Voorbeschouwing FC Twente – FC Groningen

De wedstrijd FC Twente – FC Groningen is een klassieker. Misschien niet per sé voor ‘de voetballerij’, maar wel voor beide kampen. Morgen is het weer zover.

Misschien is het op voorhand wel één van de mooiste ontmoetingen in de geschiedenis van dat duel? De nummer twee (doelsaldo, pfff…) tegen de nummer vier, dat komt niet zo vaak voor. En die rangschikking willen wij zo houden ook tegen hun. Wij willen ook ongeslagen blijven. Maar wij willen vooral de droom in leven houden!

De droom om gewoon eens een seizoentje om de titel mee te gaan doen. Ja, dat durf ik hier te zeggen. Nee, dromen zijn geen realiteit. De realiteit is dat we hier en daar wat gezwijnd hebben. De realiteit is ook dat we op papier zwakker zijn dan een aantal ploegen om ons heen. Klopt.

Maar de realitiet is ook dat Mainz in Duitsland bovenaan staat, en dat een paar seizoenen geleden Kaiserslautern daar als promovendus gewoon de titel pakte. Met andere woorden, dromen kunnen realiteit worden. Het is de charme van het voetbal, waar geld vaak, maar gelukkig niet altijd, liefde kan kopen (vrij naar The Beatles).

Een andere realiteit is het vertoonde spel van FC Groningen. Dat is niet titelwaardig. Geef ik meteen toe. We zien nog steeds zwakke plekken in het team, niet overal op het veld loopt het even lekker. Maar intussen heeft Huistra zoveel opties dat de puzzelstukjes zomaar in elkaar kunnen gaan vallen. De boel fit houden, zo heeft FC Twente bijvoorbeeld vorig jaar laten zien, maakt de kans dat dat inderdaad gebeurd alleen maar groter.

Verder is tijd nodig. In de tijd die FC Groningen tot nog toe kreeg zijn stapjes gemaakt zonder dat het punten gekost heeft. Positief! Een stabiele verdediging, met een goed verdedigend middenveldkoppel daarvoor, was de basis. Voorin is er genoeg individuele klasse om het verschil te kunnen maken. Desnoods laten we dat van de bank komen. FC Groningen oogt daarom in het spel niet even stabiel, constant of sprankelend, maar de ploeg lijkt daardoor moeilijker te verslaan dan in de jaren daarvoor het geval was.

Het zal tegen FC Twente vermoedelijk ongewijzigd beginnen. Dus ook met Enevoldsen weer op rechts. Ook al lijkt de Deen elke wedstrijd wat meer tegen zichzelf te voetballen. Hij zal ook de druk voelen van wat er achter hem aan zit te komen. Andersson, Holla, Garcia, Van de Laak. Maar hij heeft de potentie om ook op rechts uit de voeten te kunnen. Vertrouwen en geduld is dan het belangrijkste dat een trainer verder kan geven. Hopelijk gaat Enevoldsen dat zondag al terugbetalen.

De vermoedelijke opstelling: Luciano. Kieftenbeld, Ivens, Granqvist, Stenman. Sparv, Hiariej, Enevoldsen, Pedersen, Tadic. Matavz.

FC Twente is ook dit jaar weer sterk, al lijkt de landskampioen wat meer problemen te hebben dan vorig seizoen. Misschien heeft het vertrek van NKoufo toch meer impact dan was verwacht? Met Luuk de Jong kwam een goede vervanger, maar het is ook een jonge en een andere speler. Dat Ruiz minder scoort is daar wellicht een gevolg van. Met N’Koufo verdween een ‘targetman’ waar de Costa-Ricaan omheen zwierf en vaak in scoringspositie kwam. De Jong zwerft zelf veel, en de nieuwe aankoop Janko -meer een NKoufo-type- kon zich nog niet echt profileren.

Ook vormgever Perez speelt niet meer bij de Tukkers. Maar -het moet gezegd worden- er loopt veel kwaliteit rond in Enschede. Op links is Chadli een kleine openbaring, rechtsback Rosales kent veel offensieve drang, en het verdedigingsduo is ijzersterk. Maar het is tot nu toe vooral het seizoen van Theo Janssen, die dan toch nog definitief lijkt door te breken.

