Categorie: "Venatus pro Populus"

Jong Oranje vol met FC Spelers

Cor Pot lijkt eindelijk eens iets verstandigs te doen. De benoeming van het vriendje van Dick Advocaat bij Jong Oranje is onbegrijpelijk te noemen, zijn keuzes bij het vertegenwoordigende elftal van Nederland waren vaak echter nog moeilijker te begrijpen.

Daar lijkt nu een einde aan gekomen te zijn. FC Groningen is een ware hofleverancier aan het elftal dat een kwalificatieduel moet spelen tegen Schotland. Virgil van Dijk, Leandro Bacuna, Maikel Kieftenbeld en Lorenzo Burnet hebben allemaal een uitnodiging ontvangen. Johan Kappelhof staat voorlopig op de stand-by lijst.

Op 14 november staat de wedstrijd tegen de Schotten gepland in het stadion van NEC.

Kappelhof en Bacuna winnen met Jong Oranje

Johan Kappelhof en Leandro Bacuna hebben gisteravond beiden meegespeeld in het EK-kwalificatieduel dat Jong Oranje in Oostenrijk afwerkte. De bondscoach Cor Pot lijkt er wat rare theoriën op na te houden…

Zo zat Kappelhof niet bij de definitieve selectie, maar mocht zich toch melden toen bleek dat middenvelder Jordy Clasie gebleseerd afhaakte. De verdediger van Groningen was blij met een plaatsje in de selectie maar nu stond hij zo maar in de basis mocht daar de hele wedstrijd blijven staan. Pot lijkt het spoor bijster.

Leandro Bacuna kwam in de 78e minuut in het veld voor Luciano Narshing. Jong Oranje won de wedstrijd onverdiend met 0-1 door een treffer van Nacer Barazite.

Kappelhof toch bij Jong Oranje

Johan Kappelhof is alsnog door bondscoach Cor Pot aan de selectie van Jong Oranje toegevoegd. De toekomst van Nederland speelt in Oostenrijk een EK-kwalificatiewedstrijd. Door het afvallen van Ola John van FC Twente en Jordy Clasie van Feyenoord, mag de verdediger van FC Groningen die op de stan-by lijst stond, toch nog opdraven.

De keuze voor Kappelhof is eigenlijk wel opmerkelijk gezien het feit dat Clasie noch John als rechtsback speelt. Was het niet logischer geweest dat middenvelder Maikel Kieftenbeld, die ook stand-by stond, aan de selelctie was toegevoegd?

Maar in Zeist gebeurt er zelden iets logisch. Laten we gewoon de verrichtingen van Kappelhof (en Leandro Bacuna) in Oostenrijk volgen…

Bacuna opgeroepen voor Jong Oranje

Leandro Bacuna is door bondscoach Cor Pot opgeroepen voor Jong Oranje. De vleugelspeler van FC Groningen mag opdraven voor de EK-kwalificatie wedstrijd tegen Jong Oostenrijk.

Opmerkelijk genoeg is Maikel Kieftenbeld niet opgeroepen. Eerder maakte hij steevast deel uit van de selectie, maar nu hij echt goed speelt heeft de bondscoach plots besloten dat hij niet meer nodig is.

De middenvelder staat echter wel op de stand-by list van Pot, net als de Groninger backs Lorenzo Burnet en Johan Kappelhof. Dat lijkt ook opmerkelijk. Pot geeft de voorkeur aan een wisselspeler van ajax in plaats van een basisspeler van de FC. Je zou zeggen dat je beter spelers in vorm en met wedstrijdritme kan selecteren…

Drie internationals aan de bak

Van de vijf uitgevlogen internationals kwamen er vanavond drie daadwerkelijk aan spelen toe. Tim Sparv viel in de tweede helft in om zijn Finland langs Letland te helpen. Het werd 0-2.

Johan Kappelhof kende een minder leuke avond. Met Jong Oranje ging hij keihard onderuit in Zweden: 0-3.

Nicklas Pedersen verloor ook met Denemarken in en tegen Schotland (2-1). De middenvelder kwam in de rust in het veld en toen stond de eindstand al op de borden. Thomas Enevoldsen kwam bij Denemarken niet in actie.

