Voorbeschouwing NEC – FC Groningen

Vanavond speelt FC Groningen in Nijmegen de altijd lastige uitwedstrijd tegen NEC.

Ook nu zal het niet anders zijn als het gaat om ‘lastig’. Goed, FC Groningen draait prima en heeft alle redenen om aan te nemen dat drie punten vanavond te pakken zijn. Maar NEC is hoe je het wendt of keert traditioneel nou eenmaal een tegenstander die thuis tegen de FC meestal de punten zelf op zak houdt. Vorig jaar maakte de FC echter een eind aan een negatieve reeks door met 2-0 te winnen. Hopelijk was het het begin van een nieuwe serie, eentje die voor FC Groningen positief is.

De ploeg van trainer Vloet staat niet heel ver achter op de ranglijst. Het mag dan een beetje een grijze muis zijn tot nog toe, bij winst op de FC  is het verschil vijf punten. Dat is te overzien. Daar staat natuurlijk tegenover dat FC Groningen bij winst een gapend gat van elf punten slaat op de huidige nummer 11 van de ranglijst. Het zijn dit soort wedstrijden die er voor de Trots van het Noorden op de rol staan tot aan de winterstop.

NEC-uit, pittig potje. Toch start de ploeg van Pieter Huistra vanavond als lichte favoriet. Al was het alleen maar omdat Vloet vanwege blessures en schorsingen elke week, dus ook vanavond, moet improviseren met z’n opstelling. Vorig jaar hebben we ook bij FC Groningen gezien dat het dan lastig is om een constant niveau te halen. Wisselvalligheid is dit seizoen dan ook het trefwoord voor NEC

FC Groningen kan al weken in dezelfde opstelling spelen, al moet er natuurlijk altijd wel wat geïmproviseerd worden. Zo zal Huistra in Nijmegen het wegvallen van Tom Hiariej op een goede manier moeten oplossen. Het lijkt er op dat Danny Holla daarom na maanden weg te zijn geweest vanavond in de basis zal starten. Een risico, omdat Holla nog geen enkele wedstrijd op topniveau speelde. Maar de andere opties voor Huistra hebben het risico dat de balans in het elftal verandert.

Kieftenbeld als controlerende middenvelder en Lachman op diens plaats betekent dat het elftal op twee posities wordt gewijzigd. En de andere kandidaten voor de positie naast Sparv zijn een stuk aanvallender ingesteld dan Hiariej. Een variant die vergelijkbaar is met de wissel Van der Vaart voor De Jong in het Nederlands Elftal trekt me alleen uit pure nieuwsgierigheid al. Maar Gonzalo Garcia of Petter Andersson op die positie, of Enevoldsen, Bacuna zelfs? Echt lekker klinken die opties uiteindelijk toch allemaal niet.

Danny Holla zal het dus wel worden als vervanger voor Hiariej, denk ik. Verder zal de ploeg starten zoals we dat gewend zijn. Ook met Thomas Enevoldsen, die tegen SC Heerenveen een lichte stijging in z’n spel liet zien. Veel zal afhangen van Pedersen, die in de omschakeling van verdediging naar aanval een cruciale rol speelt. Dat ging hem da afgelopen weken met wisselend succes af. Hij is daarbij afhankelijk van de spelers om hem heen, van het nauwkeurig inspelen en goed-getimed bijsluiten. Iets waar Huistra en Van de Looi deze week extra op hebben getraind.

Vanuit een solide verdediging dodelijke aanvallen starten: dat zal de sleutel tot succes zijn vanavond. NEC thuis lijkt me een te sterke ploeg om ‘eventjes’ lekker vast te zetten op de eigen helft. Over de spelhervattingen maak ik me tegenwoordig iets minder ongerust. NEC heeft goede koppers, maar bij ons valt door de lucht dit seizoen nog weinig te halen. Ten slotte zal vormgever Schöne aan banden gelegd moeten worden. Dat wordt waarschijnlijk en uitgerekend de taak van Holla.

