FC Groningen: angst om te verliezen

FC Groningen speelde vanmiddag met 1-1 gelijk tegen De Graafschap. Het was uiteindelijk een zwaar bevochten punt dat uit Doetinchem werd meegenomen.

Dat was achteraf gezien ook het beste nieuws. Op de Vijverberg laten veel ploegen punten liggen; slechts twee ploegen wisten daar dit seizoen te winnen. Zo bezien was het toch weer een puntje erbij. Maar de manier waarop het gehaald werd geeft toch wel stof om over na te denken. Mijn gedachten laat ik nu hier de vrije loop.

In het korte bericht eerder had ik het over een slecht FC Groningen. Dan kun je ook altijd zeggen dat de tegenstander zo goed was dat de FC (in dit geval) er slecht uit zag. De waarheid kan ook nog ergens in het midden liggen. Ik neig naar het eerste: FC Groningen was vanmiddag niet goed.

Natuurlijk waren er goede fases. Die zijn er altijd. Vooral na de goal van Danny Holla (een kwartier voor rust) kon de ploeg het eigen spel spelen. Bal rond laten gaan, van de eigen goal af spelen, dreiging en kansen creëren, het initiatief hebben. Maar er waren vanmiddag weinig goede fases, en ze waren ook kort. De hele tweede helft was bijvoorbeeld voor De Graafschap. Slechts een sporadische uitval bracht nog wat gevaar. Vaak speelde toeval daarbij een rol.

Die goal van Holla paste in het beeld. De middenvelder, die als een van de weinigen een goed niveau haalde, besloot van een meter of 30 de bal maar eens vol op de ‘verkeerde’ slof te nemen. Tot verbazing van velen plofte die op een prachtige manier (dat wel) achter keeper Waterman. En ook bij de beste kans van Matavz, wat later, speelde toeval een grote rol. Via een kluts kreeg Enevoldsen de bal. Die legde goed af, en ook aan de afwerking van Timmie mankeerde niet veel. Maar helaas kwam er wat pech bij dit gelukje toen de bal de buitenkant van de paal raakte.

Maar verder moet je goed zoeken om een goede aanval te vinden. Slechts één keer liep de linkerkant vanmiddag zoals we dat in eerdere wedstrijden zo vaak zagen. Tadic en Stenman combinerend, de Zweed met de voorzet, en Enevoldsen die -ook dat hebben we eerder gezien- een beste kopkans om zeep hielp. Ook dat had vlak voor rust een comfortabele 0-2 kunnen opleveren.

Zo was de FC in die fase niet scherp genoeg voorin, maar over de hele wedstrijd liep de ploeg in alle geledingen vaak achter de feiten aan. De linkerkant stond helemaal vast. Tadic leek daar een baaldag genomen te hebben. Hopelijk blijft hij met beide voetjes op de grond staan na een beste start na de winterstop. In de as werd er verdedigend goed werk verricht door Sparv en Holla, en ook de opbouw verliep aardig daar. Maar dan ging het steeds mis bij verlengstuk Pedersen. De Deen worstelde, en kwam niet boven.

Als dan de rechterkant, met Enevoldsen en Kieftenbeld, te plichtmatig speelt, dan is het totale aanvalsspel van de FC behoorlijk lam gelegd. De Graafschap had het tactisch ook goed staan. Rose was een enorme stoorzender op onze linkerkant, zoals heel De Graafschap verdedigend naar die kant helde. Het mes ging er daarbij flink in en de Superboeren hadden wat geluk dat scheidsrechter Braamhaar het toe liet. Maar FC Groningen verloor op dat punt ook domweg de strijd.

Groentje Jeroen Veldmate mocht opbouwen van de tegenstander. De linkspoot had dus meestal een ‘volle’ linkerkant voor zich. Lastig voor ‘m. Maar ik vond dat hij, na wat zoeken en een paar onzekere acties, gaandeweg de wedstrijd steeds beter werd. Natuurlijk is het geen Granqvist, maar geef hem alsjeblieft de tijd. Krediet verdiend keeper Luciano. Ook vanmiddag zag hij er slecht uit bij de tegengoal van Poepon. De Braziliaan heeft duidelijk een dipje. Maar ik heb er alle vertrouwen in dat hij zich daarover heen zet. Hij keepte verder ook een prima pot.

