Traditionele nederlaag FC Groningen tegen BV Veendam

FC Groningen heeft vanmiddag de oefenwedstrijd tegen BV Veendam verloren. In Sappemeer werd het 2-1 voor de ploeg van Joop Gall.

Ik doe het even uit m’n hoofd, maar volgens mij zetten we daarmee een traditie van verliespartijen in de voorbereiding tegen onze Veendamse vrienden voort. Als ik het goed heb zat er vorig jaar in ieder geval nog een gelijkspelletje in, maar de BV Veendam, dat is gewoon een angstgegener eerste klas! Ook vanmiddag zat het er weer niet in voor de FC.

Uit de reacties maak ik op dat de mannen van Pieter Huistra nauwelijks beter waren. Al staat op de officiële site wel dat de FC in de eerste helft de betere ploeg was. Maar verliezen van Veendam, wat moet je daar nu mee? Zijn er excuses? Heeft Huistra tactisch wat uit lopen proberen? Heeft de Portugal-trip in de benen gezeten? Ik was er niet bij, ik kan dus ook niet gissen.

Een mindere tegenstander op papier heeft altijd gewoon wel kans om te winnen, dat is in andere sporten wel anders (zei hij terwijl Phil Taylor op m’n TV weer een tegenstander oprolt). Veendam kwam na een half uurtje op voorsprong door een rake kopbal van Loohuis. Dat die viel uit een corner baart me wel zorgen. Ook in Portugal viel er zo al eentje binnen, vorig jaar was dat toch een van de zwakke punten. Nu Sankoh weg is verwacht ik dit seizoen meer kopkracht en zekerheid achterin, maar voorlopig lijkt het daar niet op.

FC Groningen wisselde in de tweede helft volop. Maar in de eerste helft speelde het toch in een sterke opstelling. Luciano stond weer onder de lat, Enevoldsen maakte z’n eerste minuten. Prompt liet de Deen een paar minuten na de de goal van Veendam op aangeven van Stenman de gelijkmaker aantekenen. In de tweede helft kwam ook de andere WK-ganger Matavz binnen de lijnen, maar het was uitgerekend De Leeuw (blijft die nou gewoon bij Veendam?) die na een uur de 2-1 eindstand bepaalde.

Ik weet niet hoe zwaar er bij de FC getild wordt aan deze nederlaag. Vervelend is het, dat lijkt me duidelijk. Ook al volgde er de afgelopen jaren op een oefennederlaag tegen ‘de buren’ gewoon een goed seizoen van de Trots van het Noorden. Hopelijk zet ook die traditie zich voort, zullen we -afsluitend- maar zeggen.

Lees ook:Word jij de nieuwe FC Groningenblogger?

27 reacties op “Traditionele nederlaag FC Groningen tegen BV Veendam

 1. doornbosch

  Oefenwedstrijden zeggen helemaal niets. Zeker niet als je zoals huistra 2 verschillende teams laat spelen net als in portugal.
  Het vervelende ervan is echter wel, al gaat het dan nergens om, dat er wordt verloren van een ploeg, dat zwaar terug moet in de begroting, en eerder dood dan levend was een paar maand geleden.
  Maar, groningen verliest bijna altijd van veendam in de voorbereiding.
  Dus zal veendam de wedstrijd heel wat serieuzer benaderen dan groningen.

    /   Beantwoorden  / 
  1. René

   wat zeiden de wijze heren ook al weer. Om te kunnen winnen moet je soms eerst verliezen….Meestal als Groningen verloor van Veendam in de voorbereiding betekende dat een sterke seizoensstart. laat dat nu ook maar het geval zijn.

     /   Beantwoorden  / 
   1. Grieze

    Dat niet alleen René, ze gingen ook nog eens Europa in. Dus lijkt me alleen een goede voorbode voor het komende seizoen.

      /   Beantwoorden  / 
 2. dennis

  Ik heb het vermoeden dat ik op tijd m’n seizoenskaart heb opgezegd!

    /   Beantwoorden  / 
  1. albion73

   Dennis, als je je conclusie trekt na een verloren oefenpotje tegen Veendam, dan ben ik blij dat je je seizoenskaart hebt opgezegd!
   Fc gaat gewoon weer spelen rond de plaatsen 7-10. Er zit genoeg voetbal in de ploeg wat goed te zien was tegen dordrecht en benfica in de voorbereiding.

   Wens je in iedergeval heel veel plezier bij het kijken van de samenvattingen bij de nos, ik kijk uit naar het 21ste seizoen van mn cluppie!

