Voorbeschouwing FC Groningen – Roda JC

Vanavond staat er een nieuwe belangrijke wedstrijd voor FC Groningen op het schema. In Euroborg is Roda JC de tegenstander.

Als FC-fan schommel je voortdurend tussen twee verschillende gedachten: omhoog of omlaag kijken? De ene week lijkt een plek onder de top het meest realistisch, de andere week mag er toch weer gedroomd worden van meer. Na vorig weekend is realisme meer aangemeten. Een wedstrijd tegen tegenstander Roda is dan weer eens een 6-puntenduel.

Acht punten is het verschil, in Gronings voordeel natuurlijk. Bij winst is het verschil met 11 punten zodanig dat de ploeg uit Kerkrade definitief op achterstand lijkt te zijn gezet. Maar bij verlies is het gaatje nog maar 5 punten. Dat is te overzien voor de Limburgers. Die vechten wat dat aangaat nog altijd voor een plek in het linkerrijtje, daar waar de FC dat al in de knip heeft.

Dat durf ik tenminste wel te stellen met 14 punten voorsprong op de nummers 10 NAC en NEC. Het is een weekend waarin de FC in de stand vooral wat te verliezen lijkt te hebben. Alle concurrenten spelen op papier makkelijke thuiswedstrijden. Alleen AZ gaat op bezoek bij SC Heerenveen. Wel meteen een interessant duel, want mochten de Alkmaarders verliezen, dan kan de FC bij winst het gat met de nummer 6 al op 10 punten brengen.

Maar dat is allemaal statistische cijferbreierij. Vanavond zullen onze jongens weer ‘normaal’ de drie punten in eigen huis willen houden. Het zou mooi zijn als de slechte beurt in Doetinchem met een overtuigende pot voetbal wordt gladgepoetst. Maar Roda is een taai ploegje.

Het is met ADO Den Haag een van de verrassingen van dit seizoen. Maar zo verwonderlijk is hun succes nou ook weer niet als je dat analyseert. Er zit vooral veel fysieke kracht en ervaring in het team. Roda is een gelouterde ploeg met spelers die al lang meedraaien. Die krijg je niet zo snel van hun stuk, zoals ook Ajax vorige week meemaakte. En er loopt ook individuele klasse rond.

Vormer heeft zich op het middenveld goed ontwikkelt. Junker heeft zich bewezen als goalgetter. Jansen is een gevaarlijk opduikende middenvelder. En Hadaouir is vaak ongrijpbaar, zeker als de FC de tegenstander is. Zo is Roda een team dat veel beweegt, iets waar de FC regelmatig problemen mee heeft. Tegen De Graafschap bleek dat weer eens.

Niet voor niets vergelijkt Huistra beide tegenstanders met elkaar. Daarom moet de organisatie goed zijn, zo zegt hij op de site van FC Groningen. Goed de posities bezet houden en deze overnemen als FC-spelers hun tegenstanders moeten volgen. Het belangrijkste is echter om zelf initiatief, balbezit en controle te houden. Dan beweegt de tegenstander achter ons aan, in plaats van andersom.

Gecombineerd met het vertrouwen dat de ploeg in de eigen Euroborg heeft al dat de sleutel tot succes zijn. Ook de FC heeft dan de klasse om goals te maken. Tim Matavz bijvoorbeeld. Hij bleek, net als Nicklas Pedersen, deze week te kampen met een spierblessure. Maar er worden geen problemen verwacht voor vanavond. Gonzalo Garcia is er echter vanwege een bovenbeenblessure niet bij.

De tegenstander heeft meer problemen. Ze missen Delorge, Pluim en Sutchuin, en wellicht ook Bodor. Dat zal het vertrouwen en de organisatie niet ten goede komen.

De vermoedelijke opstelling:

Luciano. Kieftenbeld, Ivens, Granqvist, Stenman. Holla, Sparv, Enevoldsen, Pedersen, Tadic. Matavz.

Pedersen is dus een vraagteken, maar ook als hij speelt zitten bij de Deen de grootste twijfels. Het is een wisselvallige speler die op een cruciale positie speelt. Belangrijk is dat hij meteen goed in de wedstrijd zit. Als dat het geval is dan moet het ook vanavond weer feest kunnen worden in Euroborg.

De wedstrijd begint om 20.45 uur, scheidsrechter is Vink.

Lees ook:Word jij de nieuwe FC Groningenblogger?

34 reacties op “Voorbeschouwing FC Groningen – Roda JC

 1. rob!

  Op de kaartverkoopsite van de FC staan nu nog 7 kaarten voor de noordtribune te koop!!!van de 30 in totaal.

    /   Beantwoorden  / 
 2. Evertse

  Hoop dat Mamedov een kans krijgt, zou helemaal gewldig zijn als er weer een ”goed” jeugdtalent doorbreekt.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Paco

   O ja, Mamedov waarschijnlijk in de selectie.

