Voorbeschouwing FC Groningen – ADO den Haag

Vanavond speelt FC Groningen in Euroborg tegen ADO Den Haag. Kan de FC zich herstellen van de zwakke beurt in Nijmegen?

Natuurlijk kan dat. Moet het ook? Nou, het zou wel heel mooi zijn… ADO is dit seizoen een beetje geruisloos een van de verrassingen tot nog toe geworden en is zelf gewoon concurrent om een plek bij de subtop. Daar waar FC Groningen al vanaf het begin staat. Ook ‘gewoon’, maar dan net even anders.

Voor de FC is het normaal om links mee te doen, voor ADO niet. De tegenstander van vanavond kan daarom dan ook redelijk vrijuit voetballen, onder het motto ‘kijken of er wat te halen valt?’. Elke punt is bonus voor de Hagenezen, naar onderen kijken hoeft voorlopig nog lang niet. Zo’n tegenstander zal de FC graag op afstand willen houden.

FC Groningen zal wat meer druk voelen. De mooie seizoensstart is/was natuurlijk prachtig, maar omdat de zwakke broeders in de competitie weinig punten haalden tegen de concurrenten voor de subtop staan deze allemaal nog verdomd dichtbij. Een ploeg als Roda JC -een andere verrassing- is ons zelfs voorbij gegaan op de ranglijst. Een slechte serie, en voor je het weet sta je gewoon weer elfde.

Zei ik dat winnen “heel mooi zou zijn”? Als de FC er echt een mooi seizoen van wil maken dan is winst in feite het enige dat telt. Niets fijners dan met een goed gevoel de winterstop in te gaan, met een buffertje op de middenmoot. Goed voetbal is vanavond dan eigenlijk ook een must.

Tegen NEC toonde de ploeg van Pieter Huistra aan dat het er in zit. Het komt er alleen nog niet altijd uit, zoals de eerste helft in Nijmegen bijvoorbeeld weer eens bewees. FC Groningen is voorlopig de ploeg die bij vlagen goed spel laat zien en mooie aanvallen produceert. De fans leven tussen optimisme en pessimisme. “De FC kan nog veel beter” aan de ene kant. “De FC mag blij zijn dat ze staan waar ze nu staan” aan de andere.

Ik ben optimist, dus ik denk dat het inderdaad nog beter kan. Bijvoorbeeld met Gonzalo Garcia, een speler die goed voetbal kan brengen en dat in z’n invalbeurten ook deed. Hij gaat spelen vanavond. Misschien heeft hij de sleutel in handen om als een soort missende schakel bijvoorbeeld de rechterkant en de spits aan de praat te krijgen? Welke spits is dan vanavond nog even de vraag. Het zal gaan tussen Pedersen of Matavz, waarvan er eentje dus een reserverol krijgt.

En anders is er altijd nog Petter Andersson. Hij is er weer helemaal klaar voor. De verwachtingen zijn niet alleen door z’n goal hoog gespannen. Misschien zijn ze wat te hoog bij de fans, maar dat neemt niet weg dat de Zweed een speler is met extra-kwaliteiten.

De vermoedelijke opstelling: Luciano. Kieftenbeld, Ivens, Granqvist, Stenman. Sparv, Holla, Enevoldsen, Garcia, Tadic. Matavz.

ADO zal ook gezien hebben dat FC Groningen kwetsbaar is als de ruimte achterin benut en bespeeld kan worden. Het heeft met Verhoek en Kubik snelle spelers die daar gebruik van kunnen maken. Voor de FC is het daarom weer het oude verhaal. Secuur spelen, controle en balbezit houden, geduld bewaren en eventuele tegenstoten meteen in de kiem smoren.

Tegen kampioen FC Twente toonde ADO aan dat de hoge klassering toch echt geen toeval of geluk is. Een mooiere waarschuwing kon de FC niet krijgen. Dat er naast goed voetbal ook weer bloed, zweet en tranen op de grasmat moeten vallen om de punten hier te houden lijkt ook vanavond weer duidelijk.

Scheidsrechter is Haverkort. De wedstrijd begint vroeg, namelijk om 19.00 uur.

Lees ook:Word jij de nieuwe FC Groningenblogger?

21 reacties op “Voorbeschouwing FC Groningen – ADO den Haag

  1. theoreticus

    Belangrijke wedstrijd. Thuis MOET je winnen van de haag.
    Die druk ligt op onze ploeg. Ik ben benieuwd hoe ze er mee om gaan.
    Het zou mij tegenvallen als we niet stormachtig beginnen.
    Ik denk dat zo’n wedstrijd op slimheid gewonnen wordt.
    Ik verwacht dus een stormachtig begin en als dat geen goal oplevert een gecontroleerd aanvallende Fc hetgeen het kijkspel niet ten goede komt.Van dat oranje-wk-voetbal word ik niet blij.Hopelijk kan Garcia ons betoveren en zien we Andersson terug.
    Forza Fc !

