FC Groningen sluit seizoen af in China

chinaMet al die mogelijke en/of onmogelijke transfers die her en der opduiken in de media wordt één ding weer heel duidelijk: Het draait uiteindelijk allemaal om de pegels.

En dan bedoel ik dus niet afstandspegels (bij voorkeur stijf in het kruis). Nee, als je sportief succes wilt, dan zul je ook financieel moeten scoren. Aan het eind van de rit, als de ranglijst weer klaar is, blijken toch altijd de clubs met de hoogste begrotingen bovenaan te staan. Een enkele uitzondering daargelaten. De uitdaging voor een club als FC Groningen is om juist die uitzondering te zijn.

Zo zit het spelletje nou eenmaal zo in elkaar, take it or leave it. Altijd zo geweest ook, maar er zijn wel enorme verschillen tegenwoordig in vergelijking met vroeger als het gaat om de verhoudingen waarin het geld circuleert in de voetbalwereld. Ronaldo: hoeveel was het ook al weer? 100 miljoen?

Clubs willen nou eenmaal het hoogst haalbare, en met de huidige bedragen steken ze automatisch hun nek verder uit. Daarmee nemen ook de risico’s toe, zeker als er ook nog zoiets als een kredietcrisis heerst. Veel clubs zitten dan ook in financieel zwaar weer. En er gaat er soms ook eentje daadwerkelijk kapot.

Ik ben geen financieel expert, maar je de kop niet gek laten maken, de hand stevig op de knip houden, en realistisch, slim en creatief zijn, daar gaat het volgens mij om. Het gevoel bij FC Groningen is goed. Zo af en toe verschijnt er een bericht in de media dat dat gevoel klopt; het woord ‘gezond’ valt regelmatig.

Deze week maakte algemeen directeur Hans Nijland bekend dat er een trip naar China aan zit te komen (of; bij mij was dat nog niet bekend). De ploeg van Ron Jans gaat er eind mei twee wedstrijden spelen. Maar belangrijker is dat er zakelijke contacten gelegd gaan worden in de snelst groeiende economie van de wereld. Een hele delegatie van ondernemers en bestuurders gaat daarom mee. Eerder al zullen teammanager Theo Huizinga en Ger van Gelder van Organisatiebureau FC Groningen wat voorwerk gaan verrichten.

Nogmaals, ik heb weinig kijk op deze materie. Wat gaat daar precies gebeuren? Wat levert het op? Welke consequenties zitten er aan vast? Ik heb geen pasklare antwoorden. Maar het lijkt me een actie die in de categorie ‘slim en creatief’ past. Het sleutelwoord voor een succesvolle business is tegenwoordig ‘netwerken’. Het lijkt me niet onverstandig om dat ergens te doen waar de zon op dit moment schijnt in financieel opzicht.

Het hele circus is van maandag 17 tot en met dinsdag 25 mei in China (alhoewel ik niet zeker weet of alles tegelijk vertrekt). Het vertrek is precies een dag na de laatste play-offs-speelronde. Hopelijk is de trip voor de FC Groningen-selectie ook een spannende afsluiting van een sportief geslaagd seizoen. Want daar is het uiteindelijk -zeker voor de fans- toch allemaal om te doen.

Lees ook:Word jij de nieuwe FC Groningenblogger?

Eén reactie op “FC Groningen sluit seizoen af in China

  1. meertn81

    als ze maar geen contacten met belchinezen gaan onderhouden :p

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.