     /   Beantwoorden  / 
 3. appie happie

  hopelijk kan matavz spelen..pedersen kan worden opgevangen door andersson.

  roda terug laten rijden janken in de bus……

    /   Beantwoorden  / 
 4. theoreticus

  Come on Fc Groningen!

    /   Beantwoorden  / 
 5. theoreticus

  Petter heeft weer last van zijn knie, Pedersen is niet bijzonder goed op dreef.

    /   Beantwoorden  / 
 6. theoreticus

  beter zonder Pedersen dan met, wat een ……

    /   Beantwoorden  / 
 7. debultjes

  Luciano is idd niet zo sterk meer als vorig jaar, bij hoge ballen en wanneer hij uit moet komen hou ik mijn hart vast. Tevens blijkt hoe afhanelijk we zijn van Matazv……

    /   Beantwoorden  / 
 8. debultjes

  Iedereen heeft het de afgelopen tijd over het kampioenschap gehad maar ik denk dat we heel blij mogen zijn als we ons voor Europees voetbal plaatsen

    /   Beantwoorden  / 
 9. debultjes

  de gifbeker gaat vandaag wel helemaal leeg, zelfs kadootjes worden geaccepteerd

    /   Beantwoorden  / 
  1. debultjes

   niet geaccepteerd

     /   Beantwoorden  / 
 10. vakb

  Wat een BAGGERwedstrijd!

    /   Beantwoorden  / 
 11. WIM C

  1-4 hahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahaha

    /   Beantwoorden  / 
 12. rene1

  Roda JC heeft met 4 – 1 gewonnen , het had ook 10 – 4 kunnen zijn
  Roda was gewoon veel beter terecht. Ik denk niet dat dit een incident is. Dat ze Matavz missen is duidelijk (Pedersen Enevoldson en die Luciano) wat slecht zeg. En dan Huistra Aijilore
  inbrengen op 10 ongelovelijk en daarna Bacuna inbrengen????

    /   Beantwoorden  / 
 13. rene1

  Dat ze nu terecht verliezen tegen een veel beter Roda dat vind ik oke, maar de manier hoe??? Vorige week Nijland met zijn grote bek in studio voetbal NOS, hij is een groot zakenman , maar in discussies moet hij zijn bek houden want daar heeft hij geen reed verstand van, (met de 4e 5e plek vast houden) want dat gaat dit jaar ook weer niet gebeuren. Ze gaan gewoon weer voor plek 6 t/m 9 en dan leggen ze het weer af tegen Utrecht.

    /   Beantwoorden  / 
  1. kees

   @ Rene1: als je nou wilt schelden ( “bek houden – geen R… verstand van” ) doe het dan met de juiste spelling, gladiool.

     /   Beantwoorden  / 
  2. hallo

   ja je hebt van die mensen he
   die zie je alleen maar verschijnen wanneer ze kunnen klagen
   als het wat minder gaat
   jij bent zo 1
   zulke mensen heb je niets aan
   goeie tijden hoor je niets van ze
   slechtere tijden staan ze met hun grote mond vooraan

     /   Beantwoorden  / 
 14. rene1

  Petter Anderson is hoe lullig het ook is einde oefening, met zijn knie(en) dat komt nooit meer goed, en dat is dood zonde voor hem zelf, maar hij kan niet op deze wijze verder. Dat is niet goed voor hem en in de 2e plaats niet goed voor de FC.

    /   Beantwoorden  / 
 15. rene1

  Ik ben nu wel klaar met die grabbelaar gadverdamme zeg , oprotten met dat kereltje , volgende week van Loo op de goal. (pietertje)

    /   Beantwoorden  / 
 16. PSV-er

  Ook weer terug op aarde jongens?

    /   Beantwoorden  / 
  1. jahoor

   We zijn nooit ergens anders geweest hoor! Wij lopen niet naast onze schoenen daar heeft Nederland andere clubs voor.

     /   Beantwoorden  / 
  2. Peter Selie

   Hoor ik daar nou een Calimero-piepje uit Eindhovuuuh?

     /   Beantwoorden  / 
 17. jahoor

  Het was een COLLECTIEF falen. Dat Anderssson weer geblesseerd uitvalt is ontzettend kloten. Maar om Femi dan daar neer te zetten….?? Vond ik een fout van Huistra. Je zet die jongen toch niet op nummer 10. Pedersen kan het lang niet doen, loopt telkens verkeerd. Stel dan die jonge jongen op. Stenman geblesseerd was zeer ongelukkig. 1 nul was een fout van de verdediging en van Luciano. Bacuna verraste mij in positieve zin. Maar kan de ploeg ook niet meer op sleeptouw nemen. Na 10 minuten wist ik al dat het niet meer goed zou komen, zoveel pech dat is moeilijk om te keren en dat straalde er dan ook van af. Het wordt zeer moeilijk om nog bij de eerste vijf te blijven. Maar volgende wedstrijd weer kop d’r veur en hopen dat alle blessures meevallen en het vertrouwen terug keert.