Ik keek vanaf de luie stoel naar het doelpuntloze gelijkspel van Slovenië tegen België, net als Tim Matavz die dat negentig minuten vanaf de bank deed.

Drie Groningers in voorselectie Jong Oranje

FC Groningen levert zoals het nu lijkt drie internationals voor het oefenduel tussen Jong Oranje en Jong Zweden. In de voorlopige selectie van Jong Oranje heeft bondscoach Cor Pot een plaatsje ingeruimd voor Maikel Kieftenbeld, Johan Kappelhof en Leandro Bacuna.

De definitieve selctie wordt op 5 augustus bekend gemaakt.

Jong Oranje gaat op bezoek in het Stadion Landskrona IP op woensdag 10 augustus waar om 18.00 uur wordt afgetrapt.

Scandinavische Groningers spelen niet

Vanavond stond er een belangrijke EK-kwalificatiewedstrijd op het programma die ook interessant was voor de FC-supporters: Zweden nam het thuis op tegen Finland. Het bleek een oneerlijke strijd te worden; ook hoefden wij als Groningen-aanhangers de wedstrijd achteraf niet te volgen want zowel Andreas Granqvist als Tim Sparv kwamen niet in actie.

Zweden won gemakkelijk en hield met de 5-0 overwinning aansluiting met het Nederlands Elftal in Groep E. Het werd vooral de Zlatan-show die een hattrick maakte. De andere twee treffers kwamen op naam van Kim Kallstrom en Twente-speler Emir Bajrami. Zweden staat met 15 punten uit zes wedstrijden op de tweede plaats. Drie punten achter op Nederland dat alle wedstrijden won. De beste nummer 2 plaatst zich echter ook voor de eindrondes in Polen en Oekraïne volgende zomer.

Ook Enevoldsen niet in actie

Net als zijn collega-Scandinaviërs is Thomas Enevoldsen niet in actie gekomen tijdens een EK-kwalificatieduel met zijn land.

De Denen moesten het in Groep H opnemen tegen IJsland, dat onderaan bungelt in de poule. Denemarken vecht om de eerste plaats met Noorwegen.

En daarom kwam de 0-2 uitoverwinning goed uit. De “Nederlandse” Denen Lasse Schöne en Christian Eriksen maakten de doelpunten voor Denemarken en door de overwinning is Denemarken in punten gelijk gekomen met Noorwegen dat nog wel een wedstrijd tegoed heeft.

Groningse Scandinaviërs niet in actie

Tim Sparv en Andreas Granqvist waren voor respectievelijke Finland en Zweden opgeroepen voor EK-kwalificatieduels, maar beiden kwamen niet in actie.

Finland speelde erg stroef tegen het nietige San Marino en wisten met minimale marge de overwinning mee naar huis te nemen: 0-1. Sparvs vriend Mikael Forsell scoorde de enige treffer.

Zweden won ook, en wel met 4-1 van Moldavië. Granqvist hield de bank warm omdat de bondscoach wederom voor het ondertussen bejaarde duo Olof Mellberg/Daniel Majstorovic had gekozen. De Zweedse doelpunten kwamen van Ola Toivonen, Johan Elmander (2) en de spits die af en toe in verband met FC Groningen wordt gebracht, Alexander Gerndt. Igor Bugaiov deed voor de statistieken nog wat terug.

Matavz scoort voor Slovenië

Tim Matavz is weer helemaal fit en demonstreert dat ook voor zijn land Slovenië. In Poule C voor de EK-kwalificatie scoorde Matavz na een half uur spelen de openingstreffer in het met 0-2 gewonnen uitduel tegen de Faeröer Eilanden.

Overtuigend leek het allemaal niet, maar de Slovenen speelden al voor de goal van Matavz met tien man na een rode kaart van Marko Suler. De score werd verdubbeld na een eigen doelpunt van de bekende Rógvi Baldvinsson.

Met de overwinning heeft Slovenië zeker de kans in leven gehouden zich te plaatsen voor het EK; in Poule C staan ze achter Italië op de tweede plaats.