Voorbeschouwing FC Groningen – Heracles Almelo

Gaat FC Groningen morgen een eind maken aan een slechte reeks? Dat is de grote vraag als Heracles op bezoek komt in Euroborg.

De afgelopen weken verloor FC Groningen de definitieve aansluiting met de koplopers. Als gevolg van een aantal slechte resultaten is de aandacht nu verschoven naar een strijd die we van de laatste jaren kennen: een goede positie in het linkerrijtje. Maar toch is het anders dan normaal. De FC staat er namelijk beter voor dan de voorgaande seizoenen. De huidige vierde positie op de ranglijst lijkt door de gunstige bekerresultaten van deze week zelfs rechtstreekse plaatsing voor Europees voetbal op te leveren aan het eind van de rit.

Dat zijn gewoon de kale cijfers. Maar we bekijken het hier natuurlijk wat genuanceerder. Dan moet je toch concluderen dat de FC het moeilijk heeft, dat het heeft ingeteerd op de buffer in punten, en dat de concurrentie langzaam maar zeker oprukt. Naar nummer acht FC Utrecht is het verschil nog altijd zeven punten, maar AZ, ADO Den Haag en Roda JC staan allemaal binnen vier punten. Deze ploegen gaan samen met de FC om die vierde plek strijden.

Het bloeden zal gestopt moeten worden morgen. De ploeg zal aan zichzelf en de tegenstanders moeten laten zien dat het nog steeds een factor is om rekening mee te houden. Door thuis weer ‘gewoon’ te winnen van Heracles wordt bovendien het signaal afgegeven dat er in Euroborg nog altijd weinig te halen is. Psychologisch belangrijk. Voor de eigen psyche zullen drie punten en goed spel de beste, en misschien zelfs enige remedie zijn om vertouwen te tanken.

Dat lijkt me toch het belangrijkste als je achtereenvolgens met 4 en 5-1 aan de broek hebt gekregen. Het zijn ook cijfers waarbij de vraag voor de hand ligt of Huistra gaat ingrijpen als het gaat om de opstelling? Verdedigende aanpassingen zijn dan logisch. Uit de berichten maak ik op dat er inderdaad een paar wijzigingen zijn morgen. Geen Kieftenbeld, geen Holla, wel Lachman en Hiariej.

Maar het verschil met de vorige wedstrijden zal niet alleen in de spelers, maar ook in de manier van spelen moeten liggen. Veel zal weer afhangen van de centrale middenvelders. Sparv en Hiariej zullen het heft op het middenveld in handen moeten hebben. Dan ontstaat controle, balbezit en initiatief. Bij balverlies zullen zij de belangrijkste stoorzenders zijn om de aanvallen van Heracles in de kiem te smoren.

De FC past ook een noodgedwongen wissel toe: Tim Matavz heeft toch weer teveel last van z’n lies om morgen mee te doen. Daarom zal Nicklas Pedersen weer in de punt van de aanval staan. Daarachter zijn Andersson en Garcia niet beschikbaar, vandaar dat het voor de hand ligt dat Bacuna weer eens in de basis mag beginnen. Ik neem tenminste aan dat Huistra het nog niet aandurft om meteen met de jonge Mamedov te beginnen (en Pedersen daarachter).

De vermoedelijke opstelling:

Luciano. Lachman, Ivens, Granqvist, Stenman. Hiariej, Sparv, Enevoldsen, Bacuna, Tadic. Pedersen.

Ook Heracles heeft het in zich om het de FC erg moeilijk te maken. Daar lopen met Everton en Overtoom snelle en wendbare spelers rond. Ook van afstand is de ploeg gevaarlijk. Ex-FCer Fledderus schiet ze af en toe aardig binnen de laatste tijd. Maar de ploeg heeft hetzelfde probleem als bijna alle ploegen in Nederland hebben: uit en thuis is een wereld van verschil als het om de resultaten gaat.

Morgen speelt de FC weer thuis. Een resultaat is het enige dat telt.

De wedstrijd begint om 14.30 uur. Scheidsrechter is Gözübüyük.

Lees ook:Word jij de nieuwe FC Groningenblogger?

27 reacties op “Voorbeschouwing FC Groningen – Heracles Almelo

 1. rene1

  Ik lees nu de namen Lachman en Hiariej, prima maar ik mis Brian van Loo nog, want Luciano bakt er de laatste tijd niks van.