Zo lijkt het een wedstrijd te worden waarin scoren moeilijk wordt. Dat FC Twente wat dat betreft woensdag even te kijk gezet werd door een goede club uit de Premiership zal voor de FC een moreel steuntje zijn. Doelpunten maken tegen de Tukkers kan wel degelijk. Winnen dus ook.

Dromen kan altijd…


Lees ook:Word jij de nieuwe FC Groningenblogger?

39 reacties op “Voorbeschouwing FC Twente – FC Groningen

  1. zeiktegendemartinitoren

    makkie

      /   Beantwoorden  / 
    1. kees

      ga toch zitten op die punt van dat stadhuis van jullie in Enschede…houdt het zeiken vanzelf op… toevallig geen makkie morgen voor Twente en met Theo Janssen het veld af met rood denk ik: Groningen blijft boven Twente op de ranglijst! Liever Grunn dan Roooot

        /   Beantwoorden  / 
      1. René

        seizoen 2006/2007 7-1/ 2007/2008 3-1/ 2008/2009 2-1/ 2009/2010 4-0
        Ik begrijp niet helemaal waar jij je positiviteit vandaan haalt? Kijk de kans om 1 keer te scoren is aanwezig. Laten we wel reëel blijven. Ik hoop dat ze winnen, echter ik blijf reëel en houdt sterk rekening met puntenverlies. Geen enkel probleem, Twente heeft gewoon een goed elftal dat ook dit jaar weer meedraait om de landstitel. Zoals ik al eerder stelde ik hoop dat de wedstrijd tegen Willem2 de ban heeft gebroken en dat morgen vanuit het mooie Twente met de punten naar huis gaan.

          /   Beantwoorden  / 
        1. kees

          @ Rene: ik moest gewoon even repliek geven op die “zeiktegendemartinitoren”, meteen een leuk raadseltje, hoe het dak van het stadhuis in Enschede eruit ziet… (google)…maar rationeel: je hebt gelijk; toch is het niet zeker dat Twente gaat winnen: ik zie een 1-1 of zo ook wel gebeuren…verdewr is er natuurlijk de voetbalemotie, waar jij niet zo’n aanhanger van bent: Als Excelsior van Feyenoord wint, dan is dat “leuk-verrassend”…ik kijk helaas niet in het stadion, maar wel op internet5, ga er eens lekker voor zitten…en Grunn: winnen!!!

            /   Beantwoorden  / 
          1. rob roy

            Ach ja, wij hebben de Martinitoren en zij hebben (ex) Roomberg. Tegen de Martini kan je nog aanzeiken maar in de woonwijk Roomberg niet meer!!!!!!

              /  
          2. kees

            Twente: pain in the ass !!!

              /  
          3. willie

            Zeker niet wezen kijken hoe het er nu uit ziet of krijgen jullie nog geen tv beelden doorgestuurd?
            Wij hebben een nieuwe Roombeek en 3 punten van groningen.

              /  
        2. kees

          en tussendoor even het LAATSTE NIEUWS ( eind 1e helft ) Ajax-Utrecht: tussenstand 0-2 door TWEE benutte penals van van Wolfswinkel… over statistieken gesproken…!

            /   Beantwoorden  / 
          1. kees

            je blijft wakker: rust Twente-Grunn: 1-1. Douglas heeft al geel…straks er geheid af… rechtsachterin ligt het wel open. Doelpunt van Twente door directe fout van Kieftenbeld, helaas…maar komt goed met Luciano en Granqvist in superrol.

              /  
      2. zeiktegendemartinitoren

        Hahaha,twente boven groningen,hahahaha

          /   Beantwoorden  / 
        1. rob roy

          Over 14 dagen is het weer andersom…….zeikerd!!!!!!!!!!

            /   Beantwoorden  / 
        2. hallo

          fout je bedoeld fc twente boven fc groningen
          want er gaat niets boven groningen
          en zekers geen twente

            /   Beantwoorden  / 
  2. pimhoofd

    0-3 :P

      /   Beantwoorden  / 
    1. twenteforever

      hahah nu al een natte droom ?morgen de naakte waarheid ,WELKOM IN DE HEL !