De vermoedelijke opstelling: Luciano. Kieftenbeld, Ivens, Granqvist, Stenman. Sparv, Holla, Enevoldsen, Pedersen, Tadic. Matavz.

De aftrap vanavond is om kwart voor acht. Scheidsrechter is Makkelie.

Lees ook:Word jij de nieuwe FC Groningenblogger?

35 reacties op “Voorbeschouwing NEC – FC Groningen

  1. Noordeling

    2-0 Nec, wat een brandhout. Geen bezieling helemaal niks, gewoon niet scherp.

      /   Beantwoorden  / 
    1. nieboer

      idd, zag er uit dat Ivens een slippertje maakt. mijn stream doet het nu pas, maar dit was een hele makkelijke voor die belg van Nek

        /   Beantwoorden  / 
    2. almere

      we komen wat beter in ons spel,maar als het maar niet te laat is, voor de rust 1x scoren, blijf je in de wedstrijd

        /   Beantwoorden  / 
      1. kees

        ik weet niet wat ik zie…via Holla gaat alles mis: inpassen wordt zo een duur verlies: tweede helft andere basis…er komt geen aanvaller gevaarlijk voor NEC doel!

          /   Beantwoorden  / 
    1. nieboer

      bedankt, maar alleen engels gesproken

        /   Beantwoorden  / 
  2. Noordeling

    Als je op deze manier voetbald kun je net zo goed met zijn allen direct weer in de bus stappen terug naar Groningen. Huistra kan bijna het gehele elftal wel wisselen bijna niemand haalt een voldoende. Kieftebeld dat wordt nooit was als rechtsachter, altijd te laat. Pedersen heeft geen bal geraakt.Holla is er gewoon nog niet klaar voor, Matavz komt er ook niet aan te pas maar probeert nog de bal te bemachtigen. Gewoon Pedersen en Kieftebeld eruit. En misschien zelfs een 3e wissel doorvoeren. vd Laak, Lachman en Garcia erin.

      /   Beantwoorden  / 
  3. almere

    paar wedstr. nu soms een beetje mazzel gehad, nu ligt hij er 2x in na 20 min. denken dat Holla in vorm is kan toch niet. hij is helemaal wild, als dat maar geen kaart wordt. maar ik denk dat Garcia er voor hem in gaat komnen. het kan nog, zo goed speelt NEC nu ook weer niet.

      /   Beantwoorden  / 
  4. rene1

    zie die Anderson ook warmlopen gooi die er in

      /   Beantwoorden  / 
    1. Noordeling

      Wanneer halen we die Kieftebeld er nu eens uit, hij heeft een draaicirkel van een bus.

        /   Beantwoorden  / 
      1. kees

        en had te weinig conditie en overzicht, deze wedstrijd. NEC heeft slim gebruik gemaakt van Gronings spelwijze. Jammer, maar uithuilen en woensdag opnieuw!

          /   Beantwoorden  / 
    2. almere

      nu komt eerst Garcia voor Holla, nog een half uur

        /   Beantwoorden  / 
  5. almere

    idd 2-1. misschien zie ik het verkeerd, maar zie Grunn niet slecht spelen, NEC rent alleen maar achteruit., laten ons het spel maken. hoewel die k.. belg bijna net zijn 3e maakt

      /   Beantwoorden  / 
  6. almere

    en weer staat Ivens 3 mtr van die k..belg, kan zo inschieten. ik ben grasg postief, maar hoe er vanavond wordt verdedigd, echt schande. met 2-1 achter kon het nog, maar nu……

      /   Beantwoorden  / 
  7. max

    we verliezen met 3-1 dus? jammer hoor. Ik had wel beter van ze verwacht.

      /   Beantwoorden  / 
  8. almere

    maar legt net wel de 3-2 erin!

