Voorbeschouwing FC Utrecht – FC Groningen

Daar gaan we weer, gewoon, normaal, zonder transfergedoe, met voorbeschouwen. FC Utrecht – FC Groningen staat morgen op het menu. Inzet: de halve finale van de Amstel Cup.

Dat is heel wat om voor te spelen. Je kunt de beker als het ware al een beetje ruiken. Maar de tegenstander zal er natuurlijk alles aan doen om roet in het eten te gooien. En het is niet de minste, en zeker ook niet een onbekende tegenstander.

FC Utrecht en FC Groningen, dat begint echt een verhaal apart te worden. “Weer FC Utrecht!”, zo zal toch menige FC-fan verzucht hebben toen de balletjes eenmaal uit de koker gekomen waren. Met “weer een uitwedstrijd!” daar meteen achteraan. Maar het is wat het is, en nait aans.

Enige logica zit er trouwens ook achter, want beide ploegen doen het de laatste seizoenen gewoon goed. Dan heb je kans dat je elkaar vroeg of laat treft als het om de prijzen gaat (NAC is ook zo’n ploeg). Maar logica in voetbal is soms ver te zoeken. Zo kan de ene ploeg de ene wedstrijd de sterren van de hemel spelen, maar er toch slecht uitzien als het een wedstrijd later stuit op een ploeg die in datzelfde weekend verloor…

Je snapt waar ik naartoe wil. Utreg haalde flink uit tegen Ajax, de FC verloor thuis tegen FC Twente. Dan begint meteen het wikken en wegen: was de ene ploeg nou zo sterk, of de andere juist zwakker dan normaal? En hoe verhoudt het een zich tot het ander? Met andere woorden: welke conclusies kun je uit het afgelopen weekend trekken als je tegelijkertijd vooruit kijkt naar morgen?

Weinig, vind ik. Ajax, de tegenstander van FC Utrecht, is op dit moment toch nog een moeilijk in te schatten ploeg, met al die wisselingen. Het zag er goed uit sinds De Boer het overnam, maar zondag zag het er ineens niet meer goed uit. En FC Twente lijkt steeds beter te gaan draaien. Tegen de FC was het niet eens echt top om toch de punten te halen. Een FC Groningen dat dus verloor, maar het kon goed mee met het niveau van de Tukkers.

Het verloor op voetbalkwaliteit, maar daar was het fysieke aspect een belangrijk onderdeel bij. Op dat gebied kon de FC ook niet helemaal mee met Twente. De standaardsituaties waren nog nooit zo ongevaarlijk geweest. Tegen FC Utrecht is dat een ander verhaal. Dat kent vanzelfsprekend ook een paar grote jongens, maar het zijn de kleintjes die daar vaak het verschil maken. Mertens vooral, in de rol van voorbereider. En zondag was het Duplan die het verschil maakte. Opvallend was verder de rol van nieuweling Strootman op het middenveld. Tegen zo’n tegenstander wordt het dus weer een heel ander verhaal.

Zoals beker een apart verhaal is, zoals de uitwedstrijden een apart verhaal zijn, en zo kun je nog wel even doorgaan met invalshoeken. Ik heb zelf toch een goed gevoel overgehouden na zondag. De FC blijft gewoon een goede basis hebben. Degelijk, een team, dat soort omschrijvingen hoor je vaak. Een ploeg waar moeilijk van te winnen is, is een andere uitspraak. Die taaiheid is iets waar op gebouwd kan worden, ook uit tegen een sterke tegenstander. Als de FC zelf weinig fouten maakt en er in slaagt om op het middenveld meer vooruit te voetballen kan het zelf van elke ploeg winnen.

Bij de opstelling is de belangrijkste vraag of Hiariej weer gaat starten? Als Sparv fit genoeg is om bij de selectie te zitten (dat is het geval) dan is het logisch dat hij ook start. Al is de combi Hiariej/Sparv eerder dit seizoen geen verkeerde gebleken. In dat geval zou Holla gepasseerd worden.

