FC Groningen: geen punten gehaald, geen vertrouwen getankt

FC Groningen verloor gisteren opnieuw een duel. Uit bij FC Utrecht werd het in een slechte wedstrijd 1-0 voor de gastheren.

Het blijft dus afzien voor de fans van FC Groningen. Eén schamel puntje uit de laatste vijf wedstrijden; het is reden tot algehele ongerustheid. Paniek? Mwao… De FC speelde gisteren ver onder de maat, maar er waren wel verzachtende omstandigheden.

Dat Tim Matavz er weer niet bij zou zijn was bekend. Maar ook Nicklas Pedersen bleek niet fit genoeg. Zo begon Huistra met Leandro Bacuna als diepe spits en speelde Tom Hiariej daar achter. Voor beide geldt dat het niet hun beste positie is. Met de blessures van Gonzalo Garcia en Petter Andersson had Huistra ook niet heel veel opties. Norair Mamedov voorin had gekund, maar ik kan me de keuze van de trainer(s) voorstellen. De ervaring zal daarbij doorslaggevend geweest zijn.

Op dit moment in de competitie, waarin gezocht moet worden naar vertrouwen op basis van zekerheden en automatismen, is improviseren met de opstelling verre van ideaal. En dat bleek ook. FC Groningen hield achterin de rijen gesloten waardoor ook tegenstander FC Utrecht er niet goed uit zag. Maar op het moment dat er zelf gevoetbald moest worden kon men elkaar absoluut niet vinden. Gapende gaten waren er te zien op het middenveld. Voorin deed Bacuna z’n best, maar het was nauwelijks te doen voor hem, zeker ook omdat hij de specifieke kwaliteiten die een spits moet hebben mist.

Zoals de bal vasthouden, kopduels winnen, of dreigend zijn met acties. Daardoor kon de rest van de ploeg nooit bijsluiten en kwam het accent te liggen op tegenhouden en verdedigen. De nul werd heilig. Het werd een wedstrijd op de helft van de FC. Veel uitgespeelde kansen creëerde FC Utrecht niet, maar er waren vele corners en gevaarlijke rommelacties in de zestien. Opvallend was dat de FC, op Ivens en Granqvist na, bijna alle kopduels verloor. Mede daarom kon de ploeg er nooit goed uitkomen en kwamen alle ballen snel terug.

Toch werd de rust zonder schade gehaald. We hadden een ploeg gezien die zich helaas niet uit de recente misère wist uit te voetballen, maar de hoop op een goed resultaat bleef intact. Die hoop nam toe toen Bacuna meteen na rust de lat raakte. Het leek zelf te gaan lopen in die fase, maar weer was er wat pech die een bevrijdende treffer in de weg zat. Het had een goed medicijn kunnen zijn voor Groningse problemen. Maar het bleek voor Utrecht het sein om gas te geven.

Een geweldige save van Luciano stond een zekere treffer nog in de weg, maar het was na een uur toch Demouge die de enige goal liet noteren. Die stond koud drie minuten in het veld. Misschien was het de reden dat de koppers van de FC hem even kwijt waren bij de corner waaruit hij vrij mocht inkoppen. Je kunt ook zeggen dat Granqvist gokte en verloor toen hij z’n tegenstander los liet om de bal weg te koppen. Helaas voor hem toucheerde Stenman de bal net genoeg om de aanvoerder er weer eens slecht uit te laten zien. Ook bij dit moment speelde pech een (kleine) rol.

Daarna werd het toch nog spannend en zelfs aantrekkelijk. FC Groningen toonde veerkracht en het spel verlegde zich naar de andere en goede kant. Omdat Bacuna de kans op de gelijkmaker knullig liet liggen, en omdat FC Utrecht verzuimde gebruik te maken van de ruimte, bleef het echter 1-0.