De echte wil om te winnen verloor het van de angst om te verliezen. Dat de wedstrijd in de tweede helft niet totaal door de vingers glipte toen De Graafschap kracht ook nog eens koppelde aan de individuele klasse van spelers als Poepon en De Ridder, dat kun je als het meest positieve aspect van deze pot zien. Groningen wankelde, maar zoals al eerder dit seizoen viel het niet. Het was dus toch weer de wilskracht die het ‘m deed, ook al zag de ploeg er raar genoeg op dit punt in de duels vaak slecht uit.

Slechte wedstrijden zitten er ook tussen. Dit was er eentje, zeker afgezet tegen de voorgaande. Maar de ploeg heeft eerder laten zien dat ‘het’ er een week later gewoon wel weer is. Ik blijf daarom positief en optimistisch. Een blik op de stand helpt daarbij; dat ziet er nog altijd uitstekend uit. Nummer zes AZ staat bijvoorbeeld al op zeven punten. Tegen Roda JC krijgen de mannen de gelegenheid om deze mindere beurt weg te poetsen.

Lees ook:Word jij de nieuwe FC Groningenblogger?

28 reacties op “FC Groningen: angst om te verliezen

 1. angela

  garcia moet je zeker tegen de graafschap niet inzetten. hij is geen speler die je tegen een knokploeg moet inzetten adt is de afgelopen tijd bewezen.
  en pedersen speelde de afgelopen wedstrijden juist goed, vooral tegen heerenveen.
  en holla en enevoldsen zijn toch beter uit de winterstop gekomen, jammer dat het gister zo moest lopen en het tempo bij ons te laag lag.

    /   Beantwoorden  / 
 2. 0049

  Jammer jongens van dat gelijke spel. Had graag gezien dat jullie 020 een mentaal tikje hadden toegebracht en plek 3 hadden overgenomen. Die keeper van jullie wisselt sterke momenten met hele zwakke af. Dat zal hij toch moeten afleren, want anders grijp je naast de prijzen. Succes verder in de strijd!

    /   Beantwoorden  / 
 3. Stepper

  Veldmate komt op alle fronten tekort dat kan iedereen zien en dat baart mij zorgen voor het volgende seizoen,het was wederom niet om aan te zien.
  Mensen die denken dat Veldmate eredivisie geschikt is zijn compleet blind.
  Punt verlies is jammer maar wel terecht.

    /   Beantwoorden  / 
  1. vakb

   Ik ben het helemaal eens met je. Vind hem wel geschikt voor Veendam…

     /   Beantwoorden  / 
   1. Paco

    Kunnen jonge spelers groeien en beter worden?

      /   Beantwoorden  / 
    1. rob roy

     Zeker weten!!!! Daarom zou ik graag zien dat Veldmate een seizoen uitgeleend werd aan bijvoorbeeld FC-Zwolle. Kan je aan Holla zien.
     Toch een vaste waarde bij de FC na een tijdje bij Zwolle te hebben gespeeld.

       /   Beantwoorden  / 
     1. Paco

      Ik twijfel, maar uitlenen is altijd een prima optie. Voorlopig moet-ie toch stand by blijven. Lachman is het alternatief. Over de brede bank (of het ontbreken daaraan) hebben we het al eerder gehad. Daar zitten groeimogelijkheden voor volgend seizoen.

        /  
     2. Mark

      Hij was vorig seizoen al uitgeleend aan Helmond Sport. Dertig minuten tot nu in Grunn-1 lijkt me ook niet genoeg om dan even in te vallen voor Granqvist

        /  
 4. Pjotr

  Wie hier even in de oude berichten duikt leert dat wat nu van Pedersen en Veldmate wordt gezegd, eerder van o.a. Matavz is beweerd. Geduld! We moeten trouwens niet naar 1-3 kijken, maar naar 4-7. Dat we op de 4e plaats staan ondanks een in voetballend opzicht matige eerste seizoenshelft is mooi meegenomen.
  Maar ja, sls we van Roda winnen zal de euforie wel weer toeslaan. Zeker als 1-3 punten blijft morsen.
  Dat Femi minder zou zijn dan Enevoldsen (hoewel ze op verschillende posities spelen) wil ik tegenspreken. Als iemand veel krediet heeft gehad is het Enevoldsen wel. En op die eerste 3-4 wedstrijden na heeft hij mij niet echt kunnen overtuigen. Afschrijven hoeft niet, maar Femi op zijn plaats om te kijken of het beter kan… waarom niet? Het zal ons niet veel zwakker maken dunkt me.

