Voorbeschouwing PSV – FC Groningen

PSV – FC Groningen is morgenavond de kraker van de zevende competitieronde in de Eredivisie. Het is nog lang geen 5 december, maar mijn groen-witte hart klopt vol verwachting!

Het duel van de nummer twee tegen de nummer drie. Zo simpel is het. Zo mooi ook. Onverwacht? Misschien. Voor Pieter Huistra wel in ieder geval, zo hoorde ik hem deze week ergens zeggen in een interviewtje. Hij zal er niet minder blij om zijn. Er was nog wat angstvallig gekeken naar de competitiestart (Ajax, daarna AZ), maar de FC staat er gewoon bij en doet volop mee. De eerste klap…

Beide ploegen staan gewoon gelijk, met ieder 14 punten. Het doelsaldo telt nog niet mee vind ik. PSV schoot er voorin wat meer in en kreeg een doelpuntje meer om de oren. Belangrijker is om te kijken welke indruk ze tot nog toe maakten.

Over de FC schreef ik natuurlijk al hele lappen tekst. Kort samengevat: nog niet top, maar stijgende lijn. Huistra en z’n mannen zijn nog niet uitgebouwd en uitgepuzzeld, maar het raamwerk staat. Beide bezigheden kosten sowieso tijd. Vooral verdedigend sluipt er een stabiliteit in die we graag willen zien. Dat is een belangrijke bouwsteen waar de rest op steunt.

Misschien was de bekerwedstrijd van woensdag gewoon een eerste serieuze dip. Daar kun je namelijk op wachten in zo’n proces. En hadden we vervolgens geluk dat het ‘maar’ tegen amateurs was, waardoor een en ander met een sisser afliep. Dat is speculeren, maar het zou best kunnen. In ieder geval was het een goede waarschuwing. Een ploeg als FC Groningen zal er altijd vol voor moeten gaan om de punten binnen te halen.

Dat besef zal er tegen PSV niet meer ingehamerd hoeven te worden, dunkt me. Niet voor niets ging meteen na Haaglandia het vizier richting de confrontatie van morgen. Men wil tegen PSV iets goed maken, zo las ik in De Telegraaf. Maar de ploeg van Rutten zal daar toch bezwaar tegen hebben.

In Eindhoven staat al wat langer een goed raamwerk. De woorden ‘stabiel’ en ‘degelijk’ zijn de laatste jaren haast synoniemen geworden voor PSV. Ik weet niet meer precies waar het vorig seizoen nou echt mis ging in de titelrace, maar ook dit seizoen staan ze er gewoon weer bij, bovenin. Affelay bleef, en Marcus Berg kwam. De eerste is samen met Dszudszak de drijvende kracht in aanvallend opzicht. Met Toivonen meestal als het gevaarlijkste eindstation. Dat had Berg moeten zijn, maar de ex-FCer kon nog slechts bij vlagen indruk maken. Vandaag werd bovendien duidelijk dat de Zweed toch echt voor vier wedstrijden geschorst is, waardoor hij inderdaad niet tegen z’n oude ploeg zal spelen morgen.

Daar ben ik niet eens blij mee. Vervanger Koevermans liet al weer zien dat hij koud van de bank meteen het verschil kan maken. Daar staat tegenover dat het bij ons koppend achterin wel snor zit. Tot nog toe… Nee, dan is het toch eerder onze rechterkant waar ik de meeste problemen verwacht. Kieftenbeld wordt wat stabieler, maar ook morgen zal hij weer hete situaties te verwerken krijgen. Ik verwacht ook dat PSV daar tactisch gebruik van wil maken. Een belangrijke taak zal er daarom ook zijn voor Enevoldsen. Die voorzetten en schoten van Doedelzak moeten tot een minimum gereduceerd worden.

