FC Groningen wil naar capaciteit van 27 duizend

Ook vandaag op de persdag benadrukte algemeen directeur Hans Nijland dat FC Groningen de capaciteit van Euroborg wil uitbouwen naar 27 duizend. Er kwam daarbij iets meer duidelijkheid over hoe dit technisch gerealiseerd moet worden.

Op deze blog wordt daar sinds gisteren al over gebrainstormd. Daarbij is er vooral onduidelijkheid over de eventuele extra rijen op de tweede ring. Welnu, Nijland heeft het op de site van FC Groningen over één extra rij onderaan. De rest van de ‘plaatswinst’ moet komen uit extra stoelen tussen de pilaren op de omloop. Over de verdere maatregelen voor capaciteitsuitbreiding wordt niets gezegd. Maar waarschijnlijk wordt dat dan een kwestie van het veld lager leggen. De ruimte die daarmee ontstaat kan opgevuld worden met extra rijen onderaan de eerste ring.

Overigens is organisatorisch nog niet alles rond. FC Groningen is slechts huurder van het stadion, dus er kan niet op eigen houtje geklust worden. Partners in deze zijn Euroborg NV en de gemeente Groningen. De laatste is natuurlijk een belangrijke partij. Frank de Vries van de PvdA is de verantwoordelijke man. Met deze drie partijen wordt nu gewerkt aan een planning. De uitbreiding gaat waarschijnlijk stapsgewijs plaatsvinden.

Voor FC Groningen zou het een goede zaak zijn. Misschien dat de verkoop van de seizoenskaarten dit jaar wat minder soepel verliep, maar als je financieel stappen wilt maken is een uitbreiding van het stadion een must. De ingreep doet financieel nauwelijks pijn, de FC zou daarmee op een vergelijkbare capaciteit komen met Heerenveen en Twente. Natuurlijk moet het wel blijven presteren om ook in een grotere Euroborg volle bakken te trekken.

Lees ook:Word jij de nieuwe FC Groningenblogger?

21 reacties op “FC Groningen wil naar capaciteit van 27 duizend

 1. doornbosch

  Nijland zegt:Dit kunnen wij realiseren door een extra rij stoelen te plaatsen voor de 2 e ring. [dan moet hij bedoelen], bovenin de 2 e ring, want onderin 2 e ring wil absoluut niet.
  Voor de rest tussen de pilaren van de omloop, en ik denk dan op langere termijn, uitdiepen van de 1 ste ring, en extra beton voor de onderkant 2 e ring.
  Zoals ik gister al zei, daar kan ik me weinig bij voor stellen, maar ik ben dan ook niet bouwkundig technisch onderlegt.
  Voor de rest zouden ze nog aan staanplaatsen[z-side en fanatics kunnen denken], want die staan toch.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Paco

   We hebben hetzelfde probleem, bouwtechnisch ;) Het laatste is overigens geen optie, staanplaatsen mogen niet meer in de stadions.

     /   Beantwoorden  / 
   1. doornbosch

    Ik dacht dt er toch enkele stadions met staanplaatsen zijn in nederland heerenveen en nac!!!

      /   Beantwoorden  / 
    1. GJ

     nac idd maar wat paco zegt klopt staanplaatsen zijn verboden dus warom dat wel in breda mag? ik weet het niet

       /   Beantwoorden  / 
     1. doornbosch

      Ik las ergens, dat het verbod op staanplaatsen is opgeheven.

        /  
     2. pimhoofd

      als we europees voetbal willen spelen zijn staanplaatsen niet handig, daar is het wel verboden nl. of je moet eenconstructie hebben dat je makkelijk is om te bouwen oid.

        /  
  2. Grieze

   http://www.trotsvanhetnoorden.nl/stadion.php?id=249&sid=72

   Een voorbeeld van hoe er vóór de tweede ring een rij uitbreiding zou gerealiseerd kunnen worden. Dit hebben ze dus ook met de skyboxen gedaan.

   En ik neem aan dat Nijland dat niet zonder nuance zomaar zegt. Daar zou eerst van te voren echt wel naar gekeken zijn.

   Volgens mij waren de staanplaatsen in Heerenveen en Breda onderdeel van een proef van een aantal jaren. Maar weet het niet zeker.