    /   Beantwoorden  / 
  1. stepper

   Matavz vergelijken met Veldmate?,in Matavz kon je de potentie zien,Veldmate heeft nog potentie gehad.
   Voor de eerste divisie komt hij zelfs te kort.

     /   Beantwoorden  / 
   1. Pjotr

    Lezen is ook een vak. Het gaat erom dat spelers direct al worden ‘afgeschreven’ op basis van een beperkt aantal wedstrijden. Zonder potentie zou Veldmate uberhaupt niet bij de selectie zitten.

      /   Beantwoorden  / 
 5. F_C_G

  Die veldmate komt er wel noteer dat maar ff in je agenda.
  Het was allemaal net ff niet gister. De Graafschap was feller en leek meer gedreven om te winnen dan Grunn. Dan speel je nog gelijk omdat je meer kwaliteit hebt. Die de Ridder was ook wel erg op dreef gister net als in de thuiswedstrijd tegen Grunn trouwens.
  Miss moeten ze daar es naar kijken of die haalbaar is. Zit een stuk meer actie in dan envoldsen. Van mij mogen ze em zo ruilen!

    /   Beantwoorden  / 
 6. Doornbosch

  De graafschap speelde zoals een aantal jaren geleden groningen ook thuis speelde. Wij stonden toen in het oosterpark ergens bij de onderste plaatsen, maar wisten het toch ieder team lastig te maken met opportunistisch vecht voetbal. En thuis werden ondanks de lage positie heel veel punten gehaald. Met steun van het publiek, net als de graafschap.
  Als je mindere kwaliteit spelers hebt, kun je toch nog ver komen met dat soort voetbal.
  Groningen was niet fel genoeg, maar je kon wel zien dat ze meer kwaliteit hebben. Rustiger aan de bal. De graafschap zat er veel feller op, en dan leg je het loodje.
  Wat betreft pedersen: ik heb hier op deze blog al zo vaak beweert, dat ik niet snap wat die bij groningen heeft te zoeken.
  Niet iedere aankoop kan een succes zijn, dat bewijst pedersen.
  Hij raakt bijna atijd de bal kwijt, voetbalt te slap. Het is toch geen toeval meer, dat hij onder druk de bal niet kan vasthouden.
  Dan heb je gewoon kwaliteit te kort. Als hij niemand om zich heen heeft staan, dan doet hij iets goeds met de bal, maar wie niet zou ik bijna zeggen.
  Zeer matige voetballer. Maar wie ben ik.

    /   Beantwoorden  / 
 7. nik

  Ik word soms gek van dat flegmatieke spel van onze spitsen en aanvallende middenvelders. Bal vasthouden schijnt erg moeilijk te zijn. Kijk eens naar de Ridder van de Graafschap: een voortdurende plaag voor onze defensie. Dat zouden onze aanvallers toch ook moeten kunnen?

    /   Beantwoorden  / 
 8. JvanTilt

  Jammer, Mis dan toch een bezield FC; helemaal daar Ajax punten had laten liggen.
  Met zo’n ploeg moet je de Graafschap kunnen hebben. Straks komen de betere tegenstanders.
  Al vaker hier opgemerkt: groningen heeft geen killermentaliteit en dat heb je zeker nodig om voor het kampioenschap mee te doen.

    /   Beantwoorden  / 
 9. supporter

  Jammer, jammer. Als je bij vlagen ziet dat FC Groningen veel beter is qua spel, jammer dat ze dan mee gaan in het spel van de Graafschap. De spits staat op een eiland en komt in het verhaal bijna niet voor. De rechterkant mist dreiging, vond ik met Hiariej vorige week veel beter. Het controlerende deel liep steeds terug bij balbezit van de Graafschap en daardoor komen ze vaak de dicht bij ons 16 meter gebeid met alle gevaar van dien. Dat is volgens mij het grootste probleem. Er wordt niet vooruit verdedigt maar achteruit gelopen. Als dan sommige spelers niet hun niveau halen dan heb je een probleem. Het gaat mij te ver om dat dan aan Veldmate te wijten, vind ik totaal niet terecht. Stenman liet de Ridder ook vaak een keer lopen, had trouwens ook niet z’n beste middag. Daar komt nog bij dat hij vele keren zich helemaal uit de naad liep en dan kwam de pass niet. Zo kun je zien dat je in een situatie dat het niet loopt en je je te veel onder druk laat zetten door de tegenstander, je het moeilijk krijgt. Er is dan meer lef nodig, meer druk op de tegenstander waardoor deze niet in z’n spel komt.

