“Meer winnaarscultuur bij Club dan bij Groningen”

Fredrik Stenman maakt deze zomer de overstap van FC Groningen naar Club Brugge en na de eerste trainingen concludeert de Zweed dat er bij Groningen minder winnaarscultuur heersde dan bij het Belgische topteam.

Meteen springen een aantal FC-supporters er bovenop en noemen het zijn oude club een schop nageven. Dat lijkt me sowieso wat overtrokken en bovendien een onwaarheid.

Supporters moeten volgens mij inzien dat er een andere sfeer heerst bij een topclub dat elk jaar voor de prijzen strijd. Dat moet langzaam groeien op dezelfde manier dat Groningen langzaam stapjes richting de top maakt.

Bij topteams is de druk groter en moet er altijd gepresteerd worden. Over het algemeen zijn de selecties groter en bij een mindere wedstrijd wordt een speler direct geslachtofferd omdat de trainer altijd alternatieven achter de hand heeft. Dit leeft in elke geleding van de club — dus ook bij de jeugdteams. Verliezen is geen optie, ook niet als je in de D-junioren speelt en daarom wordt er al heel vroeg een winnaarsmentaliteit bijgebracht.

Bij een subtopper mag een speler nog fouten maken, zo lang hij maar van die fouten leert. De jeugdspelers zien ook dat de spelers in het eerste elftal eens een steekje laten vallen en daardoor ontstaat er een ander klimaat. Ik vertel hier niets nieuws. Stenman heeft dat geconstateerd en nog steeds zijn mensen boos dat hij iets dergelijks roept. Als dit al “een schop na” is, dan kan een speler die bij een club vertrekt nooit meer in de media over zijn oude club praten. Al met al lijken een deel van de reacties wat overtrokken…

Lees ook:Word jij de nieuwe FC Groningenblogger?

25 reacties op ““Meer winnaarscultuur bij Club dan bij Groningen”

 1. rossie

  helemaal mee eens tammo
  en alle vertrouwen in dat onder huistra die winnaarsmentaliteit steeds groter word

    /   Beantwoorden  / 
 2. arnoud kruithof

  Natuurlijk is dit geen schop na, integendeel zelfs! Stenman doet dit om Fc Grunn te willen helpen. Ook Granqvist liep hier tegenaan!

  Het is namelijk volledig waar! De vraag is alleen hoe je bij onze Fc wel een echte winnaarsmentaliteit krijgt. Daar hebben we niet (nog niet) de juiste spelers voor denk ik…en ook mag er niet een te hoog verwachtingspatroon gaan ontstaan.

  Daarom ben ik ook zo benieuwd naar het volgende seizoen. Gelijk uit tegen Roda, precies zo’n wedstrijd die je mag verliezen, maar wat echt niet hoeft!

  Ik heb volledig vertrouwen in de technische staf van de Fc om dit verder te ontwikkelen, want de uitspraak van Fredrik slaat de spijker op z’n kop.

    /   Beantwoorden  / 
 3. Tyson

  Laat Stenman lekker in Belgie blijven……. hij had zijn mond open moeten trekken toen hij hier speelde… niet nu hij weg is. Lafaard !

    /   Beantwoorden  / 
  1. theoreticus

   Ga je nu mijn held beledigen om wat een hoernalist heeft opgeschreven? Weegt dat zwaarder dan alles wat Stenman voor ons gedaan heeft? Hecht je meer waarde aan een hoernalist dan aan een Fc speler? Jammer.

     /   Beantwoorden  / 
   1. trebla

    kloppen de letters op jou toetsenbord niet?
    of heb je geen fatsoen meegekregen van je ouders.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Absolutist

     Meerkeuze vraag? haha! Dan kan dit niet moeilijk zijn om te beantwoorden.

       /   Beantwoorden  / 
 4. Rob Roy

  Of dit een trap na is,kun je over discussiëren. Feit is echter als dit soort opmerkingen door Stenman noodzakelijk mogen worden geacht. Ik betrwijfel of hij hier de FC Groningen mee wil helpen. Ik zou echter niet weten op wat voor wijze dit “helpen” moet worden gezien. We hebben wel vaker meegemaakt dat vertrokken spelers hun frustratie richting hun oude club nog even kwijt willen en dan komen dit soort opmerkingen naar voren. We moeten hier maar niet al te veel aandacht meer aan schenken. Stenman is vertrokken, maar had er goed aan gedaan om over de FC Groningen z’n mond te houden. Laat hij zich maar richten op z’n volgende taak en dat is een basisplaats veroveren bij z’n huidige club. Hij zal het er moeilijk genoeg mee krijgen want zo’n ‘mega’speler was nou ook weer niet. Wij, hier bij FC Groningen, redden ons best en wat winnaarsmentaliteit, dat zit wel goed naar mijn mening en daar hoeft Stenman zich niet druk over te maken.