Een verdiende uitslag: FC Utrecht, dat ook snakte naar een overwinning, was de minst slechte ploeg. Er werden dus weer geen punten binnen gesleept en uit het vertoonde spel werd weinig vertrouwen gehaald. De zwaktes van de ploeg werden weer eens bloot gelegd. FC Groningen is een beperkte ploeg als het niet in de sterkste opstelling speelt en als het op links niet loopt. Opnieuw viel te constateren dat tegenstanders steeds beter de linkerkant weten te elimineren.

Dat is voor mij nog een extra puzzelstuk dat er ligt op dit moment. Voor de rest blijft het verhaal -helaas- hetzelfde. FC Groningen schoot dit weekend niets op en zal moeten hopen dat het volgende week weer klopt zodat eindelijk een begin gemaakt kan worden aan een fijne eindspurt.

Lees ook:Word jij de nieuwe FC Groningenblogger?

28 reacties op “FC Groningen: geen punten gehaald, geen vertrouwen getankt

 1. Gert

  Helaas mist Huistra het lef om direct met mamedov te starten, er stond niet een spits in het elftal en ik heb me sinds lange tijd geschaamd voor fc Groningen. ZOOOOOOOOOOOOOO slecht en dan durft huistra nog te zeggen jammer van die goal an Utrecht ze mogen blij zijn dat het bij 1-0 gebleven is.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Dick van der Bij

   Een wijze les voor Huistra. Elke positie moet bezet zijn met een speler die er hoort. Is je spits geblesseerd, zet er dan een vergelijkbare spits in. En niet een gemankeerde middenvelder zonder specifieke kwaliteiten. Mamedov had er natuurlijk moeten staan, ondanks vermeend gebrek aan ervaring. Nu geeft Huistra een angstsignaal af die de hele ploeg verlamt. Neem vorige week tegen Heracles: Holla en Kieftenbeld stoer buiten de ploeg houden. Nou, we hebben het geweten. De oplossing is zo eenvoudig; schuif Kieftenbeld op naar het middenveld waar hij hoort, zet op zijn plaats een simpele, snelle back en positioneer Holla vlak achter de spitsen. Kan hij vertrouwen opbouwen. En laten we eerlijk zijn, Hiraiej is toch een maatje te klein voor de FC, ondanks zijn grote inzet? Volgend jaar ook eens een tonnetje of wat uitgeven aan een goede rechtsback en een bepalende middenvelder met techniek.

     /   Beantwoorden  / 
   1. Arjan Gr

    En een fatsoenlijke stand-in voor de eerste spits, bijvoorbeeld als matavz wegvalt.
    Denk overigens dat we wel achter wat meer spelers aan moeten hoor.
    Stenman, Granqvist matavz en Carcia zullen wel weg gaan en wie weet Tadic ook nog wel. maar ik ben het volledig met je eens, een goede back en kieftenbelt doorschuiven!

      /   Beantwoorden  / 
    1. GJ

     derk boerrigter!?

       /   Beantwoorden  / 
     1. rene1

      Butner van Vitesse die moet daar weg, Bargas wil niet langer bij de Graafschap blijven , de Leeuw Veendam, en die Cherrie van Emmen,
      Of zo’n Everton van Heracles erbij. Van dat soort types erbij.

        /  
 2. rene1

  En niet te vergeten 2 nw keepers.

    /   Beantwoorden  / 
 3. Grunnen

  Voor de wedstrijd zei ik al tegen mn vrienden dat het nu al lang en breed bewezen is dat Bacuna niet in de spits kan spelen. Ron Jans had dit al lang uitgezocht. Dus snap de keus van Huistra niet.
  Voor de rest laat de FC sinds 3 wedstrijden weer een lijn omhoog zien. Volgende week gewoon weer winnen! :-)

    /   Beantwoorden  / 
  1. rene1

   Hoop ik wel dat Matavs er weer bij is dan

     /   Beantwoorden  / 
 4. rene1

  Morgen is het Feyenoord – NAC ,dat is altijd een veldslag / schoppartij met veel kaarten, dus wie weet, liggen er kansen.