      /   Beantwoorden  / 
  2. HB

    andersson gaat naar fctwente in de winter

      /   Beantwoorden  / 
    1. theoreticus

      Geeft niet, Iniesta, Messi en Maicon komen al bij ons.

        /   Beantwoorden  / 
      1. HB

        andersson is gespot in Delden samen met munsterman

          /   Beantwoorden  / 
        1. rob roy

          Alles goed,HB? Of heb je je pilletje nog niet ingenomen?

            /   Beantwoorden  / 
  3. kees

    net zo billenknijpen en op de buitenspel spelen als bij Nec, en weer ( jammer dat ik het moet zeggen ) meermalen kinderlijk eenvoudig uitgespeelde Kieftenbeld/rechterverdediging. Wanneer gaat Huistra nou eens aan die rechterkant werken, want ook Enevoldsen had een off-day ( alleen vanuit links kan hij prettig opbouwen !)

      /   Beantwoorden  / 
    1. hallo

      en toch weer gewonnen
      daar gaat het om
      kieftenbeld doet het goed voor een jonge speler
      denk dat je is minder moet letten op de fouten
      huistra heeft vertrouwen
      en tot nu toe pakt het gewoon goed uit
      we blijven bij de top en maar 6 puntjes minder dan de nummer 1
      ze doen het gewoon goed

        /   Beantwoorden  / 
      1. Nolio

        Helemaal mee eens. Men kan wel zeuren alsof Groningen tot nu toe elke wedstrijd verloren heeft, omdat het een gatenkaas is achterin, maar eigenlijk gaat het gewoon goed. Als Groningen kampioen moet worden dit seizoen, dan valt er nog wel wat te verbeteren, maar ik geloof niet dat het kampioenschap de doelstelling was…

          /   Beantwoorden  / 
    2. hallo

      er staan 3 spelers aan de rechterkant
      en degene met de minste ervaring is elke x de dupe van gezeur dat rechts slechter is dan links
      maar die andere 2 hebben daarnet zoveel aandeel is als kieftenbeld

        /   Beantwoorden  / 
      1. kees

        Ik zag in de eerste helft tegen NEC ujit en tegen ADO den Haah thuis, wel meer die wat nerveus in de wedstrijd stonden…en vind Kieft:beld een leuke speler. Je hebt het idee dat de tegenparty erin slaagt om de acvhilleshiel van Groningen te vinden, daar op rechts…Het was zo duidelijk bij die tegengoals: over rechts zgn aanvallen en direct vrijzetten over (hun) linker kant. Zelfs toen E. naar Links verhuisde tegen ADO kwam hij zelf beter in zijn spel.
        Verder compliment dat ze zo’n gevaarlijke spelhervatting en corner. Uedereen werkt zich suf, da’s KLASSE. Ik vind trouwens dat je gelijk hebt vwb de punten,,,maar verlang ook wel terug naar Hiariej en Andersson voor wat meer gevaar naar voren.

          /   Beantwoorden  / 
  4. hendrik
      /   Beantwoorden  / 
    1. rob roy

      En wat heeft Hendrik ons te vertellen?
      Ben benieuwd.
      Dus, Hendrik, steek van wal jongen!!!!!!!!

        /   Beantwoorden  / 
      1. kees

        misschien is het “gekke Hendrik” wel?

          /   Beantwoorden  / 
  5. theoreticus

    Kieftenbeld gaf bij de eerste goal het perfecte voorbeeld van hoe een back niet moet staan te verdedigen, dat was gewoon heel slecht van hem. Maar voor een goal heb je behalve de voorzet ook nog een speler nodig die de bal erin schiet en die jongen liep helemaal vrij, hoe is dat na nec mogelijk?
    Het had bij rust wel 0-3 kunnen staan. Gelukkig was de 2e helft voor ons.
    Ik vond de haag gelijkwaardig aan ons, ze hebben leuke spelers (behalve van den Bergh)en weten elkaar goed te vinden. Verhoek is een aanwinst voor elke eredivisieclub en die rus en Buijs deden nog niet eens mee. Ze gaan nog veel punten van onze concurrenten afsnoepen.
    Bij ons vond ik met name Tadic goed spelen en in de 2e helft Sparv en Matavz (af en toe), Holla heb ik niet gezien, deed hij echt mee?
    Achterin had Stenman het lastig, was het centrale duo aardig en wisselde Kieftenbeld sterke momenten met zwakke af.