    /   Beantwoorden  / 
 5. arnoud kruithof

  Stenman probeert uit te leggen waarom hij niet meer bij Fc Groningen speelt, maar bij Club Brugge. Hij vindt dat Fc Grunn meer winnaarsmentaliteit moet hebben, maar vergeet dat 2010/2011 het qua punten meest succesvolle seizoen is van onze Fc…hij begrijpt niet dat Grunn het kamlmpjes aan doet/wil doen en wil harder groeien dan bij de Fc momenteel het geval is…wat is wijsheid? op zich heeft hij natuurlijk gelijk, maar misschien is groeien met de weg der geleidelijkheid ook wel heel verstandig…ik weet het niet…Stenman moet zich profileren bij C.B. en daarom dit soort teksten, die op zich kloppen, maar Groningen wil liever een stabiele subtopper blijven in plaats van risico’s te nemen om mogelijk hoger te eindigen, maar mogelijk ook lager…dat is in ieder geval visie!

  inderdaad was Stenman niet een topper, maar hij heeft wel in 2010/2011 heel erg goed gespeeld!

  het is alleen frusterend vind ik als rasechte Fc-fan, dat Groningen de laatste jaren altijd goede spelers probeert te cashen, terwijl ze misschien een jaar later ook heus nog wel verkocht kunnen worden. Ik denk dan dit jaar echt aan Matavz en Tadic…

  ook uitspraken van Nijland dat een gezond bedrijfsresultaat het hoofddoel is, vind ik enigszins vreemd tov de keuze tot sportief succes.

  Een gezond bedrijfsresultaat mag nooit maar dan ook nooit een hoofddoel zijn, maar dient altijd als hoofdMIDDEL!

  sportief succes is het hoofddoel en soms denk ik wel eens dat Fc Groningen de laatste tijd ietsje teveel denkt aan geld in plaats van voetbal…ik veroordeel het niet, want als buitenstaander heb ik makkelijk praten en misschien MOET Groningen wel spelers verkopen vanwege financiele toezeggingen.Helaas is het dan wel zo, dat Groningen in feite nooit (structureel) beter kan dan vorig seizoen, dus laten we dat dan maar beseffen en genieten van iedere overwinning!

  Hoe dan ook van mijn kant hulde hoe Groningen geleid wordt door onze huidige bestuurders, maar blijf scherp en pas soms enigszins je visie aan!

    /   Beantwoorden  / 
 6. Jos

  Mogen of moeten zeggen. Dat is waar het hier om gaat. Heeft Stenman de FC hiermee wilen helpen? Leg me dan maar eens uit waar hem die hulp precies van nut is. Je kunt hoog of laag springen, maar Stenmans uitspraak is en blijft een “mijn-nieuwe-auto’tje”. En die is vanzelfsprekend altijd beter dan de vorige. Er bestaat ook nog zoiets als loyaliteit. En daarvan stroomt zijn opmerking nou niet bepaald over. Dit staat geheel los van de al of niet juiste winnaarsmentaliteit bij Groningen. Want juist de spelers die hierover het meest vallen, Stenman en Granqvist, waren het afgelopen half jaar vaak de grootste grabbelaars. Maar desondanks zijn ze in z’n geheel van grote waarde geweest. Laten we ze komend seizoen maar gewoon sportief overtuigen van hun ongelijk.

    /   Beantwoorden  / 
 7. Absolutist

  Wat een gezeik over Stenman. Hij vertelt gewoon wat het verschil in sfeer is. Bij Groningen heerst gewoon een meer ontspannen sfeertje en teamspirit. Bij Brugge waarschijnlijk ego’s die zelf willen presteren. Dat bij Brugge een meer winnaarsmentaliteit hangt betekend niet direct dat dat positief is. Tis maar hoe je het bekijkt.

    /   Beantwoorden  / 
 8. René

  Stenman heeft natuurlijk 100% gelijk. De belangen van de clubs zijn natuurlijk ook heel verschillend. Dat er mensen zijn die dit natrappen noemen, dat slaat echt nergens op. Het is gewoon een feit. Club Brugge moet CL halen en voor Groningen is Play Offs mooi. Er wordt daar momenteel flink geïnvesteerd, ze willen landskampioen worden, dus het is daar ook een stuk harder etc. In Groningen is het vrij gemoedelijk, de meer geleidelijke weg. En ja, ik vind ook dat Groningen wel eens te gemakkelijk zijn kop laat hangen, die mentaliteit van winnen mag wel meer voorop staan.