     /   Beantwoorden  / 
  2. hallo

   je kan beter je conclusie trekken op de wedstrijd tegen benfica
   dat je daar 3 3 tegen speelt zegt genoeg
   en veendam kijkt tegen de grote broer op
   dus logisch dat die alles op alles zetten om van fc te winnen

     /   Beantwoorden  / 
  3. de Tjal

   Succes publiek. Wat dat betreft is het wel goed geweest dat de fc een wisselvallig seizoen achter de rug heeft. Dan zeggen alle succes supporters zoals jij hun kaart tenminste weer op. En hebben we alleen nog echte fc supporters in de Euroborg.

     /   Beantwoorden  / 
   1. hallo

    precies
    echte suporters steunen hun club juist extra in moeilijke tijden ;)

      /   Beantwoorden  / 
  4. Erik

   Bedankt dat je je seizoenskaart hebt opgezegd! Nu kan ik en een paar vrienden heen! En wij geloven nog altijd in de beste FC! Ik geloof er zelfs in dat we komend seizoen eindigen tussen plaats 1 en 5!

     /   Beantwoorden  / 
   1. René

    Zullen we wel realistisch blijven :-) Als Groningen dit jaar wederom de play offs haalt dan hebben ze sowieso een uitstekend seizoen gedraaid. Ik schat clubs als Ajax, PSV, Twente, AZ en Feijenoord toch hoger in. Ik denk dat Groningen samen met Heerenveen, Utrecht, NAC gaat uitvechten welke plekken daarna komen. Dus ik ga voor plaats 6 t/m 9. Om nou op basis van oefenwedstrijden je seizoenskaart op te zeggen zoals Dennis, dan snap je het volgens mij niet helemaal :-)

      /   Beantwoorden  / 
 3. appie happie

  en we bioverwinning op 8 8 met een overwinning..

    /   Beantwoorden  / 
 4. appie happie

  we beginnen op 8 8 met een overwinning…

    /   Beantwoorden  / 
 5. appie happie

  en zoals eerder gezegt ik maak me ook wel degelijk zorgen om de spits positie…we hebben niet echt een afmaker…een goaltjesdief zoal berg er een was..matavs is er nog niet en tadic is meer een aagever(daar ben ik al heel blij mee)….maar er komt niets bij zei…nijland,maar hij zei ook wel eens er gaat niemand weg..dus daar kun je geen pijl op trekken..we wachten af…

  en dat veendam heeft gewonnen maakt me echt geen bal uit..laat ze blij zijn daar..

    /   Beantwoorden  / 
  1. hallo

   nou die goals die ik gezien heb van tadis waaren wel ok
   denk dat die nog moet wennen he
   en hij kent ook nog niet zo goed nederlands dus dan heb je het altijd even moeilijker
   denk dat die straks wel meer laat zien hoor

     /   Beantwoorden  / 
 6. Masj

  Je kunt inderdaad van zo’n oefenpotje weinig zeggen. Ik was er zelf bij. In de eerste helft was de FC duidelijk sterker. In de tweede helft stond de organisatie van Veendam gewoon stukken beter. Vooral Loohuis speelde erg goed aan die kant. Wat me verder opviel aan Groningen waren een aantal dingen. Zo is de spits positie matig bezet, Pedersen is niet echt een afmaker en kon zich gister ook niet onderscheiden en dus blijft alleen Matavz over. Nou spelen we gelukkig maar met een spits en is er nog een veel zwakkere positie: de rechtsback. Hiariej liet pijnlijk duidelijk zien gister dat hij het niveau Veendam ook moeilijk aan kan, zo is de tweede goal aan hem te wijten, liet hij dikwijls de voorzet er uit komen of stond hij er gewoon helemaal niet en aanvallend voegt hij niks speciaals toe. Verder is Kieftenbeld dus echt geen rechtsback, dus ik hoop toch echt dat er iets wordt aangetrokken op die plek, iedereen kan zien dat het toch echt de allerzwakste positie is. Verder vond ik twee spelers erg goed spelen. Garcia veraste mij weer door ontzettend hard te werken, meeverdedigen, sleuren op het middenveld en bijna geen balbezit te verliezen. Nou moet ik zeggen dat Garcia ook heel anders speelt dan we van hem gewend zijn, veel gecontroleerder en geen rare trucjes meer op onnodige momenten, gewoon de bal goed afleggen in plaats van. Als laatste viel ook Metaj mij zeer op, zat er boven op zonder rare overtredingen te maken (zoals Granqvist die wel maaktte). Metaj was verder bij veel aanvallen betrokken, speelde op grandioze wijze een tegenstander op de achterlijn uit en totaal geen balverlies. Als hij zo speelt kan hij zo op het middenveld mee draaien, misschien nog wel beter dan Sparv. Maar goed, we zullen het allemaal zien op 8 augustus!!

