Ontnuchterende nederlaag FC Groningen in Almelo

FC Groningen verloor vanmiddag in Almelo van Heracles. De cijfers logen er niet om: met 3-0 droop de ploeg van Pieter Huistra weer af richting Groningen.

Met beide benen weer op de grond. Waar FC Groningen bijvoorbeeld in de verloren wedstrijd tegen NEC nog strijdend ten onder ging en goed voetbal liet zien, daar was het vanmiddag een pot waar moeilijk positieve dingen uit te halen zijn. Wat mij betreft was het de eerste echte sof van de FC dit seizoen.

Weinig positieve punten, wel een paar excuses. 120 Minuten op een zwaar veld werden er donderdag nog gespeeld. Niet alleen fysiek een aanslag, ook mentaal een omschakeling. Van de euforie weer naar de werkelijkheid: die van op een kille zondagmiddag een wedstrijd spelen op een niet-alledaagse ondergrond. Het veelbesproken kunstgras is het andere excuus. Het werd opnieuw meegenomen in de nabeschouwingen, bijvoorbeeld door Huistra.

Het is een oude discussie, maar de vraag blijft overeind of het een terecht excuus is? Ik vind van wel. Ook vanmiddag zag je weer dat de Groningers meer moeite hadden met het inschatten van de balsnelheid of de stuit van de bal. Onze lange jongens, die toch al wat minder soepel bewegen, hebben dan een extra nadeel. Er kon door de bekerpot vooraf ook niet op kunstgras getraind worden. Niet voor niets speelde de tot nog toe vrij stabiele ploeg haar slechtste wedstrijd van het seizoen.

Je kunt je zelfs afvragen of het toeval is dat Heracles door de jaren heen een team heeft opgebouwd dat veel kleine mannetjes kent. Zoals het vervolgens ook geen toeval is dat buitenshuis weinig punten gehaald worden (vorig jaar was een uitzondering). Over een heel seizoen genomen wordt alles dan wel weer zo’n beetje rechtgebreid, maar voor vandaag kopen we daar niets voor. De ondergrond was dan wel prima bespeelbaar, maar FC Groningen modderde zich door een wedstrijd heen zoals ik ze dit jaar nog weinig heb zien doen.

Met beide benen weer op het kunstgras… Maar ook en vooral: hand in eigen boezem! De tweede helft was echt beroerd. De FC verloor opvallend veel persoonlijke duels en het speelde niet compact. Voor mijn gevoel verloor het de wedstrijd al in de eerste helft. Die leek inderdaad erg op die tegen VVV Venlo. De FC begon prima, maar met name Matavz verzuimde deze keer de kansen te benutten. Veel scheelde het elke keer niet, maar het was toch steeds weer net niet. Net naast, net geen goede voorzet, net geen voetje tegen een bal, net een aktie te ver.

Vlak voor rust sloeg Heracles wel toe. Dat had ook al goede kansen gehad, vooral onder impuls van een uitstekende Overtoom, en de goal kwam ook niet als een verrassing. Overtoom zette spits Armenteros aan het werk. Met een korte draai en een koele knal liet deze Luciano kansloos. Ook de verdediging greep in deze situatie net te slap in. Het zal niet zo’n vaart lopen, zag je ze soms haast denken.

In de tweede helft glipte de wedstrijd op een ontnuchterende manier door de vingers van de FC. Het liet zich -zoals het zo fraai heet- de brood van het kaas eten. Heracles werd, gesteund door de treffer, steeds sterker. Het rook bloed en het zou ook bloed proeven. Luciano was nog een paar keer de nuttige sta-in-de-weg die hij het hele seizoen al is, maar hij moest toch nog twee keer vissen (Everton en Looms). De Trots van het Noorden zette daar één (1) vlotlopende aanval en wat halve kansjes tegenover…

De anders toch aanwezige kenmerkende rust en organisatie waren dit keer ver te zoeken. De wissels en omzettingen van Huistra en Van de Looi pakten ook niet goed uit en droegen alleen maar bij aan de onrust. Dat Enevoldsen na een klein uur uit z’n lijden verlost werd was logisch. Misschien was Hiariej zelfs een noodgedwongen wissel? Maar met Van de Laak op links en Bacuna op rechts was de laatste samenhang die er nog was verdwenen.

En was het verlies een feit. Omdat ook Ajax en FC Twente verloren is dat extra jammer. Een gemiste kans om echt een factor in de top te worden. Maar realistisch is de huidige positie van FC Groningen natuurlijk wel. Ik trek zelf verder geen dramatische conclusies uit dit verlies. Daarvoor waren er toch een paar verzachtende omstandigheden. Bovendien waren de resultaten en het spel de afgelopen weken te goed om ineens om te slaan in negativisme. Maar dat ook FC Groningen nog altijd genoeg werk aan de winkel heeft is na vandaag weer zo helder als wat.

