mensen op de wachtlijst die gaan ook gewoon normaal mee met de combi zoals het hoort en vernielen niets !!!!!!!

      /   Beantwoorden  / 
    1. grunn

     precies
     die stadion verboden zijn hun eigen schuld kan fc niets aan doen
     als er bij het stadion van rkc een alcohol verbod is
     en je komt de pakeer plaatsen op met bier
     ja die pakeerplaatsen horen bij het stadion
     dus ja dan hou je niet aan de regels

       /   Beantwoorden  / 
 2. Marcel

  Ik vind het nog niet eens zo verkeerd. Bedenk wel even dat we Svejdik en De Roover lange tijd kwijt zijn. We zullen bezettingsproblemen in de verdediging krijgen. Dan zijn Lucius en Blind nog niet eens zo gek qua verhouding prijs/kwaliteit. Daarnaast brengt Lucius behoorlijk wat ervaring mee. Wat moet de FC dan? Bij Real Madrid of Manchester United een bankzitter ophalen?

    /   Beantwoorden  / 
  1. Tammo80

   De vraag die je moet blijven stellen is of Lucius wel snel genoeg inzetbaar is…

     /   Beantwoorden  / 
 3. Roda JC

  Kruiswijk is voor Roda JC in principe gratis. Anderlecht betaalt namelijk gewoon het salaris door. Roda JC moet een kleine huursom betalen. Dat kan omdat Nol Hendriks het salaris van Adnan Secerovic (die Roda JC anderhalf jaar geleden vast heeft gelegd en vanaf deze maand bij Roda JC te bewonderen is.

    /   Beantwoorden  / 
 4. FCG

  Blind lijkt me een goede noodoplossing, hij is iig goed aan de bal en qua spelinzicht. Lucius moet wel een nieuwjaarsgrap zijn van Nijland. Fc Den Bosch was voor hem zelfs te hoog gegrepen, dat kan dus niets anders worden dan een totale aanfluiting. Zijn enige sterke punt is ervaring, maar als de benen het niet meer doen kan dit niet meer vertaald worden naar het veld. Als ‘echte’ supporter schaam ik me alleen al voor het feit dat zijn naam in één adem met FcG wordt genoemd.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Erik

   Lucuis is denk ik een goedkope ‘back-up’ ;) . Opzich niets mis mee. Misschien heeft de FC hoop dat hij beter wordt ofzo…

     /   Beantwoorden  / 
   1. Rob Roy

    Kom heren,niet zo snel van stapel lopen.t’Is nog niet gezegd dat hij bij de FCG een contract krijgt. Hij kan mee op bivak in Portugal en moet daar bewijs leveren dat hij nog mee kan komen, zo niet…jammer dan…geen Theo Lucius.

      /   Beantwoorden  / 
 5. René

  we raken met zijn allen hier zo snel in paniek… in moeilijke tijden moet je juist de rust bewaren en vertrouwen hebben. Ik denk dat Nijland en consorten echt wel weten wat ze doen en wat is er mis om te kijken of Lucius bevalt. Als het een versterking is gaat hij mee en anders niet. Prima toch. En een bikkel en een creatieve speler erbij lijken mij niet slecht. Het klopt zoals Tammo80 zegt dat Matazv het goed deed en ook scoort. Een betere aanvoer zorgt voor wellicht die goals die we nodig hebben en laten we Sparv niet vergeten. Ik maak me er niet zoveel zorgen over, we schieten de boel hier af, terwijl er nog niets is gebeurd…..

    /   Beantwoorden  / 
 6. Noordeling

  Lijkt me een verstandige keuze om er een speler bij te huren voor aan de rechterkant aangezien het nog wel een tijdje zal duren alvorens Svejdik en de Roover weer beschikbaar zijn. De huurlingen tot dusver hebben helaas nog niets toegevoegd. Zonneveld had achteraf niet gehaald moeten worden en Nordstrand is nog niet echt fit geweest.

    /   Beantwoorden  / 
 7. Noordeling

  Ik had liever Marcelis maar die zal Psv wel geen half jaar willen verhuren.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Tammo80

   Volgens mij wil PSV dat juist wel. Samen met Nijland (nu naar Willem II), Wuytens en Amrabat.