Ik zet hier op in:

Luciano. Kieftenbeld, Ivens, Granqvist, Stenman. Holla, Sparv, Enevoldsen, Garcia, Tadic. Matavz.

De wedstrijd begint morgen om 20.45 uur (Veronica zend ‘m uit). Scheidsrechter is Kuipers.

Lees ook:Word jij de nieuwe FC Groningenblogger?

31 reacties op “Voorbeschouwing FC Utrecht – FC Groningen

  1. GJ

    ik denk holla & hiariej. de wedstrijd: ik denk dat utrech licht in het voordeel is doordat ze thuis spelen, ma de vorm van de dag zou de doorslag geven. ik zet mn hoop in op Matavz en Garcia zij kunne voor ons bepalend zijn

      /   Beantwoorden  / 
  2. JK

    Ze trainden gister in de zelfde opstelling als zondag tegen twente.
    Ik denk dat we dan weer power te kort komen. Hiariej was dikke drama….

      /   Beantwoorden  / 
  3. marije

    Sparv zijn conditie is niet optimaal, hij heeft rugklachten gehad, hij hoopt zelf op wat speel minuten. Maar ik denk niet dat hij de hele wedstrijd speelt. Wat wel jammer is natuurlijk!

      /   Beantwoorden  / 
    1. Paco

      Als de conditie niet op peil is lijkt het aannemelijk dat Sparv bankzitter is. Of toch beginnen tot de pijp leeg is? Ik heb inmiddels het idee gekregen dat die pijp bij loopwonder Sparv moeilijk leeg te krijgen is.

        /   Beantwoorden  / 
      1. kees

        Ik vind voor zo’n te verwachten bikkelpartij ( als altijd bij Utrecht-uit )dat Hiariej, Garcia en soms Holla idd soms wat wisselvallig zijn met weinig fysiek overwicht- dan schat ik Sparv en Femi in de persoonlijke duels iets degelijker in… De drie genoemde basisspelers (samen met Andersson) nog niet het uithoudingsvermogen voor een hele wedstrijd strijd.

          /   Beantwoorden  / 
        1. kees

          :) :D I-) :) )

            /   Beantwoorden  / 
  4. theoreticus

    Dit gaat een lastige pot worden, ik verwacht dat de thuisploeg 100% ervoor gaat, niet in slaap is gevallen door de overwinning op 020 en weet dat het het seizoen moet redden in de bekercompetitie want in de eredivisie valt het iets tegen.
    Dan wordt het heel lastig voor ons.
    Keihard knokken en proberen te blijven voetballen, niet teveel lange ballen en als de vleugels de bal hebben niet te snel diep spelen op Matavz die zich dan tegen 2 verdedigers moet zien te handhaven maar de bal vasthouden en wachten op de aansluiting.
    Dat Utrecht fel speelt mag geen verrassing zijn.
    Als we gewoon lekker gaan voetballen, de vrije man weten te vinden en snel! de bal laten rondgaan dan zou de kwaliteit van bijv Matavz de doorslag kunnen geven.
    FORZA TROTS VAN HET NOORDEN !!!

      /   Beantwoorden  / 
  5. Utrecht

    utrecht wint zowiezo…..
    Groningen is slecht

      /   Beantwoorden  / 
    1. theoreticus

      Je bent als die toren van jullie.

        /   Beantwoorden  / 
    2. fcg1

      hmmm vreemd groningen slecht als ze slecht waren stonden ze niet 4de dat kan utrecht niet zeggen:P

        /   Beantwoorden  / 
  6. fcg fan

    En Holla is zowaar nog slechter.. Matavz Garcia en Enevolsen spelen goed!

      /   Beantwoorden  / 
    1. theoreticus

      Hij is scheel, zoals hij die bal van gaylord beoordeelde.
      Scheids heeft zijn favoriete kleur ook aan, scheids in het zwart graag. Voetbalschoenen ook liever zwart.

        /   Beantwoorden  / 
  7. theoreticus

    Kunnen die lui geen tuinman betalen?