    /   Beantwoorden  / 
  1. rob roy

   t’Was veel te onrustig in de verdediging. Het ontbreken van Granqvist was best te voelen. Veldmate was erg onzeker en dat had z’n weerslag op het spel van Stenman, die daardoor niet z’n rushes naar voren durfde te maken. Ik had liever gezien dat Lachman op de plaats van Veldmate had gestaan want deze speler is voor die plaats nog niet goed genoeg. En als Stenman niet mee naar voren gaat dan heeft Tadic ok weinig rendement. De rechter kant was ook niet in beste doen en zo kreeg je een vlakke wedstrijd zonder ook maar één goed uitgespeelde kans. Komt bij dat de Graafschap fel op de bal was, en de wedstrijd van onze FCG was zoals ie was, dus……….knudde met een rietje!!!!!!!
   Maar zaterdag tehen Roda zijn we weer compleet en dan staan ze er weer en maken er weer een mooie pot van.

     /   Beantwoorden  / 
 10. appie happie

  ik vind 1 punt halen tegen een de graafschap wat vecht voor elke meter een gewoonen punt voor hetzelfde geld verlies je ook nog en heb je niks…zowiezo 1 punt in een uitwedstrijd vind ik prima,,dus niet zeuren over dat we 3 punten moesten halen dat is echt onzin..ik ben tevreden.zaterdag weer 3 punten dan is alles weer gewoon zo als het hoort..en den haag gaat echt nog wel punten laten liggen…die spelen echt boven hun kunnen…de 4de plaats is denk ik voor ons het hoogst haalbare..en daar moetmen gezien onze begroting de handen mee dicht knijpen. en ik denk dat de 4de plaats ook recht geeft op direct europees voetbal zonde play-offs.

    /   Beantwoorden  / 
  1. hallo

   precies
   gaan voor de 4 de plaats vind ik een goeie zaak
   mochten de ploegen boven ons wat punten laten liggen en we schieten toch naar de 3 de plaats is dan mooi meegenomen
   maar gewoon vechten voor de 4 de plaats is genoeg
   als je die plaats maar hebt aan het einde van dit seizoen
   dan mogen wij zeer tevreden zijn

     /   Beantwoorden  / 
   1. Ron

    Ach, maar Groningen is toch zoveel beter dan Ajax? Dus die 3e plek is toch al lang binnen? Want Ajax heeft zijn concurrent namelijk niet kunnen verzwakken. Makkie!

      /   Beantwoorden  / 
 11. theoreticus

  Ik vind dat we gewoon voor de derde plek moeten gaan want voetbal is namelijk in de eerste plaats een sport en in de sport gaat er het m.i om dat je je telkens wilt verbeteren en het hoogst haalbare nastreeft. Dat is volgens mij de derde plaats.
  Elke wedstrijd staat op zichzelf en elke keer weer moet een sportman alles geven om zo goed mogelijk te presteren.

  Tim Matavz wil denk ik na dit seizoen graag in Italie voetballen daarom is het jammer voor hem en de club dat de transfer met Napoli niet doorgaat. Dan hadden we nu in alle rust een spits voor volgend seizoen kunnen scouten/vastleggen. Nu krijg je dat ge-eikel in de zomer weer. Of Tim speelt de eerste competitiewedstrijden van het volgend seizoen en wordt dan op 30 augustus verkocht, dat gezeik komt er niet als hij nu al aan Napoli verkocht was. Helaas pindakaas.

  Mooi stuk van Robroy over hoe idd alle radertjes van het elftal met elkaar te maken hebben als Granqvist wegvalt. Dat ziet u toch zeer goed naar mijn mening.

    /   Beantwoorden  / 
  1. kees

   (hoewel ik even “weg” was, hoorde ik het commentaar van FCG-deG. van Joop Gall op radio NOORD)… @ theoreticus: mee eens! Het is dan ook zaak om DIT seizoen zo hoog mogelijk te eindigen, want het elftal is in principe op sterkte. Wanneer er een paar weggaan in de zomer, dan moet ik nog maar zien of het XI-tal zoveel degelijkheid overhoudt. Onbegrijpelijk dat een schorsing van Granqvist of Sparv zoveel onrust kan geven. Ik denk dat er in de zomer 2011 wéér meer in individuele kwaliteit(-sverbetering) moet worden geïnvesteerd

