De twijfels over Bacuna

FC Groningen verloor gisteren een belangrijke wedstrijd tegen Roda JC. De grote vraag na afloop was: Wat ging er mis in de eerste helft? Voor mij spitste dat zich toe op 1 speler.

Op papier is een minieme nederlaag in Kerkrade geen opvallende uitslag. FC Groningen heeft al jaren grote problemen om daar punten te pakken. Dit seizoen is bovendien elke uitwedstrijd voor de FC een taaie klus. Maar de manier waarop de ploeg van Pieter Huistra gisteren verloor was aan de ene kant onbegrijpelijk, en aan de andere kant frustrerend. Onbegrijpelijk was een eerste helft die erbarmelijk slecht was. Frustrerend was dat FC Groningen in de tweede helft wél aantoonde dat de hoge positie op de ranglijst geen toeval is, maar dat dat niet omgezet werd in een resultaat.

Ontzettend jammer natuurlijk. FC Groningen zag de concurrenten weer dichterbij komen (de boel schuift aardig in elkaar in het linkerrijtje) en de droom van een heuse titelrace kan weer even de kast in.

Na afloop was er vooral radeloosheid over die eerste helft. Wat ging er mis? Ook in de reacties hier heb ik al diverse verklaringen gezien. Er zullen ongetwijfeld verschillende redenen zijn waarom er nauwelijks balbezit, controle, rust en kansen kwamen. Voor mij draaide het toch vooral om de man achter de spits. Gisteren was dat Leandro Bacuna, die de geblesseerde Gonzalo Garcia verving.

Tactisch. Als FC Groningen aan aanvallen en goed voetbal wil toekomen is dat een belangrijke positie. Zes man achter de bal verdedigen en controleren in principe, de vier man daarvoor moeten het gevaar stichten. Twee daarvan, Tadic en Van de Laak, wijken nauwelijks van de vleugels af. Spits Matavz staat diep te wachten op bruikbare ballen. In het enorme gat op het midden moet 1 man eerst de bal vasthouden en -als dat gelukt is- om Matavz heen spelen. Voor zo’n rol moet je aardig wat in huis hebben. Bacuna had dat gisteren niet. Weer niet, moet je constateren.

Er haalden meer spelers individueel hun niveau niet (zelfs Luciano schutterde bij voorzetten), maar Bacuna was bijna een twaalfde man van Roda. Dan kun je lang en breed praten over compact spelen, vroeg druk zetten, over duels winnen en met durf en lef spelen. Maar je kunt het ook simpel houden door te stellen dat een sleutelrol in het spel van FC Groningen werd ingevuld door een speler die geen -euh- pepernoot raakte.

Dus, zo onbegrijpelijk vond ik het zelf allemaal niet. Onbegrijpelijk vond ik eerder dat er pas na een dikke 70 minuten een einde werd gemaakt aan de lijdensweg van Bacuna. Die speelde bovendien ook vorig jaar al niet z’n beste wedstrijden op die positie. Opvallend was dat na de wissel (Anderson kwam er in) ook FC Groningen’s beste fase aanbrak. Het eerste half uur van de tweede helft had het overigens door vroeger druk te zetten en feller de duels in te gaan het initiatief al overgenomen van Roda. Gevaarlijk werd het toen ook nauwelijks, maar er waren dus inderdaad wel meer redenen voor het falen van de eerste helft.

Zo hoeft ook dit keer de nederlaag niet aan 1 man opgehangen te worden. Maar oei, wat ging er veel mis met Leandro Bacuna. Brand ik hem hiermee af? Laat ik zeggen dat ik behoorlijk twijfel of hij een speler voor de subtop is. Hij heeft het slechts bij vlagen laten zien. Natuurlijk, hij is jong en zal ongetwijfeld nog groeien. En het is goed om een allrounder (dat is hij) in de selectie te hebben. Maar ik heb eigenlijk geen idee wat nou z’n beste positie is. De optie achter de spits kan wat mij betreft samen met de titelrace de kast in.