Lees ook:Word jij de nieuwe FC Groningenblogger?

13 reacties op “Ontnuchterende nederlaag FC Groningen in Almelo

  1. jan illemsen

    het is nog steeds boven verwachtinngt,dus prima.

      /   Beantwoorden  / 
  2. kees

    en beter nu een zeperd halen dan naast de schoenen gaan lopen. maar waarom niet starten met wat dubbel-spelers, vroeg ik mij voor de wedstrijd al af: een keertje in de basis : Femi, Andersson, van de Laak en Metaj en Hiariej/ met Andersson op links en van de Laak op rechts…. zou zo maar kunnen en dan had je die anderen rust kunnen geven. volgende week tegen Feyenoord moet het beter !

      /   Beantwoorden  / 
  3. rinus

    he he eindelijk weer met beide benen op de grond jullie voetbalde toch wel een beetje onze stand voor al nu dat twente 1 keer onodig verliest had je op 1 punt achterstand kunnen staan maar helaas pindakaas

      /   Beantwoorden  / 
    1. arnelio

      En dat is dan jullie winst?
      Dat Groningen niet dichterbij komt?
      Een kinderhand is snel gevuld….

        /   Beantwoorden  / 
    2. Mark

      Twente zal net als Groningen het komende weekend weer vol aan de bak moeten om niet weer punten te morsen.

        /   Beantwoorden  / 
  4. Sympho

    Pindakaas pindakaas.. helaas kunstgras en zo.. ik zou er bijna een gedicht van maken.. keep on dreaming..

      /   Beantwoorden  / 
    1. hallo

      domme tukkers
      wij hebben geen titel te verdedigen
      psv mooi uitgelopen op julie :P

        /   Beantwoorden  / 
  5. Dick van der Bij

    Alles in acht nemend heeft onze FC dit seizoen niet te klagen over geluk. Wat te denken van de potten tegen Excelsior, ADO, De Graafschap, AZ, PSV, Ajax maar ook VVV. Stuk voor stuk wedstrijden die het in zich hadden de verkeerde kant op te vallen. Had je zo maar 10 punten minder gehad. En dan beide bekerwedstrijden… Geluk dwing je af en ook dat is waar. Aan Groningen te bewijzen dat deze nederlaag een ongelukkig incident is. Komende zondag tegen Feyenoord kunnen onze “helden” het laten zien. Snoer ons azijnpissers maar lekker de mond. Is het trouwens niet je “de kaas van het brood laten eten” ipv andersom oude blogpiloot?! Geeft niets hoor. Je stukken zijn prima leesbaar. Laten we ons overigens niets aantrekken van de Wijzen uit het Oosten.” Één keer kampioen, maar nog steeds de geest van een gefrustreerde provinvieclub. Hoe zielig kun je zijn?!

      /   Beantwoorden  / 
    1. Paco

      Ha, klopt. Daar moet ik zelf even om lachen, brood v/h kaas. Zelfs ik deel in de malaise dit weekend. Ook beetje vermoeid door al die potten achter elkaar?

        /   Beantwoorden  / 
    2. hallo

      ajax az psv vvv
      was niet echt geluk
      ajax psv hou je niet zomaar op gelijk spel
      ze waren goed aan het voetballen
      vvv waren ze ook veel sterker
      dat kwam omdat vvv echt moest want jan van dijk stond onder vuur
      dus die waren echt sterk begonnen
      alleen konden ze het niet volhouden en fc groningen liep er later gewoon overheen

        /   Beantwoorden  / 
      1. theoreticus

        Na vvv’s nederlaag tegen vitesse hoeven we niet te doen alsof het knap is in de Koel te winnen. Ajax en Az hadden ook 3 punten voor ons kunnen zijn, tegen nec zat een punt er ook in. Tegen ado maar ook utreg had het anders kunnen zijn maar we hebben niet voor niets Luciano op de loonlijst. Tegen Willem ii hadden we ook kunnen verliezen als we de kansen er niet in hadden geschoten…
        En tenslotte had het ook net zo goed de andere kant op kunnen vallen in de wk-finale en waren we nu wereldkampioen.
        Tegen Feyenoord moeten we maar het verschil laten zien tussen kerels en knapen, dat er geen misverstand over bestaat wie de baas is in de Euroborg.

          /   Beantwoorden  / 
  6. Dick van der Bij

    Erratum: “provinvieclub” moet uiteraard “provincieclub” zijn.

      /   Beantwoorden  / 
    1. kees

      zat je gebit misschien even los? BTW: FC Twente is wel een maatje te groot voor onze FC, hoor…maar dat wil ook niet alles zeggen; ik zie ze wel hoog eindigen dit seizoen, denk op plaats 2, achter Pee is Vee.

        /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.