FC Groningen wint met ‘basisopstelling’ van Volendam

FC Groningen heeft gisteren in Aduard de oefenwedstrijd tegen Volendam met 2-1 gewonnen.

Een normale overwinning in een -als ik de berichten mag geloven- matige wedstrijd. Granqvist (penalty) en Pedersen scoorden de goals voor de FC. De Groningers speelden in tegenstelling tot de wedstrijd tegen BV Veendam in de tweede helft een stuk feller. Interessanter is echter om naar de opstelling te kijken.

Huistra had aangekondigd met de beoogde basis te willen beginnen. Met nog twee duels voor Ajax was het voor hem belangrijk om te kijken hoe die formatie er nu daadwerkelijk voor staat. Die basis was gisteren: Luciano. Hiariej, Ivens, Granqvist en Metaj. Kieftenbeld, Bacuna, Enevoldsen, Sparv en Tadic. Pedersen. Alles goed en wel, maar dit zal toch niet de beoogde basis worden. Misschien in hele grote lijnen, maar ook na gisteren zijn we in feite nog niet heel veel wijzer geworden.

Zo zijn er nog steeds blessures (een woord dat ik dit seizoen ietsje minder vaak wil gebruiken dan vorig jaar!). Ik had overigens nog niet gemeld dat Danny Post met een stevige enkelblessure lang uitgeschakeld is. Stenman sloeg gisteren een wedstrijdje over (volgens mij om even wat rust te pakken). Hij werd vervangen door Metaj. Femi heeft de looptraining hervat, maar was er nog niet bij. Voor Andersson, en zeker voor Holla, komen de oefenwedstrijden nog te vroeg. En Van de Laak en Sparv zijn net terug van lichte blessures. Zij vielen in de tweede helft in, net als Matavz die qua voorbereiding nog wat achter loopt. Dat is al met al toch een half potentieel basisteam dat gisteren niet in de basis begon.

Kortom, het blijft een beetje koffiedik kijken. Pedersen bijvoorbeeld scoort regelmatig, maar het zal toch wel Matavz worden die de voorkeur krijgt straks. Als FC Groningen ‘op z’n Oranjes’ gaat spelen (zoals Huistra eerder aangaf), dan speelt het met één diepe spits in de Van Persie-rol. Het middenveld is nog een stuk ingewikkelder. Met vijf man zijn daar veel posities die bezet kunnen worden, maar de FC zit zo goed in de middenvelders dat er toch een aantal ‘namen’ straks op de bank moeten zitten. Gaan Kieftenbeld (hij speelde goed gisteren, lees ik) en Bacuna bijvoorbeeld zich dan staande houden?

Krijgt Gonzalo Garcia straks een basisplek als iedereen fit is? Ook zo’n vraag. Gisteren viel hij in, dus dat kon wel eens moeilijk worden. En gaat hij dan weer zonder mokken op de bank zitten? Als Huistra net als Bert van Marwijk lang vasthoudt aan een basis, dan zal hij bovendien opnieuw veel geduld op moeten brengen. Dat geldt natuurlijk ook voor de rest.

Achterin lijkt het er toch echt op dat het Hiariej wordt op rechts. Ivens en Granqvist zijn zekerheidjes, normaal gesproken… Geldt ook voor Stenman en Luciano daarachter. Maar ook vlak voor de start van de competitie blijft het gissen naar de basis van FC Groningen. Zaterdag tegen Rot Weiss Oberhausen zal het plaatje weer een stukje duidelijker worden.

Lees ook:Word jij de nieuwe FC Groningenblogger?

