Psychologisch voordeel FC Groningen tegen FC Utrecht

Zondag kwam aan alle onduidelijkheid een eind: FC Groningen stelde de play-offs veilig, en FC Utrecht is de eerste tegenstander.

Weer FC Utrecht! Het wordt al de vierde keer dat we de ploeg uit de Domstad (altijd leuk om die naam even te gebruiken…) ontmoeten in de nacompetitie. Dat waren leuke wedstrijden: altijd trok de FC aan het langste eind!

Jammer alleen dat je aan dergelijke feiten en statistieken geen moer hebt. Daarvoor is voetbal een te onberekenbaar spel. De twee ploegen die elkaar donderdag in Utrecht voor het eerste duel ontmoeten zijn simpelweg andere ploegen dan die van de voorgaande seizoenen. Nieuwe ronde, nieuwe kansen dus. Zo zullen de trainers het ook zien. Jans sprak al van een fifty-fifty aangelegenheid. De reguliere competitie is wat dat betreft een betere graadmeter gebleken, en dan klopt die vaststelling. Zowel uit als thuis speelden beide ploegen gelijk.

Maar feit is gewoon wel dat de FC in de tweede seizoenshelft beter draait dan Utrecht. Bijna werd zelfs een gat van een punt of 15, 16 helemaal goedgemaakt. Dat is een constatering waar je al wat meer aan hebt en waardoor Groningen misschien toch licht favoriet is. En Groningen kan ook psychologisch een voordeel halen uit die goede reeks tegen Utrecht. De resultaten uit het verleden mogen dan geen garantie geven voor de toekomst, maar vertrouwen geeft het wel. En dat is een belangrijke factor in het voetbal.

Utrecht-coach Du Chatinier maakt op mij een beetje een rare indruk. Woorden in de trant van “het wordt tijd dat we die Jans dit keer eens klop gaan geven”, of iets van die strekking. Hij maakt er iets persoonlijks van. Hij vergeet alleen dat hij Jans niet moet verslaan, hij moet elf man verslaan die een enorme opkikker gehad hebben van het feit dat vanuit kansloze positie toch nog een kans gecreëerd werd om Europees voetbal te halen. In Engeland noemen ze dat een moralboost.

Het laatste voordeeltje voor de FC is dat de ploeg eerst in Utrecht speelt (acht uur is de aftrap), waarna zondagmiddag half drie de return volgt. Voor alle duidelijkheid, we spelen het Europese systeem: bij een gelijke stand na twee wedstrijden tellen uitdoelpunten dubbel. Daarna wacht eventueel de winnaar van Roda JC tegen Heracles.

Lees ook:Word jij de nieuwe FC Groningenblogger?

19 reacties op “Psychologisch voordeel FC Groningen tegen FC Utrecht

  1. rob!

    Slechts een kwart van alle seizoenkaarthouders heeft zijn kaart verzilverd!!!!Kentochnait

      /   Beantwoorden  / 
    1. Erik

      Dat komt nog wel ja!

        /   Beantwoorden  / 
  2. Erik

    De uitdoelpunten tellen toch sowieso dubbel?

      /   Beantwoorden  / 
    1. Paco

      Alleen als de ploegen in punten en doelpunten na twee wedstrijden gelijk staan wordt er naar de uitdoelpunten gekeken. Je kunt ook zeggen: wie een doelpuntje meer uit-scoort gaat bij gelijke stand door.

        /   Beantwoorden  / 
      1. Erik

        Ah tof. Bedankt! :)

          /   Beantwoorden  / 
  3. Off Topic

    Even off-topic: Klopt het dat als ik geld over maak naar BV Veendam en ze spelen volgend jaar geen betaald voetbal, dat ik dan mijn geld terug krijg?

      /   Beantwoorden  / 
    1. Paco

      Ja, je hebt Martin’s woord!

        /   Beantwoorden  / 
      1. Off Topic

        Lache! Bedankt! Mijn donatie is gedaan!

          /   Beantwoorden  / 
  4. Gert

    15euro voor zeisoenkaart houders is veel te veel vorig jaar een tientje dus 50% erbij op

      /   Beantwoorden  / 
    1. rob!

      Dus wel nieuwe spelers halen,maar jouw portomonee moet dichtblijven?

        /   Beantwoorden  / 
  5. Noordeling

    Ben het met je eens Gert dat de Fc wel eens wat beter mag omgaan met zijn supportersschare. Men denkt blijkbaar alleen in harde euro’s.
    Met het gevolg dat er na dinsdag nog maar iets meer dan 6000 kaarten waren verkocht. Het resultaat tegen Utrecht zal zijn dat het stadion alles behalve vol is. Ik verwacht ongeveer 12.000 tot 14.000 toeschouwers. Pas wanneer de Fc zich voor de 2e ronde plaatst zal het stadion misschien beter gevuld zijn, ermee rekening houdend dat je eigenlijk al begint als je al überhaupt plaatst in een voorronde die weinig spectaculair is.

      /   Beantwoorden  / 
    1. supporter

      Volgens mij ben jij vergeten dat de FC voor het volgend jaar de seizoenkaart niets duurder maakt. Niet gek voor een club die wel wat geld zou kunnen gebruiken. Als iedereen nu eens komt, hebben we weer wat geld in het spaarpotje voor bijvoorbeeld een nieuwe spits.

        /   Beantwoorden  / 
  6. bo

    wel gek eigenlijk dat we eerst uit spelen en dan pas thuis. Dat is in het voordeel van fc groningen terwijl utrecht boven de fc is geeindigd. Weet iemand waarom??

      /   Beantwoorden  / 
  7. bonk

    wegens een wielerwedstrijd die zondag begint in utrecht daarom hebben ze de wedstrijd omgedraaid

      /   Beantwoorden  / 
  8. Jeroen

    Eindelijk een logische opstelling? (rtvnoord.nl)
    Doel: Luciano
    Verdediging: Blind, Sankoh, Granqvist, Stenman
    Middenveld: Van de Laak, Sparv, Lovre, Enevoldsen
    Aanval: Matavz en Pedersen.
    Heeft Ron dan toch wat geleerd in z’n laatste wedstrijden..
    Ik ga voor een 1-2 met Sjaak v/d Laak en Pedersen!

      /   Beantwoorden  / 
    1. Erik

      Bacuna kan toch veel beter op 10. Ik verwacht dat hij supergoed gaat spelen in de play-offs.

        /   Beantwoorden  / 
      1. Jeroen

        Bacuna is na z’n rode kaart zwaar uit vorm. Niet dat Lovre goed speelt maar toch beter dan Bacuna denk ik. Persoonlijk had ik gekozen voor een kommetje op het middenveld met sparv en Femi. Of Sparv hangend op links (Enev. op rechts) in de Levchenko rol.

          /   Beantwoorden  / 
        1. Erik

          Maar hij speelde afgelopen wedstrijd wel erg goed. En daarnaast is hij het jonge hondje die zich overal voor inzet bij nieuwe ervaringen… nou dit is er weer één.

            /   Beantwoorden  / 
          1. Jeroen

            Ik vond hem de afgelopen wedstrijd ook niet geweldig. Bacuna is te vaak misbruikt als spits en een tijdje geschorst geweest. Bacuna in vorm moet altijd een basisplek hebben. Misschien dat hij de goede wedstrijden boven zijn niveau speelde en dat dit zijn echte niveau is. Hoop het niet!

              /  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.