Voorbeschouwing FC Groningen – Excelsior

Het voetbalweekend van FC Groningen begint vroeg: vanavond om kwart voor zeven treft de ploeg het niet te onderschatten Excelsior.

Over onderschatting schreef ik net een ander blogje. Hier en nu ga ik eens kijken hoe beide ploegen er voor staan en wat voor wedstrijd het naar mijn mening gaat worden.

Om te zeggen dat FC Groningen in een flow zit gaat wat te ver. Daarvoor is het voetbal zelf nog niet sprankelend genoeg. Maar over de resultaten hebben we niets te klagen. Om ook goed te blijven presteren is goed spel toch een voorwaarde. Daarom moet tegen Excelsior alles tactisch weer kloppen en moeten spelers individueel op z’n minst hun niveau halen.

Over de tactiek, en de verandering die Huistra aan het doorvoeren is, is al veel geschreven. De ruit van Jans heeft -simpel gezegd- plaats gemaakt voor vijf man achter een diepe spits. Dat (plus de komst van nieuwe spelers) is logischerwijs gepaard gegaan met wat husselwerk met spelers. Zo is bijvoorbeeld Enevoldsen naar de rechterkant gegaan en heeft Hiariej z’n kans gegrepen op het middenveld ten faveure van Femi. Het kost tijd om een en ander weer als een goed geoliede machine te laten functioneren.

Ik schrijf dit omdat ik vind dat langzaam te zien is dat het de goede kant op gaat. Bij vlagen zien we echt goed voetbal, het basisniveau over een hele wedstrijd is intussen degelijk, voldoende. Het team groeit. Tegelijk kan iedereen ook zien dat het bij vlagen ook gewoon niet loopt en dat Huistra en Van de Looi wat dat betreft nog niet helemaal uitgepuzzeld zijn.

Al was het alleen maar omdat de selectie zo goed als fit, en dus volledig is. Het luxeprobleem deed Matavz bijvoorbeeld vorige week zelfs op de bank belanden. Maar een sterke invalbeurt was genoeg om te zorgen dat de rollen vanavond omgedraaid zijn. Matavz speelt, Bacuna zit dit keer weer op de bank.Dat heeft ook mijn voorkeur, al moet Matavz me over een hele wedstrijd dit seizoen nog altijd overtuigen.

En verder zal er niets veranderen ten opzichte van FC Utrecht in de opstelling van FC Groningen. Tenzij Tadic toch vanwege een ontsteking aan de grote teen van de linkervoet verstek moet laten gaan. Dan gaat Enevoldsen waarschijnlijk weer op z’n ouwe stek spelen en komt Van de Laak op rechts te staan. Maar mijn gevoel zegt dat Tadic straks gewoon van de partij is.

De vermoedelijke opstelling: Luciano. Kieftenbeld, Ivens, Granqvist, Stenman. Sparv, Hiariej, Enevoldsen, Pedersen, Tadic. Matavz.

Dan de gasten. Waken voor onderschatting; dat is bij een ploeg die gewoon zesde staat (een puntje achter de FC!) haast een overbodige opmerking. Maar toch. Daarnaast is er het waken voor de counter. De ploeg uit Rotterdam haalde veel punten omdat vanuit een degelijk verdedigingsblok venijnige uitvallen geplaatst werden. Spits Fernandez is daarbij het eindstation, waarbij opvalt dat hij soms al ver van de goal van de tegenstander begint met z’n rushes. Eenmaal op snelheid is hij dan erg lastig af te stoppen. Ex-Feyenoorder Vincken is (als hij meedoet) bliksemafleider, en aanvoerder Koolwijk de man van de diepe bal.

Excelsior heeft in de Jupiler League geleerd wat strijd is. Er spelen ook een paar stevige kerels in het team die weten hoe je ‘oorlog’ moet maken in de zestien van de tegenstander. De FC zal dus bij corners bijvoorbeeld vol de duels aan moeten gaan. Daarnaast moet het zien dat het een fysieke pot voetbal weet te vermijden.