FC Groningen kan morgen in de sterkste opstelling spelen. Mét Pedersen en Stenman. Misschien zit Andersson zelfs voor het eerst bij de wedstrijdselectie. Huistra wil met durf en lef zoveel mogelijk het eigen spelletje spelen. Ik verwacht dat FC Groningen toch wat meer teruggedrongen wordt dan de trainer het zou willen zien. Maar ik denk ook dat z’n ploeg dan nog altijd gevaarlijk kan worden. Dit seizoen, maar vooral ook vorig seizoen, hebben we gezien dat de FC ook gewoon een bloedlink counterploegje kan zijn. Veel zal daarbij afhangen van de vorm en de dadendrang van Tim Matavz.

De vermoedelijke opstelling: Luciano. Kieftenbeld, Ivens, Granqvist, Stenman. Sparv, Hiariej, Enevoldsen, Pedersen, Tadic. Matavz.

Koen van de Laak voor Enevoldsen lijkt me de enige verrassing die Huistra eventueel nog in petto heeft. Vooral omdat Van de Laak in een Dirk Kuyt-achtige rol verdedigend wat meer z’n mannetje staat.

Gelijk is mooi, winst geweldig, verliezen geen drama: het is een uitgangssituatie waarin FC Groningen alles te winnen en weinig te verliezen heeft.

Het duel begint morgenavond (zaterdag) om kwart voor acht. Scheidsrechter is Van Hulten.

Lees ook:Word jij de nieuwe FC Groningenblogger?

38 reacties op “Voorbeschouwing PSV – FC Groningen

  1. max

    Hopelijk hopelijk dat we vanavond punten meenemen, zou zo goed uitkomen:D

      /   Beantwoorden  / 
  2. David

    Als we de punten weten mee te nemen naar Groningen, en Ajax wint van FC Twente, staan we 3 punten voor op PSV en 5 punten voor op Twente. Dit zou toch fantastisch zijn!!!
    Suc6 FC!!

      /   Beantwoorden  / 
  3. vakkie----p

    zit meer te denken aan jullie gelijk en wij winnen van de jode

    dat is echt geweldigggggggggggggggg

      /   Beantwoorden  / 
  4. jarek

    Gelijk is mooi, winst geweldig, verliezen geen drama: het is een uitgangssituatie waarin FC Groningen alles te winnen en weinig te verliezen heeft.

    Die zin klopt precies
    Laten we hopen dat we gewoon die drie punten meenemen uit eindhoven.

      /   Beantwoorden  / 
  5. Noordeling

    0-0 nog ongeveer een half uur. Psv de betere ploeg en 2 kansen. De backs hebben het moeilijk op snelheid tegen hun opponenten. Vooral Kieftebeld heeft het erg moeilijk. Verder teveel balverlies bij bijv. Matavz, Enevoldsen en Pedersen.

      /   Beantwoorden  / 
  6. Noordeling

    Onvoldoende agressief, te veel balverlies en veel moeite met de snelle vleugelspelers. Enevoldsen, Matavz, Pedersen en Kieftebeld duidelijk onvoldoende. Beste spelers Granqvist en Hiariej.

      /   Beantwoorden  / 
  7. René

    Dat verkooppraatje van Huistra is heel mooi, maar ik herken er weinig van in het spel van onze FC. Waar is de durf? Het lijkt wel degelijk ontzag voor de tegenstander te zijn.. op weg naar het verwachte puntenverlies? En waarom lees ik hier dingen over Twente tegen het grote Ajax?

      /   Beantwoorden  / 
  8. René

    toch mooi weer puntverlies Heerenveen :-)

      /   Beantwoorden  / 
  9. wilem95

    0-1 Toivonen

      /   Beantwoorden  / 
  10. René

    Je bent wel in vorm met je idiote opmerkingen. Toivonen is een fantastische voetballer en Groningen laat zich heeeeeeel gemakkelijk naar de slachtbank leiden….tsja dat prachtige groeiproces van Groningen gaat ten koste van de schoonheid van het spel

      /   Beantwoorden  / 
    1. René

      daar heb je gelijk in, was meer een algemene toevoeging…

        /   Beantwoorden  / 
  11. Noordeling

    Wauwwwwwwwwwwwww wat een goal van Garcia. Totaal onverdiend maar wat doet het ertoe!!

