Voorbeschouwing Roda JC – FC Groningen

Vandaag staat de lange reis naar Kerkrade weer op het programma voor de selectie van FC Groningen. Roda JC – FC Groningen staat vanavond op het programma.

En dan kijk je naar buiten, dan zie je dat Koning Winter niet verrassend maar toch ineens z’n intrede heeft gedaan, en dan zit je toch even als voetbalanalyserende blogbeheerder met de handen in het haar. Alle voetballogica lijkt zomaar verdwenen met die winterse omstandigheden. De vraag is in hoeverre die een rol spelen?

Dus heb ik voor het eerst in m’n leven de Buienradar gecheckt. En het blijkt mee te vallen. Sneeuwen zal het niet vanavond. Dat scheelt. En op de site van Roda lees ik zojuist dat de bodemtemperatuur van het veld een nette 18 graden is. Dus waarschijnlijk is een normale pot gewoon mogelijk. Een afgelasting is in ieder geval niet aan de orde. En een herhaling van die sneeuwpartij in Kerkrade, waarbij Brian van Loo een bal een halve meter achter de doellijn vandaan haalde, zal er dus sowieso niet komen.

Het is dus een belangrijke pot, daar in Limburg. Roda JC Kerkrade (zoals het tegenwoordig officieel heet) staat vijf punter achter de FC op de ranglijst. Een eventuele winst maakt ook dat gat al weer een comfortabele acht punten. En dat in de prettige wetenschap dat PSV gisteren van NAC Breda verloor. Een kans om in december de koploper in de nek te hijgen, wie had dat een paar maanden geleden gedacht?!

Ja, ik kijk gewoon naar boven. En ja, ik maak FC Groningen favoriet voor vanavond. Op basis van de personele problemen bij Roda, het dipje waar die ploeg in zit (vijf keer geen winst), en de degelijkheid en stabiliteit die FC Groningen daar doorgaans tegenover zet. Roda mist vooral Delorge en spits cq targetman Skoubo. De eerste was tot dusver zeer gevaarlijk als lopende en komende man. Een soort speler waar de FC moeite mee heeft. En Skoubo maakte een opmerkelijke ontwikkeling door bij Roda. Eentje waar ook de andere spits, Mads Junker, van profiteerde.

Maar ook Junker is een twijfelgeval, al start hij wel. Maar een belangrijke aangever is er niet bij in de vorm van linkermiddenvelder Bodor. Dat er nog genoeg kwaliteit overblijft lijkt me duidelijk bij een ploeg die zich -zeer knap ook- handhaaft in de subtop. Achterin staat een goede keeper en een verdediging met routine. Vormer presteert uitstekend op het middenveld. En Hadouir is een speler die de FC graag pijn doet. Ik ben zelf dan nog gecharmeerd van die jonge spits Meulens, een speler die dat kwikzilverige heeft wat bijvoorbeeld Elia ook heeft.

Bij ons doet Gonzalo Garcia niet mee. Die mag lekker voor de kachel blijven zitten (elk nadeel…). Jammer, maar misschien is dit wel een wedstrijd voor… Femi! Waarom heb ik daar ineens een goed gevoel bij? Logischer is trouwens dat Leandro Bacuna achter en naast Tim Matavz gaat spelen. En ook de beweeglijkheid van Petter Anderson zou een goed wapen kunnen zijn. Al heb ik nog steeds geen goed beeld van zijn vorm.

FC Groningen zal zo willen spelen als tegen VVV Venlo, of als in de eerste helft tegen Heracles. Toen werden er counterend veel kansen gecreëerd (die helaas in Almelo niet benut werden). Voor de winst gaan lijkt me de enige optie, al is een gelijkspelletje aan het eind ook een goed resultaat.

De vermoedelijke opstelling: Luciano. Kieftenbeld, Ivens, Granqvist, Stenman. Sparv, Hiariej, Van de Laak, Bacuna, Tadic. Matavz.

Scheidsrechter is Braamhaar, de wedstrijd begint om kwart voor acht.

Lees ook:Word jij de nieuwe FC Groningenblogger?

37 reacties op “Voorbeschouwing Roda JC – FC Groningen

  1. herman

    vind kieftenbelt wel steeds beter spelen maar komt wel nog iets te kort hij laat zijn man vaak lopen en komt soms onbezuist in

      /   Beantwoorden  / 
  2. Papa Werny

    Blind komt als vervanger voor Stenman. Er schijnt interesse te zijn voor hem. En volgens mij kunnen we nu (winterstop) nog wat geld voor hem vangen. Toch jammer als hij straks voor 0 euro wegwandelt.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Kees

      op sport om toavel ( rtvnoord) van een paar weken terug vertelde Stenman nog dat hij (en zijn vrouw) het prima naar de zin hadden bij Groningen en dat hij niet weg hoeft… de onderhandelingen over een nieuw contract met hem zijn gaande, dus er zal een heel goed bod moeten komen ( transfersom en salaris ) wil hij ook echt weggaan. In dat geval is de zakenman belangrijker dan de dominee, en kan Blind inderdaad op linksachter uit de voeten, maar liever zie ik wat continuïteit: juist de vaste krachten bewijzen steeds immers meer hun waarde voor dit team. we zullen zien!