     /   Beantwoorden  / 
   1. jaap

    hijzelf wil niet weg

      /   Beantwoorden  / 
 8. Noordeling

  Amrabat erbij zou ook geen gekke keuze zijn.

    /   Beantwoorden  / 
 9. Grieze

  Vuurwerk bij Theo :P

    /   Beantwoorden  / 
  1. Rob Roy

   Nee, in Enschede!!!!!!!

     /   Beantwoorden  / 
   1. Grieze

    Ja, joh ga ff onnodig een vuurtje aanwakkeren… :S

      /   Beantwoorden  / 
 10. Richard

  Misschien kan iemand mij uitleggen waarom de schrijver van dit artikel vindt dat Twente enorme financiële risico’s heeft genomen?

  Bij mijn weten zijn alle aankopen betaald uit transferopbrengsten waarbij ook nog eens de helft is aangewend om de lopende hypotheek af te lossen.

  Wanneer er 1 club een gedegen financieel beleid heeft is het Twente wel, lijkt me.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Rob Roy

   @Richard,
   Volgens mij zit jij elke maandagmorgen met Munsterman om de tafel om de financiële toestand van FC Twente te bespreken. Het lijkt dat jij alle ins- en outs van van de kas van FC Twente weet. Joh, laat je geen oor aannaaien, alle clubs hebben het moielijk in deze crisistijd, óók FC Twente, maar daarom zijn ze niet minder als andere clubs hoor!!!!

     /   Beantwoorden  / 
   1. Tammo80

    Munsterman heeft in meerdere interviews aangegeven dat zijn risico’s hebben genomen. Dat zegt niet dat het onverantwoorde risico’s zijn, maar dat zeg ik ook helemaal niet.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Richard

     Natuurlijk heeft FC Twente een risico genomen door juist op het moment dat men bijna failliet was de plannen voor de uitbreidingen te presenteren en door te zetten, je kunt dit ook ondernemerschap noemen. Van enorme risico’s zoals in het artikel genoemd is geen sprake.

     Op dit moment zijn de financiële risico’s die worden genomen nihil, er wordt niet geïnvesteerd met geleend geld, er wordt geen voorschot genomen op onzekere inkomsten en de begroting is sluitend (inclusief een gezonde winstmarge).

     En voor promop onder mij: In je dromen misschien, Twente is niet afhankelijk van 1 investeerder en daarom alleen al gaat de vergelijking met AZ volkomen mank.

       /   Beantwoorden  / 
   2. Neusie

    FF een update voor jullie… FC Twente is 1 van de NLse clubs die afgelopen maand december nauwelijks de salarissen nog kon ophoesten. Zonder europees succes hebben ze daar grote problemen! Je mag dan wel bovenaan staan, als je de spelers niet meer kunt betalen, houdt dit succes snel op! Dan wordt Twente de AZ van volgend jaar, sportief dan he…

      /   Beantwoorden  / 
    1. Richard

     Ik krijg haast medelijden met jou, zielepoot…

       /   Beantwoorden  / 
    2. Rob Roy

     @Richard,’
     Jij lijkt me niet iemand die tegen kritiek kan, en als het over FC Twenthe gaat al helemaal niet.We wachten rustig af, jongen. Eerdaags barst de bom…….óók in Twente.

       /   Beantwoorden  / 
  2. pomop

   richard eem kiekn noar az dai weg goan joe ook op!!!!

     /   Beantwoorden  / 
 11. geronimo

  Kan me helemaal vinden in het verhaal en ben dr zelf ook bang voor dat we deze spelers juist niet nodig hebben op dit moment! Lucius idd maar de vraag hoe lang het duurt eer die wedstrijdfit is en Blind lijkt mij voor de posities waar die kan spelen ook niet bruikbaar als directe versterking, en zoals gezegd in eerdere reacties een goede spits is op dit momentt ook wel belangrijk voor het team!

    /   Beantwoorden  / 
 12. Gerbanno

  Opzich denk ik dat Lucius wel een verbetering is.
  Maar eerlijk gezegt, verwacht ik ook nog wel een spits.

    /   Beantwoorden  / 
 13. marcel

  blind is volgens vi ook binnen

    /   Beantwoorden  / 
 14. Noordeling

  Lucius is wel iemand die altijd voorop gaat in de strijd en zo’n speler missen we toch een beetje.