    /   Beantwoorden  / 
 5. rob roy

  Uit al de voorgaande reacties valt me altijd een paar dingen op. Wint de ploeg een aantal wedstrijden dan is het allemaal hosanna en is er geen betere ploeg dan FC Groningen. Een paar weken terug deden we volgens een aantal ‘deskundigen’, mee om het kampieonschap. We hebben nu een paar wedstrijden verloren en de ploeg kan er nu helemaal niets meer van. Dit zijn typisch reacties van de zogenaamde succes-supporters of ‘glory-hunters’. Als je de verrichtingen van de FC Groningen een 20 tal jaren hebt gevolgd, dan zie je dat er altijd een periode is dat het behoorlijk wat minder gaat. Of het is in de eerste helft van de competitie (vorig jaar) of het is zoals nu,in de tweede helft. Altijd zijn er een paar westrijden bij die het aanzien niet waard zijn, zoals nu het geval is. We komen hier wonderwel altijd weer uit, zul je zien, misschien de volgende wedstrijd al wel weer. Ook valt het me op dat de meeste de reacties naar de trainer toe, gedaan worden door mensen die in het normale leven geen verantwoording hoeven te dragen, anders kwamen ze niet met zulke ongenuanceerde beschuldigingen naar de trainer. Pieter Huistra zou er nu plotseling helemaal niets meer van kunnen, Pieter stelt de verkeerde mensen op, van Looi zit te slapen, en al dat soort flauwekul zie je hier voorbij komen. Ik merk aan al deze reacties dat, als onze FCG het niet zo goed doet deze ‘glory-hunters’als eerste de weg helemaal kwijt zijn en allerlei onzinnige dingen gaan roepen in plaats om pal achter de ploeg te gaan staan en ze óók in moeilijke tijden volledig te steunen. We moeten nog 7 wedstrijden spelen, we staan op een 6e plaats met uitzicht (nog steeds)op de 4e plaats, die ons recht geeft op directe plaatsing in het Europa Leaque toernooi, iets wat onze FCG de laatste jaren nog nooit gelukt is. Dus laten we stoppen met het “azijnzeiken” en onze club steunen totdat we erbij neervallen.!!!!!!!

    /   Beantwoorden  / 
  1. grunn

   ik sluit mij hier bij aan, niks irritanter dan van die succes supportjes. rot lekker op naar hoerenveen ofzo ik blijf fc steunen tot ik erbij neerval ook al zouden we volgend jaar jupiler spelen. dus in plaats van te gaan zitten janken, ga ons fc aanmoedigen.

     /   Beantwoorden  / 
 6. Gert

  Rob roy iedereen mag natuurlijk zijn mening geven , we komen er ook wel weer uit, maar het gaat mij om de manier zoals we verliezen, al een paar wedstrijden zonder een echte spits en geen beleving , en zelfs jij zou moeten inzien dat sommige opstellingen niet goed waren.
  Pedersen loopt verkeerd als spits en bacuna ook zijn goede spelers maar je moet het gewoon proberen met eem mamadov een echte spits die weet wat er in een strafschopgebied gebeurt.

    /   Beantwoorden  / 
  1. rob roy

   @Gert,
   Inderdaad, ik zie óók dat er dingen niet goed gaan en dat er wel iets meer geexperimenteerd mag worden met in dit geval, een spits, zoals een Mamedov, maar dat wil niet zeggen dat je de hele ploeg gelijk moet afzeiken, inclusief de trainer. Bacuna is geen spits, dat zie ik ook wel en Pedersen rendeerd het beste op 10, maar waar het mij om gaat is de manier van communiceren op dit blog. In het kort: Gaat het goed, is het hosanna, gaat het niet zo best dan is het gelijk helemaal niets meer en dat gaat mij toch een beetje te ver.

