Voorbeschouwing FC Groningen – Willem II

Morgen speelt FC Groningen een thuiswedstrijd tegen Willem II. Op papier een makkelijke tegenstander.

Papier en gras zijn echter compleet verschillende zaken. Nou zit er altijd wel een of andere betweter te lezen die dan roept dat papier heel vroeger ook een soort gras was, maar bij deze heb ik dat gras nu meteen voor de voeten van die wijsneus weggemaaid. Nee, papier en gras, dat is het verhaal van de theorie en de praktijk. Ook daar zit soms veel verschil tussen.

De theorie is dat de FC vierde staat op de ranglijst en dat tegenstander Willem II laatste is. Groningen draait een topseizoen, als de Tilburgers directe degradatie weten te ontlopen is hun seizoen geslaagd. Zo ver is het daar al. Theorie is ook dat de FC thuis zelden verliest en dat WII uit nooit wint. Zelfs geen oefenwedstrijden. Op papier kun je het eentje op je toto-formulier dan blind invullen. Maar alleen al het feit dat niet elke week 12 duizend man de toto wint geeft al aan dat het niet zo simpel is.

Dat komt omdat de voetbalpraktijk altijd onverwachte zaken in petto heeft. Ik weet niet of je net als ik vanmiddag de Premiership een beetje hebt gevolgd (ik wel, kon me niet lostrekken van het beeldscherm, daarom ben ik nu zo laat…), maar wat daar allemaal gebeurde op de diverse velden was, zoals de Britten dat zelf zo mooi kunnen zeggen, crazy as fuck.

Vanavond ging het nog gewoon leuk door. Manchester United tegen the Wolves? Dag Van de Sar. Bayern tegen Köln? Die lederhosen gingen tot aan de enkels van der Louiz. En zojuist prikte Verhoek de winnende er voor ADO in om een Afellay-loos PSV een koude douche te bezorgen. Het drama was toen ook al voor AZ compleet: het verloor bij Excelsior. En terwijl ik dit schrijf staat VVV voor tegen NAC.

Je moet helemaal terug naar Ron Brandsteder en z’n Surpriseshow om zoveel verrassingen achter elkaar te zien. De les van dit alles is: FC Groningen moet morgen VOL aan de bak!

Zeker als je de uitslagen van WII van de laatste weken ziet. De eerste puntjes werden gehaald, en zowaar, daar was twee weken geleden de eerste winst. En vorig weekend moest het thuisspelende PSV tot het gaatje gaan om de drie punten veilig te stellen (ook dat was al geen goed teken voor de Eindhovenaren). Het zijn allemaal waarschuwende opgestoken vingertjes om het spookbeeld onderschatting morgen ver weg uit Euroborg te houden.

Over voetbaltactische en -technische zaken hoef ik -vind ik- het dit keer verder niet zo te hebben. Zeker niet als het er alle schijn van heeft dat de ploeg van Pieter Huistra morgen in de Heerenveen-opstelling speelt. Alleen de geschorste Maikel Kieftenbeld wordt vervangen door ‘good old’ Tom Hiariej. Je hoeft verder dus maar de papieren er op na te slaan om te kijken hoe dat tactisch in Heerenveen in de praktijk werd gebracht.

Die opstelling is dan:

Luciano. Hiariej, Ivens, Granqvist, Stenman. Holla, Sparv, Enevoldsen, Pedersen, Tadic. Matavz.

Door alle verrassende uitslagen kan FC Groningen morgen spijkers met koppen slaan. PSV komt binnen bereik, het kan steviger op de vierde plaats komen, en de afstand met ploegen als Heerenveen en NEC (dat werd vanavond een gelijkspelletje) wordt en passant dermate groot dat het linkerrijtje al bijna een zekerheidje is.

Maar ook dat is theorie. Morgen zal het toch eerst weer moeten gebeuren. Met het hart op de goede plaats en het hoofd in de juiste stand moeten de voetjes dan de punten weer binnen kunnen halen. Op het heilige gras van Euroborg.

De wedstrijd begint om 14.30 uur. Scheidsrechter is Blom.

Lees ook:Word jij de nieuwe FC Groningenblogger?

18 reacties op “Voorbeschouwing FC Groningen – Willem II

 1. Mark

  Ik denk/hoop dat de spelers van onze FC zelf weten dat ze VOL aan de bak moeten. Je kunt dit duel gerust zien als de zogenaamde 6 punten wedstrijd. Kop d’r veur, het stadion op de kop!
  COME ON FC !!!!!!