        /   Beantwoorden  / 
      1. FCG fan

        We zullen het zien twenteforever, moge de beste winnen(en hopelijk zijn wij dat!)

          /   Beantwoorden  / 
        1. twenteforever

          OKE JOH DEAL .succes je zal het nodig hebben .

            /   Beantwoorden  / 
          1. zeiktegendemartinitoren

            He moat,3-0 voor Twente

              /  
          2. twenteforever

            hey. moat alles kits ?? hahah

              /  
      2. kees

        denk minstens een rode kaart aan Twente kant….past goed bij het tenue!

          /   Beantwoorden  / 
        1. twenteforever

          pff je lijkt erg veel op wimpie beej de beroemde waarzegger die ons twenteblog onveilig maakt met zn glazen bol theorie !
          by the way ..morgen fluit kevin blom ,een der betere scheidsen in nederland .mag ik je vragen wie volgens jou die rode kaart krijgt ???

            /   Beantwoorden  / 
          1. kees

            Ik vind jullie een geweldig cluppie, met een fysiek spelend elftal, maar zo gemakkelijk is Groningen niet te kloppen, en daarom zal er wel eens een keer aan de noodrem getrokken worden…geen probleem, als je Andersson maar heel laat ( twee jaar uit de roulatie, mogelijk eerste keer weer op het veld ), en met 10 man kan immers je ook spelen, maar niet winnen van dit FC Groningen, helaas… ( voor jullie )

              /  
  3. kees

    van de laak speelt i d basis i.pl.v. Enevoldsen en Garcia en Andersson zijn wisselspelers…. denk ik ( samen met vele Groningen-watchers )

      /   Beantwoorden  / 
    1. Paco

      Nou noem ik die optie niet (zoals tegen PSV), zul je idd zien dat Koen wel speelt. ;)

        /   Beantwoorden  / 
  4. rick apeldoorn

    ik denk dat twenre revanche wil op groningen door de onterechte nederlaag tegen de spurs o sorry de arbitters daarom denk ik 2-0 voor twente

      /   Beantwoorden  / 
  5. grunn

    wat een dom gelul zielig gewoon, ik kijk morgen als een echte voetballiefhebber naar een goede wedstrijd..

      /   Beantwoorden  / 
  6. robert

    Vorige wedstrijd tegen Twente werd gelijk. maar Groningen verdiende te winnen. vorig seizoen waren de rolen omgedraaid, toen had Twente al hun spelers en groningen niet. nu is Groningen compleet en mist Twente wat spelers (van vorig seizoen dan,) ik weet dat dit moeilijk word. maar ik denk dat Groningen een grotere kans heeft dan Twente. als Groningen goed speelt net als tegen Utrecht.

      /   Beantwoorden  / 
  7. Emiel

    Jammer, goed gevochten.

      /   Beantwoorden  / 
  8. rob roy

    Naar aanleiding van deze wedstrijd moet je constateren dat er altijd betere ploegen zijn dan de FC. Deze keer was het FC Twenthe. Chapeau FC Twenthe, het is jullie gegund, jullie waren gewoon beter, punt uit. Op naar de volgende wedstrijd, dan wacht ons die flutclub uit het moeras. Dan moeten we daar de punten maar van krijgen. Kom maar op, zou ik zo zeggen.

      /   Beantwoorden  / 
  9. Noordeling

    Twente was inderdaad beter maar vond de commentator niet echt objectief. Er waren fases in de wedstrijd waar Groningen mogelijkheden heeft gehad zoals vlak voor rust. En na de 3-2 had ook gewoon de 3-3 kunnen vallen. De 4-2 was randje buitenspel en de strafschop tegen(Tadic) was ook heel erg ongelukkig. De tegendoelpunt bij de 1-1 mag eigenlijk niet gebeuren. Vond Kieftebelt niet zo geweldig achterin en jammer dat Hiarriej moest worden gewisseld want die speelde een prima wedstrijd tot op dat moment. Cijfers: Luciano 7, Kieftebeld 5, Granqvist 7, Ivens 7, Stenman 6, van der Laak 6, Sparv 6, Hiariej 7, Tadic 6, Pedersen 6, Matavz 6, Lachman 6, Garcia 6, Enevolsen g.c.