      /   Beantwoorden  / 
  12. Noordeling

    Koevermans donkerrood!! Wat een viezerik.

      /   Beantwoorden  / 
    1. kees

      deKoef is altijd een slecht verliezer geweest…als hij zelf faalt zoals vandaag, dan kan hij zo gemeen zijn… onbegrijpelijk dat die Groningenspelers individueel zo op snelheid/techniek werden gepasseerd, vooral in de voorhoede en middenveld…Er moet volgende week wel een andere spelopvatting zijn tegen Twente… die partij is een goede generale voor de thuis-pot tegen H’veen: dat zal een feestje (FEEST) worden met EHBO overuren….

        /   Beantwoorden  / 
  13. Noordeling

    Een puntje gesnoept uit Eindhoven. Met een scheidsrechter die aardig fluit maar alleen maar kaarten geeft aan Groningen…….belachelijk. Cijers: Luciano 7, Kieftebeld 6, Granqvist 7, Stenman 6, Enevoldsen 4, vd Laak 6, Sparv 6, Hiariej 7, Tadic 5, Matavz 4, Pedersen 5, Garcia 7, Bacuna g.c.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Noordeling

      Ivens 7

        /   Beantwoorden  / 
  14. René

    fantastisch resultaat in Eindhoven, maar wederom het spel is niet om over naar huis te schrijven. Punten zijn te gek, maar ik zou het ook eens fijn vinden om naar een leuke pot voetbal te kunnen kijken

      /   Beantwoorden  / 
    1. Mark

      Nou wederom? Dat valt wel mee, vind ik. Af en toe is het wat lang wachten op de goals.

        /   Beantwoorden  / 
      1. René

        Ja helaas wederom, want de schoonheid van het spel bij Groningen is niet best op dit moment. Resultaat fantastisch! Niet 1 kans tegen PSV.. Een halve kans en ik moet Garcia nageven dat hij het fantastisch afmaakt. Trouwens ik heb net het interview met Garcia gezien en ik kan het wel waarderen dat hij voor zijn kans gaat. Zou hij dan toch inzien dat hij ook iets in het veld moet doen? Behalve die sporadische fantastische aktie?

          /   Beantwoorden  / 
        1. Mark

          Garcia had wel een aantal aardige acties en een schitterdend doelpunt idd. Het is mij ook een raadsel waarom hij dat niet vaker laat zien dan af en toe.

            /   Beantwoorden  / 
  15. René

    2-2 en Twente werd volledig weggespeeld in de 1e helft

      /   Beantwoorden  / 
  16. René

    zie reactie op jouw 2-1

      /   Beantwoorden  / 
  17. theoreticus

    Weer alles meebeleefd met Radio Noord, de muziek wordt al beter.
    Ik kan dus niet inschatten hoe we gespeeld hebben. Maar ik geloof dat we een punt gewonnen hebben. Dat onze backs het lastig zouden krijgen is geen verrassing, van Matavz had ik meer verwacht en Luciano had die bal moeten hebben maar hij pakt er ook weer een.
    En als je ziet hoeveel ‘zekere’ goals hij al heeft voorkomen dit prille seizoen; petje af.
    Jongens, we zijn al 7 wedstrijden ongeslagen! We hebben een punt gehaald tegen de lampjes die topfit waren en zeker wisten dat ze drie punten zouden bijschrijven!
    Pieter Huistra heeft een gouden piethoane!
    Wie was ook al weer die vorige trainer die Garcia niet aan het spelen kreeg? (deze opmerking zal Garcia zelf wel weer onwaar maken…).
    En Rene; als je mooi voetbal wilt zien moet je zaterdag naar de Sportschau kijken, de kans dat 2 eredivisieclubs 90 minuten goed voetballen is namelijk wel heel klein.
    Ik kijk omdat ik fan ben en voor het mooie voetbal kijk ik Match of the day en Die Sportschau.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Mark

