Blind: rood-wit hart, groen-witte pet

daleyblindDaley Blind: Het zal ongetwijfeld de meest besproken man zijn in de aanloop naar Ajax – FC Groningen. Hoe meer ik erover nadenk, hoe vreemder ik het begin te vinden dat hij gewoon in het groen-wit tegen rood-wit speelt.

Het is maar wat je ‘gewoon’ noemt… Bizar is een beter woord. Zal ik het nog even kort samenvatten? Daley is eigendom van Ajax. Vader Danny Blind is assistent-trainer van Martin Jol. Ajax kan met nog zes wedstrijden te gaan kampioen worden. Daley is al z’n hele leven voor Ajax, hij heeft een rood-wit hart. Maar hij is verhuurd aan FC Groningen. En dus speelt hij zondag tegen Ajax, met een groen-witte pet…

Daley Blind kan dus in theorie hoogstpersoonlijk de club waar hij onder contract staat de das om doen als hij de winnende binnenschiet. Verlies voor Ajax betekent dat FC Twente twee van de zes wedstrijden mag verliezen. Dus zo’n goal beslist in dat scenario waarschijnlijk over vele Champions League-miljoenen.

Dat zal dan een leuk Paasfeest worden in huize Blind. Nu worden er nog heen en weer grapjes gemaakt. En wat te denken van de haast onvermijdelijke terugkeer van Daley naar Amsterdam? Trainer Jol heeft al aangegeven dat hij hem er volgend seizoen graag weer bij heeft. Maar wat doe je zo’n jongen aan als hij inderdaad een belangrijke rol gaat spelen morgen? Da’s niet eens zo ondenkbaar; hij speelt sinds z’n komst na de winterstop namelijk een belangrijke rol bij de ploeg van Jans. “Hallo, hier ben ik weer, de man die jullie een kampioenschap en de Champions League door de neus boorde”…

Jans kan sinds kort goed meepraten als het gaat om sentimenten, trouw aan een club, en andere zaken die te maken hebben met de relatie met (een deel van de) supporters. Dat hij Blind opstelt is wel gewoon logisch. Blind is beschikbaar, en dus speelt hij. Daarover is vooraf ook gesproken met Daley, die aangaf dat hij heel goed even een andere (groen-witte) pet op kan zetten. Da’s dus verder een kwestie van vertrouwen.

Het gebeurt vaker dat verhuurde spelers tegen hun werkgever moeten aantreden. Maar in dit specifieke geval kan het eigenlijk niet. Er zitten teveel extra kanten aan het verhaal. Nu is het een onmogelijke spagaat waarin je zo’n jonge voetballer brengt. Bij elke goede actie krijg je mokkende Ajacieden, bij elke slechte actie norse FC-fans. Hoe zitten ze hier in Enschede naar te kijken? Het is kortom voer voor complottheorieën, waarbij Daley de naweeën na de wedstrijd en in de toekomst nog zal voelen.

De verantwoordelijkheid ligt niet bij Jans en Blind, maar bij diegenen die betrokken waren bij de overgang van Blind naar de FC. Daar had rekening gehouden moeten worden met het scenario zoals het er nu ligt. En vervolgens hadden er afspraken gemaakt moeten worden. Namelijk dat Blind dan gewoon, zoals in Engeland bijvoorbeeld het geval is, niet speelt.

Er wordt vaak gesproken over de objectiviteit van scheidsrechters, over hun vermeende dubbele belangen. Bas Nijhuis krijgt nog wel eens kritiek over z’n flirts met het Twente-kamp. Maar het is peanuts bij wat hier nu speelt.

Ik denk dat het heel goed mogelijk is om ‘even’ een andere pet op te doen. Ik vertrouw ook op Daley dat hij dat kan. Maar die pet had in dit geval gewoon thuis in de kast moeten blijven liggen.

Lees ook:Word jij de nieuwe FC Groningenblogger?

14 reacties op “Blind: rood-wit hart, groen-witte pet

  1. Emiel

    Ik hoop dat hij gewoon z’n best doet. Als ie 1 op 1 met Maarten komt, dan moet ie niet twijfelen maar gewoon scoren! Maar hoevaak komt hij in scoringspositie? Niet vaak als je het mij vraagt.. Daarom denk ik dat dit allemaal wel mee gaat vallen..