Lees ook:Word jij de nieuwe FC Groningenblogger?

47 reacties op “De twijfels over Bacuna

 1. René

  Welke titelrace????? Dromen is leuk natuurlijk, maar verre van realistisch. Groningen doet het naar behoren en tegen Roda verliezen is geen schande, echter wel de manier hoe we de wedstrijd begonnen. Om alles aan 1 speler op te hangen, dat gaat mij wat te ver. Volgens mij liet het gehele elftal het in de 1e helft afweten en hadden ze ogenschijnlijk de busreis nog in de benen. Opvallend is wel dat zonder Garcia er een groot verschil is te zien in de spelopvatting en creativiteit. Nooit verwacht dat ik dit ooit zou schrijven :-)

    /   Beantwoorden  / 
 2. herman

  ze moeten bacuna een tijdje niet meer opnemen bij de eerste selektie
  elke keer als hij er in komt brengt hij niks niks niks

    /   Beantwoorden  / 
  1. bo

   geweldige actie waar een goal/assist tegen ado in de beker uitkomt en uiteindelijk doorbekeren, assist tegen tegen feyenoord. Waar haal je die onzin vandaan om hem niet meer mee te nemen. Die jongen is nog zo jong en hij moet lekker elke week de laatste 20 minuten pakken en over 2 of 3 jaar pas basis. Maar niet meer opnemen in de selectie vind ik een waardeloze uitspraak van je!!!

     /   Beantwoorden  / 
 3. willem J.

  Het was inderdaad belabberd wat de FC Gron,liet zien gisteravond. Met name Bacuna waar ik toch al tijden mijn twijfels over heb was echt bedroevend slecht. Na tien minuten wist ik het al. Wissel dan zo snel mogelijk want beter wordt zo’n jongen toch niet in de wedstrijd.
  Het is jammer als er verloren wordt natuurlijk maar op deze manier is het wel extra zuur.Bacuna gaat al zo lang ik hem zie spelen te lang door zonder de bal af te spelen wat dus elke keer tot balverlies lijd.
  volgende wedstrijd gelukkig weer thuis, goed voor zelfvertrouwen.

    /   Beantwoorden  / 
 4. Kees

  je twijfels over Bacuna zijn dus ook je twijfels over het tactisch concept bij RODA en over Huistra als eindverantwoordelijke: achteraf had er meer ingezeten, maar je kunt een wedstrijd niet achteruit spelen- gelukkig maar! Ik hoop wel dat ze een volgende keer wat opportunistischer gaan opstellen, want de beste moeten gewoon spelen…en als ze teleurstellen: op tijd wisselen!

    /   Beantwoorden  / 
  1. Paco

   Klopt. Hoop dat dat ook doorkomt in het stuk.

     /   Beantwoorden  / 
 5. jahoor

  @paco, ik kan me helemaal vinden in je schrijven en je vraagstuk. Uit de selectie, zoals ook bij de reacties staat, vind ik te ver gaan. Maar deze jongen hoort niet op zo’n belangrijke positie te staan. Nog niet in ieder geval. Rijpen bij jong groningen, af en toe invallen in het eerste. Maar niet in de basis. Ik vond hem vorige week ook al niet goed, met uitzondering van die prachtige voorzet (alhoewel de verdediging van Feyenoord daar ook niet goed stond). Ik vraag me af of Bacuna er zelf beter van wordt, als hij op zo’n manier blijft spelen en hij wordt afgebrand dat zal toch ook wat met hem doen lijkt me zo. Op het middenveld moet je dit soort wedstrijden beslissen en daar verloor met name Bacuna veel ballen. Op welke positie Bacuna dan wel hoort…. ik weet het niet

    /   Beantwoorden  / 
 6. Goliath

  “FC Groningen heeft al jaren grote problemen om daar punten te pakken.”