        /   Beantwoorden  / 
  3. Noordeling

    Zal vanavond een moeilijke pot worden. Roda is echter verre van compleet dus moeten er mogelijkheden zijn. Bij Roda wel veel snelle jongens voorin en vooral letten op afstandschoten van Willem Janssen want die is levensgevaarlijk.

      /   Beantwoorden  / 
    1. FCG fan

      ‘K vind ook dat we daar wel kunnen winnen, met een punt ben ik al tevreden. Als we vandaag en vrijdag winnen staan we gewoon even bovenaan hoor !

      COME ON FC!

        /   Beantwoorden  / 
  4. Mo

    hoeveel groningen fans
    zullen vanavond ongeveer mee
    reizen
    gr

      /   Beantwoorden  / 
  5. Tom

    Ja ben benieuwt, ben nogal jong en mocht dus niet alleen, en mijn ouders vinden het te ver. Zeker kijken natuurlijk.

      /   Beantwoorden  / 
  6. Mo

    kan iemand mij dit vertellen ben er wel benieuwd naar
    een goed gevuld vak

      /   Beantwoorden  / 
    1. rob roy

      Iemand schreef van de week dat er ongeveer 300 supporters naar Kerkrade gaan, voorwaar geen kattepies!!!!!!!

        /   Beantwoorden  / 
      1. Kees

        en met een 0-3 overwinning straks is die thuisreis ook een feest.

          /   Beantwoorden  / 
        1. Tom

          Had wat meer verwacht. Maarja, het is natuurlijk een leuk aantal.

            /   Beantwoorden  / 
          1. pimhoofd

            150-200 heb ik vrijdag nog gehoord…
            Zeker een hoog aantal voor een uitwedstrijd naar Kerkrade lijkt mij. Zal ongetwijfeld ook nog voor veel mensen meetellen dat het geen zomers weer is en men pas om 2 uur thuis zou zijn, anders waren het er misschien nog wel mee geweest.

              /  
          2. FCG fan

            zelf las ik dat er 150 à 200 mee gingen?, we zullen het lezen bij het verlsag op trotsvanhetnoorden morgen :)

              /  
          3. dk

            ik hoorde vandaag nog vanm dat er bijna 500 man mee na roda gaan

              /  
  7. wilem95

    Wordt zeker geen makkelijke pot, ik verwacht(hoop) een 3-1 overwinning…

      /   Beantwoorden  / 
    1. rob roy

      Als dat zo is heb ik 7 punten bij Boerenmacht.nl!!!!!!!!!

        /   Beantwoorden  / 
  8. dk

    blind mee naar venlo krijgt miss de kans tegen venlo kunnen we zien als die nog net zoo goed is als bij ons vorig jaar

      /   Beantwoorden  / 
  9. dk

    matavz gaat pas volgend jaar weg ik spreek elke dag met die vet en heb heeft het diep uit zijn hart gezegd dat die nu nog niet wel wil en dat die nog niet rijp is voor een grotere club als grunn dus we maken het seizoen af met matavz wat er ok gebeurt

      /   Beantwoorden  / 
    1. dk

      laat ik vast zeggen als die weg gaat hij komt later weer terug als die ouder is want hij wil hier eindigen als voetballer heeft die gezegd tegen me maar hoor maandag wel weer meer van hem

        /   Beantwoorden  / 
  10. Pjotr

    een klein wonder dat het nog maar 1-0 is. je mist nu iemand op het middenveld die een steekpaasje richting de spitsen kan geven.

      /   Beantwoorden  / 
  11. almere

    FC G speelt na rust wel beter. en die angsthaas van Roda heeft Junker er al uitgehaald. misschien maar blij zijn met een punt vandaag?

      /   Beantwoorden  / 
  12. junus

    Wat een drama die Bacuna…

      /   Beantwoorden  / 
    1. Tjal

      Puntje was wel verdiend geweest vandaag, op basis van goede 2e helft. De 1e helft was vrij kansloos en heeft de fc hem weggeven, En wat vorig seizoen al duidelijk was en vandaag er weer eens dik boven op lag is dat Bacuna niet meer is dan een speler voor de beloften.

        /   Beantwoorden  / 
  13. rene1

    Bij Heracles was het kunstgras de schuldige, en hier de lange busreis denk ik, wat een slappe hap.

