Categorie: "Mijn Mening"

Een nieuwe blogbeheerder

Zoals jullie inmiddels gezien hebben is er een vervanger voor mij gevonden. En het is een oude bekende…

Zo was ik toch enigszins verrast dat hij die ik opvolgde mij nu weer opvolgt. Maar mooi dat de doorstart met Tammo80 daardoor lekker soepel verloopt. Ik heb precies een jaar lang deze weblog beheert. Net als bij alle dingen in het leven zaten er goede en minder goede kanten aan het werk, dat ik vooral als hobby zag (dat moet ook wel…). Maar een goed gevoel overheerst. Het was soms zoeken, proberen, aftasten, maar uiteindelijk heb ik het op mijn manier gedaan. Dat was om vanuit een positieve houding over de FC te schrijven. Ook ik kan soms fijn zeiken over wat er allemaal niet klopt bij onze FC, maar ik geloof dat er vooral veel goeds gebeurt in en om de Euroborg. Ik heb geprobeerd dat te vertalen in m’n stukjes.

Feyenoord – FC Groningen: Wat ging er mis?

FC Groningen verloor gisteren met pijnlijke cijfers van Feyenoord. In Rotterdam stond na 90 minuten een ontluisterende 5-1 op het scorebord. Het is aanleiding voor mij voor een analyse die wat verder gaat dan alleen de wedstrijd van gisteren.

Over het verloop van die wedstrijd is op de maandagavond het meeste ook al wel gezegd. Maar tegelijkertijd hoor en lees je zo veel meningen, met name als het gaat om wat er mis ging, dat het haast duizelt in m’n hoofd. Het is dan ook waarschijnlijk dat er vele kleine oorzaken ten grondslag liggen aan de zeperd van Rotterdam. Ik zet ze hier nu op een rijtje, in de hoop dat de problemen dan toch enigszins tot de kern worden teruggebracht.

Centen of punten?

De rook is weer enigszins opgetrokken na de heftige transferslag van begin van de week. Wonder boven wonder bleken alle spelers van FC Groningen die in de vuurlinie stonden uiteindelijk buiten schot gebleven te zijn. Andreas Granqvist, Tim Matavz, en wie weet wie meer, zien we zondag allemaal weer aan het front als Willem II de volgende tegenstander is.

Vandaag publiceerde Voetbal International een artikeltje op hun site waarin staat dat er nog een speler was die maar zo ten prooi had kunnen vallen aan de expansiedrift van een club uit een buurland. Die club is Club Brugge, de speler in kwestie is Jonas Ivens.

Gonzalo Garcia vindt verdedigen leuk

FC Groningen is hot! Goed, bij sommige media -ik zal geen namen noemen- komt de Trots van het Noorden er nog altijd bekaaid af. Maar in de Voetbal International is bijna wekelijks een artikel te vinden over de FC. Vorige week was het de beurt aan Gonzalo Garcia.

Zolang het bijna onmogelijk is om zelf af en toe een interviewtje te doen (ik zou best willen) grijp ik af en toe terug op artikelen die elders verschijnen. Een interview met Gonzalo Garcia trekt dan extra m’n aandacht. Vanwege de voorgeschiedenis natuurlijk, maar ook om een gevoel -het liefst een goed gevoel natuurlijk- te krijgen bij deze bijzondere speler. Zo’n interview is toch een kijkje in het hoofd van een speler. Zit hij lekker in z’n vel, wat bevalt hem wel of niet, hoe ziet hij z’n toekomst, wat vindt hij van de club op dit moment? Van dat soort dingen.

Opvallend: met lef spelen en toch inzakken

Ook in de wedstrijd Roda JC – FC Groningen gebeurde weer genoeg om over na te praten. Wat ik zelf opvallend vond is uitspraak vooraf om “met lef en durf te spelen”. En dan vooral hoe dat er in de praktijk uitzag.

Het is een van de uitspraken van trainer Pieter Huistra die steeds weer terugkomt. De vraag is wat dat precies is, met lef en durf spelen? Of: hoe ziet de trainer dat? Een diepgravende analyse zou ik daar wel eens over willen lezen. Nu blijft het meestal bij die uitspraak, met eventueel aanvullingen als ‘vroeg druk zetten’ of ‘initiatief pakken’.

De twijfels over Bacuna

FC Groningen verloor gisteren een belangrijke wedstrijd tegen Roda JC. De grote vraag na afloop was: Wat ging er mis in de eerste helft? Voor mij spitste dat zich toe op 1 speler.

Op papier is een minieme nederlaag in Kerkrade geen opvallende uitslag. FC Groningen heeft al jaren grote problemen om daar punten te pakken. Dit seizoen is bovendien elke uitwedstrijd voor de FC een taaie klus. Maar de manier waarop de ploeg van Pieter Huistra gisteren verloor was aan de ene kant onbegrijpelijk, en aan de andere kant frustrerend. Onbegrijpelijk was een eerste helft die erbarmelijk slecht was. Frustrerend was dat FC Groningen in de tweede helft wél aantoonde dat de hoge positie op de ranglijst geen toeval is, maar dat dat niet omgezet werd in een resultaat.

Zeven wedstrijden voor Luis Suarez

Vandaag werd bekend dat ex-FC Groningen-spits Luis Suarez een schorsing van zeven wedstrijden krijgt.

Er is al veel over geschreven, over het bijt-incident waardoor Suarez nu op de blaren moet zitten. Het was nog even de vraag of Ajax in hoger beroep zou gaan, maar de Amsterdammers hebben het schikkingsvoorstel geaccepteerd. Ik heb eerlijk gezegd geen idee over welke boeg ik het moet gooien met deze blog. Maar helemaal onopgemerkt kan ik het niet laten gaan.

Opvallend: de vrije trap

Ik heb niet zo heel veel zin in terugblikken op Heracles – FC Groningen… Geen reacties van spelers en trainers derhalve, maar alleen een ‘Opvallend’ deze keer.

Want er valt natuurlijk altijd wel iets op, hoe slecht een wedstrijd ook is. Deze keer is het iets dat jullie ook opgevallen is, namelijk de vrije trap.

In de commentaren werd het al aangestipt, de beroerde vrije trappen die met name Thomas Enevoldsen afleverde. Over de Deen kan ik inmiddels ook een afzonderlijke ‘Opvallend’ schrijven. Bijvoorbeeld dat het lang geleden is dat ik iemand zo tegen zichzelf heb zien voetballen bij FC Groningen. Het is op zich te prijzen van Huistra en co. dat ze vertrouwen blijven geven, maar veel is er volgens mij niet meer nodig totdat er andere keuzes gemaakt gaan worden aan de rechterkant. Iets wat op dit moment misschien ook wel het beste is voor Enevoldsen zelf. Even de voet van het gaspedaal, om later weer ouderwets te knallen.

Pennel!

FC Groningen kreeg gisteren twee penalty’s in de wedstrijd tegen NAC Breda. Daar werd na afloop nog lang over nagepraat. Ik denk dat er een oplossing is om helderheid in een toch wat wazige voetbalsituatie te scheppen.

Twee keer was het hands waardoor Andreas Granqvist even zo vaak vanaf de stip mocht aanleggen. Hands levert haast per definitie een penalty op waar lang over nagepraat wordt, omdat een hand die een bal aanraakt niet per definitie een strafschop tot gevolg hoeft te hebben. Er ontstaat dus altijd ruimte tot discussie.