  Echt? Vooraf aan dit duel had de FC daar van de laatste vijf wedstrijden drie keer gewonnen en één keer gelijkspeeld. Dat vind toch een aardige moyenne…

    /   Beantwoorden  / 
  1. Paco

   Klopt, ik baseerde dat op de statistiek die ik op TV zag. Nait best!

     /   Beantwoorden  / 
 7. Mark

  Volgens mij mist Bacuna het inzicht dat voor deze positie nodig is. Daarin is hij niet de enige, want Matavz mist dat voor het één spitsen systeem dat we nu spelen. Een neusje voor de goal heeft hij wel duidelijk. Garcia, Andersson en Pedersen weten/voelen aan wanneer ze een bal moeten geven en waar ze moeten lopen. Bacuna op rechts ging prima tegen Den Haag; op die positie is het storen, lopen en voorzetten. Dat kan hij uitstekend en hij kan ook snel naar binnen komen met de bal als de ruimte er is.
  Wat betreft Matavz, die loopt vaak al de ruimte in als het nog niet moet. Komt de bal er toch dan schiet hij hem er wel in, maar vaak proberen Tadic of Garcia de combinatie op te zetten met Matavz, maar die is dan al vertrokken en staat te ver weg of zelfs buiten spel.
  Ik denk dat dit ongeveer de kern van de toch iets achterblijvende doelpunten productie van Groningen is.

    /   Beantwoorden  / 
 8. René

  De kritiek op Bacuna vind ik wel heel gemakkelijk. Op basis van hoeveel wedstrijden is dat? Ok, hij heeft een mindere wedstrijd, ik geloof dat het hele elftal niet draaide en de laatste wedstrijden had het hij 2 assist, lijkt me geen onbelangrijke bijdrage. Ook de laatste penalty tegen Den Haag schoot hij goed in. Is dit zijn positie? Daar moet een speler ook in groeien en ik vind het nog steeds een uitstekende voetballer.

    /   Beantwoorden  / 
 9. CeramBo

  De kritiek op Bacuna is absoluut terecht, een wereld van verschil met Garcia op die positie. Hij kan het niveau duidelijk nog niet aan, en moet het naar mijn idee komende maanden/jaren maximaal met invalbeurten doen.
  Maar ja wat was het alternatief tegen Roda? Pedersen viel duidelijk door de mand en raakte terecht zn plek kwijt aan Garcia. Als spits kun je hem erbij hebben, maar zeker niet als aanspeelpunt op 10. Andersson of Enevoldsen was wel een betere keuze geweest imo, ondanks respectievelijk gebrek aan ritme en een ongebruikelijke positie.
  Toch opvallend hoe zwak Groningen aan de wedstrijd begon, je zou verwachten dat ze wel wat van de vorige uitwedstrijd in Almelo geleerd zouden hebben :(

    /   Beantwoorden  / 
 10. almere

  Bacuna is zeker een leuke dribbelaar, maar meer een rechtsbuiten. Die jongen kan niet het elftal op sleeptouw nemen. Dit zou Enevoldsen moeten zijn misschien. Maar de FC ging toch bij verre uitwedstrijden toch ook wel eens een dag eerder weg? Het lijkt me dat zo’n verre busreis op de wedstrijddag niet echt lekker kan zijn.

    /   Beantwoorden  / 
 11. hallo

  het was bacuna zijn dag niet nee
  maar kom op zeg
  hij is een jonge speler
  andere wedstrijden heeft hij duidelijk laten zien dat hij een goeie voetballer is en goed doet in groningen 1
  hij heeft veel belangerijke voorzetten gegeven waaruit gescoort werd
  heeft zelf gescoort
  jong fc jong az beker was hij het die het elftal op touw nam en ook een vette goal maakte
  deze jongen heeft toekomst 1 waar fc groningen veel van gaat genieten
  zo’n jonge moet je na zo’n wedstrijd dat het minder gaat
  juist steunen
  en niet gelijk komen met dat ze hem niet meer moeten opstellen ofzo
  want dat het slecht draaide zaterdag was hij niet de schuldige van
  2de helft kreeg groningen veel kansen alleen werden niet benut
  bv die kans die matavs kreeg had er eigenlijk ingemoeten
  een goei spits mag zon kans nooit missen

