Berg, en de weg naar de top

BergNevland en Berg. De namen stonden ineens bij elkaar in een vooraankondiging van FC Groningen TV. Twee spitsen die voor FC Groningen met handenvol doelpunten erg belangrijk waren in het recente verleden. Maar ze staan tegenwoordig meestal werkeloos langs de lijn toe te kijken bij hun nieuwe clubs.

HSV en Fulham, dat is een niveautje hoger dan de FC. Top van de subtop in Europa. En hoe hoger de top, des te minder ruimte er is. De weg naar boven is een afvalrace. Nevland en Berg hebben die top niet gehaald. Voor de eerste zal het een definitieve constatering zijn, voor Berg is een inhaalrace nog goed mogelijk.

NevlandToen Nevland tekende bij Fulham wist hij volgens mij dat de weg moeilijk zou worden. Moordende concurrentie! De droom om in the Premiership te spelen was echter te verleidelijk om “nee” te zeggen. Hij kon zich er ook nog eventjes financieel onafhankelijk voetballen in de nadagen van z’n carrière. Basis werd het dus nooit, maar hij schikte zich in de rol van invaller en maakte best veel speelminuten waarin hij regelmatig een goaltje meepikte.

Bij de Zweed lagen de verwachtingen anders. Jong, talentrijk, scorend: in Hamburg dachten ze een superspits binnen te halen. Dat was een pot geld waard. Helaas, voor beide partijen, is dat er nog niet uitgekomen. Het seizoen is bijna voorbij, Berg pakte de kansen die hij in het begin kreeg niet en werd vaste reserve. Met de komst van Ruud van Nistelrooy zijn z’n kansen alleen maar geslonken.

Hij kan alleen maar beter worden. Maar dan blijft de vraag wat z’n plafond, z’n niveau, is? Ook voor clubs is dat lastig in te schatten. Bij de FC hebben technisch manager Henk Veldmate en z’n team in deze periode weer heel wat te wikken en wegen voordat ze besluiten een speler te contracteren. Wordt het inderdaad een aanwinst, of wordt het een typisch geval van ‘tussen wal en schip’; de speler is te goed voor het ene niveau, maar is net niet goed genoeg voor het andere.

Belangrijk is om te kijken naar individuele kwaliteiten. Denk de doelpunten en de daaruit voortvloeiende hype rond een speler weg, kijk naar wat hij kan en niet kan. Bij Berg verbaast het mij daarom niet dat hij het moeilijk heeft, daar in Hamburg. Hij kiest goed positie (heeft een neusje voor de goal), kan goed koppen en aardig schieten, is redelijk snel, en lijkt mentaal een kouwe kikker. Maar dan de andere kant… Z’n techniek is ondermaats, hij heeft een slecht linkerbeen, heeft weinig fysiek en dynamiek, en is een slecht meevoetballende spits. Om maar wat te noemen.

Die op- en aftelsom valt op het niveau HSV in z’n nadeel uit. Berg is geen top in Hamburg. Maar hij heeft, in tegenstelling tot z’n collega Nevland, de tijd als vriend. Zwakke punten zijn te verbeteren. Of hij in Hamburg die tijd krijgt?

Voor FC Groningen -ten slotte- is het te hopen dat verkochte spitsen (en spelers) het goed doen als ze de weg naar de top elders voortzetten. Dat maakt dat de club interessant blijft voor het buitenland. Met een pot geld zo nu en dan kan het de eigen weg naar de top voortzetten.

Lees ook:Word jij de nieuwe FC Groningenblogger?

7 reacties op “Berg, en de weg naar de top

  1. meertn81

    gelukkig dat we ong. 10 miljoen voor Berg gevangen hebben.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Rob Roy

      Zo ik het nu bekijk heeft Nevland indertijd gekozen voor het geld. Dat er een plaats op de bank voor hem was gereserveerd heeft hij op de koop toe genomen. Het is op zijn leeftijd natuurlijk aantrekkelijk om een goede bankrekening te hebben dan dat je nog even kreupel geschopt wordt in de Premier Leaque.Ik vond het jammer dat hij bij ons vertrok want het was wel een echte doorzetter, iets dat we met de huidige spelersgroep eigenlijk lang niet zoveel hebben en dat valt die kloten trainer weer aan te rekenen.

        /   Beantwoorden  / 
      1. meertn81

        ik heb niks niks anders dan respect voor Nevland, hij heeft een vriendelijke persoonlijkheid, geen arrogantie en was op het veld gewoon top! Het mooiste van hem vond ik zwaaiend met de armen op de keeper aflopen, schitterend :)

          /   Beantwoorden  / 
  2. Goliath

    Sinds wanneer is Bergs techniek ondermaats?

      /   Beantwoorden  / 
    1. Paco

      Nou, in ieder geval voor te de top. Je zou wel kunnen zeggen dat Berg een ‘functionele techniek’ heeft, maar ik heb weinig mooie passeeeracties en veel wegspringende ballen gezien. Maar dat is mijn mening.

        /   Beantwoorden  / 
      1. brian

        eerste westrijd van berg tegen ajax , had hij een mooie actie langs jaap stam. toen ie nog snel was ) vOOR ZIJN RUG BLESSURE.

        Nevland en zijn doelpunt tegen chelsea , berg 1 doelpunt en 2 assisten tegen schalke , kortom er wordt te veel van hem verwacht.

          /   Beantwoorden  / 
  3. René

    Er zijn maar weinigen zoals Nevland, een speler die we inderdaad missen. Goede voetballer, wel weer heel erg goedkoop om Ron Jans aan te rekenen dat we geen alternatieven er voor hebben. Kan me goed voorstellen dat hij destijds zijn kans pakte om nog een keer in Engeland te kunnen ballen. Een absolute topvoetballer voor Groningen was dat.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.