     /   Beantwoorden  / 
 7. dannykl

  laten ze maar die poepon aan trekken heeft er nu ok al 11 in liggen lijkt me wel een goede spits voor ons grunn

    /   Beantwoorden  / 
 8. Mark

  Het doet me goed dat de lezers van deze blog Mamedov tot speler van de wedstrijd aan het kiezen zijn. Als 90% van de kijkers na de vorige week al tot de conclusie komt dat het ms toch verstandig is om met Mamedov te starten dan vind ik het geen azijnzeiken als het vervolgens misgaat met een andere keuze van Huistra en de reacties nogal heftig zijn. Bovendien de progressie waar hij het altijd over heeft is toch al echt gestopt in november en niet pas bij deze nederlagen. Toevallig loopt het samen met de keuze voor het duo Holla-Sparv of is dit toch geen toeval?
  Ik zou gaan voor Kieftenbeld op het middenveld en Hiariej rechtsback.

    /   Beantwoorden  / 
 9. theoreticus

  Ik ben het wel met Robroy en Paco eens. Er valt weinig over te zeggen voor mij. Een aantal sleutelspelers zijn geblesseerd/uit vorm, de tegenstander is nu bekend met ons spelletje, kortom het zit even helemaal niet mee.
  In de eerste competitiehelft zat het zeker niet tegen en alles bij elkaar opgeteld staan we na 34 wedstrijden hopelijk zelfs hoger dan van te voren ingeschat.
  Ik hoop wel dat er de komende weken iemand ‘opstaat’ bij de Fc en ons uit de put trekt. Dat Enevoldsen in bloedvorm komt of Tom zoals uit tegen willem2, al dat onhandige gedoe van Luciano is ook al niet goed voor het vertrouwen, het mag allemaal wel wat resoluter en kordater.
  Had Granqvist die strafschop nou maar ingeschoten.
  Maar jongens, kop derveur ! Als straks iedereen weer fit is gaan we nog een leuk competitieslot tegemoet.

    /   Beantwoorden  / 
 10. JvanTilt

  Er zit geen enkele verrassing in het elftal. Steriel voetballen, geen durg of lef. Natuurlijk stonden ze een aantalk weken eigenlijk te hoog.
  Als Huistra zegt dat het verdedigen wel goed ging, met wat voor idee over aanvallend/ aantrekkelijk voetbalk ben je dan bezig? Natuurlijk moet je automatismen hebben, echter waar blijft creativiteit.
  Het was weer dramatisch om aan te zien. Als je veel geld om een wedstrijd te zien betaald mag je ook wat verwachten. Echter deze klerezooi waarin geen enkele speelvreiugde zit alleen maar lamlendig gepruts doet me uit mijn vel springen van sjaggerijn. Ben vooral woedend over het gebrek aan mentaliteit.

    /   Beantwoorden  / 
 11. Dick van der Bij

  Beste Rob,

  Ik draag in het dagelijks leven verantwoording voor 20 basisschoolkinderen. Scoren die bij hun Cito-toets onder de maat, dan word ik daarop aangesproken. Zeer terecht overigens. Ook Pieter Huistra verdient lof waar het kan en kritiek wanneer het moet. “Gloryhunters” zijn we volgens mij allemaal, daarvoor ben je ook supporter. Keerden we nu onze FC de rug toe dan had je een punt. Ik heb in de late herfst via deze weg gereageerd op de m.i. te grote mate van hosanna: we wonnen wedstrijden waarin we toch de mindere waren. Nu lever ik kritiek, recht op de man zonder negatieve bijbedoeling. Bacuna is een middenvelder die nog veel moet leren. En die staat zomaar pardoes in de spits. En Kieftenbeld is ongetwijfeld een talent, maar iedereen om mij heen voelt de billen samen knijpen wanneer er weer eens een snelle linksbuiten ( en dat zijn ze allemaal!) op hem af draaft. Dat moet toch ook de leiding zien?! Een goede en gezonde organisatie als onze FC, waarin de positieve dingen de negatieve verreweg overtreffen, moet kritiek juist waarderen, want kritiek staat gelijk aan betrokkenheid.

