Overbodigheid troef in de Eredivisie

In de wekelijkse column van Snorri Derksen (Snorri is overigens een bekende naam uit de oud-Noorse literatuur, over een paar honderd jaar zien ze Derksen nog als literair meester) haalt hij samen met Henk Kessler aan dat een deel van de clubs van de Eredivisie binnen korte tijd een gat gaat slaan met de rest: PSV, Ajax, Feyenoord, AZ, SC Heerenveen, FC Utrecht, FC Twente, NAC Breda en FC Groningen. Toen ik hier verder over nadacht, bleek dat ik maar eens met het hart op de tong moest spreken…

Roda JC

De Roda Juliana Combinatie schiet als eerste te binnen als overbodige club. Ze dolen rond met een dusdanige negatieve begroting dat er geen sprake is van betaald voetbal maar gesubsidieerd voetbal. Zij hebben feitelijk niets in de Eredivisie te zoeken en zouden reglementair teruggeplaatst moeten worden naar de Jupiler League. Daar horen ze. Ze hebben toch eigenlijk niets in het Nederlandse voetbal te zoeken?

Sparta Rotterdam

Vervolgens, Rotterdam. Hebben ze daar niet genoeg aan één failliete Eredivisie-club? Feyenoord is natuurlijk al lang klinisch dood met haar idiote schuldenlast, maar met die grote achterban zullen ze er wel weer bovenop komen. Dan valt Sparta dus al gauw af. En dat is behoorlijk logisch ook. In wat voor tijden leven we dat er een betaalde voetbalclub nog steeds op een kasteel speelt? De ridders met hun paarden kunnen misschien maar beter polo gaan spelen.

NEC Nijmegen

En als de idioterie over een stadion nu toch aan bod is. Wat doe je in een park behalve een hond uitlaten? Zeker niet voetballen, behalve dan in Nijmegen. En trouwens “Goffert” is geen woord maar gewoon een hoop letters achterelkaar.

Vitesse

Vitesse, aan de andere kant, bestaat enkel en alleen nog omdat het zonde is van het stadion om er niks mee te doen behalve Guus Meeuwis er af en toe in te laten. Toch is het van de zotte dat een club al jarenlang op de geur van geld leeft. Nadat de luchtfietser Karel Aalbers de club de afgrond over heeft gejaagd is het schrijnend om te zien wat zich daar allemaal afspeelt. Echter, voordat die luchtkastelenbouwer er was, draaide Vitesse leuk mee in de Eerste Divisie. Is ook een mooi niveau voor ze.

RKC Waalwijk

Nog een club zonder geld is RKC Waalwijk. Al zou de Rooms Katholieke Combinatie in principe een overschot aan finaciën moeten hebben. Er wordt namelijk grof geld verdiend daar in het Vaticaan en daar vinden we toch uiteindelijk de baas van de Waalwijkers. Maar is het wenselijk om met zo’n heerschap in zee te gaan? Er zou moord en brand geschreeuwd worden als een club gesponsord wordt door een fabrikant van mosterdgas en clusterbommen. Een groep dat rustigjes als een groep massamoordernaars gezien kan worden door Afrikanen verbieden condooms te gebruiken kan op één lijn gesteld worden met eerder genoemde sponsoren…

Willem II

En als we het toch over ongewenste sponsoren hebben… De razzias tegen de roker worden met de dag heviger en het zal dan ook slechts een kwestie van tijd zijn dat Willem II eraan moet geloven. Jarenlang is deze vorm van sluikreclame getolereerd door de KNVB maar eerder vroeg dan later zal er een stokje voor (op)gestoken worden. De financiële situatie in Tilburg is al niet om over naar huis te schrijven en als deze bron van inkomsten op zal drogen is het helemaal gedaan.

VVV-Venlo

Het moge duidelijk zijn dat voetbal niet een elitaire sport moet worden maar complete onwetendheid is natuurlijk ook van de zotte. De drie v’s in VVV staan voor Venlose Voetbal Vereniging. Waarom moet daar dan nog Venlo achteraan geplakt worden? Een club die de supporter dusdanig minacht en ze behandelt als volslagen idioten hoort niet thuis op het hoogste Nederlandse niveau.