    /   Beantwoorden  / 
 2. Noordeling

  Groningen is kwetsbaar achterin op snelheid. Kieftebeld is geen rechtsback en zal dat ook nooit worden……hij hoort op het middenveld en verdiend daar zijn kans……..persoonlijk zou ik vandaag kiezen voor Hiarriej op de rechtsbackpositie omdat Heracles voorin wendbare spelers heeft. Luciano maakte inderdaad de laatste 2 wedstrijden ook geen sterke indruk maar zou ik nog een keer het voordeel van het twijfel gingen, voorin vraag je af wie moet gaan scoren als Matavz er niet bij is en Holla staat inderdaad ter discussie na een aantal mindere wedstrijden. Volgend jaar zal er moeten worden ingespeeld op het vertrek van Granqvist en Matavz.
  Derijck lijkt me het meest geschikt als opvolger van Granqvist, v. Wolfswinkel zie ik naast Dost evt. als opvolger van Matavz maar ik denk dat dit financieel niet haalbaar is. Zal dus wel die Zweedse spits worden zie niet direct andere alternatieven. Verder moet er nog worden gekeken naar een rechtsback en zal de club zich erop moeten voorbereiden dat Stenman kan weggaan…………maar haal dan wel een echte linksback met snelheid……..en niet een linkermiddenvelder van Psv(Wuytens) Schöne zou ik ook wel wat vinden voor de Fc.

    /   Beantwoorden  / 
  1. rob roy

   Ten eerste zal er voor volgend jaar een nieuwe hoofdsponsor moeten komen. En al die mooie namen van zoals Dost, Derijck enz.enz, kunnen niet gekocht worden van wortelplakken.Dus al die ‘adviezen’ over aankopen kunnen de prullebak in. Laat nou de leiding van FC Groningen maar gewoon hun werk doen, dan komt het best voor mekaar.

     /   Beantwoorden  / 
   1. kees

    En als er opeens VOPAK op het shirt staat…is dat dan voor nhiets?… (heel) Veel hangt dus af van die nieuwe hoofdsponsor, en dat is iets wat op dát moment pas realiseerbaar zal zijn: de selectie daar maak ik mij helemaal niet zo’n zorgen om, want de praktijk wijst uit dat Groningen op onverwachte momenten zich steeds goed versterkt. Voor de supporters zou ik willen zeggen: Het is nu eenmaal maar één keer per jaar Sinterklaas ;)

      /   Beantwoorden  / 
  2. theoreticus

   Ik vind Schone echt een speler voor de Fc ware het niet dat hij wel vaak stuk is.

     /   Beantwoorden  / 
 3. theoreticus

  Voor de komst van Ivens heeft de Fc een bod uitgebracht op Derijck, dat werd toen niet door Ado geaccepteerd en een paar maand geleden heeft hij zijn contract verlengd.
  Die is dus te duur voor ons.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Knoalster

   Derijck heeft zijn contract willens en wetens nog niet willen verlengen.

     /   Beantwoorden  / 
 4. debultjes

  Heeft iemand een werkend streampje?

    /   Beantwoorden  / 
 5. debultjes

  Onvoorstelbaar, hoe kan je een wedstrijd weggeven! en ja Luciano….

    /   Beantwoorden  / 
  1. debultjes

   Denkt Luciano soms dat hij zijn handen niet mag gebruiken???, volgens mij is hij toch keeper!!

     /   Beantwoorden  / 
 6. rene1

  Ik vind dit wel heel bagger.

    /   Beantwoorden  / 
 7. debultjes

  Uitkomen met je handen langs het lichaam, ik weet het niet meer….

    /   Beantwoorden  / 
 8. jeffrey ( jawel die ja)

  Amateur voetbal van groningen zeg, kan het nog erger????
  Echt alles gaat mis, lijkt wel alsof ron jans weer terug is zo slecht spelen ze weer.
  - Tom Hiariej kan nog geen bal normaal aan nemen zonder de bal van zijn voet te laten sprinten.
  - Darryl Lachman heeft nog geen 1 bal normaal naar een medespeler kunnen passen.
  - Sparv is meester in de bal bij heracles af te leveren.
  - Bacuna speelt echt elke bal te hard in.
  Simpel gezegt als de tegenstander tegen groningen gaat voetballen is groningen nergens meer( je ziet het in elke verloren wedstrijd weer terug).
  De ruimte klein houden hebben ze bij groningen nog nooit van gehoord!!!!
  Hoe is het toch mogelijk dat we zo hoog staan puffffffffffff.

    /   Beantwoorden  / 
  1. jeffrey ( jawel die ja)

   Zag je lachman lopen bij 1-4, als of hij met een rolator over het veld loopt.
   Man wat erg is dit Heracles speeld alsof er geen groningers op het veld staan.

     /   Beantwoorden  / 
 9. rene1

  Er lukt ook helemaal niets vandaag.

    /   Beantwoorden  / 
 10. rene1

  De MEGA grote emmer met strond, die nu naar beneden flikkert(KOUDE DOUCHE) komt op de kop van NIJLAND/VELDMATE en CO. Maar niet op Huistra die kan er niks aan doen met dit materiaal. De 1e helft van dit seizoen hebben ze heel veel geluk gehad, en nu betalen ze daar de prijs voor. MIDDENMOOT en niks meer.

    /   Beantwoorden  / 
  1. rene1

   Inderdaad die Granvist , Matavs Stenman en ook die Belg Ivens zijn het zat hier , die denken nog 8 wedstrijden en dan wegwezen hier.
   Dat kon je wel aan die penalty zien. Wat denk jij dat hun nog zin in playoffs hebben, maar goed die halen ze niet eens, als ze zo door gaan.