19 reacties op “FC Groningen wint met ‘basisopstelling’ van Volendam

 1. doornbosch

  Met hiariej als rechtsback is het wachen op tegen doelpunten. In alle periodes dat hij noodgedwongen meedeed, heeft hij bewezen het eredivisie niveau niet aan te kunnen. Hij doet mee, doet zijn stinkende best, maar het is niet voldoende voor zo n belangrijke plek in het elftal.
  Op een andere minder kwetsbare plek zou hij eventueel zijn waarde kunnen hebben.
  Ik denk, als hiariej speelt, er noodgedwongen toch op termijn een vervanger wordt aangetrokken voor hem. En dan heb je helaas alweer aardig wat punten ingeleverd.

    /   Beantwoorden  / 
  1. robfc

   Zou het niet zo zijn, dat ze bij Groningen op Blind zitten te wachten. Volgens mij wil Jans hem niet meer, en bij Ajax wordt hij overbodig, maar willen ze wachten bij Ajax op het laatste moment, indien er nog spelers weggaan en bij Ajax weten ze wat Groningen wil en kan. En ook Blind weet wat hij aan Groningen heeft, en is dus zo in te passen. Bij de FC zijn ze toch echt niet blind, dat de rechterverdediging de zwakke plek is.

     /   Beantwoorden  / 
   1. Goliath

    Dat kan inderdaad bijna niet anders. Ze wilden aan het begin van de voorbereiding Hiariej aan een Eerste Divisie club verhuren, dat doen ze niet zonder reden. Met andere woorden: hij is niet goed genoeg anders overwogen ze het niet. Kieftenbelt is ook al geen back, dus ze moeten nog iets achter de hand hebben. Dan lijkt Daley Blind de eerste keus, maar die moet een behoorlijk stuk meer kosten dan afgelopen half jaar. Misschien is er toch iets waar van de geruchten rond Serginho Greene?

      /   Beantwoorden  / 
    1. Grieze

     Dat zou ik erg slecht beleid vinden. Je gaat natuurlijk niet op één paard wedden. Zou dus verstandiger zijn om meerdere kandidaten achter de hand te hebben. Eén ding is wel zeker, aan de rechter kant is zeker versterking gewenst.

       /   Beantwoorden  / 
 2. theoreticus

  In theorie zijn Kieftenbelt en Ivens de vervangers van die belg en Sankoh, toch heb ik het gevoel dat de achterste vier zwakker zijn dan volgend jaar. Wellicht maakt dat niks uit want in het door Huistra beoogde ‘Nederlands elftal-voetbal’ zijn er nog 2 verdedigende middenvelders. Dat zouden bij de fc dan Femi en Sparv moeten zijn?
  Voor dit soort voetbal heb je veel speldiscipline nodig anders kun je nog van Veendam verliezen. Ik hoop dat Pieter daar de tijd voor krijgt.
  Toch blijf ik vinden dat we ‘slecht in de verdedigers zitten’. Als Granqvist stuk gaat of rood krijgt heb je meteen een enorm probleem.
  Nou, ik hoop dat dit niet negatief overkomt want ik zie het wel zitten komend seizoen. Als er maar strijd is dan zijn we al een heel eind!

    /   Beantwoorden  / 
  1. robfc

   Ik heb ze nog niet zien spelen, maar je mag toch hopen, dat je in de afgeroomde eredivisie geen modderfiguur zal slaan, als ik de concurrentie bekijk, dan is de eerste negen geen probleem, en kan het als het meezit een mooi seizoen worden. Als de wedstrijden aantrekkelijk zijn, ben ik ook tevreden. Voetbal blijft vermaak, en als we bloed, zweet en tranen zien, is mijn middag goed.

     /   Beantwoorden  / 
   1. Rob Roy

    Zweet en tranen oké, maar bloed?………niet te veel a.ub!!!!