      Matavz, die sliep een beetje of zoiets…

        /   Beantwoorden  / 
    2. Mark

      Tadic

        /   Beantwoorden  / 
    3. René

      nou schiet je door, als je Garcia zo als nu laat spelen heeft het schijnbaar effect. Als hij een hele wedstrijd speelt dan valt hij weer terug in het in de weglopen van anderen. We hebben het nu over 2 akties in 2 wedstrijden. Ik moet zeggen dat ik zijn houding wel kan waarderen, de laatste tijd. Ik moet wel zeggen dat als ik Huistra zo hoor, dat zijn rol wel eens wat groter kon gaan worden. Garcia is geen spits, dus ik zou Matazv dan altijd laten staan en Pedersen scoort de laatste ook en speelt steeds beter. Ik zie in hem een wisselspeler.

      Trouwens wat een smerige overtreding van Bouma op Bacuna

        /   Beantwoorden  / 
      1. René

        Garcia is geen spits en Matazv wel. Als je die weghaalt wie zet je dan in de spits. Bacuna of Pedersen? Zoals in de vorige wedstrijden? En Pedersen werd de vorige wedstrijd tegen Excelsior nog uitgeroepen tot man of the match en Matazv scoorde toen op een mag ik wel zeggen uitstekende wijze. Het is mooi om te zien dat Garcia ogenschijnlijk veel fans heeft, als hij eens een mooie aktie maakt dan veren ze op. Echter het gaat in het voetbal vooral om rendement en dan is de vergelijking tussen Matazv en Garcia toch een hele oneerlijke. Ik vind Pedersen een hele andere uitstraling hebben en hij voetbalt beter. De trainerswissel heeft hem duidelijk goed gedaan. Laat Garcia het maar eens vaker in een wisselbeurt zien met voetballende akties. Tegen PSV was een mooie goed, maar het is ook een afvallende bal die hij goed raakt. Nu nog de akties Garcia en wie weet ga ik ooit nog eens om…

          /   Beantwoorden  / 
      2. rob roy

        Het ziet er inderdaat naar uit dat ik mijn zienswijze ten opzichte van Carcia enigzins moet wijzigen. Overigens “één zwaluw maakt nog geen zomer” en ik zou zeggen, laat hij het maar eens in een aantal wedstrijden zien. De goal van gisteravond was wél een om in te lijsten, dát wel. Een aantal beurten als “hoekvlag” heeft hem schijnbaar goed gedaan. Nu nog een paar weekjes w.c’s corveeén en Carcia staat waar hij staan moet, namelijk op 10 en speelt de rest van de competitie de sterren van de hemel.

          /   Beantwoorden  / 
        1. kees

          mildheid komt met de jaren, en we delen vaak dezelfde visie…ben jij net zo opgelucht als ik, als je Huistra hoort praten/ziet doen?
          hij staat met 2 benen op de grond…zonder prat te gaan op de club, maar is kritisch op zichzelf: een verademing.

            /   Beantwoorden  / 
        2. Erik

          Iets waar Ron Jans van kan leren.

          Trouwens…. GARCIA!!!!!

            /   Beantwoorden  / 
    4. René

      De samenvatting van Twente – Ajax terugkijkend, mag ik stellen dat dat een lekkere voetbalpot was. Ik blijf erbij dat ik Groningen vorig seizoen een aantal veel leukere wedstrijden heb zien spelen dan de wedstrijden die ik tot nu heb gezien. Kijk het elftal staat veel beter en het is niet voor niets dat ze nu zoveel punten hebben. En wellicht is hier de gedachte dat het nog gaat komen. Toch, wanneer dan?