    /   Beantwoorden  / 
  1. hallo

   en matavs is ook een goeie en jonge spits
   dus die val ik ook niet af na 1 mindere wedstrijd

     /   Beantwoorden  / 
 12. supporter

  Bacuna is al een tijd niet de speler die hij helemaal in het begin was. Zijn balaanname is niet goed, alle ballen vliegen steeds 2 meter bij hem vandaan en hij staat naar mijn idee steeds verkeerd. Het is gewoon niet zijn positie. Ook bij de omschakeling is het net of hij steeds te laat wakker wordt. Deze jonge speler is er nog niet aan toe, waarbij ik het gevoel heb dat hij dit zelf wel vindt. Dat zou ook wel eens mee kunnen spelen. Wil ik hier nu mee zeggen dat we helemaal niets meer aan hem zullen hebben, dat is dus niet zo, hij zal moeten groeien door in te vallen en veel bij de beloften moeten spelen, de mogelijkheden zijn er volgens mij wel. Het is namelijk aan de andere kant ook niet gemakkelijk heel goed te spelen als de rest niet draait.

    /   Beantwoorden  / 
 13. mulder

  Garcia die speler misten ze gewoon en daar moet je bij neer leggen
  het is niet anders

    /   Beantwoorden  / 
 14. Papa Werny

  Nou vind ik Garcia op 10 thuis sterker dan uit. Het spel dat we in thuiswedstrijden spelen, zie ik uit nog niet. En dat is wel wat nodig is om ook uit punten te pakken. Tegen AZ en PSV hebben we geluk gehad. NEC en Heracles gingen verloren. VVV en Willem II zijn de zwakkere broeders, blijkt nu. Volgens mij moet FC dat felle en aanvallende spel ook uit neerzetten. Anders gaan we nog meer punten verliezen. Dat is jammer. Ik pleit voor Anderson in de basis op de 10. Maar ja….. wie doet dat niet? (Huistra dus, tot nu toe)

    /   Beantwoorden  / 
  1. hallo

   anderson is ook lang geblesseerd geweest
   dus dat huistra het tot nu toe nog niet doet is begrijpelijk
   we willen niet weer dat hij lang gebleseerd is

     /   Beantwoorden  / 
   1. Kees

    Femi nog een optie op die plek? Dacht dat hij na de winterstop dit jaar onder Jans goed presteerde ( toen er zo veel personele problemen waren. Maar “Het ideale” concept dat Huistra nastreeft moet wel uitvoerbaar zijn. L:ijkt mij tactisch niet moeilijk om ook in de veldbezetting bij uitwedstrijden, aanpassingen te doen.
    Gek dat zowel Tadic als Enevoldsen als van de Laak niet sterk spelen. Misschien moeten Tadic en Enevoldsen van plaats wisselen en Andersson op 10 evt wisselen tijdens de wedstrijd met Pedersen. Dan staat ieder op zijn favoriete plek.

      /   Beantwoorden  / 
 15. hs

  Bacuna is nog niet klaar voor het echte werk en zeker niet op de positie waar hij nu wordt geplaatst. Garcia is eerste keus momenteel, dan Andersson. Laat Bacuna maar af en toe invallen als extra spits om iets te forceren. Meer zit er niet in (ik zou hem proberen te ruilen met Fernandez van Excelsior)

    /   Beantwoorden  / 
 16. rodafan

  ik wil even zeggen bedankt voor de sfeer,
  twas een gezelige avond,
  en voor ons was de uitslag natuurlijk supper,
  ik leesde op http://www.rodajcfans.nl dat jullie als vuil zijn behandeld,
  die meteen een aan klacht in
  dit is namelijk niet de eerste x dat uit fans zo worden behandeld wij als suporters van roda willen ook graag dat onze gasten goed behandeld worden,

  succes verder,(y)

    /   Beantwoorden  / 
   1. rob!