      /   Beantwoorden  / 
  8. Noordeling

    Utrecht de iets betere ploeg, Granqvist geeft te gemakkelijk een strafschop weg. Het gevaar van Utrecht komt vooral van de vleugels en met name van hun linkerkant. (Mertens) Verder blijft Utrecht bij standaardsituaties gevaarlijk door het centrale duo en Demouge.
    Denk dat Utrecht straks zijn eigen spelletje kan spelen, Groningen moet komen en Utrecht kan lekker over de vleugels proberen de genadestoot te geven.

      /   Beantwoorden  / 
  9. theoreticus

    Kom op Tom, kop der veur, verdamme!
    (Ik denk dat er wel wat theekopjes sneuvelen in de rust, Andreas is volgens mij heel, heel ,heel boos. Goedzo!)

      /   Beantwoorden  / 
  10. theoreticus

    van Gangelen; meer haar dan praat.

      /   Beantwoorden  / 
  11. Milko Djurovski

    @ daniel : ik wilde hier net een post neerkwakken met de vraag waar die wissels in GODSNAAM op slaan??? maar jouw uitleg maakt het iets plausibeler. Ik snap (eerlijk) echter nog steeds niets van de wissels.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Milko Djurovski

      Pedersen? Pffft.. en ik weet niet hoor, maar hoor je in deze fase van het seizoen niet beter ÉÉN team te hebben staan dat blijft staan. Wat is er mis met Garcia – Enevoldsen – Matavz? – Tadic en achterin Kieftenbeld – Granqvist – Ivens? Waarom moeten we nu (Pieter?) gaan klooien midden in een Bekerpot van belang?Wat ging er in de eerste helft slechter dan in de tweede? Iedereen moet zijn taak kennen en dán is het nog afhankelijk van de vorm hoe Groningen het doet. Mijn mening. Misschien rechtlijnig, maar breng dan Anderson in de 60e minuut ofzo. Nahja, afwachten maar…

        /   Beantwoorden  / 
      1. Milko Djurovski

        *Grin* Daniel! Wat een vraag! Ijs hoort in de whisky, waar anders? Bij een grove overtreding ging ik niet alleen minuten lang liggen en daarna nog eens minuten lang met mijn handen in de zij staan mekkeren maar als het spel werd stilgelegd had Hans (Westerhof, red.) voor mij een aparte ‘waterfles’ in de zak. Mét ijsblokjes:D
        Ik mis Groningen nog wel eens hoor.. nergens tijdens mijn carrière zo lekker kunnen gokken, zuipen en roken.. en ja dan op zondag nog een beetje ballen. Was leuk! ;-) :P Groet, Milko

        Die overwinning zag ik ook al niet meer aankomen. Maar toch, Sparv die rakelings naast schiet. Die kan er net zo goed in.

          /   Beantwoorden  / 
      2. Milko Djurovski

        Och..Ik heb zo veel gezegd in mijn leven… klinkt wel als iets dat ik gezegd zou kunnen hebben;-) Een après la lettre nog: Ik zeg dat als Ivens was blijven staan de 2-2 nooit was gevallen. Maar water onder de brug. Op naar ‘earenfean!

          /   Beantwoorden  / 
  12. jeffrey ( jawel die ja)

    Wat een slecht spel van Groningen man, bal rond spelen kan toch niet zo moeilijk zijn?
    Het oud spel komt weer naar boven in de ploeg.
    Ik zou zeggen alles wat geld op kan brengen weg er mee en op naar volgend seizoen.
    Schaam voetbal.

      /   Beantwoorden  / 
  13. Jvantilt

    ik krijg een beetje de bibbers van dit groningen. mentaliteit lijkt nog altijd het zwakste punt. geen vechtersmentaliteit

      /   Beantwoorden  / 
    1. jeffrey ( jawel die ja)

      Probleem is dat ze bijna altijd te laat zijn,ze winnen bijna geen duel`s
      en als ze eens de bal hebben raken ze hem veel te snel weer kwijt.
      Te veel geluksvoetbal. Daarom winnen ze bijna nooit buiten de groene hel.