    /   Beantwoorden  / 
  1. robfc

   Er werden veel fouten gemaakt, maar de grootste fout maakte toch Pieter deze keer, waarom zet hij Mamedov niet in de spits, en de rest van het team ongewijzigd laten met het ontbreken van Matavz. Dit had hij zeker nog na het uitvallen van Andersson ook nog kunnen doen. Als je spits ontbreekt, en je neemt deze jongen mee, dan moet hij toch spelen, als er een speler uitvalt, deze jongen scoort veel, en heeft talent. Vorig jaar wisten we ook al hoe Groningen voetbalt, als er geen echte spits in het veld staat, wel kansen maar geen doelpunten.
   Matavz had er zeker drie gemaakt, en dan had het gekund, maar het was zeker ook een collectief falen. Ook dit kan eens gebeuren.

     /   Beantwoorden  / 
 18. Knoalster

  Wat is iedereen nu ineens overdreven negatief. Soms heb je wel eens een wedstrijd dat alles tegenzit. Blessures(Matavz, Stenman, Anderson) verder had Pedersen in zijn eentje wel al 2 0f 3 goals moeten maken, toch niet een echte spits. Groningen is teveel afhankelijk m.b.t. doelpunten van Matavz, Huistra deelde in de malaise door een verkeerde wissel toe te passen, Femi is een verdedigende middenvelder en die moet je niet als aanvallende middenvelder inbrengen. Verder waren er 2 doelpunten van Roda Jc die ik nog wel eens terug zou willen zien die op het randje van buitenspel waren. De verdediging van onze Fc blijft moeite hebben met wendbare aanvallers.

    /   Beantwoorden  / 
 19. rob roy

  Ale er een saterkhouder wegvalt (Stenman), is de ploeg direct in onbalans. Meestal is de linkerkant het sterkste gedeelte van de FC. Stenman weg,linkerkant weg. Bacuna had Andersson moeten vervangen,dat was beter geweest dan Femi daar neer te zetten. Verder vond ik de verdediging een gatenkaas onder aanvoering van Granqvist, de anders zo betrouwbare controleur. Luciano….ja, wat moet je daar nou mee. Een paar wedstrijden op de bank,dacht ik. Laat Brian van Loo het maar weer eens proberen. En als je als vaste penaltynemer (Granqvist), van de tien penalty’s er tien in de linkerbenedenhoek (voor de keeper rechts) schiet, dan weten alle keepers van de eredivisie dat meteen en ga je de pottebak een keer in, zoals gisteren. Maar ja, van voetballers is bekend dat ze nou niet de intelligentste mensen zijn dus Granqvist zal zijn volgend ‘penal’wel weer linksonder in schieten (en missen)!!!!!
  Trouwens ik vond die keeper van hun, Piethoan, heet ie, wel goed spelen.

    /   Beantwoorden  / 
 20. grunn

  enige negatief wat ik te melden heb is dat deze blogger wel eens wat sneller mag zijn met deze blog anders heb ik liever dat iemand het doet die wel elke dag wat over fc wil schrijven.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Paco

   Misschien stopt deze blogger er binnenkort mee. Hopelijk snel duidelijkheid.

     /   Beantwoorden  / 
   1. appie happie

    laat je niet op de kast jagen..ik ben zeer tevreden met de snelheid paco..mooi zo laten..

      /   Beantwoorden  / 
  2. rob roy

   Misschien iets voor jou, Grunn.!!!! k’Heb altijd de pest aan zulke mensen, die het altijd beter weten. Ga het dan zelf doen joh, als je het allemaal zo goed weet. Je moet dan wel leren om met leestekens te schrijven, want dat schijn je niet te kunnen.

     /   Beantwoorden  / 
  3. René

   het enige negatieve wat ik dit te melden heb,zijn dit soort idiote reacties. Sukkel.

     /   Beantwoorden  / 
 21. Ron

  Hallo: grote mond… Vooraan??? Mmm, klinkt bekend!!

    /   Beantwoorden  / 
 22. jahoor

  Toch een geluk bij een ongeluk dat Ado punten heeft verspeeld. Zo hebben we het in ieder geval nog in eigen hand. Ik heb de wedstrijd vanmiddag even bekeken en op zich moeten we het kunnen volgende week tegen Feyenoord. Ook al is het uit. Als ze nou net zo spelen als tegen H’veen dan kan het maar zo zijn dat we drie punten meenemen uit Rotterdam.
  Gelukkig lijkt de blessure van Stenman mee te vallen, helaas is Andersson er weer voor een aantal weken uit. Die jongen heeft alleen nog maar pech gehad hier in Grunn. Matavz er volgende week weer bij en het vertrouwen is snel weer terug (hoop ik)

    /   Beantwoorden  / 
  1. robfc

   Natuurlijk is feyenoord te pakken, als Groningen weer in de organisatie gaat spelen, met Matavz voorin, maken ze grote kans, veel meer kans, als tegen een de Graafschap, of een club als NEC, Feyenoord is een elftal die absoluut niet in balans is, en wel klasse bezit, maar onsamenhangend voetbalt. Alleen die snelle Japanner baart mij zorgen, dat kan Kieftenbeld niet belopen

     /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.