    Lekkere jongens daar in Kerkrade: ditmaal is de spelersbus van ADO bekrast, ADO overweegt aangifte te doen.

      /   Beantwoorden  / 
 17. theoreticus

  Bacuna zal de technische staf wel overtuigd hebben op het trainingsveld maar in de wedstrijden komt het er nog niet uit.
  Je moet wel Aad de Mos heten om hem dan na een kwartier te wisselen maar in de rust had van mij wel gemogen.
  Bacuna mist m.i de intelligentie en rust voor de positie achter de spits. Ik moet steeds denken aan een zeehondenbaby die in paniek mama zoekt.
  Liever Petter in de basis maar nogmaals wij zien alleen de uitvoeringen van onze Fc en niet de repetities.
  Ooit schreef ik dat m.i Fernandez en Bacuna gelijkwaardig zijn, nu denk ik dat Fernandez toch iets meer kwaliteit heeft maar daarom mag hij wel in 010 blijven.

    /   Beantwoorden  / 
 18. Van Tilt

  alles op 1 speler te schuiven vind ik onterecht. de hele ploeg mag zich dit aantrekken, temeer daar het niet de eerste keer is dat de ploeg volkomen faalt in uitwedstrijden. als je kijkt naar het aantal overtredingen van de fc in de 1e helft, kan je niet anders conclideren dat ze hun huispantoffels nog aan hadden. Het slap geouwhoer over de lange reis kan je van amateurs verwachten maar niet van flink betaalde professionals.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Paco

   Niet alles. En je hebt gelijk: de FC heeft ook zonder Leandro slecht gespeeld.

     /   Beantwoorden  / 
 19. Kees

  Ik ben erg benieuwd of die scandinaviërs zich goed houden met de winterse omstandigheden van deze week: Andersson, Stenman en Granqvist. Aan de andere kant zullen Garcia, Luciano en Femi misschien het wat koud hebben… Ik reken vrijdag tochj op een thuisoverwinning op een harde ondergrond in Euroborg. Het is bijna transfertijd, dus het wachten is op nieuws….misschien nog een aanvaller erbij?

    /   Beantwoorden  / 
  1. Kees

   “Gevonden” (letterlijk) of gecontracteerd?… als jouw verhaal niet uit de duim is gezogen zou zou een vervolg op die Ramos-trip/vorige jaar van Nijland kunnen zijn..

     /   Beantwoorden  / 
   1. rob roy

    Ramos is bij Hertha BSC gecontracteerd en zijn het vorig seizoen gedegradeerd, heeft in de competitie naar ik meen 11 goals gescoord.

      /   Beantwoorden  / 
 20. appie happie

  zou het wel doorgaan op vrijdag..wordt -9 verwacht dan..Ik kan me indenken dat het op vrijdag dan niet door zou gaan en misschien de wedstrijd wel verplaatst zou worden naar zondag middag..wel zo fijn dan treedt de dooi ook weer in en wordt het zachter met +3 of zo..

    /   Beantwoorden  / 
  1. Noordeling

   Fc Groningen heeft een verwarmd veld, dus normaal gesproken gaat het gewoon duur.Begrijp de kritiek op Bacuna niet helemaal. Net terug van een blessure en constant spelend op een andere plek dat vergt tijd. Als Groningen echt wil meedoen zal het Blind en Fernandez moeten halen.

     /   Beantwoorden  / 
 21. appie happie

  heb net gemailed naar de fc…ze gaan er vanuit dat de wedstrijd gewoon vrijdagavond doorgaat.

  verwarmd veld is niet alles als het erg kpoud is op de tribune dan gaan zon wedstrijd ook niet door,maar vooralsnog wel.

  en ik vind ook dat er een blind en misschien die fenrnandez bij moet komen tenzij die zuid-amerikaan al is vast gelgd natuurlijk.