Met drie punten is FC Groningen voor even koploper. Dat lijkt me toch een prachtige extra-motivatie. Het duel staat onder leiding van scheidsrechter Gözübüyük. Ik ken hem niet, maar het lijkt me iemand die graag de puntjes op de ‘i’ zet…

Lees ook:Word jij de nieuwe FC Groningenblogger?

23 reacties op “Voorbeschouwing FC Groningen – Excelsior

  1. Tom

    Toch denk ik dat Excelsior niet veel kansen gaat krijgen, en met de lengte achterin, ook ervaring, is FC Groningen veel sterker. Matavz vind ik altijd beter spelen als hij invaller is dan een hele wedstrijd speelt. We gaan het vanavond allemaal zien.

    Mooi geschreven trouwens

      /   Beantwoorden  / 
    1. Paco

      Klopt, FC sterk koppend. Hopelijk vanavond ook ;)

        /   Beantwoorden  / 
  2. waistwel

    Het zonnetje er lekker bij en 3-0 winnen @ kz

      /   Beantwoorden  / 
  3. Henk

    Tim Vincken is er niet bij, dat is toch een aderlating voor Excelsior.

      /   Beantwoorden  / 
  4. Noordeling

    Terechte overwinning van een beter Fc Groningen hoewel het zeker niet gemakkelijk ging. Vooral Fernandez bleef met zijn snelheid gevaarlijk hoewel ook eerlijk gezegd moet worden dat Kieftebeld het niet onaardig tegen hem deed. Groningen blijft toch op snelheid achterin kwetsbaar en het scoren gaat niet echt gemakkelijk………maar wel voor 1 dag de koploper.

      /   Beantwoorden  / 
    1. hallo

      ole
      dubbel feest
      we staan bovenaan
      en jij zegt zelfs dat kieftenbeld het niet slecht deed :) ;)

        /   Beantwoorden  / 
      1. Noordeling

        De komende 2 uitwedstrijden zullen we zien waar de Fc(vooral de verdediging) werkelijk staat. We hebben achterin toch niet bepaald de snelste en meest wendbare spelers. Anderzijds de Fc is goed op weg en kan onbevangen de wedstrijden in gaan. Laten we ons blijven richten op een plaats in de subtop. Maar na Ajax, Psv en Twente die normaal gesproken sterker zijn moeten we de concurrentie aangaan met vooral Fc Utrecht, Feijenoord, Roda Jc en Sc Heerenveen.

          /   Beantwoorden  / 
    2. Tom

      Klopt, maar aan de andere kant vind ik Stenman ook altijd goed spelen hoor. Goede voorzetten en wat een conditie heeft die vent.

        /   Beantwoorden  / 
  5. René

    Het voetbal begint te komen, YES! Ik zag een aantal verdomd aardige combi’s langs komen. Dit geeft de burger moed en met het verlies van Heerenveen en de tijdelijk koppositie en de complimenten van Noordeling aan Kieftenbelt is dit toch wel een heel verheugend weekend…

      /   Beantwoorden  / 
    1. Rob Roy

      Mijn weekend kan tenminste niet meer stuk. Koppositie (al is het maar voor een dag) en 6 punten los van die verfoeide club uit dat moeras dat men friesland pleegt te noemen.
      En Pedersen die zegt dat ze voor het kampioenschap gaan (een beetje voorbarig misschien?????????????).

        /   Beantwoorden  / 
      1. Goliath

        De NOS vertaalde het verkeerd, Roy Roy. Pedersen zegt duidelijk: “it’s not our goal to be champions.” Ze moeten een betere vertaler in dienst nemen daar, of iemand die fatsoenlijk Engels spreekt. Dat hele interview wordt bijelkaar gestameld door de interviewer.

          /   Beantwoorden  / 
  6. GJ

    wij staan bovenaan, wij staan bovenaan!!!

      /   Beantwoorden  / 
    1. twenteforever

      terechte overwinning ,excelsior kwam tekort .goede scheids trouwens !proficiat .