    /   Beantwoorden  / 
 7. hallo

  ik droomde gister over de eindstand van volgend seizoen
  1 fc groningen
  2 psv
  3 feyenoord
  4 ajax
  10 twente
  17 heerenveen
  nou hopen dat die uitkomt :)

    /   Beantwoorden  / 
  1. twenteforever

   haha succes met je droom ,laat het maar geen natte droom worden .

     /   Beantwoorden  / 
  2. Rob Roy

   @Hallo,
   Ben bang dat je droom niet bewaarheid wordt.De FCG kampioen……zie ik niet zo zitten. We mogen blij zijn dat ze in het linkerrijtje terecht komen op plek 6-7, meer zit er volgens mij niet in. Of werd je misschien na die droom, badend in het zweet van opwinding, wakker, en besefte toen dat het slechts een droom was?

     /   Beantwoorden  / 
   1. Rob Roy

    Off topic:
    Het Ned.Elftal onder 19 is in de laatste wedstrijd tegen Oostenrijk, uitgeschakeld, mede door een domme overtreding van Bacuna, die daarvoor rood kreeg. De ploeg, die aan een gelijkspel genoeg had gehad om zich te plaatsen, verloor, mede door deze overtreding, met 1-0, door een strafschop, drie minuten voor het einde van de wedstrijd.
    Dhr. Bacuna heeft na z’n rode kaart en vervolgens de schorsing die erop volgde, tegen Heracles, nog niet veel bijgeleerd. Deze meneer vond het schijnbaar nodig z’n tegenstander een knal voor z’n kop te geven en dan vervolgens heel verongelijkt te reageren. De leiding van de FCG kan er naar mijn mening er goed aan doen deze speler eens naar een psychiater te sturen en hem eens goed na laten kijken op z’n verstandelijke vermogen want na deze wedstrijd mag er wel ernstig getwijfeld worden aan de hoogte van z’n IQ.
    Waarvan akte.

      /   Beantwoorden  / 
 8. Noordeling

  Droom maar lekker verder de Fc zie ik rond de 6e/7e plaats eindigen.

    /   Beantwoorden  / 
 9. Mark

  Ik heb de wedstrijd gister ook bezocht. Groningen begon sterk, maar de eindpass was vaak niet goed. Voorin werd er ook niet veel ruimte gecreërd en dan is het makkelijk verdedigen. Veendam zat er ook goed bovenop, maar Groningen liet hun in de wedstrijd komen. Achterin vielen mij Hiariej en Ivens tegen. Hiariej helemaal en Ivens in de kopduels. Granqvist maakte veel te harde overtredingen; goed voor rood. Kieftenbelt deed niet voor hem onder en had daarbij duidelijk moeite met de snelheid van het spel. Hij en Metaj (die verder prima speelde) zorgden er ook voor dat in de 2e helft, in de haast om te scoren, de linies veel te ver uit elkaar kwamen; dan kun je alleen nog maar de lange bal spelen, wat dus ook gebeurde. Veendam bleef wel combineren.
  Garcia vond ik persoonlijk niet geweldig spelen; al werkte hij idd hard. Aan de bal was hij wel redelijk, maar z’n loopacties waren vaak niet juist; het ruimte creëren waar ik het eerder over had. Bovendien mistte hij voor open doel; ok, het was een moeilijke hoek, maar Grunn is toch subtop Eredivisie? Stenman en Tadic vielen op door hun prima samenspel, later met Janssen was het bagger.
  Tot slot (ben ik de enige die het opviel?) de rentree van Andersson (nr.18) een paar minuten voor tijd. Wat hij deed was goed zonder op te vallen. Maar goed het is al geweldig dat hij er weer bij is en ik hoop echt dat hij vanaf nu geen ellendige blessures meer zal hebben.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Mark

   Volgens mij heb ik Keurntjes aangezien voor Andersson…

     /   Beantwoorden  / 
   1. hallo

    ja denk het ook
    want Andersson heeft gister niet gespeeld

      /   Beantwoorden  / 
 10. Paco

  @Mark en @Masj Dank voor de uitgebreide samenvattingen! :)

    /   Beantwoorden  / 
 11. Jeroen

  Het valt mij ook op dat de leeuw nog steeds bij veendam speelt. Ik hoorde vorig seizoen regelmatig van een veendam kenner dat de leeuw een type spits is als nevland. Veel lopen en storen bij de tegenstander. Ik snap niet dat groningen hem niet haalt, desnoods voor de breedte. Zoveel keuzes hebben we namelijk niet voorin…
  En de uitslagen in oefenwedstrijden boeien me niet echt. Misschien worden ze er wel weer scherper van…

    /   Beantwoorden  / 
  1. Jeroen

   Bestuur van bv veendam is één grote maffia bende!

     /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.