Heracles Almelo

Ondanks het feit dat iedereen een enorme brok sympathie voor de Heraclieden heeft, kunnen we dit met één woord afdoen:  kunstgras.

ADO Den Haag

En ten slotte ADO Den Haag. Die club is nog maar op één manier te redden en dat is door het levenslang opsluiten van één enkele bekende supporter: Dinand Woesthoff. Stop alles bijelkaar wat ooit met muziek te maken heeft en laat dat nooit in de buurt bijelkaar komen en je hebt Kane. Als een club tolereert dat Dinand Woesthoff een supporter van je is, dan mag je niet klagen als je licentie wordt ingetrokken.

Een eenvoudige conclusie kan hiermee getrokken worden. Derksen had gelijk in zijn column.

Lees ook:Word jij de nieuwe FC Groningenblogger?

17 reacties op “Overbodigheid troef in de Eredivisie

 1. jaap

  je zegt het zelf al

  Een eenvoudige conclusie kan hiermee getrokken worden. Derksen had gelijk in zijn column.

  waarom zoveel tijd steken in zo’n eenvoudig stuk. hoewel, ik twijfel of je hier wel veel tijd aan hebt besteed. En dat van Heracles slaat helemaal nergens op. Die halen heel veel punten buiten het eigen stadion. en wat je over nec zegt is ook van den zotte. als je zonder een leuke stadionnaam al geen bestaansrecht hebt weet ik het ook niet meer. maar jij vind fratton park of villa park ook maar niks wegens de naam?

  Over het algemeen kan ik je mening en de manier van formuleren heel erg waarderen, maar dit keer snap ik niet waarom je hier moeite in hebt gestoken.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Tammo 80

   Een beetje satire, zeg. Ik dacht dat dat wel overduidelijk was. Misschien is het maar goed voor mensen zoals jij dat er Venlo achter VVV staat.

     /   Beantwoorden  / 
 2. usabe

  en greanske dan dai vergeetst

    /   Beantwoorden  / 
  1. Tammo 80

   Kist net lêze? It binne útsprake van Kessler, dom end.

     /   Beantwoorden  / 
   1. René

    is dit Fries voor beginners?

      /   Beantwoorden  / 
    1. Tammo 80

     Nou ja, mijn Fries is in elk geval accurater dan wat hij doet…

       /   Beantwoorden  / 
 3. usabe

  est geliek tamme excuus!!!ik foces mar op de tocht der tochten it sil heave!!!

    /   Beantwoorden  / 
 4. Jerrit

  Wat een onzin verhaal, ben je naar het carnaval geweest in het zuiden?

    /   Beantwoorden  / 
 5. Erik

  Die gast lult maar wat!

    /   Beantwoorden  / 
 6. grunn

  wat moet die ape hier de hele tijd? hebben ze dat in hoerenveen niet ofzo?

    /   Beantwoorden  / 
  1. Rob Roy

   Dat het armoe is bij Hoerenveen (Akkrum-zuid) blijkt wel uit het feit dat ze geen eigen blog hebben, ja en dan moet je wel uitwijken naar een andere om je stomme dialect te promoten!!!!!

     /   Beantwoorden  / 
   1. René

    is het wel een dialect? Het lijkt meer op vervelend gebrabbel of zoiets.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Rob Roy

     Of het een dialect is, daar zijn de geleerden het nog niet over eens maar dat het een ernstige vorm van “kehlkrebs” is, dat staat als een paal boven water. Ze gaan er uiteindelijk allemaal aan onderdoor, wat ik op zich nog niet eens zo erg vind, anders kwamen er steeds meer van die arrogante lui bij.

       /   Beantwoorden  / 
    2. jeroen

     het is algemeen bekend dat fries een spraakgebrek is..

       /   Beantwoorden  / 
 7. Jeroen

  Mooi stukje tammo! Nog mooier dat sommige mensen er serieus op ingaan!

    /   Beantwoorden  / 
 8. marco

  Haha leuk stukje voetbalhumor.

    /   Beantwoorden  / 
 9. Clark Janson

  Misschien een idee voor RKC Waalwijk: sponsor Cardinal Condoms! Goudkleurige topcondooms met een lichte vanillegeur. Voor een beetje tegenwicht tegen onzinnige regels van een kerk uit vervlogen tijden.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.