    /   Beantwoorden  / 
 22. Paco

  Ik gooi ‘m er gewoon in, als extra topic(je). Maar ik vind die Van der Heijden van Willem II/Ajax een goeie. Zie ik zo bij de FC op het middenveld meedraaien. Multi-inzetbaar. Goede vrije trap ook. Geen idee hoe het zit met contracten echter.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Kees

   Paco, Hé, ben ik niet van je gewend, dat je zomaar een (jouw) favoriete speler als optie voor de FCG noemt… Ook jij zit je dus suf te piekeren dus, hoe het beter kan! goed hoor: BTW:ik ken deze VanderHeijden (WII) niet, maar als ie eigendom van Ajax is, dan zal een transfer niet eenvoudig zijn…Huistra zal hem trouwens wel goed kennen; maar met Holla, Andersson, Hiariej, Sparv, Femi, van de Laak en nog wat wissels hebben we idd al een goed bezet middenveld.

     /   Beantwoorden  / 
   1. Paco

    Dan kun je bezig blijven, maar deze vd H ben ik van gecharmeerd. Alternatief voor linksback, maar heeft volgens mij meer in huis.

      /   Beantwoorden  / 
 23. Hans

  Denk dat de FC middenvelders genoeg heeft. Voorin minimaal 1 spits halen, en als Matavz weggaat zullen er 2 spitsen gehaald moeten worden. Achterin zal minimaal 1 back bij moeten komen, Blind zou ideaal zijn, alhoewel ik hem centraal beter vond spelen in zijn FC tijd.

    /   Beantwoorden  / 
 24. Mark

  Als (extra)spits dacht ik aan Tim Janssen. Voetbalt nu in Denemarken. Heeft eerder voor RKC en NEC gevoetbald. Bij NEC kwam hij niet uit de verf (geen klik met Been), maar bij RKC scoorde hij 10 goals in 28 wedstrijden (eredivisie). Bij z’n Deense club staat hij nu op 14 goals in 20 wedstrijden. Hij heeft nog wel een contract tot 2012.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Paco

   Geen verkeerde speler idd. Al weer beetje uit the picture, maar doet het dus goed in Denemarken.

     /   Beantwoorden  / 
 25. rob roy

  Je denkt toch niet als die Silberbauer bij Utreg 750.000 euro wil verdienen, dat hij bij de FC voor 3 ton aan het voetballen gaat.
  Die jongen zit nu op een salaris van een half miljoen. Zou dus wel gek zijn om hier te komen!!!!!!

    /   Beantwoorden  / 
 26. appie happie

  en wat als bacuna vrijdagavond 2 x scoort dan is hij ineens weer de man!!! men kan gewoon niemand beoordelen op 1 wedstrijd…ik wacht vrijdag af..wie weet..

    /   Beantwoorden  / 
  1. Kees

   en we zijn weer on-topic…zie stukje: de twijfels over Bacuna. Denk dat hij op het harde veld niet veel balbeheersing (aannames, passes)kan laten zien, en zou dus voor Pedersen en/of Andersson kiezen – en met Garcia als die fit is natuurlijk

     /   Beantwoorden  / 
 27. appie happie

  hoop dat het doorgaat ivm de gevoelstemeratuur

    /   Beantwoorden  / 
 28. appie happie

  andersson dus op 10 morgenavond

    /   Beantwoorden  / 
  1. Kees

   en Holla iplv Hiariej !

     /   Beantwoorden  / 
   1. appie happie

    veel voorwaartse power dus..ik wil wel..der bovenop zal de bedoeling zijn tenslotte moeten ze ons ook een beetje warm houden.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Kees

     deze opstelling had er vorige week ook kunnen staan… Komt goed!

       /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.