Voorbeschouwing SC Heerenveen – FC Groningen

Morgen moet FC Groningen aan een slechte voetbalweek een goed einde brouwen. Tegen SC Heerenveen zal dat moeten gebeuren. Voor beide ploegen gaat het er om.

Dat is normaal al zo in deze Derby van het Noorden (die volgens sommigen geen Derby van het Noorden is). Maar morgenmiddag nog wat meer dan anders. Beide teams hebben een goed resultaat nodig. Daarnaast is er het verhaal van de trainers, dat nog altijd te vers is om zo maar overheen te stappen. Er is ook gedoe met burgemeesters en supporters. En er is het verhaal van die spits…

Over Dost, de trainers en andere randzaken wil ik echter in deze voorbeschouwing niet veel zeggen. Misschien komt dat later nog, maar hier gaat het nu over wat er zich op het veld afspeelt. Hoe staan beide teams er voor in de aanloop van die belangrijke pot?

De FC heeft dan wel twee keer verloren, maar ik proef geen negatieve sfeer. Okay, ook op deze blog zitten er doemdenkers tussen. Kritische noten kunnen en mogen ook gekraakt worden, en ik denk dat het fair is om nu weer naar beneden te kijken op de ranglijst. Maar er is rust in de tent. Daar zal een eventuele derde verloren pot zondag ook niet direct verandering in brengen, al wordt de druk op de volgende wedstrijd dan wel weer wat groter.

Het uit-syndroom is iets waar ik me wat meer zorgen over maak. Misschien is het dat nog niet, een syndroom, maar dat kan het wel worden. Dat is slecht voor het vertrouwen, dat gaat in de koppies rondspoken. Alleen daarom al heeft deze wedstrijd extra-waarde. Winst is de beste remedie.

De vraag is dus hoe FC Groningen het Friese appeltje gaat schillen? De sleutel tot succes ligt volgens mij in de as van het team. Het woord ‘as’ heb ik al vaker gebruikt de laatste tijd, maar daar kan de FC de grootste winst boeken. Uitwedstrijden win je door gevaarlijk te worden in de omschakeling, in de counter. Maar dan heb je spelers in de as nodig die de controle en het overzicht houden om een gemene counter te plaatsten. Ook fysiek (bij duels) en qua loopvermogen wordt er dan wat gevraagd. Op al die onderdelen ziet de FC er vaak niet goed uit.

Bij Holla en Hiariej begonnen de laatste weken die omschakelingen. Hiariej heeft het in zich om een goede rol te spelen. Dat heeft hij maanden geleden bewezen, en ook nu zie je goede aanzetten. Bij Holla heb ik meer twijfels. Dat vind ik vooral een speler voor thuiswedstrijden, als de FC al op de helft van de tegenstander is. Controleren, duels winnen, (dreigen met) schoten, zo is Hola op z’n best. Daarom zou ik graag Sparv voor hem weer terug zien morgen. De Fin kan het spel passend verleggen en heeft wel de power (kopkracht!) en het loopvermogen. De combi met Hiariej maakte op mij tot dit seizoen ook de beste indruk.

Ik denk dat het dan weer meer gaat ‘kloppen’ in het team. Garcia of Andersson renderen beter met meer steun en aansluiting van achteren, we worden wat minder afhankelijk van de linkerkant, en op rechts is er sowieso verbetering te zien bij Enevoldsen. Dan kan ‘net niet’ weer ‘net wel’ worden.

De vraag is alleen nog wie er morgen gaan starten? Zowel Holla als Enevoldsen waren twijfelgevallen met blessures, maar beide zijn fit. Huistra en Van de Looi lijken, afgaand op de laatste training, toch voor het duo Holla/Sparv te gaan kiezen. Naar verluid wordt Garcia gepasseerd ten faveure van Andersson. En verder blijft het team van de afgelopen weken staan.

De opstelling gaat er waarschijnlijk dus zo uitzien:

Luciano. Kieftenbeld, Ivens, Granqvist, Stenman. Holla, Sparv, Enevoldsen, Andersson, Tadic. Matavz.

Verdedigend, en dan kom ik bij de tegenstander, zal het gevaar aan de zijkanten zitten. Daar zal de ploeg van Ron Jans de FC pijn willen doen. Hij heeft daar met Assaidi, Beerens en de jonge Narsingh de spelers voor. Dat wordt een wedstrijdje beweeglijkheid en snelheid versus compact verdedigen. Belangrijk is ook dat de inspeelpass op die behendige mannetjes wordt voorkomen. Ook daar ligt een belangrijke taak voor het middenveld.

SC Heerenveen zal er alles aan doen om de aansluiting te houden met de subtop, FC Groningen wil het gat groot houden. Ook mentaliteit en inzet zullen in deze wedstrijd belangrijke factoren zijn. Dat zit, vind ik, bij de FC wel goed. Als de ploeg er in slaagt om druk te zetten op de verdediging van de Friezen (het minste deel van die ploeg?) dan zou het al met al toch nog het mooie einde aan een belangrijke voetbalweek kunnen worden.

Ik verwacht tactisch een zeer interessant duel met voor het publiek veel spektakel. Het is ook mogelijk dat koning voorzichtigheid morgen regeert, bij twee ploegen die gezien hun situatie in ieder geval niet willen verliezen. Als er een vroeg doelpunt valt kan dat scenario uit het raam. Laten we hopen dat die aan de goede kant valt!

De wedstrijd begint morgenmiddag (zondag) om half 3, scheidsrechter is Janssen.

Lees ook:Word jij de nieuwe FC Groningenblogger?

5 reacties op “Voorbeschouwing SC Heerenveen – FC Groningen

 1. rene1

  Ajax wil Beerens en Dost allebei gaan halen, je weet nooit of dat morgen meespeelt, laten we het hopen dat het voor de FC goed uitpakt.

    /   Beantwoorden  / 
 2. Milko Djurovski

  Mooie voorbeschouwing. Ik deel je mening over Holla. Sparv Anderson is in dat opzicht een prima duo denk ik. Goed gezien van Pieter. Toch jammer dat Garcia gepasseerd wordt. Als er één man is die met een simpel steekballetje een counter in kan leiden….. Misschien een risiso om Holla dan op te offeren maar toch jammer.. Zin in morgen!

    /   Beantwoorden  / 
 3. Mark

  Ik verheug me ook al op de wedstrijd, maar heb toch m’n kanttekekening bij Holla in de basis. Ik vond hem afgelopen woensdag echt niet goed spelen en daarvoor ook al niet heel goed. Ik had Hiariej laten beginnen met Sparv, maar wie weet… ‘t is nog geen half drie.

    /   Beantwoorden  / 
  1. kees

   en idd Holla is nog niet op zijn oude niveau..speelde met weinig flair/een beetje laf, .maar Huitra zal dat ook wel weten en gezien hebben. Geef ;m nog een paar wedstrijden om zich te bewijzen, zou ik zeggen! ps: wordt een gelijkspel vanmiddag, in Heerenveen.

     /   Beantwoorden  / 
 4. rob!

  Feyenoord heeft ook voor het eerst verplichte autocombi naar hoerenveen.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.