        /   Beantwoorden  / 
      1. Noordeling

        De grensrechters daarin tegen waren hartstikke slecht. Gewoon een aanfluiting.

          /   Beantwoorden  / 
  7. theoreticus

    Ik heb het via radio noord mee mogen beleven, op de radio was het een saaie pot, er deugde niet veel van en de muziek was ook nait te best. De Fc heeft geen pressie gespeeld, het duo Stenman-Tadic verraste ook niet meer, Matavz liep niet goed enz,enz.
    Thuis aangekomen lees ik teletekst en die was veel positiever.
    Nu weet ik wel dat teletekst meestal negatiever over de Fc is dan ik en snap er nu niets meer van.
    Maar dat noordeling een voorzichtig compliment aan Kieftenbeld geeft doet mij denken dat teletekst gelijk heeft.
    Straks maar even de samenvatting zien al geeft dat ook een vertekend beeld.
    Wat vonden jullie, die het gezien hebben, ervan ?

      /   Beantwoorden  / 
    1. Rob Roy

      Kieftenbelt speelde een goeie partij, punt uit!!!!!!!! En nu niet langer zeuren over die jongen, die doet gewoon z’n best!!!!!!!

        /   Beantwoorden  / 
      1. theoreticus

        oh, dat is gemeen; ik heb nooit gezeurd over Kieftenbeld, hem altijd verdedigd en hooguit eens wat zorgen geuit. Heel on-schots!
        Ik heb natuurlijk wel waardering voor jouw verdedigende acties op aanvallen op Kieftenbeld.
        En inmiddels ben ik tot het besef gekomen dat ik de beste wedstrijd tot dus ver heb gemist, helaas pindakaas.

          /   Beantwoorden  / 
    2. robfc

      Het lijkt erop dat TV Noord de negatieve kant op gaat, Groningen speelt als collectief heel goed, en bij vlagen heel goed positiespel, dat het nog niet tot veel kansen komt, komt doordat ze nog in een iets te laag tempo spelen, maar als je de tweede helft ziet, waarin Tadic echt zijn klasse laat zien, dan zijn er zeker kansen om de hoge klassering vast te houden. Matavs is nog niet in grootse vorm, en dat geldt ook voor Enevoldsen. En als Andersson echt weer fit is, dan was gisteren waarschijnlijk het laatste optreden van Garcia, die niet de klasse had om de trekker op het juiste moment over te halen.

        /   Beantwoorden  / 
      1. René

        Matazv mag dan nog niet in vorm zijn, het begint wel te komen. Die goal van hem was wel weer een typische Matazv goals. Sterk aan de bal, er moeilijk van af te krijgen en dan zo scoren.Sterke actie.

          /   Beantwoorden  / 
  8. hallo

    [IMG]http://i56.tinypic.com/34rzj2e.jpg[/IMG]

      /   Beantwoorden  / 
  9. Tom

    Inderdaad een heel terechte overwinning. Goede sfeer hoor ook buiten het standion. Garcia vond ik goed invallen en jammer dat hij de kans er niet in kreeg. Schitterende loop actie voor het schot. Ik vind het nog steeds een prachtvoetballer.

    En ook die schwalbe van Fernandez, je moet je toch doodschamen, eerst val je neer terwijl je niet geraakt word voor de harde kern van Groningen. En daarna blijf je ook nog een tijd liggen.

      /   Beantwoorden  / 
    1. theoreticus

      Ben niet zo een Garcia fan. Maar ik denk wel dat hij in de ogen van de technische staf goed traint en daarom beloond is met een invalbeurt. En als je een speler een kans geeft (alhoewel hoeveel kans is er als je in de 90ste minuut invalt) dan moet je hem niet alleen op zijn fouten beoordelen maar ook naar de goede dingen kijken.
      Dus: Garcia heeft een mooie loopactie gemaakt………..

        /   Beantwoorden  / 
      1. René

        hahahaha richting de kleedkamer bedoel je dan?

          /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.