      /   Beantwoorden  / 
  9. max

    JAH???

      /   Beantwoorden  / 
  10. max

    komt zeker te laat…

      /   Beantwoorden  / 
  11. almere

    nog 1 laatste corner

      /   Beantwoorden  / 
    1. almere

      fluit 1/2 min te vroeg af, jammer. te veel weggegeven, nederlaag hier was echt niet nodig. tot volgende keer mannen!

        /   Beantwoorden  / 
  12. max

    fack man ben teleurgesteld

      /   Beantwoorden  / 
  13. max

    of zit er nog een 3-3 in?

      /   Beantwoorden  / 
  14. max

    ik lees dat de verdediging inderdaad niet klopte, wel?

      /   Beantwoorden  / 
    1. kees

      pas de laatste 20 minuten hebben ze bij FC Groningen gevoetbald…onbegrijpelijk dat Vleminckx niet door Ivens werd afgedekt, woensdag Garcia in de basis, A.U.B.!

        /   Beantwoorden  / 
  15. Noordeling

    Hoe kun je zo slecht beginnen en zet in vredesnaam Kieftebeld nooit meer rechtsback.

      /   Beantwoorden  / 
  16. FCG fan

    1e helft erg triest. 2e Helft werd het beter vooral toen Garcia erin kwam. Je kon duidelijk zien dat Holla het niet kon doen. En dat Garcia toch echt een leuke basisspeler is! heerlijke goal van Enevoldsen en fantastisch dat Petter scoord! gewoon paar x een onoplettendheidje achterin en ja dat word bestraft. helaas woensdag maar winenn dan van ADO

      /   Beantwoorden  / 
  17. Gert

    die pedersen moeten ze op de eerste trein naar huis zetten

      /   Beantwoorden  / 
    1. kees

      met de trein? naar Denemarken ? liften moet-ie

        /   Beantwoorden  / 
  18. René

    helaas, was een beetje te verwachten. Groningen heeft het eigenlijk altijd moeilijk tegen NEC uit. Positief nieuws dat Anderson weer terugkomt

      /   Beantwoorden  / 
  19. max

    was hij goed? andersson? hopelijk staan hij en garcia woensdag in de basis,, ik ben er ook bij, heb er zin in.

      /   Beantwoorden  / 
  20. rene1

    Ik vind dat je Holla en Sparv niet naast elkaar als (verdedigend) controlerende middenvelders neer kunt zetten , dat heb je kunnen zien. Je zag een voorhoede met een groot gat daartussen met de verdeding met als voorste mannen Holla en Sparv. En daar maakte NEC gebruik van , en dan mag Groningen van geluk spreken dat het 2-0 bleef. Als Hiariee weer fit is speelt hij met Sparv of Holla.
    En die Kieftenbeld dat komt wel goed denk ik.

      /   Beantwoorden  / 
  21. FCG fan

    mijn favo. opstelling:

    luciano:
    Maikel, Jonas, Andreas, Fred.
    Tim
    Thomas, Petter, Gonzalo
    Tim, en Leandro

      /   Beantwoorden  / 
  22. rene1

    Pieter Huistra heeft kwa aanvallende middenvelders (Pedersen, Anderson, Garcia, Bacuna, van de Laak) genoeg mogelijk heden.

      /   Beantwoorden  / 
  23. theoreticus

    Mijn stream werkte pas bij de herhaling van de 2e nec goal.
    Ik vond ons de beste ploeg maar dat was niet genoeg.
    Garcia viel goed in en dan zie je hoe handig het is om een speler te hebben die een man kan uitspelen.
    Tegen az en psv wonnen we een punt tegen een sterkere tegenstander en nu verliezen we 3 tegen een zwakkere, dat is de sport nu eenmaal.
    Het is alleen wel kloten dat je verliest door niet wakker aan de wedstrijd te beginnen en moge dat verdamme een les zijn!

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.