        /   Beantwoorden  / 
      1. kees

        Je moet die andere clubs die traditiegetrouw qua begroting en spelersmateriaal met Groningen vergelijkbaar zijn, maar eens bekijken…ze doen er alles aan om geen verliespun tente krijgen…en dat doet FC Groningen onder Huistra nu juist heel goed… Verder kan er op deze manier altijd wel een goaltje meegepakt worden, thuis en uit! Dat lukte eerste helft vorige seizoen onder Jans niet. Wel moet Huistra uitkijken, want als de groep op het middenveld niet balvast/superieur is aan de tegenstander, dan komt er van voetballen niet veel terecht: i.pl.v. één geïsoleerde spits hebben we nu opeens wel vier spelers voorin die een onvoldoende scoorden. Maar de mentaliteit in de selectie is zichtbaar goed. En volgende week Twente, dat zal moeilijk worden op deze manier: dus maar weer de sterksten erin en naar believen wisselen. Dan kunnen Matavz, Pedersen, Enevoldsen en Tadic laten zien wat zij in huis hebben…ook al blijkt Twente-uit te sterk: nog niks aan de hand.

          /   Beantwoorden  / 
        1. René

          Het klopt inderdaad dat de mentaliteit goed is en dat zie je ook terug in het veld bij Groningen. PSV had natuurlijk moeten winnen, echt zoveel 100% kansen als PSV zelf veronderstelt waren er natuurlijk niet. En, wellicht heb je gelijk over de andere clubs. Ik vind het allemaal zo voorzichting. Laat Tadic die aktie maar eens maken. En inderdaad als Groningen geen overgewicht heeft op het middenveld dan hangen ze. Misschien is dat ook wel het punt waar ik tegen aan loop.

            /   Beantwoorden  / 
          1. kees

            Ik betrap mezelf op het bezigen van “voetballogica”, maar zo ver als Johan Cruyff gaat…ik niet hoor: ik volg de verrichtingen van Grunn met veel genoegen en zie in deze selectie vooral ervaren spelers die zich als team willen bewijzen ( vooral die Scandinaviërs ), dat heeft één voordeel ( bij ieder nadeel, natuurlijk …!) dat bij tegenvallers zoals verliespartijen en blessures, dat hier op basis van inzet nog resultaat geboekt kan worden. Vergelijk met een jaar of twee terug: dan was je al blij als van der Laak speelde, en dat Sankoh een keer een goede dag had. Nu is dát niveau het minimum, en wordt er van iedereen ( kijk naar de gepasseerde Femi ) een stapje-meer verwacht. Voor jongens uit de beloften en figuren als Koc, Kieftenbeld en Bacuna is dit niveau van constant presteren nu maar net of net-niet haalbaar, maar je ziet bij de spelers die er al langer zijn vorderingen in het totaal van de spelersbeoordelingen na elke wedstrijd: een enkele “5″, voor de rest ruime voldoendes. En die participatie van FC Groningen-spelers bij hun nationale ploegen, dat is ook numeriek groeiende (8 zijn er nu, dacht ik )… komt de spelers en de club ten goede. En ze leren bij van o.a. Topclubs zoals PSV, Ajax en Twente , hoe de bal snel en kansrijk kan worden ingespeeld. Het volgende niveau is de individuele actie van Tadic, of Matavz of Pedersen er succesvol aan toe voegen. Dat gaat ook vast lukken onder Huistra, die nu al een pluim verdient, boven op zijn vast riante salaris.

              /  
      2. hallo

        punten pakken is altijd leuk
        en het maakt niet uit hoe
        als je ze maar pakt
        resultaat voetbal vind ik beter dan mooi voetbal
        uiteindelijk draait het om de punten
        en kijk waar we staan dat is toch hartstikke mooi

          /   Beantwoorden  / 
  18. René

    Hoort dat nou ook bij een zogenaamde topclub, 2 van die schoppers als Bouma en Koevermans. Bouma was moeilijker te zien, echter in beide gevallen rood. Weet iemand hoe zwaar Bacuna en Graqvist geblesseerd zijn?

      /   Beantwoorden  / 
    1. hallo

      bacuna had erg veel last van zijn enkel
      dus die is waarschijnlijk een tijdje uitgeschakeld

        /   Beantwoorden  / 
  19. Erik

    Bouma 2 keer schorsen hiervoor! En trouwens… hoe kan het zijn dat die kerel de eredivisie man of the match werd? Dat kan toch niet als je zon asociale overtreding hebt gemaakt!

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.