Voorbeschouwing FC Groningen – SC Heerenveen

Vanmiddag is het zover: FC Groningen tegen SC Heerenveen. Een veelbesproken duel.

Door omstandigheden kon ik er helaas wat minder aandacht aan besteden dan de bedoeling was. Deze voorbeschouwing is daarom ook wat laat. Ik zal het daarom kort houden, waarbij ik het vooral over voetbaltechnische en -tactische zaken ga hebben.

FC Groningen tegen SC Heerenveen is een duel tussen twee ploegen die willen meedoen om het Europese ticket. Waarschijnlijk gaat dat ook dit seizoen weer gebeuren. FC Groningen is goed gestart en heeft tot aan de winterstop een mooi programma om de Europese ambities definitief vorm te geven. Het mag zelfs dromen van meer. De tegenstander kende een wisselvallige start, maar op basis van het vertoonde spel zie ik geen redenen waarom ook de Friezen dit seizoen weer ‘ouderwets’ mee gaan doen in het linkerrijtje.

Pieter Huistra ziet een stijgende lijn bij z’n ploeg, ook al was hij de laatste wedstrijden wat minder tevreden. Maar met PSV en FC Twente kreeg z’n ploeg te maken met tegenstanders die normaal gesproken een maatje te groot zijn. Tegen PSV was het spel ondermaats, maar het resultaat goed. Tegen FC Twente was het precies andersom. De zwakke plekken van de FC werden in beide wedstrijden duidelijker blootgelegd dan daarvoor.

De problemen liggen vooral op rechts. Toch gaat Thomas Enevoldsen ook vanmiddag weer starten, met Kieftenbeld achter zich. Ondanks dat er steeds meer alternatieven komen voor de coach. Andersson is weer fit en Gonzalo Garcia is (lijkt?) in vorm. Huistra zou ook nog kunnen switchen: Tadic op rechts, Enevoldsen op links. Maar FC Groningen gaat in de vertrouwde opstelling de wei in, precies volgens de filosofie die Huistra aan het begin van het seizoen kenbaar maakte.

Ook met Tom Hiariej dus. Belangrijk: het maakt FC Groningen verdedigend wat stabieler, en ook in de omschakeling toonde de jonge speler aan voor belangrijke impulsen te kunnen zorgen. Ook tegen SC Heerenveen zal de ploeg het initiatief willen pakken en ver van de goal af willen spelen.

Het loopt daarmee het risico dat dit koren op de molen is van de ploeg van Ron Jans. Dat heeft met Beerens en Assaidi snelle en technisch begaafde vleugelspelers die wel raad weten met wat ruimte. Ook Grindheim, niet even geliefd in voetballend Nederland, maakt dit seizoen indruk als dynamische middenvelder. Ook dat is een speler die graag meters maakt in de omschakeling, bij balverlies van een tegenstander. Rechtsback Janmaat sluit daarbij graag aan. Voor Dusan Tadic is het daarom zaak om ook verdedigend werk op te knappen. Op een correcte manier bovendien…

Verder is het een duel van twee talentrijke spitsen. Matavz en Dost. De laatste heeft de hooggespannen verwachtingen nog slechts gedeeltelijk waargemaakt, maar als hij goed bediend wordt blijft hij levensgevaarlijk. Tegen de FC weet hij het net bovendien gemakkelijk te vinden. Onze Tim creëert wat meer zelf. Daarbij is het meestal alles of niets. Mooi voor ons dat het regelmatig alles is.

Hopelijk is Matavz vandaag vaker het eindstation dan Dost. Winst van FC Groningen, en je zet de Friezen voorlopig even op een zijspoor. Overigens zijn er nog steeds wat twijfels over het meedoen van ex-FCer Arnold Kruiswijk, maar ik denk toch dat hij gewoon meedoet.

De vermoedelijk opstelling van FC Groningen: Luciano. Kieftenbeld, Ivens, Granqvist, Stenman. Sparv, Hiariej, Enevoldsen, Pedersen, Tadic. Matavz.

Al met al is het natuurlijk een pot waar meer op het spel staat dan de drie punten. De zon schijnt, het is een mooie herfstdag. Het is aan de Trots van het Noorden om deze dag van de Derby van het Noorden helemaal perfect te maken!

Scheidsrechter vanmiddag is Pol van Boekel. De wedstrijd begint om half drie.

Lees ook:Word jij de nieuwe FC Groningenblogger?

9 reacties op “Voorbeschouwing FC Groningen – SC Heerenveen

  1. Grunninger

    Het zou me niets verbazen als de Fc grote problemen krijgt met de vleugels van Sc Heerenveen. De backs van de Fc zijn erg statisch en hebben te weinig snelheid. Een sneller aanvaller erbij(Fernandez) en een goede vleugelverdediger(rechts) en we horen de komende jaren weer structureel bij de subtop en kunnen zo maar als 4e of 5e eindigen.

      /   Beantwoorden  / 
    1. kees

      @Grunniger: kan mij bij deze opmerkingen niets voorstellen…immers per week zie de verdedediging sterker spelen en het XI-tal staat nu al op gedeeld 4eplaats met maar 3 punten achter no. 1. …

        /   Beantwoorden  / 
      1. Grunninger

        Het centrum staat goed, Stenman doet het prima, Kieftebeld wordt met de dag beter………..toch vond ik Lachman als rechtsback behoorlijk wat beter als Kieftebeld.

          /   Beantwoorden  / 
  2. Grunninger

    Matige wedstrijd waarbij Groningen misschien wel 2 punten teveel kreeg maar wie maalt erom, ik niet.

      /   Beantwoorden  / 
  3. jahoor

    Vond de eerste 50 minuten een leuke wedstrijd. Na de goal zakte het in elkaar. Ik weet niet of de stadionspeaker het zo bedoelt had maar vond de liedjes keuze in de rust wel erg passend richting Ron Jans en co. (Lilly Allen met Fuck You)
    Voor mij was Stenman de man of the match.

      /   Beantwoorden  / 
    1. FCG fan

      Stenman deed het aardig tegen Beerens. Toch liet hij wel steekjes vallen. Voor mij was het Sparv. Heel rustig, verdedigend goed, en wat ook een techniek heeft die vent!

        /   Beantwoorden  / 
    2. Goliath

      Ja hoor we hebben weer een zeurzak gevonden. Sommige mensen zoeken overal iets achter. Ron Jans is met alle egards onthaald zoals hij zelf ook heeft toegegeven, maar toch weer er nog iemand iets te vinden om te zeiken. Hulde.

        /   Beantwoorden  / 
      1. jahoor

        Even voor de duidelijkheid.. ik heb niets tegen Ron Jans, toen ik in het stadion was en het liedje hoorde trok ik even de lijn met Ron Jans. Ik weet niet of je de inhoud van het liedje kent. Maar het leek mij meer alsof de stadionspeaker een statement wilde maken, wellicht zit ik er helemaal naast, dan kan natuurlijk. Maar normaal hoor ik niet dat soort liedjes door het stadion galmen. Nogmaals het was mijn interpretatie van het liedje, zegt niets over mijn mening. En alhoewel ik niets tegen de man heb, vond ik de erehage ook wel iets te ver gaan. Gewoon normaal doen tegen elkaar past meer in mijn straatje.

          /   Beantwoorden  / 
  4. Grunninger

    Mijn cijfers: Luciano 8, Kieftebeld 6, Ivens 7, Granqvist 7, Stenman 8, Enevoldsen 5, Pedersen 6, Sparv 7, Hiariej 7, Metaj 6, Tadic 6, Matavz 6.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.