    /   Beantwoorden  / 
  1. grunn

   ga aub gewoon door met lesgeven aan kleine kinders, maar kom niet met dit soort hippie gelul aanzetten, je staat voor je club ofniet en in jou geval is dat een klas vol kinderen die waarschijnlijk meer over voetbal weten dan dat jij doet.

     /   Beantwoorden  / 
  2. rob roy

   Beste Dick,
   Kritiek is best, maar in dit geval hebben we niets aan afbrekende kritiek, en dat is wat ik bedoel in mijn vorige stukje. Er gaan de afgelopen tijd veel dingen mis bij onze FC Groningen en daarom zijn op dit blog een aantal figuren die gelijk beginnen de boel af te kraken. Dáár ga ik tegen in. En wat betreft mijn opmerking over ‘verantwoording’ bedoel ik niet iemand die een paar kinderen in het gareel probeert(moet)houden maar met verantwoording bedoel ik dat je zo in het leven staat dat je andere mensen recht in de ogen kunt kijken. Jij hebt het over materiële verantwoording, ik over het geestelijke, dat is even iets anders. Als je zoals ik in het verleden, eigenaar bent geweest van een goed lopend bedrijf met een 60 tal werknemers dan is de verantwoording anders dan die bij jou.De verantwoording voor die gezinnen ligt toch even iets genuanceerder dan wanneer je als leraar voor de klas moet staan, ofschoon dat ook best wel eens “pittig” kan zijn. In het verleden heb ik mij ook kritisch uitgelaten over de vorige trainer. Had uiteindelijk niet gemoeten, want wat schiet je ermee op. Ik wordt echter furieus als er ongenuanceerd op de FC Groningen en z’n staf en spelers wordt gereageerd op dit blog en vooral als dat door zogenaamde “supporters” van een andere club zijn zoals dat geregeld gebeurt door die gasten van Akkrum-zuid. Maar goed, we zijn weer beland op de maandag na een teleurstellend week-end wat betreft het voetbal van onze club en we moeten ons nu maar weer richten op aanstaande zaterdag, wanneer we naar Breda moeten voor de veldslag tegen de plaatselijke club. Hopelijk komt daar voor de FCG de ommekeer en gaan we nog een paar mooie wedstrijden mét de punten in de knip, tegemoet

     /   Beantwoorden  / 
  3. theoreticus

   Je kunt jouw verantwoordelijkheid toch niet vergelijken met die van Huistra? Mijn meester leerde ons vroeger geen appels met peren te vergelijken.
   De kans dat een veelbelovende leerling uit de 7e wordt verkocht aan een andere school voor hij onder jouw verantwoordelijkheid tot grootse daden op de Cito-toets komt lijkt mij toch nihil.
   Hoe is je wisselbeleid?

     /   Beantwoorden  / 
   1. Tammo80

    Ik ga er vanuit dat er wel leerlingen zijn die nog wisselen, hopen dat dat goed wordt begeleid.

      /   Beantwoorden  / 
 12. Dick van der Bij

  Beste Theo,

  In het vervolg even iets beter lezen voorkomt veel misverstanden. Ik reageer op de tekst van Rob Roy, waarin hij mensen met kritiek verwijt in het dagelijks leven “geen enkele” verantwoording hoeven te dragen. Zonder die verantwoording te vergelijken overigens met die van Huistra, niet elke verantwoordelijkheid buiten het voetbal stelt niets voor. Dat geldt voor ieder beroep.