     /   Beantwoorden  / 
 11. rene1

  Henkie Veldmate ik heb jou nu op de korrel,leg jij morgen op RTV Noord even uit wat jou plannen als je een kerel bent (dan ben jij niet want jij bent achterbaks) jij helpt deze club niet vooruit , maar naar de ondergang, (Met je technisch beleid, niet Huistra bepaalt de opstelling maar jij!!!!) wat er nu op het veld staat komt tekort.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Arjan Gr

   Ongelovelijk zeg !! ik hoop niet dat jij een suporter bent, k walg van je!! 3 wedstrijden hebben we geen punten gehaald en nu de schuld geven aan de trainers???

     /   Beantwoorden  / 
 12. rene1

  Bij deze Henkie Veldmate oprotten (Opsodemieteren)

    /   Beantwoorden  / 
  1. Knoalster

   Wat is men nu ineens allemaal erg negatief…………na de winterstop dachten een groot aantal naïevelingen nog dat Groningen zou meedoen om de titel. Je zou bijna denken vanmiddag dat Luciano heeft gewed op de wedstrijd, wat was die slecht. Een collectief falen met een ieder geval paar spelers die knokten voor een goed resultaat. Mijn cijfers: Luciano 0, Lachman 5, Granqvist 5, Ivens 6, Stenman 6, Enevoldsen 5, Sparv 5, Hiarriej 5, Tadic 6, Pedersen 3, Bacuna 6.

     /   Beantwoorden  / 
 13. JvanTilt

  Jezus, je zou ze toch een schop geven deze dure professionbals. Godsamme nog aan toe. Kutmentaliteit en dat tegen een tegenstander die je kwalitatief moet kunnen hebben. Ja over Kieftenbeld en het gebrek aan snelheid is al genoeg geschreven. Kwetsbare verdediging met name tegen counterploeg.

  Voor straf allemaal 50 rondjes om het veld en een maandloon in;leveren.
  gvd wat erger ik me kapot aan die klojo’s.
  Grabg is een goed verdediger, echter niet goed genoeg voor de PL in Engeland. Dat moet nu wel duidelijk zijn.

    /   Beantwoorden  / 
 14. jahoor

  Net thuis van deze wanvoorstelling. Mijn god zeg. pak em beet 30 minuten leuk voetbal gezien. Wat een drama.

    /   Beantwoorden  / 
 15. JvanTilt

  hoe meer ik erover nadenk hoe bozer ik word..

    /   Beantwoorden  / 
 16. DC '05

  Wat zijn we weer allemaal opgefokt.. Iedereen geeft de schuld aan iedereen… Het is gewoon duidelijk dat dit Groningen ZONDER Matavz geen potten kan breken.. Kijk maar eens na al die kansen die Groningen in de afgelopen wedstrijden heeft gehad… Een Matavz (een fitte althans) had 9 van de 10 gemaakt en dan stond Groningen er gewoon nog goed voor… Groningen mist kansen en de tegenstander is efficiënt en maakt wel de goals.. Ik had vandaag een verjaardag dus mij werd dit allemaal bespaart.. Ik heb medelijden met diegene die mijn kaart heeft gekocht..god hebbe zijn ziel.. En niet vergeten, na regen komt zonneschijn… Forza Grunn!!

    /   Beantwoorden  / 
  1. angela

   te4gen feyenoordn deed matavz mee, het ligt niet alleen aan matavz, het ligt aan het vertrouwen, en als je ziet dat de aanvoerder met de kop gaat hangen en het niet bepaald mee zit door ook een penal te missen wat je wel nodig hebt om die te raken, gaat de rest van de ploeg mee helaas, onvoorstelbaar dat ze mentaal opeens zo kapot zijn

     /   Beantwoorden  / 
 17. rob roy

  @ Daniel,
  De soep wordt niet zo heet gegeten als dat ie wordt opgediend.
  We hebben wel eens vaker met René in de “clinch” gelegen over zijn uitlatingen over onze FC Groningen. Meestal was het negatief wat hij schreef als het niet goed ging en positief als het iets beter ging.We moeten het hem maar vergeven, de jongen weet niet beter dus we gaan wéér over tot de orde van de dag en gaan de wonden van het week-end,likken. Het was allemaal niet best wat onze club liet zien en je mag gerust van een flinke dip spreken, dit keer. Hopelijk gaat dit niet te lang duren anders verspelen we wel een mooie plaats op de ranglijst en moeten we toch play-off spelen tegen ploegen waar we dat even niet graag tegen doen, zoals Roda, Utrecht en AZ. Als de stand zo blijft als dat hij nu is is play-off de enige manier om op Europees niveau te spelen, wat we toch allemaal wel willen. Tegen Utrecht, komende vrijdag hopen we maar weer het beste van en ik zal duimen dat het goed komt met de mannekes.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.