      /   Beantwoorden  / 
    1. kees

      @a theoreticus: je kunt zó soliciteren bij een commentator-functie bij RTVNoord-sport !

      PS: het laatste nieuws vandaag, donderdag over die voetbalclubs in financële nood ( zoals Feyenoord ). op RTLZ is een mooi overzicht van welke eredivisieclubs verlies lijden…FCGroningen staat daar niet bij ( Heerenveen WEL), maar het argument dat dit komt door die eenmalige meevaller van €500.000 opleidingsklosten n.a.v. Robben-transfer…da’s natuurlijk maar een deel van het verhaal: niemand praat meer over die Berg miljoenen!…Zo lang geleden is dat nog niet: gelukkig voert Nijland een stevig en krentig beleid.
      Ik denk dat (uitbreiding ) van het spelersinvesteringsfonds, ook wel gaat drukken op de resultaten, en dat grote transferwinsten voorlopig nog zullen uitblijven. Overigens als Heerenveen hun stadion niet gaan uitbreiden vanwege geldtekort, dan kan FCGroningen bij een WK-in Nederland, zich alsnóg aanbieden voor een uitbreiding ( tot 36000 )met Groningen als speelstad!!! Zou prachtig zijn en dan zijn we definitief de Trots van het Noorden.

        /   Beantwoorden  / 
    2. Noordeling

      Ik hoop nu dat Huistra eindelijk eens een keer inziet dat Kieftebeld geen rechtsback is en ook nooit zal worden. Lachman heeft in zijn invalbeurten een veel betere indruk achter gelaten. Weliswaar verbeterd Kieftebeld………maar hij is en blijf een verdedigende middenvelder. Mijn cijfers: Luciano 7, Kieftebeld 5, Ivens 7, Granqvist 7, Stenman 6, Enevoldsen 5, Sparv 6, Garcia 5, Tadic 6, Matavz 6, Holla 6

        /   Beantwoorden  / 
      1. theoreticus

        Vind je niet dat Lachman te weinig minuten heeft gemaakt om hem eerlijk te bevoordelen tov Kieftenbeld? Ik vond hem een keer slecht invallen, ik weet zo even niet meer tegen wie maar er kwamen Sankoh-gevoelens bij mij boven.
        En je moet ook niet vergeten dat de keren dat hij in viel meestal ook de laatste minuten waren, wanneer de directe tegenstander al 80 minuten gas heeft gegeven.
        Ik kan er ook niet bij dat jij Holla en Tadic hetzelfde cijfer geeft.
        Verklaar u nader.

          /   Beantwoorden  / 
        1. hallo

          sinds begin zit hij al zo over kieftenbeld
          en garcia is ook een goeie voetballer
          alleen hij en jans konden niet met elkaar overweg
          en nu bij huistra zie je dat die weer zijn best doet
          als garcia weer in zijn element is
          zul je zien dat hij veel kan betekenen voor fc groningen

            /   Beantwoorden  / 
          1. René

            je vergeet wellicht voor het gemak dat Garcia bij Heerenveen weg moest en dat VVV ook niet met hem verder wou. Mijn kritiek op Garcia heeft ook vooral met zijn instelling te maken en daar doelde Jans ook op. Hij kwam te zwaar terug van vakantie, had een conditie tekort etc. Getuigt dan niet echt van een professionele instelling. En ook in het veld liep hij vaak de kantjes er van af. Dat heeft niet zo veel te maken met elkaar wel of niet overweg kunnen. Garcia kiest nu wellicht voor eieren voor zijn geld, want er is geen club die hem wil hebben. Gelukkig laat hij weer wat meer van zijn talenten zien, echter ik vind het geen complete voetballer en anderen moeten vaak zijn gaten dichtlopen. Kijk het is geen Romario, dus een beetje werken mag dan ook wel. Wat Garcia mist, heeft Kieftenbeld gelukkig wel en dat is werklust. Kan ik zeer waarderen en ja hij zal zijn foutjes maken, toch werkt hij er hard voor en is heel betrokken. Prima dus. Veel belangrijker Anderson komt terug, dan kan Garcia weer op de bank :-)

              /  
      2. GJ

        ik snap sowieso niet waarom hij de spelers cijfers geeft dat is toch helemaal niet objectief met die gekleurde bril op die we allemaal hebben. bovendien als je cijfers geeft geef dan goeie cijfers en doe niet zomaar wat garcia een 5??? speelde een prima wedstrijd slaat nergens op en dan holla en tadic allebij een 6 heel raar de eerste was bijna de slechste van het veld en de tweede was bijna de beste (2 assies!)

        en hou ook eens op over kiefftenbeld want huistra heeft hem de kans gegeven en dan moet hij hem ook de tijd geven minimaal een half jaar.

          /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.