    /   Beantwoorden  / 
 15. jaap

  komt er een talentje, moet er ervaring bij. komt er ervaring bij is die te oud.

  komt er in de vorm van lucius eindelijk een strijder, een vechter en dan is kwaliteit weer hetgeen wat voorop staat

  ik snap er werkelijk geen fluit meer van (en dat is niet alleen zo op dit forum maar ook op boerenmacht bijvoorbeeld)

    /   Beantwoorden  / 
  1. Rob Roy

   @Jaap,
   Daar noem je ook een site. Daar zitten alleen maar lui die niets anders doen dan de zaak afkraken.

     /   Beantwoorden  / 
  2. Tammo 80

   Volgens mij lees je niet goed. Ik zeg juist dat Lucius’ werklust en ervaring een pré zijn, maar hoe fit is iemand van 33 die een half jaar geen wedstrijd heeft gespeeld?

     /   Beantwoorden  / 
 16. Hans

  Als hij weer een beetje zijn PSV niveau haalt vind ik Lucius een hele goede aanwinst. Brengt tenminste wat pit in het spel, iets wat ik mis bij de FC.

    /   Beantwoorden  / 
 17. Neusie

  Op zich zou Lucius geen verkeerde speler zijn voor de FC, mits hij zijn oude niveau maar weer weet te halen! Daar heb ik wel mijn twijfels aan.

  Blind is een jongen voor de toekomst, hoop dat ze dan wel een optie tot koop bedongen hebben. Half jaartje mee laten draaien en dan afwachten hoe hij zicht ontwikkelt.

  Uit betrouwbare bron heb ik gehoord dat er ook nog een spits gehaald gaat worden! Dus we houden de sites de komende dagen ff goed in de gaten!

    /   Beantwoorden  / 
  1. doornbosch

   Betrouwbare bron: ja ja ammehoela. Dat weet ik zo langzamerhand wel.
   En blind komt alleen dit half jaar. Ajax verkoopt zo n jonge niet. Dat is juist een jongen voor de toekomst van ajax.

     /   Beantwoorden  / 
 18. grunn

  ik lees net dat Bruins mag vertrekken bij Feyenoord. Garcia mag bij ons weg! ik zou hem wel op 10 willen zien spelen

    /   Beantwoorden  / 
 19. jeroen

  is bruins geen linksbuiten? en ik zie liever een creatieve oosteurpeaan op 10 bij ons..samen met een scorende spits..echter dat zal er wel niet in zitten..

    /   Beantwoorden  / 
 20. jeroen

  nee zag het staan nr 10 aanvallende middenvelder…niet goed genoeg voor feyenoord is ook niet goed genoeg voor de fc…

    /   Beantwoorden  / 
  1. jaap

   haha. als onze spelers net zo goed als die van feyenoord waren dan stonden we nu bijna bovenaan :D
   een jongen die achter De Guzman niet aan spelen toe komt kan echt wel een versterking zijn voor een subtopper en dus ook voor ons (wij zijn tegenwoordig geen subtopper meer)

     /   Beantwoorden  / 
   1. René

    en Feijenoord is ineens een topper?

      /   Beantwoorden  / 
    1. jaap

     feyenoord is altijd al een topclub geweest, ook afgelopen jaren.
     en langzamerhand kan je ook weer zeggen dat ze een topteam hebben gezien de 4e plaats toch?

       /   Beantwoorden  / 
    2. René

     qua supporters ja, qua voetbal al jaren niet meer. Ze hebben enkel de naam nog…. nee een Topclub is het allang niet meer.. Ze behoren inmiddels tot de brede groep subtoppers en ja ze doen het aardig maar ja dat geldt ook voor Heracles. Ze hebben wel een schuld van het formaat topclub.

       /   Beantwoorden  / 
 21. GjdV

  Kunnen we Siem de Jong niet erbij huren voor een half jaartje? Komt bij Ajax ook nauwelijks aan de bak en kan nog wel eens verrassend scoren…

    /   Beantwoorden  / 
 22. Marcus

  El-Akchaoui mag transfervrij bij NEC weg?
  Halen!

    /   Beantwoorden  / 
 23. edraket

  Ik hoop van Harte dat jullie er dit jaar nog wel inblijvenOLEEEEEEEOLEEEEEEEE

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.