  Beste Rob Roy,

  Als er nu ergens het materiële ondergeschikt is aan het geestelijke, dan is het wel in het onderwijs. En in het prof-voetbal precies omgekeerd. Mijn wisselbeleid spreekt voor zich – die tandjes en kiesjes van 8-jarigen doen zelf het werk. Okay – wat aan de flauwe kant – ik geef het toe. Maar op een blog als dit met, ik neem aan volwassen kerels en meiden, is het lange-tenen-gehalte wel erg hoog. Braaf iedere keer de “Green White Army” naar voren schreeuwen doe ook ik. Maar o wee wanneer er opbouwende kritiek wordt geuit. Sterke mensen en organisaties moeten daar tegen kunnen. Dat moet jij met je ex-bedrijf toch beamen? Ik neem niet aan dat al die 60 werknemers ja-knikkers waren.
  Toon je trouwens iets groter in het vervolg, wanneer het gaat om tegenstanders en noem Akkrum-Zuid gewoon Heerenveen. Dat zou jou, die het “geestelijke” hoog in het vaandel heeft staan, sieren. Juist dat soort onvolwassen gedrag krijg je in slechte tijden weer als een ricocherende kogel terug. Tot slot nog even voor alle duidelijkheid: Huistra is een prima coach die i.i.g. keuzes maakt. Daar hoeft niet iedereen het telkens mee eens te zijn. En wat volgend weekend betreft: ik benijd NAC niet…

    /   Beantwoorden  / 
  1. Tammo80

   Ik snap de kritiek op Huistra totaal niet (behalve dat hij geen spits opstelt). Iedereen schreeuwde hosanna toen “we” derde stonden en Huistra was de beste trainer ooit. Maar ook toen waren sommige wedstrijden niet om aan te zien met De Graafschap-thuis als goed voorbeeld. De verwachtingen waren te hoog, maar dat kwam ook omdat de topclubs veel punten lieten liggen. Normaal gesproken had je thuis van Heracles gewonnen door met de rust met 3-0 voor te staan, maar het liep anders. Tegen Roda JC speelde je ongelukkig maar niet minder dan Roda dat gewoon effectiever bleek. Voor de winterstop haalden we uit ook al geen punten dus een nederlaag tegen Feyenoord en FC Utrecht was zo raar niet. De Graafschap-uit een punt halen is niet zo slecht aangezien er maar weinig ploegen winnen in Doetinchem. Al met al stoor ik me aan het rare gedrag van supporters die in eens puur negatief zijn als er een paar keer wordt verloren en plots met kritiek komen (niet per se op u gericht). Opportunisme is nergens groter dan in de voetballerij die er aan storen is verspilde moeite, maar ik zal er commentaar op blijven leven tot in de eeuwigheid. Amen.

     /   Beantwoorden  / 
  2. theoreticus

   Het noemen van Akkrum-Zuid ipv Hoerenveen heet voetbalsupporterscultuur. Net als het dragen van mutsen , sjaals etc met clublogo, het zingen van clubliederen , zo ook het zwartmaken van de rivaal.
   Dat ik met de eerste grijze haren opkomend me nog voel aangevallen door een schoolmeester :-)

     /   Beantwoorden  / 
   1. rob roy

    Voor bepaalde clubs heb ik als supporter van onze FCG, wel enige symphatie. Zo zal ik Feyenoord altijd bij de naam noemen als ik het over hun heb. Bij FC Twenthe heb ik hetzelfde gevoel. Bij andere clubs, zoals dat zooitje uit Mokum heb ik dit gevoel absoluut niet en zal ook nooit de naam noemen. Dit heb ik nu ook met die club uit AKKRUM-ZUID. Dat stelletje ongeregeld zal ik ook nooit bij die verfoeilijke naam noemen.
    Waarvan akte!!!!!!!!

      /   Beantwoorden  / 
 13. René

  Kijk, in deze periode moet je juist achter je ploeggie gaan staan. Toch mag je natuurlijk altijd feedback/kritiek geven. Scholen en voetbal zijn natuurlijk 2 totaal verschillende werelden. Huistra doet het prima, maar we hoeven hem ook niet met fluwelen handschoenen te behandelen. Ik begrijp al meerdere wedstrijden niet waarom hij geen spits opstelt en Enevoldsen komt volgens mij links beter uit de verf dan rechts. Maar ja, we maken allemaal onze keuzes. Ze staan er nog steeds prima voor, maar dat supporters na 4 verliespartijen gaan morren is meer dan normaal, zeker als je het doelsalde er dan bij neemt. De ene keer hosanna en de andere keer balen. Er is niets zo betrekkelijk als voetbal, heerlijk toch?

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.