Categorie: "Satura"

Een bestiarium…

Je komt nog eens ergens terecht als je een boek open slaat… Ik heb een oud bestiarium gevonden in iets was lijkt op Middle-English of iets dergelijks. Een bestiarium is veelal een gedicht waarin in echte of fabeldieren worden gepresenteerd. Het is een anoniem document (wat blijkbaar eerder regel dan uitzondering was in deze tijden) en zonder titel. Ik heb het zo goed en kwaad als ik kan overgenomen en heb zelf een behoorlijk idee waarover het gaat. Het eindigt vrij abrupt in het origineel. Het lijkt een een leuke puzzel voor de meeschrijvers misschien?

Ic ƿille þe pigges kinde explāe
of al animales hit is ne ſane
Bot vre loverd made hit ſoe
7 in dreme ſpake to me lo
oft hit looks veri vnclene
Bot hit is realie more ſane
than tvbanti o sadde yeast
heo ne æniȝ ne pleyssed
ye are þe ſcvme of þe eorðe
7 is of noones ƿorthe

Ic ƿIlle þe hogges kInde explāe

of al anImales hIt Is ne ſane

bot vre loverd made hIt ſoe

7 In dreme ſpake hem me lo

oft hIt looks verI vnclene

bot hIt Is realIe more ſane

þan tvbantI o sadde ȝeast

heore ne ænIȝ ne pleyssed

þa are þe ſcvme of þe eorðe

7 Is of noones ƿorthe

bot al

Experiment KNVB krijgt na succes vervolg

Het experiment dat de KNVB gisteren bij de wedstrijd tussen FC Groningen en SC Heerenveen heeft gehouden is dusdanig goed bevallen dat het per direct ingevoerd gaat worden voor de rest van het seizoen. Aan het eind van het seizoen zal vervolgens verder worden geëvalueerd maar in de wandelgangen is de beslissing al bijna definitief genomen dat door het geslaagde experiment er een wijziging van de spelregels doorgevoerd gaat worden.

Overbodigheid troef in de Eredivisie

In de wekelijkse column van Snorri Derksen (Snorri is overigens een bekende naam uit de oud-Noorse literatuur, over een paar honderd jaar zien ze Derksen nog als literair meester) haalt hij samen met Henk Kessler aan dat een deel van de clubs van de Eredivisie binnen korte tijd een gat gaat slaan met de rest: PSV, Ajax, Feyenoord, AZ, SC Heerenveen, FC Utrecht, FC Twente, NAC Breda en FC Groningen. Toen ik hier verder over nadacht, bleek dat ik maar eens met het hart op de tong moest spreken…