    /   Beantwoorden  / 
 2. Segia

  Als ik wat opbouwende kritiek mag geven: stiekem vind ik dat je een beetje doordraaft met het vet drukken van woorden. Ik bedoel, “Ron Brandsteder” en “Surpriseshow”? Als de kern benadrukt wordt maakt het het leesbaarder, nu helpt het niet echt.

  That said, Willem II blijft gewoon een angstgegner, ook als ze zo bagger spelen. Een verlies of gelijkspel zou ontzettend zuur zijn, vooral omdat we bij winst kunnen uitlopen op directe concurrent AZ, SC Heerenveen en eventueel op FC Utrecht, en in kunnen lopen op PSV en eventueel FC Twente. Dit is gewoon een kans die gegrepen moet worden, dus dat wordt duimen.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Paco

   Ik doe het standaard bij namen en titels, van wie dan ook, die ik voor het eerst noem. Ga even nadenken over je tip, thx!

     /   Beantwoorden  / 
 3. theoreticus

  Een stuk naar mijn hart Paco!
  Evert ten Napel zou de wedstrijd van morgen een ONVERVALSTE BILLENKNIJPER noemen.
  Come on Fc!!

    /   Beantwoorden  / 
 4. Noordeling

  Inderdaad we mogen Willem II zeker niet onderschatten. Psv had nooit gewonnen van Willem II als de scheidsrechter geen 2 dubieuze rode kaarten had gegeven en extra veel blessuretijd.

    /   Beantwoorden  / 
 5. Milko Djurovski

  @ daniel: mag ik die stream van je?? :D thanks!

    /   Beantwoorden  / 
  1. Milko Djurovski

   Thanks! Wow, er gebeurt erg veel nu. weer rood en een penal? 4-1 matavz. olé olé

     /   Beantwoorden  / 
 6. Milko Djurovski

  wil ook kijken! waar is die stream? :D

    /   Beantwoorden  / 
  1. groningen

   koop eredivisie live…-,-

     /   Beantwoorden  / 
   1. Milko Djurovski

    :D heb ik, alleen bij KPN en die geven maar 2 kanalen door.. te lui om over te stappen. Trouwens ik wist niet van deze gratis streams. Erg relaxt ;-)

      /   Beantwoorden  / 
 7. theoreticus

  Beter commentaar dan de Nederlandse commentatoren! (ik heb een Engelse commentator op soccervlive)

    /   Beantwoorden  / 
  1. theoreticus

   Geen kwaad woord over Theo Reitsma , hij is voor mij het voorbeeld van hoe het moet; de wedstrijd het werk laten doen en niet vertellen wat wij al zien en dat alles onpartijdig.
   Door Amerikaanse interventie heb ik de wedstrijd kunnen volgen vanaf de penalty, ik zag alleen nog de herhaling van Granqvists handsbal.
   Luciano’s actie heb ik dus nog niet gezien maar de beste keepers grabbelen.

     /   Beantwoorden  / 
   1. appie happie

    reitsma is de saaiste lul ooit ben blij dat die mongool uit enschede weg is..ba ba ba..en nooit weer terug komen zak..

      /   Beantwoorden  / 
    1. Paco

     @Appie Happie Sinds wanneer heb je die banaan ingeruild voor scheldwoorden…?

       /   Beantwoorden  / 
 8. Knoalster774

  Jammer van de rode kaart van Granqvist(vanavond maar even kijken of die terecht was)zat er te ver af om te kunnen oordelen. Luciana maakte niet altijd een even betrouwbare indruk en ik vond Pedersen erg matig de rest van het team was prima met als uitblinkers Tadic en Matavz.

    /   Beantwoorden  / 
  1. GWArmy

   rood voor granqvist was wel terecht, rood voor swinkels niet terecht :P

     /   Beantwoorden  / 
 9. rene1

  Niet sterk gekeept van Luciano , tja en dan rood voor granqvist.
  Ik vond het een ongelukkige actie. Volgende week uit tegen de Graafschap, met dan een Veldmate moet kunnen, je kunt niet altijd van bepaalde spelers afhankelijk zijn.
  Als team doen ze het op dit moment goed.

    /   Beantwoorden  / 
 10. theoreticus

  Ik schaam me diep :-) dat ik voor aanvang een slecht voorgevoel had over de wedstrijd veroorzaakt door Willem ii’s prestatie tegen psv.
  Dat ik niet het vertrouwen in Pieter en zijn team had wat zij wel verdienen. Dat ik mij liet verblinden door de gedachte aan de statistische alles-zit-tegen-thuiswedstrijd-per-seizoen.
  Maar die hebben we al gespeeld, dat was tegen Twente.
  Ik vind dat wij op het moment voor geen enkele ploeg onderdoen.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.