      /   Beantwoorden  / 
  2. angela

    volgens mij is al dit gedoe een beetje overdreven..
    en moet je er echt 3 stukken over maken?

      /   Beantwoorden  / 
    1. Paco

      Misschien krijgt het door het aantal stukken idd wat teveel lading. Maar ik vind het wat overzichtelijker, plus dat andere ‘partijen’ ook hun zegje mogen (in officiële journalistiek zouden ze zelfs ‘moeten’ zeggen) doen naast mijn mening. Ik blijf er wel bij dat Daley in een lastig parket gebracht wordt, al heb ik er -nogmaals- alle vertrouwen in dat hij gewoon z’n sportieve plicht gaat doen.

        /   Beantwoorden  / 
      1. Kees

        maar…als hij een Penalty versiert, dan moet hij hem niet zélf nemen!-maar bijv Granqvist dat klussie laten doen; Voor de rest zie ik wel voor mij: veel goede passes en een enkele assist! Maar uit een strafschop scoren dat is teveel gevraagd van die jongen: hij kán hem er dan niet in schieten, zonder daar in Amsterdam te worden uitgehoond: tis maar een verwend stelletje, dat Ajax-personeel.

          /   Beantwoorden  / 
        1. Emiel

          Sinds wanneer schopt Blind de penalties dan bij onze FC?

            /   Beantwoorden  / 
  3. René

    wat een gedoe om niets, hij is nu speler van Groningen en juist door te scoren en goed te spelen laat hij juist een goede indruk in Amsterdam achter. Zie het probleem niet.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Kees

      René,jij denkt nog steeds dat profvoetbal (vooral bij Ajax)niets met prestige en (geld)belangen te maken heeft- lees kampioensaspiraties van Ajax en champions league inkomsten etc., maar puur voor de sportieve indruk?
      Nou die goede indruk heeft hij hier in Groningen al dik achtergelaten.

        /   Beantwoorden  / 
      1. René

        Wellicht ben ik daar inderdaad wat naïef in. De belangen zijn groot natuurlijk en het zou dan toch niet zo zijn dat….

        Misschien heb je inderdaad gelijk. Heb trouwens zin in de wedstrijd morgen, wordt een goede pot.

          /   Beantwoorden  / 
        1. Kees

          en wat ook wel komisch is, dat Groningen weinig (behalve die play-offs) kan mis doen, en dat Ajax ( zie die drukte van Jol in de persconferentie, Ajax-tv ) kennelijk het in de broek doen: wordt een gelijkspel: 2-2 of zo… wat ik je brom: Forza Grunn!!!

            /   Beantwoorden  / 
          1. Rob Roy

            Wat een gezeur om niks. Beide clubs hebben, neem ik aan, met hun volle verstand de “deal” gemaakt en Daley Blind naar Groningen laten komen/gaan. Dan moet moet men niet zeuren over het wel of niet meespelen van de speler. Nu roepen er een paar verwende trainers (Jol, Mc.Laren) dat het “not done” is om zo’n jongen op te stellen tegen je eigen club en nu moet de hele voetbalwereld daar een mening over hebben. Wat een gezeik allemaal. Gewoon spelen die knakker en óók scoren als hij daar de kans voor krijgt. Punt uit!!!!!!!!!!

              /  
          2. Rob Roy

            …………en wat ze in Engeland doen daar hebben wij toch geen boodschap aan. Toevallig spelen wij in de NEDERLANDSE competitie en niet in de U.K.

              /  
          3. Rob Roy

            ………….en als je dat niet bevalt, Mister Mac.Laren, dan ga je toch gewoon weer naar Albion, zeurdertttttttt.!!!!!!!!!!!

              /  
  4. chris

    ik vind het ook gezeur om niks, wat als ajax- groningen nou in januari of februari gespeeld zou moeten worden? werd dit dan ook zo gezegd? dan moet een club een speler niet verhuren aan een nederlandse club die ook in de eredivisie speelt.

      /   Beantwoorden  / 
  5. r

    Zo is het, als ik voor mijn werk uitgeleend wordt dan doe ik mijn best voor die werkgever. Opgeblazen gedoe.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.