    /   Beantwoorden  / 
 9. arnoud kruithof

  loyaliteit is erg belangrijk, maar ergens begrijp ik Stenman wel. het is toch gewoon zo wat hij zegt? juist dat ontbreken van die “willen-winnen ten koste van alles” heeft Groningen geen europees voetbal opgeleverd. toch vond ook ik afgelopen seizoen geweldig. maar prijzen hebben we niet gewonnen…lees…europees voetbal!

  daarom…het verlies van Stenman en Granqvist is niet zomaar op te lossen…en toch denk ik dat Groningen het volgend seizoen verrassend goed gaat doen…ben alleen bang dat Groningen liever niet een te hoog verwachtingspatroon wil creeeren en daarom heerst er (dus) geen winnaarsmentaliteit bij de Fc…

  en misschien geeft dat helemaal niet, het gaat om plezier en vreugde!…

  vermaak!!! en prijzen? ach…dat schept alleen maar verwachtingen voor het seizoen daarna!

  daarom…ik hou van onze Fc, het is altijd leuk om te zien, maar met echt willen winnen, echt groeien naar de (Nederlandse) top heeft het weinig te maken. Liever een gezond bedrijfsresultaat!…en ik denk dat ze nog gelijk hebben ook!!!

  en toch?…

    /   Beantwoorden  / 
 10. dkl

  jonge jonge toch zo zie je maar weer zijn ze weg dan gaan ze dome dingen lullen blijf maar lekker in belgie en kom nooit meer terug

  let maar jongens stenman weg en grun europa in volgend seizoen

    /   Beantwoorden  / 
 11. rossie

  dit moet je niet zo nauw nemen
  er is hem gewoon op een persconferentie gevraagd over een verschil bij deze 2 clubs
  en hij komt met de meest logische antwoord
  een club die gaat voor de CL
  of een club die gaat voor de EL
  is het verschil ook de winnaars mentaliteit
  en de mogelijkheden om die mentaliteit te hebben is bij brugge ook beter te realiseren dan bij groningen
  kijk als hij groningen nou helemaal de grond in trapt
  ja dan ben je fout bezig
  maar met dit zeggen is niets mis mee
  en natuurlijk praat je altijd zo hoe de toekomstige club het toch positief ziet voor hun
  hij kan moeilijk zeggen dat groningen een mooiere club is
  ook al is dat wel zo :)

    /   Beantwoorden  / 
 12. arnoud kruithof

  kan me eigenlijk ook niet voorstellen dat Stenman het lullig voor- heeft met Fc Groningen…denk echt dat hij het hier enorm naar zijn zin had, maar hij wil prijzen pakken en dat is helaas met Fc Groningen niet mogelijk door het gebrek aan winnaarsmentaliteit…niettemin is de Fc juist daardoor enorm gegroeid, maar zal nooit verder komen dan vorig seizoen…niets mis mee, maar laten we dan ook niet meer verwachten dan dat…

  echter, ik blijf bij mijn mening dat Groningen dan een handelshuis wordt in plaats van een ploeg die sportief het hoogste wil bereiken…

    /   Beantwoorden  / 
 13. René

  wat een gezeur over helemaal niets…

    /   Beantwoorden  / 
 14. arnoud kruithof

  ik moet me toch ergens druk om maken, beste Eene?

    /   Beantwoorden  / 
  1. René

   Ik ben het volledig met Tammo eens. Ik doel met wat een gezeur, over het hele onderwerp “natrappen”, dat slaat echt helemaal nergens op. Hij heeft zo gelijk.

     /   Beantwoorden  / 
 15. erik

  Niet van wakker liggen ( alsof je de pers altijd moet geloven…., in welke context gezegd, wordt er een zin uitgelicht…) alleen de huidige selectie is belangrijk !!

    /   Beantwoorden  / 
 16. arnoud kruithof

  ik bracht het onderwerp niet ter sprake, maar of het nu echt zo gezegd is of niet…het is wel waar!

    /   Beantwoorden  / 
 17. arnelio

  Ach de tijd begint te dringen voor meneer Stenman. Als hij nog ergens landskampioen wil worden voor hij in Zweden terugkeert moet het nu gebeuren. Groningen zal volgend jaar geen kampioen worden en het kampioensschap van het jaar erop is al gereserveerd door Vitesse als ik het goed begrepen heb… Dan maar in 2014 ofzo 8-)

    /   Beantwoorden  / 
 18. Hans

  Wat een gezeur. Stenman zegt toch niets verkeerds? FC groningen is een subtopper in Nederland en Club Brugge een topploeg in belgië. Natuurlijk heeerst daar een andere cultuur.

    /   Beantwoorden  / 
 19. hertop

  helemaal mee eens hans,anders was hij wel gebleven. Maar hij wilde graag wat prijzen pakken. En bij brugge (bij de top in belgie) heeft hj meer kans van slagen.
  Maar denk dat hij nog wel eens terug denkt aan ons ‘GRUNN” cultuur!

    /   Beantwoorden  / 
 20. Ruud

  Winnaarsmentaliteit zit voornamelijk in de spelers en als de beste man dit heeft dan moet je het als “winnaar”ook overbrengen op de rest.
  Natuurlijk als je in belgie elk jaar voor de hoofdprijs gaat en ook kunt gaan dan zou het ook niet te best zijn als er geen winnaarsmentaliteit heerst. Anders kun je er net zo goed mee ophouden.
  Groningen speelt niet elk jaar mee om de prijzenen ook het budget is niet zo groot om dit te gaan doen , maar wat niet is kan nog komen.

    /   Beantwoorden  / 
 21. Steentil

  Winnaarsmentaliteit. Wat een zweverig filosofisch gelul. Stenman zegt maar wat. Alsof er voetballers zijn die geen zin hebben om te winnen.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.