     /   Beantwoorden  / 
  2. rob roy

   Een voetbalelftal is in principe een heel subtiel geheel. Een hecht team is geheel gebaseerd op vertrouwen en op elkaar kunnen rekenen, iets waar Pieter Huistra ook steeds op hamert. Valt er één vaste speler weg, en ook nog iemand die de leider is van het geheel, dan is er een hoop vertrouwen weg en stort een gedeelte van het team ineen, met als resultaat, een wedstrijd zoals zondag in Doetinchem. Eigenlijk zou er bij het ontbreken van een leider(Granqvist) iemand anders op moeten staan (Sparv of Holla) die dan de poppetjes neerzet. En inderdaad, Kees, mocht Andreas deze zomer vertrekken dan doet de TS er goed aan een niet alleen fysiek sterke, maar ook iemand met leiderscapaciteieten binnen te halen.

     /   Beantwoorden  / 
 12. kees

  @Rob -Roy, Theoreticus, Paco: – HEREN! “welke spelers uit de huidige selectie hebben leiderschapskwaliteiten genoeg om het team tot grote prestaties te brengen?”…ik schat vóórin Matavz, Andersson, midden: ??? misschien Hiariej; achter: Ivens, Granqvist, misschien Stenman?? : dat is dus naar mijn idee TE weinig!

    /   Beantwoorden  / 
  1. rob roy

   Leiderschap betekent ook dat je tijdens de wedstrijd je snater open moet trekken en de mensen te sturen. Granqvist doet dat voortdurend tijdens de wedstrijd. Tijdens de wedstrijd tegen de Graafschap was het stil achterin en werd er niet ‘gestuurd’ door geen Stenman en ook niet door Ivens. Als er één iemand van de overige namen die jij noemt een leider was geweest met dezelfde capaciteiten als b.v Granqvist dan was het misschien wel een andere wedstrijd geworden, dat wil natuurlijk niet zeggen dat ze dan wél hadden gewonnen maar dan had er wel iets meer gif in gezeten dan dat gezapige spelletje dat ze nu op de mat hebben gelegd. Mar goed, dit is weer een les geweest en nu gaan we weer richting zaterdag en gaan we tegen Roda even drie puntjes in de tas steken.Heb er wel vertrouwen in!!!!

     /   Beantwoorden  / 
  2. theoreticus

   Ik denk dat Holla het wel in zich heeft. Maar hij moet eerst eens een half seizoen constant spelen. Behalve dat een speler het van nature in zich heeft te ‘leiden’ , moet hij ook goed spelen anders wordt hij niet als leider geaccepteerd. Dat zag je vorig jaar bij feyenoord, een aantal dure, oudere jongens hadden wel leiderskwaliteiten maar speelden niet waardoor ze hun overwicht verloren.
   Paul Matthijs had daar ook last van denk ik, goed dat hij weg is.
   Kortom, Holla dus voor de toekomst. Sparv zie ik ook wel als een leider, ik denk dat hij samen met Stenman afgelopen zondag te druk was met Veldmate steunen dat de regie over het middenveld er bij in schoot.
   Zondag revanche-dag. GTPV!

     /   Beantwoorden  / 
 13. Peetje

  Ik lees regelmatig dat spelers als Pedersen en Enevoldsen tegen vallen of onder de maat spelen. Zou het niet kunnen dat ze gewoon tekort komen voor het hoge niveau voetbal dat F.C Groningen dit seizoen haalt. Is volgens mij de derde keer in 39 jaar dat de F.C zo mooi, degelijk en goed voetbal laat zien. En tegen De Graafschap 4 punten pakken in 1 seizoen is toch ook zeker niet slecht. Dit neemt niet weg dat Groningen voor de 1e(!!!) t/m de 5e plaats moet gaan dit seizoen…

    /   Beantwoorden  / 
 14. Knoalster

  Ik vind dat Enevoldsen mee kan op het niveau van Fc Groningen.
  Speelt misschien een iets mindere seizoen als vorig jaar maar is duidelijk op de weg terug, en is eigenlijk vanaf links gevaarlijker maar daar staat Tadic. Pedersen heb ik nooit echt gezien als aanwinst, hij kan wel aardig voetballer, maar verliest veel te vaak onnodig de bal, en mist handelingssnelheid. We hebben zondag kunnen zien waar het echt aan scheelt n.l. een vervanger voor Granqvist hij is onbetwist de leider van het team. We missen eigen een goede stand in. Veldmate heeft wellicht ook niet echt veel kans gehad zich te laten zien maar ik denk eerlijk gezegd dat een speler met zijn kwaliteiten zich behoort te richten op de 1e divisie.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.