Huistra: “We vergaten te voetballen”

Pieter Huistra blikt op de site van FC Groningen terug op het verlies tegen BV Veendam.

Huistra is tevreden over de eerste helft. Volgens de trainer hadden er wat meer kansen benut moeten worden en het team moet leren wat langer het niveau vol te houden. Het verlies in de derby zegt hem niet heel veel, zo lijkt het. FC Groningen is “met ons eigen proces bezig”, zoals het artikel kopt. De FC vergat in de tweede helft volgens Huistra te voetballen.

Ik vind het een van de mooiste clichés in het voetbal: “We vergaten te voetballen.” Als je daar lang over nadenkt gaat je fantasie hele rare kanten op.

Stenman: “Shit man, ik sta op een grasveld, met allemaal kerels in dezelfde pakkies om me heen, maar wat doe ik hier eigenlijk?”

Pedersen: “Tsja, zo’n rond ding heb ik wel eerder gezien, maar wat moet ik er mee?”

Tadic: “I’m very very very happy, but I don’t know why?”

Vergeten te voetballen… Heb je Sven Kramer wel eens horen zeggen dat hij vergat te schaatsen? Of Robert Gesink, dat hij vergat te fietsen? Jan Timman verliest in tijdnood: “Ja nee, ik vergat even te schaken.” In het voetbal, in teamsporten, kan het. En we snappen natuurlijk ook wel wat onze coach bedoeld. Het betekent gewoon dat de spelers even het originele plan vergaten. Dat heet dan “uit de discipline lopen”, zoals Huistra er op de FC-site aan toevoegt.

De eerste helft was goed. Daarin vergat de FC blijkbaar niet te voetballen. Logisch, want dan zitten de trainingen en het tactische plan voor een wedstrijd nog redelijk vers in het koppie. Gaandeweg is er meer kans dat er dingen vergeten worden. Voetballers die bijvoorbeeld lekker in de wedstrijd zitten kunnen steeds meer hun eigen wedstrijd gaan spelen. Die vergeten het teamplan, en vergeten vervolgens te voetballen. Vermoeidheid speelt ook een rol. Dat je zo dood bent dat je de naam van je eigen vrouw niet eens meer weet, laat staan dat je je herinnert hoe er gevoetbald diende te worden. Heb ik zelf wel eens meegemaakt (ben alleen vergeten waar en wanneer dat was).

Ook in de toekomst zal het nog wel eens gebeuren, vergeten te voetballen. Voetballers zijn nou eenmaal geen computers waar je even een programmaatje invoert dat 90 minuten lang haarfijn wordt uitgevoerd. Wat dat betreft lijken het net blogbeheerders.

Lees ook:Word jij de nieuwe FC Groningenblogger?

17 reacties op “Huistra: “We vergaten te voetballen”

 1. Karel

  tuurlijk, laat ze maar eens voetballen of beginnen de verontschuldigingen nu al. Zo zijn we een middenmotertje.
  Ben bij 2 oefenwedstrijden geweest en ik vind het tot nu toe bar slecht. Weinig gretigheid. Hoop dat het is omdat het OEFENwedstrijden zijn.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Rob Roy

   Het is bekend dat voetballers nou niet de slimste jongetjes van de klas zijn. Maar als je na één helft al bent vergeten hoe je moet voetballen gaat me toch een beetje te ver. Zou het ook uitgelegd kunnen worden als ongeïnteresseerdheid om een oefenpotje te spelen? Als dat zo is dan moet de competitie maar gauw beginnen, zou ik zeggen, want dan is er maar één ding dat telt en dat is winnen, en dat moet je dan maar niet vergeten anders gaat het mis.

     /   Beantwoorden  / 
 2. albion73

  FC is een middenmoter, gezien hun begroting. Heb 2 oefenwedstrijden gezien en moet zeggen dat er behoorlijk gevoetbald werd.

  Hoor al langere tijd negatieve berichten op forums over FC. Jammer want het loopt al een aantal jaren lekker bij FC. Doelstellingen worden gehaald, wordt aardig gevoetbald, en een doordacht en consistent beleid door nijland en co.

  Een aantal negatievelingen heeft gewoon een te hoog verwachtingspatroon en zijn niet realistisch helaas.
  Plek tussen 7 en 9 is prima met af en toe een uitschieter naar boven.

  Heb vertrouwen in komend seizoen!

    /   Beantwoorden  / 
 3. geronimo

  Helemaal mee eens, alhoewel ik mezelf ook wel es betrap graag meer te willen dan op dit moment tot de mogelijkheden behoort..

    /   Beantwoorden  / 
 4. robfc

  Ik las het stuk van Huistra over de wedstrijd tegen Veendam op de site van Groningen, Stenman doet morgen niet mee, zonder een blessure, heeft dit met transferperikelen te maken, of is het iets anders. Wie weet er meer ???

    /   Beantwoorden  / 
  1. FCG fan

   Ik denk gewoon omdat hij best blessure gevoelig is, alle oefenwedstrijden heeft gespeeld volgens mij, en dus rust wil geven. We zijn hem nodig in de competitie tegen Ajax;)

     /   Beantwoorden  / 
 5. GjdV

  Heb je Sven Kramer wel eens horen zeggen dat hij vergat te ‘schaatsen’?’ –> wel eens vergeten van baan te wisselen… ;-)

    /   Beantwoorden  / 
  1. hallo

   sven is nooit vergeten van baan te wisselen
   die coach van hem stuurde hem die andere baan op
   waardoor die op de verkeerde baan zat
   fout van sven was dat die zelf had moeten weten dat die in de goede baan zat ;)

     /   Beantwoorden  / 
   1. GjdV

    M.a.w. niet altijd luisteren naar wat een coach/trainer zegt :-D

      /   Beantwoorden  / 
  2. Segia

   Ach, dat ze in Heereveen dat soort dingen vergeten kan ik niet mee zitten ;-)

     /   Beantwoorden  / 
   1. hallo

    nee idd ik ook niet :)

      /   Beantwoorden  / 
  3. Paco

   Ik vergeet soms wel eens om te bloggen :0

     /   Beantwoorden  / 
 6. bonk

  we zijn te slap begonnen! ook zo’n leuke

    /   Beantwoorden  / 
  1. Paco

   Hoop wel dat we het hele jaar de bovenliggende partij zijn.

     /   Beantwoorden  / 
 7. Hans

  Ach ja, in elk geval wel met 2-1 van Volendam gewonnen

    /   Beantwoorden  / 
   1. Rob Roy

    Nee!!!

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.