        /   Beantwoorden  / 
  14. Noordeling

    De scheidsrechter was inderdaad prima. De strafschop was gewoon terecht.
    Groningen is achterin wat statig………….toch speelden ze een goede wedstrijd…..maar maakten teveel fouten……en wie moet er buiten Matavz scoren? En we hebben geen speler met snelheid voor de counter.

      /   Beantwoorden  / 
    1. fcg1

      pedersen is een drama en zal ook niet beter worden denk ik

        /   Beantwoorden  / 
  15. Goliath

    Wat een negatief geneuzel hier zeg. Ajax werd met 0-3 weggespeeld door ditzelfde FC Utrecht. Uit in Utrecht heeft elke ploeg in Nederland het moeilijk. FCG had in de tweede helft het initiatief; dat heeft niet veel opgeleverd, maar om alles zo af te branden slaat nergens op. Maar goed dat er zulke grote tactische breinen hier rondlopen, die zullen het ver schoppen als Oefenmeester I.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Milko Djurovski

      O :) negatief?..och….ik ben erg positief over FC Groningen hoor! En t komt allemoal goud mienjong. Maar soms kan het ook lekker zijn om even stoom af te blazen. Mijn stuk hier boven slaat grotendeels nergens op maar het lucht wel op, snap je? Ik zie ook wel dat als 3 van de 4 aanvallen in de tweede helft net wél de spits bereiken je zomaar de Galgenwaard stil heb met 1-4 op de borden. Ik zie ook wel dat de aanvallen die nu net schurend mislopen straks in één keer vloeiend lopen. Daar ligt ook de frustratie, snappie? Verder wordt het tijd voor bed. Ik begin te zwammen ;-)