      /   Beantwoorden  / 
    1. robfc

     Zweet en tranen zingt zo moeilijk, maar je hebt gelijk, laten we het groen houden in de Euroborg

       /   Beantwoorden  / 
 3. Papa Werny

  Blind komt niet terug. Hij wil bij Ajax blijven en ik denk dat ze dat daar ook willen. Zeker met een aanstaand vertrek van vd Wiel. Hiarij komt nog te kort. Ik denk dat Kieftenbeld de geschikte rechtsback is. Hij maakt een uitstekende indruk op het middenveld, maar daar hebben we voldoende alternatieven (Femi, Holla, vd Laak, Sparv, Metaj enz). Ik denk dat we er over de hele linie een stuk beter voorstaan als vorig jaar. Sankoh was kleurrijk, maar was altijd goed voor een cruciale blunder. Blind aanvallend dreigend en sterk, maar defensief matig. De nieuwelingen zijn dan wellicht minder kleurrijk, maar dat interesseert me niet. Ik verwacht wel een lastige start van de competitie (Ajax, AZ, PSV, H’veen en Twente). Veel nieuwelingen een nieuwe trainer. Maar ik denk dat we een goed seizoen gaan krijgen. Mijn vakantie begint morgen. Ik zit in DSL. Laat mijn cluppie daar nou toevallig ook spelen. Al sik mijn gezin zo gel krijg dan zie ik de mannen zaterdag in Oberhausen. Ik hoop op een wedstrijd met de eerste helft zoals tegen veendam en de tweede als tegen Volendam! forza G.

    /   Beantwoorden  / 
 4. appie happie

  in tegenstelling tot wat hierboven staat,denk ij wel dat Blind voor een seizoen terug komt..hij komt bij ajax echt niet aan de bak..Jol ziet het niet zitten in hem..en zolang hij blijft heeft Blind geen kans..dus de oplossing is nog een jaar naar de fc.. is voor hem ook beter want dan speelt hij elke week …en wat me wel zorgen baart is dat er eigenlijk geen goede spit is…wel Matavs en pedersen..maar eigenlijk zijn die net niet goed genoeg..vind ik…

    /   Beantwoorden  / 
  1. Nolio

   Ik vind Matavz WEL een goeie spits. In een matig draaiend elftal, met slechte aanvoer naar de spits, prikte hij er TOCH 13 in afgelopen seizoen.

     /   Beantwoorden  / 
   1. appie happie

    daar heb je wel gelijk in…matavs…maar als hij weg valt wat dan…

      /   Beantwoorden  / 
    1. theoreticus

     Dan zetten we Granqvist in de spits! Omgekeerd werkt deze oplossing helaas niet….

       /   Beantwoorden  / 
 5. Jeroen

  Misschien wordt Pedersen straks wel de nummer 10 met Matavz ervoor. Volgens mij is Pedersen ook meer een type voetballer om achter een type spits te spelen.
  We zullen zien.
  Ik heb er zin in!

    /   Beantwoorden  / 
  1. Nolio

   Ja, Pedersen zou op 10 best eens goed uit de verf kunnen komen inderdaad.

     /   Beantwoorden  / 
  2. hallo

   tadic werd gepresenteerd als de nummer 10 toen die net kwam
   maar zag laatst dat die nummer 11 had
   is dat nou zo omdat de coach met oefenwedstrijden van alles wil proberen
   of zijn ze van gedachten veranderd

     /   Beantwoorden  / 
 6. GJ

  zegt niets graqvist speeld ook met 4 in plaats van 7. ze doen maar wat met die rugnummers.

  overings viel me op de pedersen tegen volendam helemaal geen plezier uitstraalde ik heb hem niet 1 keer zien lachen, wat is er met die kerol? verkeerde sport gekozen?

    /   Beantwoorden  / 
  1. theoreticus

   Misschien verkeerde rugnummer, tja waar men al zuur om kan worden…

     /   Beantwoorden  / 
 7. appie happie

  ben benieuwd wat er gaat gebeuren volgende week zondag..als ajax uigeschakeld wordt door paok kon het wel eens zijn dat we de 3 punten in huis houden..wanneer ze winnen krijgen ze weer zelfvertrouwen…

  ik heb er al zijn in…

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.