Nijland, Van de Laak en respect

Voetbal anno 2011 is keiharde business. Zo af en toe laat het echter ook een andere kant zien. Zoals een paar dagen geleden, toen FC Groningen‘s algemeen directeur Hans Nijland liet weten dat Koen van de Laak een “respectvolle” behandeling krijgt.

Van de Laak zit -we weten het allemaal- thuis met een zware knieblessure. Dat doet hij in de wetenschap dat z’n contract afloopt voordat hij weer op het veld staat. Een erg vervelende situatie als je een nieuw contract wilt verdienen, of -in het andere geval- je in the picture wilt spelen bij een andere club. Zeker als je al richting de dertig gaat en een carrière hebt gekend waarin blessures een meer dan gemiddeld grote rol hebben gespeeld. Dan wil je ‘het’ graag nog even laten zien.

Onmacht en onzekerheid zullen de laatste tijd waarschijnlijk terugkerende emoties zijn geweest voor pechvogel Van de Laak. Maar Nijland heeft met een sympathiek en voor voetbalbegrippen zeker geen voor de hand liggend gebaar z’n toekomst een wat prettiger beeld gegeven. Door nu al aan te geven dat FC Groningen, als het moment daar is om zaken te doen, dat in dit specifieke geval niet op een keiharde manier zal doen.

“In al zijn jaren bij FC Groningen heeft hij veel voor ons betekend. Hij is een nette, oprecht persoon die wij graag ook op die manier behandelen”, aldus Nijland. “Wij zullen respectvol met Koen omgaan en hem niet zomaar laten vallen.” Nijland geeft aan dat hij nu inhoudelijk nog niet op de zaken vooruit wil lopen.

Het is daarom lastig om die woorden concreter te maken dan ze zijn. Maar ik maak er uit op dat een weer fitte Van de Laak, op basis van ‘al die jaren’, straks hoe dan ook een nieuw en fatsoenlijk contract aangeboden krijgt. Natuurlijk kunnen ook andere clubs zich gewoon melden. Maar als dat niet het geval is (wat logisch is: een zwaar-geblesseerde en net fitte speler brengt de nodige twijfels met zich mee), dan biedt de FC sowieso een optie.

Maar nogmaals, dat is mijn interpretatie. Als het inderdaad de strekking is dan gaat Van de Laak met een geruster hart de revalidatie in. Hij weet dan dat hij een bepaalde mate van zekerheid heeft. Al zullen er aan het hele verhaal ongetwijfeld nog wat mitsen en maren zitten.

Je mag het er niet mee eens zijn als je vindt dat voetbal inderdaad een keiharde business moet zijn. Valt wat voor te zeggen in een tijd waarin ook profclubs op de kleintjes moten letten. Maar blijkbaar ziet de FC een mogelijkheid om voor Van de Laak een uitzondering te maken die niet helemaal conform de zakelijke wetten is. Dat heeft dan weer mijn respect.

Lees ook:Word jij de nieuwe FC Groningenblogger?

6 reacties op “Nijland, Van de Laak en respect

 1. Noordeling

  Inderdaad een sympathiek gebaar voor een voorbeeldige prof.

    /   Beantwoorden  / 
 2. Peter

  Als hij volgend jaar weer fit is blijft het een prima kracht voor invalbeurten en schorsingen. Zijn inzet is altijd voorbeeldig.

    /   Beantwoorden  / 
 3. Mark

  Ik ga er vanuit dat hij een contract voor de duur van één jaar krijgt met de optie op een tweede jaar. Een speler met ervaring en aanzien binnen de groep is belangrijk, ook als hij geen basisplaats heeft. Jongens als Holla en Hiariej zijn dat (nog) niet.

    /   Beantwoorden  / 
 4. mulder

  zeer netjes van onze fc groningen zo moet je ook met bepaalde spellers omgaan respect

    /   Beantwoorden  / 
 5. rob roy

  Zo zie je maar weer. De bewering dat FC Groningen één van de fatsoenlijkste clubs van Nederland is, wort hier nu bewaarheid.
  Hulde voor de directie en TS van de club.

    /   Beantwoorden  / 
 6. bart

  Hoop echt dat ie een nieuw contract krijt!

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.