        /   Beantwoorden  / 
  16. Milko Djurovski

    Ja ik ben het met deze analyse deels eens deels niet eens. Ik ben bijvoorbeeld van mening dat er afgelopen zondag tegen Twente bepaald niet slecht gevoetbald is. Niet de beste wedstrijd van het seizoen maar 12 keer beter dan vanavond. Ik lees in de reactie onder je analyse dat de FC een goede wedstrijd heeft gespeeld. Daar ben ik het weer wel met je eens: vanavond (eerste helft ging nog, tweede helft was ronduit dramatisch) was het echt he-le-maal niets. Je commentaar op Granqvist begrijp ik (en begreep ik eerder al ) niet. Ik blijf hem een ontzettend goede centrale verdediger spelen en ik betrap hem ook nog steeds op weinig fouten. De penalty waar uit de 2-1 kwam vond ik (ook na de herhaling) eigenlijk geen penalty. Als je dat wegvlakt speelde Andreas (maar daar mogen de mengingen over verschillen) gewoon een solide wedstrijd. Buiten het feit om dat hij deelde in de collectieve malaise van de tweede helft, het hele elftal liep zwalkend over de mat. Natuurlijk, erwaren de aanvallen die vol furie en inzet werden ingezet, maar het werd steeds te ingewikkeld en het was telkens een meter of twee te kort, de ruimte niet zien en slechte passing. De uitstraling in de tweede helft was die van een ploeg die geen ploeg is. Ik zie daar in helaas net als jij de lijn van de uitwedstrijden door gezet. De wissels begreep ik dus niet, evenmin als je kritiek op Garcia. Ik zie nog steeds liever een middenveld mét Garcia en zonder Holla. Dus met Sparv of Femi. Anderson heeft, als ie fit is trouwens wat mij betreft een absolute basisplaats maar laten we ons even op vanavond concentreren. Garcia speelde niet opvallend, maar deed (wederom) ook niets fout. Ik vond de ingreep in de rust volslagen onnavolgbaar, ook na je redenatie over het middenveld van Utrecht, en daar ligt volgens mij een diepere oorzaak van de deceptie in de tweede Helft. Ivens en Granqvist spelen nu..hoeveel wedstrijden? naast elkaar? Hou dat gewoon zo. De basis van de eerste seizoenshelft voor mij namelijk was de mega-solide verdediging. Mensen vergeten het nog wel eens, maar het spel van FC Groningen valt alleen te spelen door dát die verdediging als een huis stond de eerste seizoenshelft. Opvallend voor Groningen een feit. Dus Ivens er af snapte ik niet. Garcia eraf snapte ik ook niet. Samengevat: ik snapte de hele noodzaak van wisselen niet. Dick Advocaat is een lul, maar hij heb weg gelijk, voetbal begint van achteruit. Een beetje a la van Basten gaan lopen linkmiechelen zoals Pieter vanavond doorgeseind kreeg van zijn nog niet verwijderde Ajax-bacillen, slaat echt als een drumstick op een xylofoon. Omdat zus en zo en Utrecht zo speelt.. ja hoor Pieter, jij bent trainer van Juventus.. dit team heeft al moeite genoeg met het uitvoeren van een opdracht. In alle uitmuntendheid van de eerste seizoenshelft heeft iedereen steeds gezegd; Hoho, t gaat nu wel goed maar eigenlijk is dat voor een deel vooral opvallend. Pieter haalt het maximale uit deze groep en dat lag hem er ook in dat alles net an klopte zeg maar. Het ging steeds net goed. Dat lag hem wat mij betreft in onvoorwaardelijke inzet en de kloppende poppetjes. Dacht je nu echt dat als je de wielen weg haalt onder een wankele auto dat de boel dan nog rijdt? Echt, het middenveld en de verdediging op twee cruciale plaatsen verzwakken om daarvoor in de plaats een deurmat op schoenen (Perderse) en een speler die niet in de wedstrijd zit te brengen? Wat is dat voor tactische meesterzet dan? Ik zeg, vaste spelers op vaste plaatsen en Garcia hoort daar voor mij standaard in (ik ben een Garciaan). Dat hij vandaag steeds niet die verdediging opensplijtte zoals jij zegt, zegt niks. Doet ie wel meer niet. Ken jij een speler uit deze selectie die dat wel kan? Nou goed dan, Garcia staat dus in de basis. En wat mij betreft komt Anderson daar naast te staan. Maar kortom dus: vaste plaatsen, vaste spelers. De terugspeelballen tenslotte, met dit krakkemikkige team kan ik die wel begrijpen. Utrecht speelt de laatste tijd stug en sterk en was ook vanavond geen topper maar wel 2 keer beter dan Groningen. Nogmaals, de basis was weg. Ivens speelt altijd, ook als hij een gebroken been heeft. PUNT. VERDEDIGEN = GEEN GOALS TEGEN. Was het 2-2 gebleven, vul in de rest. Patronen, basis, vastigheid. En dan, na heul veul wedstrijdjes kun je eens gaan stunten als trainer. Ik denk dat Pieter even dacht dat hij de beloften van Ajax stond toe te roepen vanavond. Hij zager ook erg slecht uit vanavond. Hersenschudding?
    Ik heb echter wel vertrouwen in Pieter op de lange termijn. Maar je mag en kan niet tot in de 21e speelronde expirimenteren met je elftal. Hij heet goddomme niet Frank Rijkaard! Nee maarserieus, Huistra beseft zich den ik niet dat hij speelt met medium voetballers, die het beste al uit hun tenen perstten voor de winterstop, en niet met gelouterde sterren. Samengevat: ÉÉN Elftal, ook zitten er dan betere spelers op de bank. Dondert niet. Gewoon 1 elftal, dan komt de rest wel goed.

      /   Beantwoorden  / 
    1. hallo

      hey geen kwaad woord over luciano he
      hij speelt geen theater
      hij is een zachtaardige jongen die spontaan juicht en als die verliest zeer bedroefd is
      die leeft echt mee
      maar utrecht thuis is gewoon sterk
      ze verslaan niet zomaar een strijdend ajax met 3 0
      dus heus geen schande dat fc groningen gister verloren heeft
      ze hebben hun best gedaan
      maar helaas zit niet altijd alles mee

        /   Beantwoorden  / 
  17. JK

    Na de laatste 2 wedstrijden voel ik steeds meer voor een middenveld met power. Met Sparv en Femi.

      /   Beantwoorden  / 
    1. kees

      en daar zou Dost ook wel in passen of misschien liever nog die gast van Exelsior…

        /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.