      /   Beantwoorden  / 
    1. fcg fan

      cijfers ben ik het niet met je eens. geef Luciano gerust een 8! heeft echt heel wat tegengehouden, het centrale duo vond ik niet sterk vandaag, allebei een 6. en Pedersen vond ik beter dan een 6;) een 7. voorderest ben ik het wel met je eens. En v/d Laak, tjah die was wel erg slecht 2e helft zeg.

        /   Beantwoorden  / 
    2. kees

      KieftenbelD liet zich te vaak in de luren leggen met die zone verdediging…en idd van der Laak speelde heel weinig gelukkig, te langzaam… De omschakeling was er vaak wel (goed), toch voorin te weinig druk; ook Pedersen had in de eerste helft/Enevoldsen in de tweede helft vaak weinig te melden. Tekenend is de aanvoerderswissel van van de Laak naar Granqvist. Kan ook niet als je wisselspeler bent. Andersson werd nog gespaard…gelukkig maar. Vond het wel een interessante pot, omdat Twente ook niet altijd een antwoord had op het spel van FCG. Maar waar ik de afgelopen weken nog heilig geloofde in een individuele groei van Groningen-spelers zie ik nu wat meer zwakke plekken waar je als team in de toekomst op afgerekend kan worden, bijv de snelheid achterin bij één op één, en de stootkracht in de afronding: bij spelhervattingen goed, bij veldspel minder…. toch staan we nog mooi hoog geklasseerd, en je merkt dat andere subtop-ploegen niet geheid of met walk-overs winnen. Nu eerst Heerenveen, interessante partij! ik denk dat de vonken eraf gaan vliegen en misschien ook wel wat spelers.

        /   Beantwoorden  / 
  10. peter

    wat een afschuwlijke thuisfluiter is die Blom. Rare gele kaarten wat echt niets was.

      /   Beantwoorden  / 
  11. angela

    tis altijd wat met Blom, dat huistra naar de tribune moest sloeg ook helemaal nergens op..
    Groningen goed gespeeld, helaas geen punten maar dit spel geeft toch wel vertrouwen voor de rest van het seizoen

      /   Beantwoorden  / 
    1. Noordeling

      Ik vond het ook belachelijk dat Huistra naar de tribune werd gestuurd alleen om het feit dat hij met zijn jasje heeft gegooid.
      Een beetje frustratie mag toch ook al was het in deze situatie onterecht. Er zijn van die scheidsrechters die moeite hebben dat er af en toe wat lichte emotie wordt getoond.

        /   Beantwoorden  / 
  12. peter

    Denk dat dit het begin van het einde van een goed begin en dat wij gewoon boven onze stand leven.
    Als we bij de eerste 8 eindigen doen we het gewoon goed.
    Kan met dit verlies goed leven het is tenslotte wel de landskampioen.

      /   Beantwoorden  / 
    1. kees

      je bedoelt te zeggen: einde van het begin van het goed einde…? want dat we ook wel wat hebben gemazzeld ( sorry: 020-woord ) die eerste twee maanden van het voetbalseizoen en dat we nu op eigen kracht en kwaliteit verder moeten!: dat gaat heus wel lukken: op een of andere manier is Groningen niet zo makkelijk opzij te zetten ( “stukje gedegenheid achterin” zei Azing Griever nog! ), maar de lepe ( sorry, wéér een 020 woord )pasjes en omschakeling, dat gaat Groningen geheid rendement opleveren…denk een 4e of 5e plaats . En trouwens,over 020 gesproken: verliest nu nota bene thuis van Sparta…daar hadden wij een beter antwoord op, bij ons in 050-land.

        /   Beantwoorden  / 
      1. rob roy

        Je bedoeld zeker FC Utrecht i.p.v.Sparta.
        Foutje :D

          /   Beantwoorden  / 
        1. kees

          ja, sorry…Utreg natuurlijk… die Spartajongens moeten tegen Veendam spelen in die bier-leage…

            /   Beantwoorden  / 
          1. Paco

            Omschakeling: Dat was gisteren juist wat minder verzorgd vond ik.

              /  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.