      /   Beantwoorden  / 
    1. hallo

      niks slappe hap
      groningen begon te voorzichtig waardoor roda druk kon zetten
      ze hadden gewoon vanaf begin zo moeten spelen als de 2de helft
      dan had roda geen kans gehad
      en had groningen wel 3 puntnen meegenomen
      maar door zo voorzichtig te beginnen komt roda voor
      en dan moet groningen wel druk zetten
      maar dan is het te laat want dan houd roda hun verdediging dicht
      maar 2 de helft was helemaal van groningen
      op basis daarvan was een gelijk spel terecht geweest

        /   Beantwoorden  / 
  14. Noordeling

    Jammer dat de Fc zo laat op gang kwam. Groningen heeft gewoon teveel moeite om te scoren.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Noordeling

      Kieftebeld blijft op snelheid erg kwetsbaar. (tegendoelpunt)

        /   Beantwoorden  / 
    2. Kees

      wel even memoreren: tot voor kort was iedere vrijgespeelde kans uit de snelle omschakeling een bijna-doelpunt. Vandaag was die agressie er niet en waren teveel dik onder de maat. Het leek wel oif ze het koud hadden: Bacuna, Sparv, van de Laak, Matavz, Holla, maar je zou ze allemaal een bpotje zaalvoetbal willen laten spelen. Tactisch was het ook niet erg sterk, vooral het forechecken van het middenveld lukte vandaag helemaaaal niet… volgende keer beter =

        /   Beantwoorden  / 
  15. pimhoofd

    je zegt wel vooral in uitwedstrijden, maar dat vind ik best meevallen.
    Tegen PSV kwamen we terug van een achterstand, bij Twente kwamen we nog heel dicht bij na een 3-1 achterstand, bij nec kwamen we ook nog bijna terug en ook in thuiswedstrijden (ajax, nac, ado) komen we vaak terug van een achterstand. Dat is denk ik ook niet het grootste probleem. Het lef, de durf en de instelling in uitwedstrijden, daar kan nog wel het een en ander aan gebeuren denk ik.

      /   Beantwoorden  / 
    1. hallo

      juist pim dat vind ik dus ook
      ze beginnen te voorzichtig
      en spelen dus niet hun eigen spel
      wat huistra juist wel wil
      en dat zie je na de rust dan ook gebeuren
      want dan heeft huistra hun daarop gewezen
      want gronngen kan sterk voetballen
      dat zag je de 2de helft
      huistra zal hun ook voor de wedstrijd gezegd hebben hun eigen spel te spelen
      maar waarschijnlijk kijken de spelers als ze in het veld staan eerst de kat uit de boom
      en dan komen ze in de problemen
      en dan zegt huistra hun in de rust dat ze toch hun eigen spel moeten spelen en drukken naar voren
      en omdat ze achter staan lukt het dan wel
      heeft dus idd met lef te maken
      dat probleem hebben ze thuis niet want dan spelen ze vol zelfvertrouwen voor het thuis publiek

        /   Beantwoorden  / 
  16. Max

    dit was dus precies zo’n uitwedstrijd waarin de FC het kon laten zien. Het bewijst zich weer; na een achterstand buitenshuis heeft groningen gwn veel moeite met scoren. daniel heeft wel gelijk opzich

      /   Beantwoorden  / 
  17. Ruud

    Het ontbrak ze aan inzet sluwheid en bovenal creativiteit.
    Je ziet dat als Garcia er niet is, er op het middenveld totaal geen creativiteit aanwezig is.
    En ik blijf er bij dat als je met één spits voetbalt , je scorend vermogen te laag is.

      /   Beantwoorden  / 
    1. rene1

      Dat is juist het grote probleem het is te veel van het zelfde.
      Een hele partij middelmatige middenvelders, en maar 1 goede spits.
      Maar omdat groningen 30 punten heeft , dan heeft niemand het hier over. Dus als ze versterkingen willen halen , moet er ook wat weg en dat is het probleem. Met deze selectie is het hoogst haalbare
      de playoffs voor Europees voetbal. Ik zie alle wedstrijden , en het is te wisselvallig.

        /   Beantwoorden  / 
      1. theoreticus

        Wisselvalligheid is ook een kenmerk van een jonge ploeg. En ik zie ons middenveld niet als middelmatig maar als talentvol.
        Dit alles is natuurlijk geen excuus om zo slap aan een wedstrijd te beginnen.
        Een plaats bij de eerste 5 blijft haalbaar.

          /   Beantwoorden  / 
      2. René

        grappig, hosanna in de ene week en afzakken tot de bodem in de andere week. Groningen doet het uitstekend en draait goed mee. laten we niet vergeten dat Roda ook zijn punten pakt. Gisteren was het gewoon een bagger eerste helft.En ja dat is kut en misschien wel onbegrijpelijk, toch geen enkele reden om nu al je kop te laten zakken.

          /   Beantwoorden  / 
        1. rob roy

          Geen zorgen,lui. Met de winterstop staan we op 39 punten en doen we lekker mee om de bovenste plaatsen. Zolang Akkrum-zuid maar achter ons blijft,is alles goed.

            /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.