Onze jongens in Europa

De dubbele EK-kwalificatieronde zit er weer op, tot besluit een rondje langs de velden. Hoe verging het onze jongens?

Vier spelers van FC Groningen konden gisteren in actie komen. Het verheugende nieuws is dat dat inderdaad ook het geval was. Sterker nog, Andreas Granqvist, Tim Sparv, Tim Matavz en Nicklas Pedersen stonden allemaal in de basis.

We hebben gisteren allemaal kunnen zien hoe Granqvist het centraal achterin deed bij Zweden. Het was een wedstrijd (tegen Nederland) waar hij met gemengde gevoelens op terug zal kijken. Vier tegendoelpunten zal elke verdediger zich aantrekken, zelfs al was hij niet direct betrokken bij de tegendoelpunten. Dat Huntelaar gisteren twee keer scoorde zal hem wat dat aangaat toch dwars zitten. Ook al zag collega Majstorovic er bij die goals slechter uit.

Granqvist zelf zag er bij het eerste doelpunt van Affelay niet helemaal lekker uit. Hij besloot door te dekken op Sneijder en was vervolgens de laat om het gat waarin de PSV-er gelopen was te dichten. Maar ook hier was er geen sprake van een grove fout. Opbouwend was het verder allemaal prima. Tikkie breed, maar ook regelmatig diep of een lange bal. Een lange rush zat er niet in, zoals heel Zweden een uur lang overklast werd door Oranje.

Hét moment voor onze Andreas kwam toen hij heel knap een voorzet direct afwerkte voor de enige tegentreffer. Daarna nam Zweden de wedstrijd knap over en liet het zien toch goed te kunnen voetballen. Ook Granqvist hield zich daarbij moeiteloos staande, al zat er niet nog meer in voor hem en z’n ploeggenoten.

Ook Tim Sparv beleefde geen fijne avond. Finland verloor op eigen terrein met 1-2 van directe concurrent Hongarije, en onze Tim werd bovendien twintig minuten voor tijd gewisseld voor Finland’s levende standbeeld Litmanen. Elke verdere info ontbreekt op dit moment (bij mij…).

Tim Matavz en Nicklas Pedersen waren de winnaars van de avond. Onze Tim kon dit keer geen goaltje bijtekenen. Sterker, hij maakte de enige goal van zijn team Slovenië niet mee, want hij was net gewisseld (na een minuut of 70) in de wedstrijd tegen Estland. Ook bij deze Tim ontbreekt info, maar met de 1-0 doet Slovenië nog volop mee in hun poule.

Onze Nicklas zag ik bij Eurosport. Hij mocht weer van meet af aan beginnen en maakte voor Denemarken de hele wedstrijd vol tegen Cyprus. Het werd 2-0 voor de Denen. Ik zag een goede actie van Pedersen in de eerste helft. Zijn direct op de pantoffel genomen bal werd echter gestopt door de keeper.

Al met al een voor FC Groningen en haar (zijn?) internationals redelijk bevredigend einde van een half weekje EK-voetbal. Volgens mij krijgen we een paar spelers terug die hun zelfvertrouwen weer aardig bijgetankt hebben.

12 reacties op “Onze jongens in Europa

 1. herman

  vond granqvist wel een van de betere aan de kant van zweden
  mooi doelpunt

    /   Beantwoorden  / 
 2. tailz

  ik heb de wedstrijd nederland – zweden niet helemaal kunnen kijken, maar bij het eerste doelpunt maakte granqvist best een groote fout hoor, hij stond veel te ver naar voren en vervolgens ook nog happen terwijl hij sneijder gewoon voor zig had moeten houden.

  verder niks gezien dus zal er ook niet over oordelen.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Paco

   Moeilijk in te schatten. Als Granqvist opdracht had om door te dekken op Sneijder wordt het al weer een iets ander verhaal. Als die bovendien de bal briljant doorspeelt ziet elke verdediging er slecht uit.