     /   Beantwoorden  / 
   1. doornbosch

    Ik twijfel er ook niet aan, dat nijland weet waar hij het over heeft, ik kan het zonder bouwtekeningen vanwege mijn a technische aard niet voor me zien.
    En dat voorbeeld van jou is toch iets anders. Die 2 e ring loopt schuin, en op dat schuine gedeelte, zou dan iets aangebouwd moeten worden.
    Dat voorbeeld van jou is meer een extra balkon.

      /   Beantwoorden  / 
  3. hallo

   boven in de 2 de ring wil ook niet
   hou je geen loop ruimte over

     /   Beantwoorden  / 
 2. hallo

  ik denk dat ze gewoon gaten boren in het oude beton
  dat nieuwe beton met gevlochten staal wat daar uit het beton steekt
  kunnen ze dan in die gaten steken
  dat ondersteunen ze met een steiger
  en dan vullen ze de naden met cement
  als dat uitgehard is halen ze die steigers weg en je hebt een extra stuk
  denk dat het ongeveer zo gaat

    /   Beantwoorden  / 
  1. hallo

   en als extra versteviging dikke stalen strip die ze aan beide stukken kunnen bevestiggen

     /   Beantwoorden  / 
   1. kees

    zelfde techniek wordt ook toegepast bij erectiestoornissen

      /   Beantwoorden  / 
    1. hallo

     :) ervaring mee :)

       /   Beantwoorden  / 
     1. hallo

      ik niet namelijk heb die probleem niet :)

        /  
    2. Rob Roy

     En nu nog iemand die je van die erectie afhelpt!!!

       /   Beantwoorden  / 
     1. kees

      wat Nijland bedenkt is voor altijd en eeuwig…

        /  
 3. Richard

  Met 27.000 loopt Groningen na de uitbouw alweer achter op Enschede.Daar hebben ze vanaf 2011 een capaciteit van 32.000!

    /   Beantwoorden  / 
  1. doornbosch

   Dat haal je ook niet zo maar in. Op het moment dat wij verbouwen staat er ook al weer een verbouwing van die andere clubs in de planning.
   En zo blijf je er achter aan lopen
   Komt nog bij, dat die clubs ivb het wk van 2018 meen ik, naar de 44000 gaan.
   Ik denk dat 32000 ook wel het max is voor een club als groningen.

     /   Beantwoorden  / 
 4. Mark

  Ik snap nog steeds niet waarom men niet direct voor een capaciteit van 27.000 heeft gekozen. Ik hoorde iets over financiën toen, maar gezien de geschiedenis was het toch onlogisch. In het oude Oosterpark kwamen gemiddeld zo’n 14.000 man. Tegen de top zat het altijd vol 21.000. Bij sommige Europacupduels waren er 30.000 aanvragen. Tel daarbij op dat een modern stadion meer (5 a 6.000) vaste toeschouwers trekt, dan was het oorspronkelijke plan van 17.500 idioot en 20.000 ook weinig (maar dat is al gebleken). Nu dan eindelijk 27.000; ik hoop dat ze in de winterstop al iets kunnen doen. De wedstrijd van Ajax komt alvast te vroeg.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Jeroen

   De eerste plannen voor het stadion waren volgens mij ook groter. Dacht dat de gemeente 20 duizend wel genoeg vond…en ook niet hebben nagedacht over eventuele uitbreiding… Eigenlijk alweer tijd voor een nieuw stadion van 30.000 met goede uitbreid mogelijkheden.

     /   Beantwoorden  / 
   1. Emiel

    idd dan moet je alweer denken aan ‘n nieuwe stadion. Maar is dit realistisch? Zijn er ook andere clubs in 5 jaar tijd 2x verhuisd ? En de kosten? En de wil? En het verkeer? Op welke plek moet het nieuwe stadion? En wat gebeurt er met de Euroborg? Pff.. We kunnen eerst beter richten op goed voetbal en als dat lukt dan loopt het stadion vanzelf over met wachtrijen van seizoenskaart-aanvragen en dan kunnen we alsnog kijken of er een uitbreiding en/of verplaatsing naar ander stadion moet plaats vinden ;) .

    Mja dit is mijn mening.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.