     /   Beantwoorden  / 
   1. theoreticus

    Bij de tweede Jan-Klaas goal zag het Zweedse centrum er wel slecht uit; Affelay die 5 minuten als een zeehond goochelt, vervolgens een voorzet aflevert die 10 minuten door het Nederlands luchtruim vliegt en dan hebben ze Huntelaar nog niet goed gedekt.
    Duidelijk geval van een niet op elkaar ingespeeld centrum.
    Die goal van Granqvist was best houdbaar, slap rolletje richting doel, zo half genomen. Beetje keeper had die bal gehad.

      /   Beantwoorden  / 
    1. René

     hahahaha “Beetje keeper had die bal gehad” We hebben een uitstekende doelman in het doel staan en ik vond de bal gewoon goed ingeschoten. Oranje speelde gisteren een fantastisch pot en speelde Zweden van het veld. Zo grappig als je de Zweden voor de wedstrijd hoort. Het gezeur over het harde spel van Oranje van Toivonen, Stenman en dan kijk je de wedstrijd en dan verdenk ik juist Toivonen en Ibramhimoviz of zoiets er juist van. Oranje liet de bal zo snel rond gaan, dat ik me afvraag of er goed tegen te verdedigen viel. Postief vond ik dat Zweden kwam om te voetballen en niet als de meeste teams een muur opstellen om enkel tegen te houden. Goede pot wederom van vd Vaart.

       /   Beantwoorden  / 
     1. theoreticus

      je stonk er mooi in hihi, dat schot was totaal onhoudbaar vol op de pantoffel.
      Van de Vaart , ik weet geen betere speler op dit moment, hoe hij de bal ontfutselde van Sladan, altijd een stap verder vooruit denkend dan zijn tegenstander. Zo’n speler maakt voetbal kunst.
      Als je dan Lens bezig ziet weet je gelijk het verschil tussen een speler met en zonder vertrouwen.

        /  
     2. hallo

      ja precies theoreticus
      dus je was wel helder :D
      en idd ik vond lens ook een beetje zwak
      hij had minstens die ene schot die naast schoot erin moeten schieten
      hij stond alleen voor de keeper
      maar je zag dat hij een zwak schot heeft

        /  
    2. hallo

     hmmm
     was vette actie van afalay en huntelaar
     en die goal van granqvist nam die ineens vanuit de lucht op zijn slof
     en die was keihard
     was je stoned ofzo dat alles vertraagd zag :)

       /   Beantwoorden  / 
     1. theoreticus

      ik vind die Affelay helemaal niet zo goed, zowiezo niet op die positie maar ik zou ook geen betere weten.
      Komend vanaf het middenveld met ruimte voor zich is hij m.i op zijn best.
      Maar let er maar eens op; hij heeft altijd zijn hoofd gebogen naar de bal, hij voetbalt met de neus op de bal en aangezien hij niet van te voren lijkt te bedenken wat ie gaat doen kan hij dat pas doen aan het eind van zijn actie, maar dan moet ie eerst opkijken en een medespeler zien en dan moet de bal daar nog heen.
      Op dat moment is hij de bal kwijt of hij komt met veel gegoochel weer op de plek waar Ibi’s avontuur begon.
      Gisteren was hij nuttig.

        /  
 3. hallo

  die goal van granqvist was in iedergeval heeel mooi

    /   Beantwoorden  / 
 4. theoreticus

  Het lijkt wel een nieuwe mode; over op de grond liggende spelers heen stappen en ondertussen dan nog even op een been of hoofd staan, oeps sorry.
  Ik verdenk van Bommel ervan de uitvinder te zijn maar hij heeft het ongetwijfeld ook weer afgekeken. Smerige gewoonte.
  Je moet toch wel een enorme Frankel zijn om dat te doen.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Mark

   Ja, dat zag ik van Bommel ook doen; walgelijk.

     /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.